Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro jutro.
Čitam šta pišete, i da vam je lako, nije. Da je bezizlazno, nije ni to.
Firma kao firma je velika. Vezana je za velike investicije, velike poslove i velike pare i za milion domaćih i medjunarosnih propisa. Takodje, kao i svaka gradjevinska firma, sa mnogo zaposlenih, ima svoja poslovna pravila. U ovim vremenima, kada je svuda, pa i Rusiji, borba za posao krvnička, normalno je, i čak, realno i za očekivati, da zapadne u krizu. Kriza se ogleda u više nivoa i na više polja je uočljiva. Te nivoe radnici, šefovi, poslovodje ne vide, i ne treba da vide. Oni vide onaj nivo kada kriza dodje dotle da se odrazi na isplatu plata. I tada počinje panika. Kašnjenje u isplati plata može biti kratkotrajno. Najčešće je tako, jer likvidnost svake firme zavisi od uplata njenih kupaca ili investirora. U gradjevinarstvu to nije nikakvo neobično stanje. Jedno je panika i bes koji hvata ljude ovde u Srbiji, kada su sa svojima a firma počinje da kasni sa platama, a sasvim drugo kada ih takvo stanje dohvati u inostranstvu i još u nekim izolovanim sredinama gde se susreću razne kulture, naravi, karakteri i propisi. Oni su u inostranstvu. Nemojte to zaboraviti, nemojte ih svojom pričom gurati u nešto što može imati loše posledice po sve vas, jer, vaši muževi, braća, očevi su tamo, i svi su otišli da rade, ili predali papire dobrovoljno i u dogovoru sa svojim porodicama, znajući kakvi su uslovi. Ne postoje bezizlazne situacije, osim kada se radi o smrtonosnoj bolesti. Uvek, postoje bar dve opcije. Ne branim firmu, nisam iz te firme, nisam čak ni iz ove gradjevinske priče, ali znam jer sam profesionalno vezana za investicije i poslovanje firmi. Zato i gledam iz nekih drugih uglova. Jedino do čega mi je stalo, i što poštujem, su ovi ljudi ovde, na temi.

Još nešto. Ova tema je da se pomažete, razmenjujete informacije, popričate, našalite se, jer tako je lakše (ljudi su stvoreni da žive u čoporu, a ne sami) a ne da dižete bunu. Pogledajte samo koliko ima pregleda. To govori o svrsi ove teme. Svaki post koji bude u sebi sadržao bilo kakav poziv na bojkot, sakupljanje ispred bilo koje firme, pa i Velestroja, i slično, biće obrisan i sankcionisan, to piše i u Pravilniku koji ste svi prihvatili kada ste se registrovali na Krstaricu. Molim vas, nemojte da koristite ovu temu nepravilno i da budete orudje u rukama manipulatora kojih svuda ima i u reali i u virtualu, koji je zbog svojih mogućnosti, postao način komunikacije.

:heart::strika:

Razumljivo je da firma kasni sa isplatama kada njoj investitori nisu uplatili novac ali ovde je to daleko od istine.... Ako znate nekog iz velestroja Moskva mozete ih nazvati i dobicete obavestenje da je januarska plata uplacena 05. februara na racun velestroja Beograd a da je februarska plata uplacena 05. marta takodje na racuna velestroj Beograd.. To znaju svi koji rade za velestroj beograd u rusiji.... Niko ovde nikog ne poziva na bojkot nego ljudi samo traze svoje sto su zaradili... Ja veoma dobro znam kako izgleda kad radite na -40C, 11,5h svaki dan i na kraju vas neko zavlaci za vas novac. Velestroj Beograd je prekrsio svaku stavku iz ugovora koji smo potpisali a o ucenama i torturi na poslu (MOBINGU) necu ni da govorim... 95% sefova su rodbina i prijatelji koji su zavrsili fakultete boga pitaj gde jer sa 25-27 godina starosti i radnim stazom od 5 godina u firmi nije mi jasno kako zavrsise te silne fakultete. Toliko od mene.

Razumljivo je da firma kasni sa isplatama kada njoj investitori nisu uplatili novac ali ovde je to daleko od istine.... Ako znate nekog iz velestroja Moskva mozete ih nazvati i dobicete obavestenje da je januarska plata uplacena 05. februara na racun velestroja Beograd a da je februarska plata uplacena 05. marta takodje na racuna velestroj Beograd.. .

Sve je to rekla-kazala, samo neko ko radi u finansijama u Velesstroju i ima uvid u bankarske izvode može da zna kad, šta i koliko je plaćeno, a ni dinamika plaćanja 5-og u mesecu za prethodni mesec ne deluje mnogo realno, obično za to treba više vremena. Šta je razlog kašnjenja možemo samo da nagađamo i da se nadamo da je privremeno za dobro svih nas koji smo vezani za firmu.

Razumljivo je da firma kasni sa isplatama kada njoj investitori nisu uplatili novac ali ovde je to daleko od istine.... Ako znate nekog iz velestroja Moskva mozete ih nazvati i dobicete obavestenje da je januarska plata uplacena 05. februara na racun velestroja Beograd a da je februarska plata uplacena 05. marta takodje na racuna velestroj Beograd.. To znaju svi koji rade za velestroj beograd u rusiji.... Niko ovde nikog ne poziva na bojkot nego ljudi samo traze svoje sto su zaradili... Ja veoma dobro znam kako izgleda kad radite na -40C, 11,5h svaki dan i na kraju vas neko zavlaci za vas novac. Velestroj Beograd je prekrsio svaku stavku iz ugovora koji smo potpisali a o ucenama i torturi na poslu (MOBINGU) necu ni da govorim... 95% sefova su rodbina i prijatelji koji su zavrsili fakultete boga pitaj gde jer sa 25-27 godina starosti i radnim stazom od 5 godina u firmi nije mi jasno kako zavrsise te silne fakultete. Toliko od mene.

Koliko ja shvatih iz svih pisanija korisnika za svo ovo vreme, firma u Moskvi nikakve veze nema sa firmom u Beogradu, tako da poredjenje radnika i isplata plata je neprimerena, ukoliko je ovo tačno. To bi isto bilo kao kad bi se poredili sa Elektrodistribucijom. Tako sam razumela, da je ono ruska firma sa sedištem u Rusiji (dakle, njihova domaća) a ovo je ino firma sa sedištem u Beogradu. Potpuno su nezavisne.
Čak i da su vezane, svaka sigurno ima svoju nezavisnost i poslovnu politiku. To prosto tako funkcioniše. Svakoj firmi je u interesu da radi i to stabilno, posebno kada su poslovi vezani za inostranstvo.

Nikog ne branim niti kudim, niti ikog omalovažavam, naprotiv, jer vas je sve muka, a ne lep život naterao da idete i radite tamo daleko u jako teškim uslovima, samo kažem da radnici u svim firmama, nebitno koje su i odakle su, svoja prava ne ostvaruju na forumu već u firmi. Otežavajuća okolnost je to što ste tamo stranci. Samo to kažem.

Što se poziva na svašta tiče, moja je moderatorska obaveza da upozorim korisnike, kako one koje vi vidite da pišu, tako i one koje ne vidite.

Poslednja izmena:

Svaka rec na mestu,
U Tyumenu su nam se smejali radnici ,nasi radnici koji rade u Velesstroj Moskva kada je prvi put u decembru uplacena plata iz dva puta
Oni su 20og nov dobili svoj deo za oktobar a tad uplacuju i Veless Bgd kao podizvodjacu radova u celosti a sto se muva to je neka druga prica ali TAKO je.

SBERBANK je ruska banka. U Srbiji je već prisutna.
Sasvim je poslovno logično da pored tolikog broja radnika koji rade u Rusiji u velikoj ino firmi koja takodje radi na ruskoj teritoriji, ruska banka insistira da oni svoj novac od plata drže u ruskoj banci a ne u drugim bankama. Takodje je moguće da i sama firma poslovanje preusmeri preko računa ruske banke. U tom slučaju, provizija za transfer novca za neto zarade sa računa firme na račune radnika ne bi postojala, a i sam transfer novca bi bio mnogo brži.

Poslednja izmena:
Pored toga, od 01.03. kod nas je uveden elektronsko slanje obračuna zarada. Zarada radnika poslatih na rad u inostranstvo je još iskomplikovana dodatnim propisima. Sve su ovo novine kod nas. Postojao je prelazni period januar-februar kada su se plate slale i po starom i elektronski. Od 01.03. radi samo elektronika koja ne dozvoljava da se ima ikakva greška. Znači, ako je obračun redovnih plata za 3000 radnika, sve ide u jedan obračun i ne sme biti ni jedna greščica inače sistem ne pušta. Sistem je prilično komplikovan kada se radi obračun za veliki broj ljudi i još se uhodava sa praksom.

Još činjenica. Plata za januar je trebala biti isplaćena do kraja februara, po zakonu, a kako vi pišete i po ugovorima o radu. Ako se to ne učini, slede komplikacije.
Ovo nije odbrana već samo činjenično stanje, nešto iz moje prakse.

- - - - - - - - - -

Sve bi to mozda i moglo biti tacno da banka intesa u rusiji ne posluje kao SBERBANK :)

Jel, nisam znala...čudno, ali bankari su sami po sebi čudo :aha:
Moguće...videćete.

Moguće...videćete.

Ima da se procita na netu. Ta ruska banka je isto potpisnica Sao Paolo grupe banki, tj kod nas intesa banki, samo sto tamo posluje pod starim imenom. Meni je i u firmi i u banci receno da ovi iz Velestroja insistiraju na racunima kod njih bas iz tog razloga sto je ista banka i u Rusiji koristimo usluge iste bez provizije. E ako su me slagali, onda i ja lazem :)[/QUOTE]

Ma sigurno te nisu slagali. To je najisplativije jer provizije banaka su ogromne i trošak su firme. Čudilo bi me da nije tako. Znači vi svi već imate račune kod intesa banke tj. kod ruske banke, što je i logično.

Ja mislim da Velestroj treba oterati u ***** I naci posao ovde u Srbiji. Ovde radis nedelju dana,ako te gazda ne isplati subotom od ponedeljka vise mu ne ides na posao,a tamo u Rusiju radis nekoliko meseci pa ako te sjebu za pare idemo posle da se zalimo ali kome?! Radio sam za coveka ovde u Srbiji,ostao mi duzan 700 eura,nekim ljudima po par hiljada evra,zajebo drzavu za porez. Osudili su ga,ljude nije isplatio. Mangup otvorio drugu firmu koja se vodila na njegovu majku,opet zajebo ljude,opet zajebo drzavu. Dobio je zatvorsku kaznu,ali u medjuvremenu pobegao je u Soci,tamo radi vec 3-4 godine. Izdata je poternica za njim,ali dzaba,u Rusiji ti drzava Srbija moze samo da te sanja. Zato,pamet u glavu I dobro razmisliti sta dalje.

Mislio sam sutra da glasam za Ljilju ali mnogo mi nesto sumnjiva :D ne zna ovo ne zna ono a Bogami sad o Velestroju zna najvise :( Ljiljo,moracemo ja I ti da se gledamo u oci :D

- - - - - - - - - -

Moguće...videćete.

Ima da se procita na netu. Ta ruska banka je isto potpisnica Sao Paolo grupe banki, tj kod nas intesa banki, samo sto tamo posluje pod starim imenom. Meni je i u firmi i u banci receno da ovi iz Velestroja insistiraju na racunima kod njih bas iz tog razloga sto je ista banka i u Rusiji koristimo usluge iste bez provizije. E ako su me slagali, onda i ja lazem :)[/QUOTE]
I u tebe sumnjam da znas

Sberbanka u Srbiji je zapravo bivsa Volksbanka koju je Sber kupila. Sberbanka je clanica Sberbank Evropa AG,a osnovana je od strane Banke Rusije koja je i njen vecinski vlasnik....Mada svi ovi podatci apsolutno ne odgovaraju na pitanje sta je s platom i totalno su nebitni da sad polemisemo oko porekla imena i postojanja same banke. U svakom slucaju ruska banka

Koliko ja shvatih iz svih pisanija korisnika za svo ovo vreme, firma u Moskvi nikakve veze nema sa firmom u Beogradu, tako da poredjenje radnika i isplata plata je neprimerena, ukoliko je ovo tačno. To bi isto bilo kao kad bi se poredili sa Elektrodistribucijom. Tako sam razumela, da je ono ruska firma sa sedištem u Rusiji (dakle, njihova domaća) a ovo je ino firma sa sedištem u Beogradu. Potpuno su nezavisne.
Čak i da su vezane, svaka sigurno ima svoju nezavisnost i poslovnu politiku. To prosto tako funkcioniše. Svakoj firmi je u interesu da radi i to stabilno, posebno kada su poslovi vezani za inostranstvo.

Velestroi Beograd je podizvodjac Velestroi-a Moskva, tako da itekako ima veze jedno sa drugim. Nosioc i glavni izvodjac svih poslova u Rusiji je Velestroi Moskva.

Velestroi Beograd je podizvodjac Velestroi-a Moskva, tako da itekako ima veze jedno sa drugim. Nosioc i glavni izvodjac svih poslova u Rusiji je Velestroi Moskva.

Razumem ja to, i naravno da imaju veze, ali su i dve nezavisne firme. Ja o tome govorim. O uslovljenosti izvođača i podizvođača znam poprilično i lepog i ružnog.
Nije ni bitno, da ne ulazimo u detalje jer ih niko od nas ne zna, radi se o dve firme.

Mislio sam sutra da glasam za Ljilju ali mnogo mi nesto sumnjiva :D ne zna ovo ne zna ono a Bogami sad o Velestroju zna najvise :( Ljiljo,moracemo ja I ti da se gledamo u oci :D

- - - - - - - - - -

:zcepanje: majka je profi knjigovođa. Vodi knjige drugim firmama, a neke su podizvođači. Ovo sve što rekoh zna svaki moj kolega....i koleginica jer je to prosto naš posao da znamo kako finansije funkcionišu i to je svud isto. Velestroj nije izuzetak
tako da od tvog gledanja u moje oči nema ništa......ali ja tebe gledam :manikir::

:zcepanje: majka je profi knjigovođa. Vodi knjige drugim firmama, a neke su podizvođači. Ovo sve što rekoh zna svaki moj kolega....i koleginica jer je to prosto naš posao da znamo kako finansije funkcionišu i to je svud isto. Velestroj nije izuzetak
tako da od tvog gledanja u moje oči nema ništa......ali ja tebe gledam :manikir::

nema nista od gledanja,nego skidaj naocare pa da popijemo kaficu ;)

Poslednja izmena:
Juce me zvali za lekarski u ponedeljak.Ne znam sta da radim?! Dal da idem,pa ako se nastavi sitauacija da bude takva I odustanem,moram da im platim lekarski. Ili ne moram,zna li neko?

Ma jok, kakvo placanje. Na njima je da ti sve obezbede od Lekarskog, Prevoza, Radnog odela, Smestaja, Hrane i bukvalno svega sto ti je neophodno. Jedini problem moze da ispadne ako odes u Rusiju i dok si tamo pukne i firma i Rusija. Slobodno idi na lekarski i nebrini.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back