Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro vece:).molila bih za informaciju o nps15,16. MM je odleteo u petak vece iz Bg, nije se jos javio, mob. iskljucen. Zvala sam danas velestroj, kazu da je verovatno stigao, da ce se javiti sa nekog satelitskog telefona. Ima li tamo interneta, kakva su vasa skustva? Prvi putje otisao, ne znam kako to funkcionise, a polako vec upadam u paniku. Unapred hvala na svakom odgovoru

mm nije na nps15,16, za internet ne znam, ali je tvoj sigurno dobro. verovatno ne moze da dodje do telefona ili se jos nije snasao. koliko pratim ovaj forum, shvatila sam da ako se nekom nesto lose - ne daj boze ili ko vec - desi, oni odmah javljaju. iscitaj nekoliko desetina stranica unazad i videces da su se svi na kraju culi sa svojima.. samo bez panike, ovde je najbitnije strpljenje...

....

na nps11 svega -3 stepencica :)

Možda griješim ali ne bih se složio sa tim da mu je urađen zeleni karton jer je prosto to neizvodljivo iz Beograda. Koliko sam ja upućen, jedino što je mogao dobiti je viza "Rabota po najmu" koja važi tri mjeseca, sa kojom odlazi na gradilište gdje mu se u međuvremenu organizuje ljekarski pregled koji je neizbježan i preduslov za dobijanje radne dozvole tj. zelenog kartona. Ljekarski se mora raditi u oblasti za koju važi viza "Rabota po najmu" , potom se predaju pasoš, priglašenje i ljekarski nadležnoj instituciji (biro rada) koja uglavnom izda odobrenje za rad. Sve ovo rade ljudi iz imigracionog ofisa. Ako nešto nisam dobro opisao ili sam pak preskočio ispravite me ili dopunite.
Pozdrav iz Banata!

U pravu si nisam isao u detalje. Kada se dobije viza tipa rabota po najmu na 3 meseca, sve ostalo je uglavnom zavrsena stvar, sto se tice zelenog kartona. Zato sam i rekao ostaje vise od 6 meseci gotovo sigurno...

Da li bi mogao neko strucno da mi objasni proceduru u vezi prelaska iz Velestroj Srbija u Velestroj Rusija? Mislim,ako ima takvih strucnjaka ovde.

dosta srece ili eventualno veza. I naravno jedno vreme provedeno u Rusiji...
Oni obicno traze odredjene kadrove. Mehanicare, elektricare, varioce, inzinjere i sl. Moler i farbar (da ne uvredim nekog sto se tice zanimanja) cisto sumnjam da mogu preci

VEOMA VAŽNO

Ljudi, ne dozvoljavajte sebi luksuz da pijani ili pripiti odlazite od kuće ili prema kući sa gradilišta. Posebno kada se vraćate sa gradilišta kući. Svedok sam situacije kada se jedan naš čovjek dobrano napio na dan polaska sa gradilišta. Posledica takvog stanja je kažnjavanje firme od strane ruskog Velestroja a potom i kažnjavanje samog pijanca od naše firme, novčano naravno.
Isto tako prilikom povratka kući sam svedočio priči čovjeka, koji nas preuzima i odvozi sa jednog aerodroma na drugi, koji je govorio o jednom primjeru sa našim pijanim čovjekom i dramom koju je sa njim imao u Gerdi i nakon noćenja tj. kada ga je vozio na let. Od tada je šoferu naređeno da takve ljude odmah podvrgne alko testu ukoliko primjeti da je neko od njih pijan ili jednostavno javi nadređenom da je taj i taj vidno pijan ukoliko odbije da se testira. Da, ima alko tester u kolima. Nije šala. Taj koji sebe dovede u takvu situaciju momentalno odlazi u "crveno" u firmi.
Na Šermetjevu obično bude naših ljudi sa svih strana iz firme iz raznih pravaca doputuju i svi čekaju isti let za Beograd. Jedne prilike je par ljudi iz Novog Urengoja bilo pijano i šetali su se sa limenkama piva po aerodromu. Od takve slike i prilike se klonite što dalje. Pola sata nam je kasnio avion za Beograd jer su stjuardese vjećale da li da puste malo je reći jednu budalu od njih u avion na let. Moram li pominjati da je dotični izvodio budalaštine ispred rampe, mislim da ne. Uđosmo ipak svi u avion. Kada je avion krenuo da rula po pisti ovom nije bilo dobro dalo se primjetiti. Iako je dobio na vrijeme vrećicu nije uspeo da je pogodi baš u onom trenutku kada je avion krenuo da se penje pa je uneredio i sebe i onog do sebe i sve ispred sebe.
Pametnome dosta da shvati. Možda je tema degutantna ali o ovome treba da razmisle svi oni koji su skloni čašici ili dvije, a nema leta iz Moskve sa našim ljudima iz firme da nema sličnih situacija.

mm nije na nps15,16, za internet ne znam, ali je tvoj sigurno dobro. verovatno ne moze da dodje do telefona ili se jos nije snasao. koliko pratim ovaj forum, shvatila sam da ako se nekom nesto lose - ne daj boze ili ko vec - desi, oni odmah javljaju. iscitaj nekoliko desetina stranica unazad i videces da su se svi na kraju culi sa svojima.. samo bez panike, ovde je najbitnije strpljenje...

....

na nps11 svega -3 stepencica :)
Hvala puno na odgovoru. Kao sto znate, podrska i nama ovde mnogo znaci. Logika mi je to isto govorila, ali ipak, prvi put nam je, nemamo iskustva. Iscitala sam mnogo, po pola noci visim ovde i citam. :). Hvala jos jednom. Nadam se da uskoro javljam lepe vesti

Molim odgovor od kompetentnih ljudi. Ja imam vizu rabota po najmu,006,do 27og Marta,nalazim se u Tyumenu. Lekarski sam radio u Bgdu i to za Sabettu a na kraju sam završio ovamo. Ovde lek.pregled nisam imao. Da li ću ja dobiti radnu dozvolu ili ću ići kući po papire? Drugo pitanje je da li će me firma sankcionisati novčano ako budem želeo dja npr.u četvrtom mesecu prekinem radnu dozvolu i odem kući? Da li će to uraditi firma koja je ne tako davno slala ljude na rad na crno,koja ne uplaćuje zarade po ugovoru,koja ne plaća prekovremeni rad i rad noću,po ugovoru. Molim odgovore?

Dobro vece dobri ljudi ima li jos nekih vesti sa nps11 osim temperature? Da li se zna nesto o famoznom repetitoru?Unapred hvala i pozz...:)

dobro vece :)
od famoznog repetitora izgleda nista. rekose da ga postavljaju jos pre skoro mesec dana, ali od tada kvalitet veze se popravio za mozda pet posto i po svemu sudeci tako ce i ostati. sneg im pada i to cesto i obilno, ali kratko. vecina ima problema sa cizmama, nekim valjenkama, od valjane dlake, koje kako sam shvatila nemaju djon, pa cim otopli, noge im budu mokre. mada, kaze, dobili su nove cizme danas... mi najcesce komuniciramo putem mejla, raspises se, pa kad mozes posaljes. teme su nam uglavnom licne prirode. dosta mu je sto je tamo, pa ne mora jos i sa mnom o tome da razglaba. satelitski tel vise uopste ne koristi a preko skajpa smo se cak videli tri puta, mada se uvek zavrsilo pucanjem veze, bez pozdrava i otpozdrava. i da napomenem, svaki put kada koristi skajp, to vec bude kasno, po njihovom vremenu prodje 23 casa, pa su veze malo rasterecenije. i ima pristup kancelarijama tako kasno, jer je vodja projekta, barem je bio, pa uvece oni imaju neke planjorke - sastanke na kojima planiraju naredni dan, pa on onda jos malo produzi...

dobro vece :)
od famoznog repetitora izgleda nista. rekose da ga postavljaju jos pre skoro mesec dana, ali od tada kvalitet veze se popravio za mozda pet posto i po svemu sudeci tako ce i ostati. sneg im pada i to cesto i obilno, ali kratko. vecina ima problema sa cizmama, nekim valjenkama, od valjane dlake, koje kako sam shvatila nemaju djon, pa cim otopli, noge im budu mokre. mada, kaze, dobili su nove cizme danas... mi najcesce komuniciramo putem mejla, raspises se, pa kad mozes posaljes. teme su nam uglavnom licne prirode. dosta mu je sto je tamo, pa ne mora jos i sa mnom o tome da razglaba. satelitski tel vise uopste ne koristi a preko skajpa smo se cak videli tri puta, mada se uvek zavrsilo pucanjem veze, bez pozdrava i otpozdrava. i da napomenem, svaki put kada koristi skajp, to vec bude kasno, po njihovom vremenu prodje 23 casa, pa su veze malo rasterecenije. i ima pristup kancelarijama tako kasno, jer je vodja projekta, barem je bio, pa uvece oni imaju neke planjorke - sastanke na kojima planiraju naredni dan, pa on onda jos malo produzi...

Valjanke su extra cizme za extremne temperature. Bio sam skeptican kada sam ih dobio prvi put, ali...
Na -60 uz 2 para termo carapa nema zime. Imao sam i vunenih carapa, ali nema potrebe da ih nosis ako ove odravas kako treba. tavljao sam ih na radijator svako vece, a od razduzenih valjanki napravis dva para ulozaka (skalpelom) i to je to. Ako cesto ulazis u toplo pozeljno je da otreses sneg sa njih, da se ne topi. I one nisu za male minuse od -10 i sl.
Ja sam radio kao bravar celo vreme napolju, a tvoj muz kao vodja projekta verovatno cesto ulazi unutra i zato se kvase...

U pravu si nisam isao u detalje. Kada se dobije viza tipa rabota po najmu na 3 meseca, sve ostalo je uglavnom zavrsena stvar, sto se tice zelenog kartona. Zato sam i rekao ostaje vise od 6 meseci gotovo sigurno...

:sad2: pa moj dok dodje, ovo bebce sto treba da se rodi ce da prohoda...
bas moram proveriti da li je radio lekarski, znam da mu je pasos trenutno u moskvi...

..........

dobiste li platu? da se i ja pridruzim pitanjima, mada ova nasa ide tek od sledeceg meseca...

Valjanke su extra cizme za extremne temperature. Bio sam skeptican kada sam ih dobio prvi put, ali...
Na -60 uz 2 para termo carapa nema zime. Imao sam i vunenih carapa, ali nema potrebe da ih nosis ako ove odravas kako treba. tavljao sam ih na radijator svako vece, a od razduzenih valjanki napravis dva para ulozaka (skalpelom) i to je to. Ako cesto ulazis u toplo pozeljno je da otreses sneg sa njih, da se ne topi. I one nisu za male minuse od -10 i sl.
Ja sam radio kao bravar celo vreme napolju, a tvoj muz kao vodja projekta verovatno cesto ulazi unutra i zato se kvase...
moguce da cesto ulazi, ali kaze i da se cesto topi sneg, pa je dobio nove stanare na stopalima :) mislim, nije smesno, al' mora covek malo da se opusti...

Molim odgovor od kompetentnih ljudi. Ja imam vizu rabota po najmu,006,do 27og Marta,nalazim se u Tyumenu. Lekarski sam radio u Bgdu i to za Sabettu a na kraju sam završio ovamo. Ovde lek.pregled nisam imao. Da li ću ja dobiti radnu dozvolu ili ću ići kući po papire? Drugo pitanje je da li će me firma sankcionisati novčano ako budem želeo dja npr.u četvrtom mesecu prekinem radnu dozvolu i odem kući? Da li će to uraditi firma koja je ne tako davno slala ljude na rad na crno,koja ne uplaćuje zarade po ugovoru,koja ne plaća prekovremeni rad i rad noću,po ugovoru. Molim odgovore?

Postoji mogucnost da te po isteku priglasenja vrate kuci,uglavnom su tako radili,jedino ako ti priglasenje uradili u medjuvremenu za drugu oblast,ili za istu (sabetu) pa da te direktno iz Tjumena salju tamo. Nisam bas siguran kako to ide,ali znam sigurno da ako ti istice priglasenje ne mozes ostati u RF. A sto se tice raskida ugovora,naravno da mozes uvek...o tvom trosku. Ako se osecas ostecenim od strane firme,naravno da mozes da ih tuzis,tako sto se obratis svom sefu,napises zalbu,on to mora da prosledi dalje I da tebi daju pismeni odgovor. Sa tim pismenim odgovorom,potpisom direktora gradilista I pecatom firme odes kod Advokata I pokrenes postupak zbog toga...I toga itd.Jedino da napomenem da za sve sto uradis potrebni su ti svedoci. Ako se radi kolektivno,dobijanje parnice je 100% uspesno ;)

Poslednja izmena:
Da li bi mogao neko strucno da mi objasni proceduru u vezi prelaska iz Velestroj Srbija u Velestroj Rusija? Mislim,ako ima takvih strucnjaka ovde.
Ako nemas debelu vezu zaboravi, ili ako imas nenormalnu srecu da im bas u tom trenutku treba strucni kadar tvog kalibra, a i to obicno ides kod njih na pozajmicu. Ja sam radio kao elektricar za njih na pozajmici, ali od prelaska nista, kao bice, videcemo i to je to.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back