Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da Velesstroj najpouzdanija od svih ostalih firmi, koje rade u Rusiji...
Видим колико је најпоузданија сви нешто кукумавчу и пишу лоше о њој.z:lol:

Ja ne pisem gluposti. Dnevnica jednog majstora ovde,prosecna dnevnica je 25 eura,.
Дај немој зезати физикалци не раде испод 20 јевара. Мајстори од 25 до 45 врхунски. Посла има ко хоће да ради.

Srećna vam nova godina svima da bude veselija i bolja od ove stare da imate sreće , zdravlja i novca
Срећна свима наступајући Божић и Нова година. Много здравља и среће.

Видим колико је најпоузданија сви нешто кукумавчу и пишу лоше о њој.z:lol:

.

Cinjenjica da Velesstroj BG najpouzdanija firma, koja radi u Rusiji. Druga stvar sto i njih ne mogla ne zakaciti kriza u Rusiji... Tako da , kako sam ranije rekla, oni isto "kolateralna steta" u ovoj prici. Moje misljenje - oni sad moraju sto pre svrnuti svoji poslovi u Rusiji kako bi ne zaroniti jos dublje u tu rusku krizu. Ovoj firmi zelim sto pre otarasiti se Rusije kao Titanika, koji trenutno nju vuce na dno. A svakako zelim Velesstroju u Novoj Godini veliki poslovni uspeh i napredak na drugima gradilistima sirom sveta.

На основу којих чињеница тврдиш да је Велестрој најпоузданија фирма у Русији? Није ваљда да своје знање базираш на основу прича у овој теми.

misljenje baziram na osnovu njihovog poslovanja pre krize - bila stabilnost, isplacivali redovno plate, u slucaju, kad radnici imali problem sa migracionom sluzbom - resavali to. Pa i ova tema - jeste, jos jedan dokaz moje tvrdnje - ni jednoj drugoj firmi ne posveceno toliko paznje u smislu pozitivnog karakterisanja (pa i dobronamernih, ponekad i emocionalnih kritika - to je normalno i ni nista lose) , kao poslodavca iako neke druge preduzeca cesto prozivali kao skroz neozbiljne.

Poslednja izmena:
misljenje baziram na osnovu njihovog poslovanja pre krize - bila stabilnost, isplacivali redovno plate, u slucaju, kad radnici imali problem sa migracionom sluzbom - resavali to. Pa i ova tema - jeste, jos jedan dokaz moje tvrdnje - ni jednoj drugoj firmi ne posveceno toliko paznje u smislu pozitivnog karakterisanja (pa i dobronamernih, ponekad i emocionalnih kritika - to je normalno i ni nista lose) , kao poslodavca iako neke druge preduzeca cesto prozivali kao skroz neozbiljne.
Пусти ти како је било пре кризе. И баба је некад била девојка. Причамо о садашњости, ако ферцера све како треба онда све ок, а читам овај форум и видим да није све иделано, чак далеко од тога. Већина нас, вас је једино чула за Велстрој и држи се те фирме као пијан плота, и мислим да је крајње субјективно казати да је Велестрој тренутно најпоузданија фирма која послује у Русији. Хвала ти на одговору и желим срећне празнике.

Jako je važno kako je bilo pre ruske krize, zato što je to nivo na kome je firmu zatekla kriza. Ako je firma i pre krize bila nesolventna, neozbiljna, nelikvidna kriza je vrlo brzo dotuče. U suprotnom, kao što je slučaj Velestroja, firma se bori sa krizom. Zašto? Zato što je mnogo uloženo, zato što treba odbraniti kapital, investicije, obraz, glas firme, ljude. Naravno da postaje lošije, naravno da postoje padovi i usponi, kašnjenja i jurnjava za ispunjenjem obaveza. Koliko će se firma u svemu tome snaći, zavisi od mnogo toga, a najviše od menadžmenta i njihovih poslovnih veza i sreće jer je svako krizno tržište izuzetno nestabilno politički a to znači i finanasijski. Ovo važi za sve firme bilo gde u svetu, ne samo Velestroj i ne samo Rusiju.

Da se razumemo, ne branim Velestroj, samo kažem kakva je ekonomska logika.

Poslednja izmena:
Velestroj i dalje ima redovne plate. Konstantno je kasnjenje od 45 dana. Ali se ne povecava...
Plate su smanjene ali se i dalje obracunavaju preko dolara. Mnogi nasi radnici (u drugim firmama) primaju preko rublji. Da li je to gore ili bolje od velesstroja?

Dakle, to kašnjenje od 45 dana je vrlo diskutabilno. Ako ste krajem 12. meseca primili novembarsku platu, onda nema kašnjenja u smislu Zakona o radu, ali ga ima verovatno u smislu potrpisanog ugovora. Mnoge firme u Srbiji kasne sa platom. Još ih je više koje je ne isplaćuju ili isplaćuju minimume. U ogromnom broju firmi su plate smanjene i to znatno, a Srbija nema veze sa rubljom. Posao može da se nađe u većim gradovima, ali dok platite stan, hranu šta ostaje?
Dakle, obračun u rubljama, primena raznih kurseva, konverzija iz jedne u drugu valutu, razna kašnjenja, promene poslovne politike, zastoj sa dolaskom i odlaskom radnika itd. su normalne stvari koje se dešavaju u firmama koje su momentalno u Rusiji. To je izuzetno trusno područje. Nije Velestroj jedina firma tamo. Pored toga i ovde u Srbiji se dešavaju promene u poslovnim politikama firmi. Sećate se da se išlo masovno preko turističkih viza. Sećate se i koliko je bilo ljudi pohapšenih zbog prevara. Firma je živa stvar jer je čine ljudi, od najvišeg do najnižeg radnika nevezano za struku i gde je, i normalno je da se menja i prilagođava uslovima na tržištu, konkurenciji, politici, zakonima. Ako je još u inostranstvu, onda ona mora da poštuje sve to duplo. Ko je očekivao med i mleko, bilo gde na ovom svetu da ode, tom nije dobra procena. Mesecima unazad se nešto dešava. Tu su i razne priče sa raznih gradilišta, naravno različite jer su i gradilišta, tj. ljudi na njima, različiti, različiti poslovi se rade itd. I naravno da će svako doći sa svojim utiscima, i svako će doneti svoju odluku o tome da li ostaje, odlazi ili dolazi u Rusiju, već zavisno od njegove konkretne situacije u Srbiji a i Rusiji. Neko može da izdrži te surove uslove, neko jedva izdržava, neko ne može da izdrži. Neko ima normalnu porodicu, neko je navikao da radi po belom svetu, nekome je ovo prvi odlazak, neko je sam, neko sa porodicom, neko ima ovde poslovne veze, poslove, neko nema....samo ljudi i sudbine. Pa pobogu, i u Srbiji kad radite, ma i u istom gradu kad radite, zar ima dva ista gradilišta? Zar i ovde ljudi ne odustaju od građevine jer ne mogu da izdrže a ova naša srpska građevina je mačji kašalj za rusku? Ruska gradilišta su specifična, teška za psihu i za telo. To je svako od vas znao kad se prijavljivao. E, sad, koliko je očekivao i koliko se razočarao, pa iskombinovano sa karakterom, navikama, porodičnom situacijom, je vrlo subjektivna stvar. Zato ne razumem pljuvanje po drugima i tu potrebu da se javno kaže....e, ja sam uradio 100 sklekova iz cuga i svako ko to ne može je slabić :lol: Možda taj slabić može da uradi 100 čučnjeva iz cuga a ovaj drugi ne može ni 30 :lol: Ja sam dobar radnik, odličan bre, a ostali su neradnici :eek: Ili to žensko kukanje kako je tamo jako teško njihovim muževima, braći itd. Naravno da je teško, pa zajedno ste doneli odluku da ON ode u božju mater na kraj sveta, na -50 ograđen žicom i sa bulumentom potpuno nepoznatih ljudi, zajedno ste doneli odluku da NJEMU bude teško da bi vama bilo lakše, i čemu zvocanje? Iskreno, kao žena, majka, ja to ne razumem. Za mene je podrška nekome ko se usled zajedničkog dogovora i cilja žrtvuje, nešto sasvim drugo. I da, imam iskustva u tome :)
E, da....i to, uglavnom muški korisnici preferiraju....priče da tamo troše plate na druge žene, pijanke itd.....ne kažem da toga nema, sve su to ljudi, kao i ovde, ali pitam, koji je razlog da na forumu, potpuno nepoznatim osobama govorite takve stvari svesni da će to kod nekog izazvati nekakvu reakciju? Želja za namernim povređivanjem nepoznatih osoba ili neki unutrašnji konflikt koji nije briga za druge?
Da je lako, nije lako nikome. Ni onima tamo, ni ovima koji su ostali čekajući platu i povratak. Svako ima svoje razloge. Poštovanje tih različitih razloga je osnov da postoji komunikacija među ljudima. Inače dolazi do konflikta. Forum je odlično mesto za tu komunikaciju, ali samo ako se pravilno koristi, jer ne zaboravite, da je nikad ne znate ko je iza nika i šta možete da očekujete :)

Ne znam Nešo da li je bolje ili gore. Zavisi kako ko gleda na to. Naše malo, nekome je mnogo.

Poslednja izmena:
Пусти ти како је било пре кризе. И баба је некад била девојка. Причамо о садашњости, ако ферцера све како треба онда све ок, а читам овај форум и видим да није све иделано, чак далеко од тога. Већина нас, вас је једино чула за Велстрој и држи се те фирме као пијан плота, и мислим да је крајње субјективно казати да је Велестрој тренутно најпоузданија фирма која послује у Русији. Хвала ти на одговору и желим срећне празнике.

Vladane, mene vise nista ne vezuje za Velesstroj - muza odbili kao matorca stoga mogu biti cak i ljuta na njih sto zavlacili i davali nam nadu.. Ali gledajuci realno - u globalu - ja sam ubedjena da samo ova firma iz Srbije, koja posluje u inostranstvu najpouzdanija i nadam se da oni navreme predvideli krizu i vec ugovorili nove poslove u nekima drugima drzavama. Iskreno nadam se da Velesstroj ce napredovati i prosperirati, a i vi sa njom zajedno. :) Ne znam zasto, ali navijam ja za njih. Cini mi se da sa Velesstrojem moze i "na kraj sveta", ali trenutno ne i u Rusiju.

- - - - - - - - - -

Velestroj i dalje ima redovne plate. Konstantno je kasnjenje od 45 dana. Ali se ne povecava...
Plate su smanjene ali se i dalje obracunavaju preko dolara. Mnogi nasi radnici (u drugim firmama) primaju preko rublji. Da li je to gore ili bolje od velesstroja?

ranije ovde bilo reci da prvu platu zadrzavaju kao depozit za nedajboze... Ali i isplacuju i akontaciju, kome ona potrebna - za potrebe familiji

Vladane, mene vise nista ne vezuje za Velesstroj - muza odbili kao matorca stoga mogu biti cak i ljuta na njih sto zavlacili i davali nam nadu.. Ali gledajuci realno - u globalu - ja sam ubedjena da samo ova firma iz Srbije, koja posluje u inostranstvu najpouzdanija i nadam se da oni navreme predvideli krizu i vec ugovorili nove poslove u nekima drugima drzavama. Iskreno nadam se da Velesstroj ce napredovati i prosperirati, a i vi sa njom zajedno. :) Ne znam zasto, ali navijam ja za njih. Cini mi se da sa Velesstrojem moze i "na kraj sveta", ali trenutno ne i u Rusiju.

- - - - - - - - - -

ranije ovde bilo reci da prvu platu zadrzavaju kao depozit za nedajboze... Ali i isplacuju i akontaciju, kome ona potrebna - za potrebe familiji

Ne zadrzavaju prvu platu nego se prolongira isplata. Posle je sve redovno. Malo kukamo ako kasni koji dan, ali cesto se dogodi da sledeca bude nesto ranije...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back