hogarsd
Početnik
- Poruka
- 13
Dobro jutro.
Čitam šta pišete, i da vam je lako, nije. Da je bezizlazno, nije ni to.
Firma kao firma je velika. Vezana je za velike investicije, velike poslove i velike pare i za milion domaćih i medjunarosnih propisa. Takodje, kao i svaka gradjevinska firma, sa mnogo zaposlenih, ima svoja poslovna pravila. U ovim vremenima, kada je svuda, pa i Rusiji, borba za posao krvnička, normalno je, i čak, realno i za očekivati, da zapadne u krizu. Kriza se ogleda u više nivoa i na više polja je uočljiva. Te nivoe radnici, šefovi, poslovodje ne vide, i ne treba da vide. Oni vide onaj nivo kada kriza dodje dotle da se odrazi na isplatu plata. I tada počinje panika. Kašnjenje u isplati plata može biti kratkotrajno. Najčešće je tako, jer likvidnost svake firme zavisi od uplata njenih kupaca ili investirora. U gradjevinarstvu to nije nikakvo neobično stanje. Jedno je panika i bes koji hvata ljude ovde u Srbiji, kada su sa svojima a firma počinje da kasni sa platama, a sasvim drugo kada ih takvo stanje dohvati u inostranstvu i još u nekim izolovanim sredinama gde se susreću razne kulture, naravi, karakteri i propisi. Oni su u inostranstvu. Nemojte to zaboraviti, nemojte ih svojom pričom gurati u nešto što može imati loše posledice po sve vas, jer, vaši muževi, braća, očevi su tamo, i svi su otišli da rade, ili predali papire dobrovoljno i u dogovoru sa svojim porodicama, znajući kakvi su uslovi. Ne postoje bezizlazne situacije, osim kada se radi o smrtonosnoj bolesti. Uvek, postoje bar dve opcije. Ne branim firmu, nisam iz te firme, nisam čak ni iz ove gradjevinske priče, ali znam jer sam profesionalno vezana za investicije i poslovanje firmi. Zato i gledam iz nekih drugih uglova. Jedino do čega mi je stalo, i što poštujem, su ovi ljudi ovde, na temi.
Još nešto. Ova tema je da se pomažete, razmenjujete informacije, popričate, našalite se, jer tako je lakše (ljudi su stvoreni da žive u čoporu, a ne sami) a ne da dižete bunu. Pogledajte samo koliko ima pregleda. To govori o svrsi ove teme. Svaki post koji bude u sebi sadržao bilo kakav poziv na bojkot, sakupljanje ispred bilo koje firme, pa i Velestroja, i slično, biće obrisan i sankcionisan, to piše i u Pravilniku koji ste svi prihvatili kada ste se registrovali na Krstaricu. Molim vas, nemojte da koristite ovu temu nepravilno i da budete orudje u rukama manipulatora kojih svuda ima i u reali i u virtualu, koji je zbog svojih mogućnosti, postao način komunikacije.
![]()
Razumljivo je da firma kasni sa isplatama kada njoj investitori nisu uplatili novac ali ovde je to daleko od istine.... Ako znate nekog iz velestroja Moskva mozete ih nazvati i dobicete obavestenje da je januarska plata uplacena 05. februara na racun velestroja Beograd a da je februarska plata uplacena 05. marta takodje na racuna velestroj Beograd.. To znaju svi koji rade za velestroj beograd u rusiji.... Niko ovde nikog ne poziva na bojkot nego ljudi samo traze svoje sto su zaradili... Ja veoma dobro znam kako izgleda kad radite na -40C, 11,5h svaki dan i na kraju vas neko zavlaci za vas novac. Velestroj Beograd je prekrsio svaku stavku iz ugovora koji smo potpisali a o ucenama i torturi na poslu (MOBINGU) necu ni da govorim... 95% sefova su rodbina i prijatelji koji su zavrsili fakultete boga pitaj gde jer sa 25-27 godina starosti i radnim stazom od 5 godina u firmi nije mi jasno kako zavrsise te silne fakultete. Toliko od mene.