Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
- - - - - - - - - -

O cuvenoj Sabeti niko nista? Pa I nema veze,jos je rano. Sad ce svi da krenu putem Sabete,jos malo,20-tak dana pa cete svi pitati za nju :D ;)

- - - - - - - - - -

Pisalo se dosta o Sabetti, nije lose ! Smestaj i hrana su dobri a satnice su 5-5,5 $ i plus 20%. Juce je bilo -15, danas pada sneg ali nije hladno. Bilo je u februaru malo hladnije i to kad je vetar, za rad je podnosljivo jedino se ceka prevoz oko pola sata pa se desavalo da se tad smrznu. Ljudi su ok, sefovi takođe. Inace, gradiliste je udaljeno oko 2km, otvorena je prodavnica tako da sad imaju i cigara.
Kolega,zahvaljujem se na odgovoru. Verovatno se pisalo kad nisam bio u Srbiji pa nisam procitao sve.

- - - - - - - - - -

NPS1....
gradiliste u nedodjiji... do tamo stici prava mala avantura... tri aerodroma, vahta, ako imas srece helihopter...ako nemas srece provedes neki dan na NPS2 (isto nedodjija) pa opet vahta nedodjijom do ... nedodjije. Verujem da su Tjumen, Vladivostok, Magadan, Volgograd, Moskva i ostale destinacije koje nisam nabrojala savrsenstva bez mane, gde je hrana idealna, smestaj jos bolji, od signala pucaju serveri, prodavnice na svakom cosku…
Imam malu dilemu, pa cu opet procitati sve napisano par godina unazad pa sve do danasnjeg dana, ali koliko shvatam, ni u Velesu Beograd, ni u Vesesu Moskva niko nikog odavde nije terao puskom da ide u RF, niti to rade. Sve je na dobrovoljnoj bazi.
Kome se ne dopada, moze da ustane i odustane, ko je rascistio sa sobom da su to gradilista koja nemaju normalan vodovod, koja nemaju ni kanalizaciju, a nemaju ni dalekovode za normalno snabdevanje strujom, a pri tom ih ne mozemo naci ni na regionalnoj mapi, a da ne pominjem karte RF, i ko zna da je najudobniji krevet, najbolja supa i da je najtoplije u svojoj kuci, taj se nece zaliti.
Da je hladno – hladno je, da je hrana nikakva – nikakva je, da je nekad nema dovoljno – nema je. Da voda nije za pice – nije. A sve to je isto za sve koji rade u toj nedodjiji.
Ima dosta nasih devojaka koje rade na tim istim gradilistima u nedodjijama. Tacno je, rade u ofisu, gde je toplo. Ali, sede i rade, crtaju i cesto ostaju u ofisu do 2-3 nocu. A sve sto se uradi na gradilistu, nacrta se. Sef, nacelnik, glavni inzenjer… niko ih ne pita jel mozes, jel znas Ruski, nego samo kazu:”nema odlaska iz ofisa dok ovo ne bude uradjeno”. Isti put do tamo su prosle sa naseg aerodroma kao svi, isto su cekale sledeci let… mlatile se po vahtama, truckale do besvesti, provele po vozovima 15 sati...nisu spavale… I nista im nije. Ili jeste, ali ocigledno znaju da zive sa zivotom u nedodjiji.
Dalje…
Ima dosta (iz moje perspective klinaca) momaka od 21-22…pa navise. Rade… I ne pitaju. Baueristi, varioci, elektricari, geometri… rade danju, rade nocu…Nema razlike da li je vetar, ili ga nema. Ne luduju i ne izvoljevaju. Znaju gde su dosli, a po svemu sudeci i zasto. I vratice se ponovo, svi do jednog. I njihove majke prave nevidjenu supu, sarmu i ko zna sta jos, ali su tamo, u toj nedodjiji, zato sto je to njihov izbor. A mogli su da blejace i gluvare kod kuce mesecima i godinama.
Svi gore navedeni, muskarci i zene… mogli su da sede u svojim tolpim domovima, sa najblizima i da kukaju kako nema posla i kako nista ne rade. Ili da rade, ali povremeno. I to ih izdvaja od drugih. Kao i mnoge koji se ovde oglasavaju godinama unazad.
Naravno, idealno bi bilo da nam je kao u Svedskoj, ali nije. Jos bi bilo idealnije da su nam roditelji ostavili bar tri stana i po dva lokala,ali nisu. Zato i radimo po nedodjijama. Ja licno bih jako volela da mi jedini problem u zivotu bude kako da predjem ulicu, a da me ne udari auto, ali nije.
Jedino gradiliste koje je po svemu sudeci u vecoj nedodjiji od pomenute NPS1 u Jakutiji je u Kujumbi, i jedva cekam da i tamo odem. Bez obzira na aerodrome, vozove i vahte.
Naravno... pozdrav trima devojkama u Kujumbi, u najvecoj od svih nedodjija, i naravno...kolegi...

Podsecas me na Aleksandra Vucica. Ali ne beri brigu mala,glasacu za tebe :D
Mada,u potpunosti si u pravu,salim se ja malo ;)

Nije mi uopste drago tvoje "podsecanje", ali to je moje vidjenje stvari. Bez obzira da li se neko slaze, ili ne. I sigurna sam da ce se veeeelika vecina sloziti. Kao i veeeelika vecina koja nece.

majkumu, koliko to veeeeeeliiiikih većina ima jedno celo? :zcepanje:
šala pile......prosto nisam mogla odoleti :lol:

I dobro ti je viđenje, ispravno i mladalačko, a tačno, što i nije tako česta pojava, ali na ovoj temi jeste :klap:
A devojke......pa, reći ću samo jedno...one mogu neverovatne stvari da urade, jer 80% snage ide iz glave a ne tela, a kada stvore porodicu, e, onda mogu bukvalno sve da urade za nju :)
Isto važi i za muškarce, da neko ne pomisli kako njih stavljam u drugi plan, jer šta bi mi žene bez njih? :manikir::lol:

Vec sam pisala ali niko ne odgovara,pa hajde da probam jos jednom...muz mi je na nps 15 i volela bih da mi napisete ako je neko od vas bio tamo ili ima nekog trenutno tamo! Kako citam ovde,verovatno je slicno kao i na nps 1 i 2 ,ne razumem bas ni gde je taj nps15 !prvi put ode ,ja jos zbunjena :(

Ja sam relativno skoro usla u proceduru, puno mi je trebalo da se odlucim za odlazak tamo. dani i sati po forumima i price sa ljudima koji su vec tamo, ali moralo se jer ovde posla evidentno nema ili ima a lose je placeno. E sad, dok sam bila tamo na obuci, saznala sam da oni zovu mnogo vise ljudi nego sto im je potrebno jer se boje odustajanja i ko zna cega vec tako da, pa recimo 70% odmah udje u proceduru dobijanja papira i odlazi. Ostali posle popunjavaju. Zato sam savetovala ljude da zovu da ne bi upali u onih 30% sto cekaju po pola godine. Najdobronamernije sam se ukljucila u ovaj forum jer sad vec imam dovoljno iskustva, putujem za 10ak dana, a do skoro sam bila samo posmatrac.

Zanima me kakva je to obuka gde se sprovodila za šta i za koju firmu .....mislim ako nije problemda se napiše kontaktirao sam neke ljude niko nije spominjao ništa u vezi toga

- - - - - - - - - -

ako mislimo na istu firmu..tamo gde sam ja predao papire cekam vec 4. meseca...neznam koliko treba biti uporan i telefonirati svaki dan ako to uopste zavisi od sluzbenika u kancelarijama.....prateci od skora ovaj forum vidim da su skoro svi prosli kroz isti ili slican put cekanje,,cekanje,,,pa kad skoro i prestanes da se nadas ,,dobijes poziv....

Pa nebi bilo loše kada neko nešto piše o nekoj firmi da napiše i koja je to firma onda nebi mislili da li je ista firma već bi znali....;)

Slizbenici u kancelarijama skidaju odgovornost sa sebe jer im je tako lakse, a oni su ti koji kad se ukaze potreba za nekim profilom salju nekim svojim redom papire za priglasenije. E kad ce ciji papiri biti na redu, ko zna. Ne treba bas zvati ni svaki dan jer moze se proizvesti kontraefekat ali svakako ih treba pritiskati. Pouzdano znam da su ljude zvali da predaju dokumenta a nisu ih jos poslali za priglasenija a ovamo pricaju kako sve zavisi od Rusa, kako oni usporavaju, itd.

Da li gledaju koliko je ko školovan i koliko ima iskustva i radnog staža na takvim poslovima?Možda prvo pozovu iskusnije....:think:

Znaci sad sam tek mentalno pokoleban.
Hvala incognitomala,cenim iskrenost ali sad tek ne mogu da poredim radionicu cekistov u Tyumenu i ove pustosi ali avaj,mozda me bace negde drugde ili odustanem od nps 1.
Mada kada razmislim, nzm kakvu rad dozvolu i vizu mi rade a nisam ni bio na lekarskom a 6 meseci je bas puno

Nije mi uopste drago tvoje "podsecanje", ali to je moje vidjenje stvari. Bez obzira da li se neko slaze, ili ne. I sigurna sam da ce se veeeelika vecina sloziti. Kao i veeeelika vecina koja nece.

Mene licno zanima jel ti prepricavas necije iskustvo ili svoje? Znas li ti da jedino mozda u Moskvi I Tjumenu sto se radi u sklopu grada ili 30-tak km od grada,sve ostalo ti je nedodjija. Spominjes Magadan da je hrana dobra. E,pa idi tamo I naruckaj se dobre hrane.

- - - - - - - - - -

Cao drugari,
u petak sam obavio dva lekarska jedan je bio u Maglajskoj 30,a drugi u Vojvode Stepe...bilo nas je oko 40,s tim sto je nas nekolicina radila dva lekarska...i sad sledi cekanje da pozovu da se krene..........
Sta se radi na taj drugi lekarski,I da li si za laboratoriju nosio od kuce ili su tamo dali casicu?

Vec sam pisala ali niko ne odgovara,pa hajde da probam jos jednom...muz mi je na nps 15 i volela bih da mi napisete ako je neko od vas bio tamo ili ima nekog trenutno tamo! Kako citam ovde,verovatno je slicno kao i na nps 1 i 2 ,ne razumem bas ni gde je taj nps15 !prvi put ode ,ja jos zbunjena :(

NPS 15,Nerjungri. Prilicno je hladno,ostalo je onako,kako za koga. Da je idealno nije nigde,a da je toliko lose da ne moze da se izdrzi nije. Sve zavisi od coveka do coveka. Nisam bio tamo pa ne bih mogao nista detaljno da ti napisem,ali sta se mora nije tesko,izdrzi se.

Mene licno zanima jel ti prepricavas necije iskustvo ili svoje? Znas li ti da jedino mozda u Moskvi I Tjumenu sto se radi u sklopu grada ili 30-tak km od grada,sve ostalo ti je nedodjija. Spominjes Magadan da je hrana dobra. E,pa idi tamo I naruckaj se dobre hrane.

- - - - - - - - - -

Milane, sedi jedan. Ne pratis, ako si i procitao sta sam napisala to si povrsno uradio, a i omasio si temu.

samo da pozdravim drustvo...dugo me nije bilo..zvali me pre par dana sa opcijom da idem u cetvrtak na 1mj pa ce ponovo kada se vratimo nakom navodno 15-20 dana da nas ponovo salju...odgovorio sam im NE HVALA...prvobitna prica na testiranju je bila 6mj...da se truckam 5-6 hiljada km samo da bih radio 1 mj pa ponovo cekanje...to nece da ide...trazio sam pasos nazad i ako hoce naka rade papira na 6mj minimum i da mi se jave ali i nemoraju..da radim 3-4mj godisnje a ostalo da provodim u cekanju to NECE DA MOZE...pozz

DA TAKO JE ,,,meni licno smeta samo sto nema kon tinuitet , pa su ciljevi sve dalji ,,, ali ko zna ,,i kako se kome posreci ,,, :zag::cao:

Tijana, nema kontinuiteta, a i to je normalno. Pre nekoliko godina, nije bilo ovako, a i vazila su druga pravila, bilo je manje nasih u firmi. Broj zaposlenih odnosno zainteresovanih raste iz dana u dan. Sa druge strane, mislim da nema baueriste koji ceka duze nego sto je potrebno da dokumenta stignu od tacke A do tacke B, jer su u deficitu, posto su em bolji, em manje placeni od Rusa. A opet, ima profila kojih ima vise nego sto su trenutne potrebe, ali, prihvataju se svi zahtevi. Naravno, nije korektno govoriti ljudima da ce se postovati kontinuitet u radu, ako se zna da to nije tako. Ima i intervencija, ima i razlicitosti u platama za isti posao u Velesu Srbija i Rusija....I opet... sve je to vrzino kolo, i idemo u krug... i nema kraja.

- - - - - - - - - -

Milane, sedi jedan. Ne pratis, ako si i procitao sta sam napisala to si povrsno uradio, a i omasio si temu.

Em mala,em opasna Y ;)

- - - - - - - - - -

rengenski snimak pluca i dermatolog u Vojvode Stepe,a za laboratoriju poneses od kuce uzorak stolice a casicu su dali tamo!sve lepo kaze teta iz VELESSTROJA.......POZZZ

Hvala kolega,to sam onako pitao,jos me nema na spisak za lekarski ali korisna je informacija. Pozdrav I tebi

Iz Velestroja te nazovu i kazu ti kog datuma i u koliko ides na jedan pregled u Vojvode Stepe i drugi u Maglajskoj i to firma placa.

Hvala na konkretnom odgovoru.

- - - - - - - - - -

rengenski snimak pluca i dermatolog u Vojvode Stepe,a za laboratoriju poneses od kuce uzorak stolice a casicu su dali tamo!sve lepo kaze teta iz VELESSTROJA.......POZZZ

Hvala,hvala.....

Tijana, nema kontinuiteta, a i to je normalno. Pre nekoliko godina, nije bilo ovako, a i vazila su druga pravila, bilo je manje nasih u firmi. Broj zaposlenih odnosno zainteresovanih raste iz dana u dan. Sa druge strane, mislim da nema baueriste koji ceka duze nego sto je potrebno da dokumenta stignu od tacke A do tacke B, jer su u deficitu, posto su em bolji, em manje placeni od Rusa. A opet, ima profila kojih ima vise nego sto su trenutne potrebe, ali, prihvataju se svi zahtevi. Naravno, nije korektno govoriti ljudima da ce se postovati kontinuitet u radu, ako se zna da to nije tako. Ima i intervencija, ima i razlicitosti u platama za isti posao u Velesu Srbija i Rusija....I opet... sve je to vrzino kolo, i idemo u krug... i nema kraja.
Bas tako ,,,meni je korektno kao sto je firma nekima rekla ,,,DOSAO U NOVEMBRU I REKLI MU NECES PRE APRILA NAZAD ,,,decko se zaposlio u pitanju je farbar bio na 11 tici vec par puta ,,, radi i ceka april pa ponovo ,,,nekorektno je od firme danas sutra i tako po pet meseci ,, ali to su firmini interesi naravno i to razumem ,,, Sve se razumemo ;)

Da je hladno – hladno je, da je hrana nikakva – nikakva je, da je nekad nema dovoljno – nema je. Da voda nije za pice – nije. A sve to je isto za sve koji rade u toj nedodjiji.
Ima dosta nasih devojaka koje rade na tim istim gradilistima u nedodjijama. Tacno je, rade u ofisu, gde je toplo. Ali, sede i rade, crtaju i cesto ostaju u ofisu do 2-3 nocu. A sve sto se uradi na gradilistu, nacrta se. Sef, nacelnik, glavni inzenjer… niko ih ne pita jel mozes, jel znas Ruski, nego samo kazu:”nema odlaska iz ofisa dok ovo ne bude uradjeno”. Isti put do tamo su prosle sa naseg aerodroma kao svi, isto su cekale sledeci let… mlatile se po vahtama, truckale do besvesti, provele po vozovima 15 sati...nisu spavale… I nista im nije. Ili jeste, ali ocigledno znaju da zive sa zivotom u nedodjiji.
Dalje…
Ima dosta (iz moje perspective klinaca) momaka od 21-22…pa navise. Rade… I ne pitaju. Baueristi, varioci, elektricari, geometri… rade danju, rade nocu…Nema razlike da li je vetar, ili ga nema. Ne luduju i ne izvoljevaju.
Људи из офиса пију флаширану воду, гајбе пива и сокова што Киркизи истоварају сигурно за тесаре :per:.. Храну не једу исту тесари, беронирци и ови из канцеларија.. "али раде у офису до 2-3 ноћу":hahaha: е па то је тешко и страшно. топло, интернет, кафица, ... а пази чак су путовали 15 сати :sad2:вахтом док се нису сместили у топлу канцеларију... , бауериста није лаган посао али је бар на топлом... бетонирци, теасри, вариоци... раде по најгорим условима где је ветар и хладноћа, и њима је најгоре.. П.С. ово за геометра хоћу рећи није тежак посао, нон стоп ручице у џеповима, топло одело, чисто.. и око њега потрчко киркиз.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back