Poseta Prištini?!

Grupa od petnaestak srednjoškolaca i studenata iz Beograda, Novog Sada, Niša i Vranja boravila je u uzvratnoj poseti Kosovu kod svojih vršnjaka albanske, bošnjačke i turske nacionalnosti.

Cilj posete mladih iz Srbije mladima na Kosovu bio je razbijanje tabua stečenih proteklih godina. Gosti iz Srbije nisu krili oduševljenje, ali im na tom planu nisu ostali dužni ni mladi sa Kosova.

“Imam utisak da su Srbi sa Kosova za Beograd samo sredstvo, a ne cilj. Zato se osećam nekako povređeno i tek sada sam video sa čime se susreću moji sunarodnici na Kosovu“.

http://www.dw3d.de/dw/article/0,2144,3465313,00.html

Grupa od petnaestak srednjoškolaca i studenata iz Beograda, Novog Sada, Niša i Vranja boravila je u uzvratnoj poseti Kosovu kod svojih vršnjaka albanske, bošnjačke i turske nacionalnosti.

Cilj posete mladih iz Srbije mladima na Kosovu bio je razbijanje tabua stečenih proteklih godina. Gosti iz Srbije nisu krili oduševljenje, ali im na tom planu nisu ostali dužni ni mladi sa Kosova.

“Imam utisak da su Srbi sa Kosova za Beograd samo sredstvo, a ne cilj. Zato se osećam nekako povređeno i tek sada sam video sa čime se susreću moji sunarodnici na Kosovu“.

http://www.dw3d.de/dw/article/0,2144,3465313,00.html

To je već ustaljena praksa,isteraju na hiljade i hiljade Srba,pa onda pričaju o razbijanju tabua i toleranciji.Blesavi Srbi sve zaborave pa onda opet isteraju par stotina hiljada Srba,pa ajde da pričamo o toleranciji i tako sve dok ne bude Srba.

Dobro, ali ne znam šta je loše u tome da se posećujemo, bolje upoznamo ... na mladima svet ostaje i ne treba da se mrze kao što smo (neki) mi stariji. Život teče dalje, nećemo se valjda doveka gledati preko nišana?! Svaku posetu ovakve vrste pozdravljam i veoma mi je drago što su poneli sa sobom nazad lepe utiske.

Znas li ti onu Njegosevu: "...spustavah se ja na vase uzhe - umalo se uzhe ne pretrzhe..." ...Scenario je uvek bio isti, Srbe sa Kosmeta non-stop maltretirati, napadati, unistavati imovinu..., a sa Srbima iz Srbije (narocito Beograda) stvarati "prijateljske" veze, posecivati se, docekivati ih...sve uz "sjaj i glamur"...
Jednostavna stvar - Srbi sa Kosova i Metohije pod pritiskom ce se iseljavati, a Srbi iz uzhe Srbije ce steci "pozitivan" utisak za to kratko vreme koliko ce boraviti na Kosovu i Metohiji, a zasto da ne - kada nece ziveti dole...To je opste poznata stvar nama Srbima sa Kosova i Metohije i ja ne krivim omladinu koja hoce da ide na Kosmet i upozna svoje vrsnjake siptarske nacionalnosti, ali eto opet dolazi do izrazaja nasa Srpska i Slovenska dusha (da ne kazem naivnost) zato sto mislimo da su svi ljudi dobri kao mi i zele da se druze sa nama, a u pozadini svega toga je u stvari prljava politika i neciji "vishi interesi" od strane tih "nekih" koji siptarsku omladinu koriste kao sredstvo za ostvarivanje tih svojih ciljeva i interesa. Na kraju svih krajeva, mislim da ce jednoga dana i siptarska omladina shvatiti da su bili samo pion u rukama mocnika sa zapada u sprezi sa kriminalcima iz njihove sredine i njihove vlasti. E, tada ce, siguran sam u to, biti moguc zivot na Kosmetu izmedju Srba i siptara i tek tada ce moci da se zivi zajedno - kao sto i (nadam se) svi to zelimo...

Iskendere i sta po tebi treba ova danasnja mladez da ucini ? Da politika je dovela njih do ovoga isto tako valjda neka buduca bolja ce ih i donekle zbliziti....
Letos sam na kratko bio na Kosovo i tako vracajucise sa mojim bratom iz Pr prema Mitrovici stanemo negde kod Smrekonice u neki mini market (roba iz Dubai :) ) i tu cujem na Srpskom dva mladica i dve devojke ( vidi se da su lokalci ) pitaju za cene a prodavac Albanac im uredno isto tako na Srpskom odgovara...U prvi mah meni se ucinilo nekako cudno znajuci odavde pa i iz drugih izvora razne price...Posle sam pitao brata i on mi je rekao da na tako nesto niko ne obraca paznju i da narod gleda kako da prezivi...Video sam po Kosovu auta sa tablicama iz Srbije izmedju ostalog u sred Pr nekako mi je izgledalo cudno ali valjda je to tamo normalna pojava.
Ostavi se ti Njegosa sad se neke druge gusle cuju...

"Ovaj susret organizovala je NVO Fraktal iz Beograda sa nekoliko kosovskih partnerskih organizacija, a mladi su, osim Prizrena, posetili Visoke Dečane, Gračanicu i Štrpce..."

NVO Fraktal je nevladina organizacija. ne i neprofitabilna iz koje stoji US Ambasada i Nemachka Ambasada...
http://ngofractal.org/serbian/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=33

@Vintage.... ovo si citirao...

...mogao si onda i ovo:
“Svuda gde smo prošli Kosovom ništa srpsko nisam videla, nekako je tuđe...."

Divno su se proveli mladi iz Srbije... makar tako kazhe Deutsche Welle... treba im verovati...
...Pretpostavljam da su u Prizrenu obishli rushevine manastira Bogorodice Ljevishke... i da su se slikali i zaigrali ipred spaljenih i porushenih crkava i manastira na KiM...

Ja se ubih trazheqi na netu neku sliku sa ovog susreta, ali avaj...osim imena, nich...

...mogao si onda i ovo:
“Svuda gde smo prošli Kosovom ništa srpsko nisam videla, nekako je tuđe...."

Divno su se proveli mladi iz Srbije... makar tako kazhe Deutsche Welle... treba im verovati...
...Pretpostavljam da su u Prizrenu obishli rushevine manastira Bogorodice Ljevishke... i da su se slikali i zaigrali ipred spaljenih i porushenih crkava i manastira na KiM...

Ja se ubih trazheqi na netu neku sliku sa ovog susreta, ali avaj...osim imena, nich...
meni je nesto cudno! i ne samo meni, nego komplet normalnom delu sveta, tj. onima kojima se uopste tice:

ako srbi sa kosova vele da su prognani i da hoce da se vrate, sto iskreno verujem, kako to da ih svaki susret izmedju srba i albanaca, svaki gest dobre volje, razljucuje?!?!?! pa majku mu, (eh i ovi madjari sto nas naucili da psujemo), vas bi trebalo da raduje ako se medjunacionalni odnosi smiruju, a ne da vas uznemiruje.

inace, sta si ocekivao na kosovu gde je 90% stanovnistva ne-srpsko?! da bude kao u srbiji??? da bude cirilica svugda???? normalno je da je tudje, sada je i druga drzava.

meni je nesto cudno! i ne samo meni, nego komplet normalnom delu sveta, tj. onima kojima se uopste tice:

ako srbi sa kosova vele da su prognani i da hoce da se vrate, sto iskreno verujem, kako to da ih svaki susret izmedju srba i albanaca, svaki gest dobre volje, razljucuje?!?!?! pa majku mu, (eh i ovi madjari sto nas naucili da psujemo), vas bi trebalo da raduje ako se medjunacionalni odnosi smiruju, a ne da vas uznemiruje.

inace, sta si ocekivao na kosovu gde je 90% stanovnistva ne-srpsko?! da bude kao u srbiji??? da bude cirilica svugda???? normalno je da je tudje, sada je i druga drzava.
sad su mozda 90%
ranije je bilo 10%srba
10%roma
8%turaka
5%goranaca itd

KiM za Srbe nikad ne mozhe da bude tudje...
Srbi koji hoqe da se vrate, vraqaju se na svoje... oni tamo imaju imovinu...

Sto se onda bunish, kad ne nasednemo lazhima o virtuelnoj poseti neke grupe Srba, da to nije reprezentativni uzorak, KiM...i Prizrenu...
Ajde da ih ja vodim, pa da im ja pokazhem javni klozet od nashih crkava i manastira... ima tu svega...
Koji kriterijum je bio za izbor kandidata...??? Pripadnost nekoj od NVO ili partijska pripadnost... shta li...
...Izvini @machinist... ti podcenjujesh nashe godine...
Okachi sliku te grupe Srba...kako, btw, lepo je lirski opevano, samo shto nisam poverovao, gleda zamishljeno sa Kaljaje na Prizren i ne primequje spaljene i devastirane sve crkve i manastire... oko njih... da nisu imali dzakove na glavama...
Odushevili su se, chitam, tako da su lajali od sreqe...
Mozhda, ali teshko... jer da je bilo tako, slike bi preplavile Forume... ali bi bile izlozhene i proveri...

sad su mozda 90%
ranije je bilo 10%srba
10%roma
8%turaka
5%goranaca itd

pa i ja sam rekao isto: 90% ne-srba.

inace, dr lazicu, niko ne kaze da je na kosovu ruzicasto za srbe - za mnoge koji mrze albance, kao vecina ovde, nikada i ne moze biti iz veoma jasnog razloga sto je kosovo puno njih! ali sve vesti koje se cuju iz kosova su sive i tmurne, govori se o getoizaciji, o nemogucnosti kretanja, o napadima, itd... neke od njih tacne, neke namerno pogorsane a neke potpuno lazne. ovo je za razliku bila jedna bolja, ako ne i dobra vest. meni je drago sto je grupa srba dosla na kosovo i da su otisli sa lepim utiscima. nadam se da ce ih biti jos puno. i iskreno se nadam da ce i srbima ovde i nama albancima biti bolje, mnogo bolje. ali jedno shvati: srbima iz srbije KiM jeste tudje! nije tebi, niti nikome ko hoce da zivi ovde, bez obzira na nacionalnost, ali nije normalno da dodje neki shiljikurant iz Ljubovije na par dana i da mi prica kako je kosovo njegovo. tako je bilo za vreme milosevica, zato smo danas tu gde jesmo.

........niko ne kaze da je na kosovu ruzicasto za srbe - za mnoge koji mrze albance, kao vecina ovde, nikada i ne moze biti iz veoma jasnog razloga sto je kosovo puno njih! ............. ali nije normalno da dodje neki shiljikurant iz Ljubovije na par dana i da mi prica kako je kosovo njegovo. tako je bilo za vreme milosevica, zato smo danas tu gde jesmo.

Ne, ja kazhem da je na KiM crno za Srbe... ali, pa shta, Jevreji su u Poljskoj zhiveli u Getu... ne vidim razliku...

Ko i gde mrzi Albance... nisam razumeo... gde je to "ovde"... to ja nisam rekao...
Ali ti ne mozhesh da realno utichesh na nekog da te voli... ali taj koji te ne voli ima svoja prava...
To je njegovo pravo da voli ili ne... ako te mrzi...to nije u redu ali je realnost...
A shta kao vi volite Srbe, pa vam je sada krivo... to su gluposti...
To nije bitno... Ja mogu da te ne volim, da te mrzim, ali ja ne smem to nikad da pokazhem... to je vaspitanje i kultura i tolerancija i td.... da ne lupam vishe...
Moramo da se poshtujemo... i uvazhavamto... to je ono shto se uchi u porodici...
Ne volim ja ni sve Srbe, pravo da ti kazhem...
Kada bih stavljao na kantar, vishe imam prijatelja koji nisu Srbi... i uopshte mi ne smeta, chak naprotiv, zbog nekih mi je izuzetno drago...

To se naravno, analogno tome shto si rekao, odnosi i na neke "shiljikurant" iz Makedonije... ili Albanije...????
Trebalo bi da bude primenjeno pravilo univerzalnosti...
Shto za jednog "shiljikurant", to i za sve ostale... to je bar jasno...

Poslednja izmena:
a zasto potenciras? gde sam ja to rekao da jedan albanac iz makedonije ili albanije je vise na svojem nego srbin sa kosova??? to nikada neces cuti od mene, ni ovde, ni privatno, ni javno! kosovo... cuj kosovo, kao da smo mi centar sveta :) svako mesto pripada onima koji su to izabrali, ili je neko za njih izabrao, da im bude dom. to je nesto sto treba da shvate i albanci i srbi. da li si ti dosao pre 10, 20, 50 ili 500 godina, to nema nikakve veze, jer si ti izabrao da zivis ovde i da doprineses ovom mestu. i bez obzira da li volis ostale ili ne, to pravo ti ostaje. sta ja kazem, jeste da za nekoga ko ne voli albance, ili ih mrzi, je tesko da zivi na kosovu. ne zabranjujem, daleko od toga, ali mi nije zao nimalo.

a zasto potenciras? gde sam ja to rekao da jedan albanac iz makedonije ili albanije je vise na svojem nego srbin sa kosova??? to nikada neces cuti od mene, ni ovde, ni privatno, ni javno! kosovo... cuj kosovo, kao da smo mi centar sveta :) svako mesto pripada onima koji su to izabrali, ili je neko za njih izabrao, da im bude dom. to je nesto sto treba da shvate i albanci i srbi. da li si ti dosao pre 10, 20, 50 ili 500 godina, to nema nikakve veze, jer si ti izabrao da zivis ovde i da doprineses ovom mestu. i bez obzira da li volis ostale ili ne, to pravo ti ostaje. sta ja kazem, jeste da za nekoga ko ne voli albance, ili ih mrzi, je tesko da zivi na kosovu. ne zabranjujem, daleko od toga, ali mi nije zao nimalo.

:hahaha::hahaha::hahaha:
kakav lik...pa naci cu ti post u kojem pominjes "kolonizaciju " Kosmeta od strane Srba koji su dosli iz...ne znam...Bosne, Krajine, Vojvodine...jos pre 100 godina i da njima Kosmet ne pripada zato sto su dodjosi, a sada pominjes da doprinos Kosmetu ne uslovljava vreme koje si proveo na istom,:eek: U cemu je stvar? Shvatili ste da tzv "drzava Kosovo" ne moze da funkcionise bez strucne radne snage, a ta strucna radna snaga je bila uglavnom iz redova Srba - i doktori i inzinjeri i pravnici i drzavni cinovnici i elektronicari i elektrotehnicari i informaticari i profesori itd itd...Sredi se malo decko - pogresna ti je "politika", nadji nekog drugog za tu svoju "toleranciju"...

:hahaha::hahaha::hahaha:
kakav lik...pa naci cu ti post u kojem pominjes "kolonizaciju " Kosmeta od strane Srba koji su dosli iz...ne znam...Bosne, Krajine, Vojvodine...jos pre 100 godina i da njima Kosmet ne pripada zato sto su dodjosi, a sada pominjes da doprinos Kosmetu ne uslovljava vreme koje si proveo na istom,:eek: U cemu je stvar? Shvatili ste da tzv "drzava Kosovo" ne moze da funkcionise bez strucne radne snage, a ta strucna radna snaga je bila uglavnom iz redova Srba - i doktori i inzinjeri i pravnici i drzavni cinovnici i elektronicari i elektrotehnicari i informaticari i profesori itd itd...Sredi se malo decko - pogresna ti je "politika", nadji nekog drugog za tu svoju "toleranciju"...

prvo pronadji post, pa onda napadaj! takvog posta, u takvoj formi kako ti kazes nema, mogu da ti dam svoj nick i na ostalim forumima, i na srpskom, i na albanskom, i na engleskom, i ti tako nesto neces cuti od mene.

Dobro, ali ne znam šta je loše u tome da se posećujemo, bolje upoznamo ... na mladima svet ostaje i ne treba da se mrze kao što smo (neki) mi stariji. Život teče dalje, nećemo se valjda doveka gledati preko nišana?! Svaku posetu ovakve vrste pozdravljam i veoma mi je drago što su poneli sa sobom nazad lepe utiske.

Nema ništa loše u tim posetama samo ne bi bilo loše da ima i zrnce iskrenosti kod onih koji ih organizuju,sumnjam da su rekli toj omladini da je u tom gradu Prištini do '99 godine
živelo 40000 Srba,da ih objasne šta je sa verskim objektima Srba,zašto ti omladinci nisu sami pojedinačno otišli na Kosovo nego uz pratnju kako vojnu tako i medijsku.
Nije problem Albancima da dočekaju 10,50,200 Srba na par dana,problem im je da se vrate proterani i njihova imovina.

Back