Poseta Prištini?!

I mene interesuju ljudi .....ali! Kada bi posetila neke ljude, sa njima imala kontakt, videla kako izgledaju, shvatila ako bi mogla sta ti misle.............., onda bi pocela da te prvo interesuje sopstvena religija...........

Imala sam kontakte sa raznim ljudima i zivela sam u razlicitim republikama bivse SFRJ, dakle poznajem balkanske narode. Medjutim, ni tada ni sada nisam mogla da se druzim sa svima, dakle birala sam ljude sa kojima sam se druzila, birala sam ljude bez obzira na religiju... Ljudi su sami stvorili religiju u vreme kada nije bilo politickih stranaka... Ne kazem da su ti ljudi bili glupi, naprotiv, bili su jako veliki mudraci, fenomenalni filozofi, rodjeni sa bozjim darom da budu takvi. Zato su i ovekoveceni, po meni kao filozofi. Verujem u Boga, ali nisam fanatik i ne gledam sve kroz religiju... Ko god je polazio samo i najpre od religije, nije daleko dogurao, zato se bojim da ce religija kostati mnoge ljudske zivote, dok dodje neko vreme gde ce ljudska svest biti na nekom vecem nivou, odnosno dok ljudi ne ukapiraju u stvari da je religija mehanizam za manipulaciju. Svoju religiju poznajem onoliko koliko mi je dovoljno da mogu da diskutujem o njoj sa ljudima koji nisu fanatici, a od fanatika i andjeli beze, pa sto bih sa njima i imala bilo kakav kontakt!!! Drugove, prijatelje, njih mogu da biram, jedino majku, oca, rodjake ne mogu, sve drugo biram!
Mogu cak i religiju da biram...ako bih se "odlucila" da izaberem religiju i njome se toliko bavim kao vi na forumu, onda bih najpre promenila zanimanje i verovatno bih bila u sluzbi religije na mestu gde to treba, a ne ovde.

Imala sam kontakte sa raznim ljudima i zivela sam u razlicitim republikama bivse SFRJ, dakle poznajem balkanske narode. Medjutim, ni tada ni sada nisam mogla da se druzim sa svima, dakle birala sam ljude sa kojima sam se druzila, birala sam ljude bez obzira na religiju... Ljudi su sami stvorili religiju u vreme kada nije bilo politickih stranaka... Ne kazem da su ti ljudi bili glupi, naprotiv, bili su jako veliki mudraci, fenomenalni filozofi, rodjeni sa bozjim darom da budu takvi. Zato su i ovekoveceni, po meni kao filozofi. Verujem u Boga, ali nisam fanatik i ne gledam sve kroz religiju... Ko god je polazio samo i najpre od religije, nije daleko dogurao, zato se bojim da ce religija kostati mnoge ljudske zivote, dok dodje neko vreme gde ce ljudska svest biti na nekom vecem nivou, odnosno dok ljudi ne ukapiraju u stvari da je religija mehanizam za manipulaciju. Svoju religiju poznajem onoliko koliko mi je dovoljno da mogu da diskutujem o njoj sa ljudima koji nisu fanatici, a od fanatika i andjeli beze, pa sto bih sa njima i imala bilo kakav kontakt!!! Drugove, prijatelje, njih mogu da biram, jedino majku, oca, rodjake ne mogu, sve drugo biram!
Mogu cak i religiju da biram...ako bih se "odlucila" da izaberem religiju i njome se toliko bavim kao vi na forumu, onda bih najpre promenila zanimanje i verovatno bih bila u sluzbi religije na mestu gde to treba, a ne ovde.

Manipulacija nije izum religije. Ona je postojala i pre religije, a postoji i u sekularnim drustvima. Manipulacija postoji jer u svakom drustvu postoji monopol na informacije. Monopol uzeg kruga ljudi. Prijatelje biramo, tacno je. Razlog vise da ne kontaktiramo sa onima koji su nas ubijali, rusili, palili, krali, itd.. Nije tesko prepoznati te zlocince! Najveci je zlocin govoriti o miru, a ustvari razoruzavati sopstveni narod, sopstvene porodice, i slati ih mirno na klanje neprijatelju. O kako si ti mudra! O divim ti se! O popila si svu pamet sveta! Pa, zar mislis da jos iko veruje u te tvoje gluposti?!

@velika sestra, u 80 % tvoga posta se slaze veliki brat........ali!

Tebe prvo zanimaju ljudi. U redu, lepo nije tu nista lose. Medjutim kada i drugu stranu to prvenstveno zanima , tu mislim kada ih zanimaju ljudi i drugih religija, a ne samo oni iz svoje, onda bi bio raj na zemlji. Jer stvarno, ratovi su se vodili najvise zbog religija a one i pisma su prvo razdvajale ljude....

Medjutim, ja sam imao tu srecu i nesrecu da sam ziveo u PR medju ljudima koji su specificni po svim pitanjima pa i po ovom. Te ljude su prvenstveno zanimali sopstveni interesi , interesi svoga naroda,nego interes onog drugog sa kime su vekovima delili taj zivotni prostor. Dakle njih nisu zanimali drugi ljudi vec samo oni koji pripadaju njihovom narodu...

A religiju su ostavljali na drugom mestu. Oni su pametno interes celokupnog naroda, stavljali kao primarno pitanje i problem, dok su interes religije kojoj pripadaju (70 % su muslimani), daleko ostavljali iza mnogo drugih stvari koje su ih zanimali. Tako da su uspeli da iskoriste vezu sa muslimanskim zemljama sireci tako opijate u onim zemljama koje su "prijateljske". I ono sto je jos interesantnije poslednjih godina ti ljudi slave masovno katolicki Bozic i Uskrs, da bi im se jos vise uvukli pod kozu....
A i postoji jedna javna tajna - papa Benedikt zeli da ih on vraca hriscanstvu, da zapocne i da to njihovo vracanje potraje i posle njega sve do poslednjeg Albanca.

Naravno oni ce to da prihvate........, i tako na dve stolice. Bice kako ja volim da kazem - i ono sto jesu i ono sto nisu...

A mi cemo i dalje da glumimo najvece pravoslavce i vece Ruse od Rusa i Grke od Grka. A najmanje cemo da budemo ono sto zapravo i jesmo - Srbi....

p.s. Vracam se za neki dan da vidim sta ima novo ovde a dodao bih na kraju da idem bas tamo o cemu bi i trebalo da se ovde pise, ili u toj okolini....

Manipulacija nije izum religije. Ona je postojala i pre religije, a postoji i u sekularnim drustvima. Manipulacija postoji jer u svakom drustvu postoji monopol na informacije. Monopol uzeg kruga ljudi. Prijatelje biramo, tacno je. Razlog vise da ne kontaktiramo sa onima koji su nas ubijali, rusili, palili, krali, itd.. Nije tesko prepoznati te zlocince! Najveci je zlocin govoriti o miru, a ustvari razoruzavati sopstveni narod, sopstvene porodice, i slati ih mirno na klanje neprijatelju. O kako si ti mudra! O divim ti se! O popila si svu pamet sveta! Pa, zar mislis da jos iko veruje u te tvoje gluposti?!

Manipulacija je postojala uvek od kako je zivih bica na zemlji, ali religije nisu.
Manipulacija postoji i medju zivotinjama.
Uopste ne mislim da neko mora da mi veruje, ali nije lose razmeniti misljenje...

ili bi prestala da me interesuje religija kada primetim da ona utice na kreiranje negativnih osecanja kod ljudi,podstice mrznju,podstice sujetu(osudjujemo nevrenike jer samo mi znamo "istinu" o zivotu),manipulise osecajom krivice za sve i svasta kod ljudi koju sama proizvodi? Meni je recimo dovoljno da prisustvujem vencanju u nasoj crkvi,odslusam popa sta savetuje bracnom paru,narocito onaj deo o pokornosti zene muzu, bez obrnute relacije,odnosno pokornosti muza zeni (inace to je citat iz Biblije,nalazi se na pocetku Starog zaveta,tamo negde kada odlaze iz raja Adam i Eva).Pa onda izgradnja osecaja krivice kod zene da je kriva za napustanje raja pa je menstruacija kazna itd. Isto tako kada vidim vencanje u dzamiji i cujem sta hodza pritom izgovara sta su prava i obaveze buducih supraznika ,recimo zena ne sme da odbije muskarca kada on zeli seks (isto ne vazi za njega,moze da odbija do prekosutra) ili sme da posecuje roditelje kada joj muz dozvoli (isto ne vazi obrnuto) itd. E tako prestanem da se interesujem za religijske norme jer su suprotne mojoj teznji ka slobodi .Ne znam sta je spektakularno u religiji,prihvatis sve na dlanu.Zar nije mnogo vrednije postovanja kada ukljucis sopstvene mozdane vijuge za poimanje sveta oko sebe?Nije tesko, a nakon saznanja osetis se slobodno

Kakve veze ima Stari zavet sa pravoslavnim hriscanima ?!
Pravoslavni hriscanni se pozivaju na Novi zakon , i sam Hrist je kazao : " Evo donosim vam Novi zakon moga oca ... "
A Novi zakon propoveda samo ljubav .
Izgovor za raspece je bio upravo taj sto je Hrist rekao da ce porusiti lupeska stratista , ondasnje crkve gde su se okupljali fariseji i sadukeji , i podici Crkvu na kamenu ...
U Novom zakonu je pisano da ti je Gospod Bog dao slobodu izbora , prema tome ukljuci slobodno mozdane vijuge :roll:

A Novi zakon propoveda samo ljubav .
Izgovor za raspece je bio upravo taj sto je Hrist rekao da ce porusiti lupeska stratista , ondasnje crkve gde su se okupljali fariseji i sadukeji , i podici Crkvu na kamenu ...
U Novom zakonu je pisano da ti je Gospod Bog dao slobodu izbora , prema tome ukljuci slobodno mozdane vijuge :roll:

Pa u svim religijama ima dosta struja kao posledica dosta razlicitih interpretacija onoga sto je zapisano u svetim knjigama na dosta opsti nacin (zbog cega je i sklono da se cita na razlicite nacine). Ono sam citirala jer mi je nekako najubedljivije i deo je prakse u nasim crkvama. Ima u svetim knjigama dosta pametnih stvari,ali ,kada se postavim kriticki, dosta stvari sa kojima se ne mogu sloziti. Evo na primer Poslanica svetog apostola Pavla Galatima (5 Zac.230 ):
"Zene,pokoravajte se svojim muzevima kao Gospodu jer muz je glava zeni kao sto je i Hristos glava Crkvi,i on je spasitelj tijela.No kao sto se Crkva pokorava Hristu,tako i zene u svemu svojim muzevima.Muzevi,volite svoje zene kao sto i Hristos zavole Crkvu i sebe predade za nju,da je osveti,ocistivsi je krstenjem u vodi rijecju,da je stavi preda se,slavnu Crkvu,koja nema mrlje ni bore,ili sto tome slicno,nego da bude sveta i neporocna.Tako su duzni i muzevi da vole svoje zene kao svoja tijela;jer koji voli svoju zenu,samoga sebe voli.Jer niko nikad ne omrznu svoje tijelo,nego ga hrani i njeguje,kao i Gospod Crkvu.Jer smo udovi tijela njegova,od mesa njegova,i od kostiju njegovih.Toga radi ostavice covjek oca svojega i mater i prilijepice se zeni svojoj,i bice dvoje jedno tijelo.Tajna je ova velika,a ja govorim o Hristu i o Crkvi.Tako i vi,svaki da voli onako svoju zenu kao i sebe samoga;a zena da se boji svojega muza"

Evo opsirnijih mojih utisaka iz Pristine .Prvo pre ulaza na Kosovo do Merdare put je ocajan,truckali smo otpilike skoro sat vremena,na granici je gomila smeca,s nase strane neka oronula policijska stanica(sa sve nekog satorskog krila rasirenog), kec u blizini,sa njihove fancy brvnara,izmedju njih tona smeca i bodljikava zica.Zatim pristojan put i pravac Pristina.Na putu do Pristine primetila sam veliki broj tek izgradjenih kuca,uglavnom sve pravljene po istom obrascu-tri sprata i dvoriste oblika kvadrata opasano bedemom od cigla-uglavnom sve neomalterisane jos. U Pristini mi je prvo upao u oci ogroman broj satelitskih antena po zgradama,znaci svaka terasa je ima (ne znam da li ima kablovskih operatera dole). Kada smo stigli u stan savetovano nam je da se istusiramo ako ima vode posto je dolazilo do nestanka vode,pored inace cestih nestanaka struje. To vece smo razgovarali sa zenom iz UNDP koja je pricala o problemima sa kojima se susrecu pri organizovanju povratka raseljenih.Sledeceg dana smo prosetali gradom. Upada u oci guzva i veliki broj mladih ljudi-srednjoskolci/ke se prepoznaju po uniformama: devojke nose karirane suknje(crno-sivo-bele nijanse),a momci kosulje sa kravatama.Mladi ljudi uglavnom odeveni ,sto se kaze, „u trendu”,jelte.Videla sam bas dosta slatkih momaka (konobari iz skoro svakog lokala gde smo bili :-)).Sa svih strana se cuje „umili” zvuk turbofolka,izgleda kao da je turbofolk nova formula bratstva i jedinstva na ovim prostorima. Postavila bih i slike,ali su mi one na kompu u Beogradu. A da ,jeli smo u nekom restoranu Pishat i izvrsna je hrana. U strogom centru grada ima dosta drveca i to mi se svidelo.Zatim ima neka radnja sa vencanicama u egzoticnim nijansama: drecavo zelena,pink,narandzasta :-)

Sto se tice nasih razgovora,sazet opis je sledeci :
-problem sa organizovanjem povratka raseljenih se svodi na utvrdjivanje zelje da se neko vrati i zelje da neko izvuce ekonomsku korist posto se desavalo vise puta da ljudi izraze zelju za povratak,bude im sagradjena kuca,oni se usele i borave u njoj obavezujuci period ,a zatim je prodaju.Inace ovi iz UNDP-a temeljno pristupaju organizovanju povratka,ukljucuju tu i razgovor sa komsijama, analiziranje spremnosti okoline da prihvati osobe koje se vracaju,razgovor sa organima iz opstine i sl.,ali opet imaju slabe rezultate
-polozaj zena navodno slican kao i na ostatku Balkana.Prostitucija i trgovina belim robljem je posledica prisustva mejunarodnih mirovnih trupa (postojanje vece traznje za seksom) i nepripremljenost dovoljna organa reda da se nose satim problemom
-nezaposlenost –tu je glavni problem nemanje para da se sprovedu neke krupne mere,mada je stosta uradjeno i sa tim malim budzetom (koliko me secanje sluzi govorio nam je o akcijama za osposobljavanje mladih da odgovore potrebama trzista rada)
-rudarstvo-ne secam se brojki,secam se plana izgradnje termoelektrane B,a potom i C,cini mi se da su tako ih nazvali,sa kojima bi se sredilo pitanje snabdevanja elektricnom energijom Kosova,a takodje i izvozila struja
-Fond za humanitarno pravo-tu sam naletela na kolegu,studirao je isti faks koji ja studiram.Govorio nam je o trenutnom radu Fonda na pravljenju jedinstvenog spiska svih nestalih(a moguce i svih zrtava,vise se ne secam,za vise informacija pogledajte na njihovom sajtu) na Kosovu (bez obzira na nacionalnost) gde bi pored imena i prezimena svake zrtve bilo zabelezeno tacno kada je nestala,okolnosti pod kojima je nestala,sav prikupljeni dokazni materijal u vezi tog slucaja i sl.Govorio nam je i o nekim sudjenjima koja se desavaju u Beogradu i o problemima sa kojima se susrecu na njima-recimo dopusta se okrivljenom da pridje zrtvi i postavi joj pitanje iz neposredne blizine (sto logicno izaziva traume kod nje).Pa o problemima koje ima pri ubedjivanju ljudi da svedoce posto ne veruju u pravosudje Srbije
-Radio televizija Kosova-secam se samo da im je novinarski kadar prosao obuku BBC i par pricica jos
-Samoopredeljenje-e tu mi je dosta stvari bilo nejasno i ne slazem se sa njima-recimo kaze covek da su Srbija i Kosovo i dalje u ratu jer nikada nije potpisano primirje izmedju Kosova i Srbije?!Pa onda kaze da pravoslavne crkve i manastiri pripadaju Kosovu jer je kosovski narod brinuo o njima kroz vekove stiteci ih?!On je ,kao argument da postojece resenje po kojima one pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije dobro, naveo to da on nije mogao sa svojim prijateljem strancem da poseti Pecku patrijarsiju jer mu tamosnji monah nije dozvolio zato sto je Albanac(sto i nije u redu od monaha,ali moze mu se)?!Pa onda kada sam ja konstatovala da bez medjunarodne zajednice tesko da bi tu ,cak i da uzmemo hipoteticki da su ratovali Kosovo i Srbija (sto smatram da je potpuno netacno sagledavanje stanja) UCK izgubio s obzirom na vojnu superiornost snaga Srbije ,covek kaze da bi oni ratovali sve do poslednjeg coveka jer to je borba za slobodu,pa bi pobedili kad tad?!

Eto toliko od mene.

Hoce li neko od Albanaca da mi objasni jednu nelogicnost.
Albanci sa Kosova hoce da se odcepe od Srbije, a ovlaze se kad im neko iz Srbije dodje u posetu. A sa druge strane kao papagaji ponavljaju kako su za multieticno Kosovo a ponasaju se onako kako se ponasaju prema Kosovskim Srbima.
Pre dvadesetak godina se obavezno busile gume autima registracije iz centralne Srbije, a danas se puca iskljucivo na auta Srba sa Kosova.
Jeftino, zar ne....
svestan sam da odgovaram na post od pre godinu dana, ali ipak mi je ova tema, kao novom clanu, najinteresantnija.

uistinu je paradoksalno da se sada u pristini docekuju gosti is beograda bolje nego ikada, i da je enormna razlika u ophodjenju albanaca prema njima (u poredjenju sa kosovskim srbima). ali nije za cudjenje. dve reci: DOBRA VOLJA! ko ne veruje, neka cita postove a.t.w.a. i moze da vidi kako se provede srbin ili srpkinja koja u dobroj volji posecuje pristinu. i mene je u pocetku cudilo, jer sam se pitao kako to da neki teski seljak u nekom butiku moze da prepozna i razlikuje beogradski naglasak, ili uopste ne-kosovski naglasak, ali nema nista veze sa naglaskom. kosovski srbi (a zasto ne, i albanci) bi mogli da nauce puno od svojih sunarodnika iz srbije. ko zna, mozda je i to potrebno za pocetak nekoh suzivota ovde.

Ne bih generalizovao, nisu baš ni svi oni van Kosova ''dobre volje'', više je to do pojedinca. U svakom slučaju je to neophodno.

ni ja ne bih generalizovao, ali uopste gledajuci, vise je takvih pojedinaca medju srbima iz beograda na primer, nego iz pristine... mislim, ljudi posecuju pristinu za kratko i u tih nekoliko dana se potrude da nauce rec-dve na albanskom da bi mogli eto da pokazu da im nije odvratno, i gledaju na sve sa interesovanjem a ne sa predrasudama... mozda gresim, ali to je dosta drugacije od onoga na sta je narod na kosovu navikao...

Back