postovanje...nije me bilo dugo,pa reko da napisem i ja koju...
Bio sam na NPS2 oko cetiri meseca, otisao u avgustu i vratio se u decembru,kraj decembra. Jeste tamo tesko,jeste hladno, najvise je bilo minus 46 dok sam ja bio...i desavalo se da pocinje da boli mesto koje nije bilo zasticeno odecom, a to je celo i oci. toliko je hladno da se desi neki put da se kapak zalepi za podocnjak kad trepnete. casu vode pljusnete na zid i ona se odmah zaledi...neljubazni i nekulturni Rusi, aljkavi i jos nekulturniji kirkizi, nadrkani sefovi ponekad i poneki...sve to moze da se prebrodi samo uz dobru ekipu,smeh i sve teske trenutke da okrecete na salu. ima jos mnogo detalja kao sto je nestanak tople vode, hrkanje cimera, nestanak struje pa nema grejanja,,,mnogo sitnca jos, videcete svi vi koji odete tamo. A za kuturnog i normalnog coveka da bi opstao tamo dovoljno je par knjiga u slobodno vreme, internet da bi se culi sa porodicama,malo citali novine itd. inace gore megafon radi extra,i telefon i internet. meni je mesecno internet na telefonu kosta oko 300 rubalja,neograniceno...to je oko 9 dolara mesecno, pricao sam na vajberu bilo gde i koliko sam hteo, zaobidjite ruski mts,moja preporuka. Sta poneti od stvari, nista civilno osim onoga sto odete u tome, higijenu,kafu,kuvalo,kape,vunene carape...odelo daju oni,za sve firme je isto zimsko odelo i mou vam reci da je dobro,kao i cizme koje daju (valjanke),nesto od presovane ovcije dlake.
Sto se tice zarade, video sam ovde neke komentare kao malo je za rusiju...Da vam kazem da rusija nije samo Sibir, ima i lepih gradova i toplih krajeva. pa i u Srbiji se radi po zimi za mnogo manje pare, nasih -20 je kao njihovih -35 stepeni. Jer je vazduh mnogo redji (zato se ljudi umaraju laku), a i pritisak je samo 500-600 milibara. znaci hladno je ali znate zasto ste otisli,za novac...i nista vas vise ne interesuje...jeste za sibir sve malo,i 10.000 dolara mesecno na onim usovima je malo,ali kad se ode u grad, onda je sve super. ja sad idem u Krasnodar, lep grad, na plazi spavam,ovih dana je oko 11 stepeni u plusu, vreme kao kod nas...Male komparacije radi: radio sami u svajcarskoj i iste mi pare ostju kao i tamo, a mnogo vise nego nekim prijateljima koji rade u Nemackoj i Austriji. NIsam lud!!! U nekoj od zemalja evropske unije dok platite sve dadzbine ukljucujuci stan, hranu,gorivo,ostale troskove ostane vam isto kao i u rusiji gde nemate dodatnih troskova. Znaci po meni, ako ste u nekom gradu u Rusiji isto je kao i da ste recimo u Nemackoj sa mnogo vecom platom...koja zapravo i nije mnogo veca. Nasiljudi tamo zarade 1500 evra mesecno,a samo 800 daju na smestaj...eto. pozdrav svima