posao za zavarivace u evropi????

• Začetnik teme Začetnik teme TIG
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pitanje za ovog tocka,neki ortak hoće da ide u inostranstvo da radi i priča mi priču kako mu nije potreban atest već je dovoljno samo da znaš da variš,kaže da goša organizuje te odlazke tamo i kaže kako tamo na naftnim platformama manje udišeš štetnih gasova nego u Srbiji,problem je što su mu neki njegovi ortaci napunili glavu kako će tamo da zaradi po 5000 evra i više,a ne zan jezik i kaže da to tamo to nije ni važno već da im je samo važno da znaš da variš.1350 varioca ima u Srbiji i kaže mi da su svi u inostrantvu, mislim..?

Istina je da se zaradi 5000 evra , jezi je vazan ali ne mnogo vaznije je da znaš da variš.Ali zanimame kako je tvoj ortak utvrdio da zna da vari jeli nekada vario da se ti varovi ispituju i snimaju na mjestu gdje moraš davariš lijevom rukom i pomoću ogledala i tako 10 do 12 sati , nije lak zarditi taj novac .Neka malo pogleda na YouTube tamo može da vidi neke stvari pretpostavljam da makar zna kaose pise varenje na engleskom. Pozdrav ,čujemo se. Rado ću pomoći bilo kome koliko mogu.

Ma on ima 29 godina radio je on od svoje 19 godine u neko gradjevinskoj firmi (neću da pominjem ime) onda je otišao u drugu firmu tamo je radio isto ko zavarivač ali nije imao nikad atest dok nije odlučio sad u svoj 29 da polaže da bi išao u inostranstvo.On priča kako je njegov kolega bio u kazakstanu i doneo kući 30 000 evra 5 meseci u pustari nekoj gde nemožeš ni da ***** on je tamo radio i onda naložio njega da ide tamo,a to što se tiče ogledala i drugo on bi ti na to rekao ma to nije važno njemu nije važno ni da zna jezik,on kaže nema ti šta da se mučiš poslodavac ti kaže šta da radiš i gotovo.Mislim sve je tako lako da je stavrno tako ne bi ja bio u Srbiji danas.

Pa nije lak ali koji jeste...ako neko voli svoj posao = lepo+korisno je uvek dobitna kombinacija. Danas mladi ljudi grese jedino u tome sto prvo izracunaju zaradu na mesecnom ili godisnjem nivou na osnovu satnice koja se nudi u ovom poslu,a da pri tom nemaju adekvatno iskustvo ili znanje iz ove oblasti.

A zavarivanje nije samo uzeti rukohvat i raditi,to je zahtevan zanat u smislu poznavanja materijala pre svega(pred znanje) zatim postupaka zavarivanja,a koliko vidim ovde je akcenat stavljen na tig zavarivanje koje nije jednostavno-ovo govorim iz realnog iskustva.Cesto se izvodi u neprirodnim polozajima,na tesko pristupacnim mestima,uz pomoc ogledala...kako bilo,ako nekome mogu pomoci rado cu to uciniti

Naravno...Baš pričo sa ortakom on oće pored posla u kancelariji da se bavi i time...Misim ne uzima neku veliku cifru a kao mislio da dopuni...On mislio to da radi u slobodno vreme i vikendom...Nema šanse...To je posao kome mora da se posvetiš jer ako jednom ne dođeš uzima se drugi majstor.

Ako je bas zagrijan za varenje i ima talenta i volje , ima u bosni nekih firmi jako korektni čak i doobučavaju one za koje misle da vrijede, plaćaju 10 eura i više po satu ; imss Banja Luka ,industriska montaža Bijeljina ims.,Termo - elektro Brčko , po meni su ovi prvi najbolji.

Pozdrav svima
Moja situacija je sledeca.Zavarivac sam po struci radim taj posao oko 20 godina,radni vek sam proveo na celicnim konstrukcijama(pretezno na montazi raznih konstrukcija) trenutno radim na mostovima po srbiji. U maju treba da dobijem madjarsko drzavljanstvo i sa tim papirima zelim da nadjem posao u Austriji.
Molim vas za pomoc gde i kako da krenem kakve su sanse kao drzavljanin EU,Kako se krecu plate?Svaka informacija mi znaci puno.
Hvala unapred.

Ja sam masin bravar ali kroz posao sam bio prinudjen da naucim variti i varim TIG MIG i REL ali nisam davao ateste i nemam prdstavu kako se daju atesti. Vario sam cjevovode pod pritiskom od preko 200 bara i nije bilo nikakvih problema tj nije pustao,takodjer sam vario posude pod pritiskom isto tako bez problema,varim i aluminijum sto sam cuo da je za mnoge veliki problem.Ako neko zna gdje mogu da nadjem kako se daju atesti neka se javi. Radio sam u njemackoj i vario MIG i REL i pricam njemacki takodjer imam i njemacku vozacku do 7.5 tona. Otvoren sam za sve ponude za posao u inostranstvu a dolazim i BiH

Back