Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kao prvo : hvala z:)
Interesuje nas sve.. Kakve su temperature, vazdusni pritisak?.. Sta poneti za duzi boravak, ima li gde da se kupe osnovne potrepstine za licnu higijenu, prasak za ves a i lekovi - i koji? Ima li tu zdravstvenih radnika? I jos mnogo toga, sto je bitno a mi to ni ne znamo. Suprug je bio vec jednom u Rusiji, u okolini Krasnodara, sto bas i nije uporedivo sa ovim.
Koliko vas ima tamo trenutno?
Inace jos cekamo priglasenje i treniramo strpljivost...
Temperature su ekstremno visoke trenutno,iskreno,Niko ne pamti da je u ovo doba godine samo -10-20 maksimum (uslovno receno samo).Inace je prosle godine bilo i do 50...Tamo gde je gradiliste je vec oko -35-40 ali ne stalno...Lekari imaju,lekove za svaki slucaj ponesite osnovne(temperatura,za bolove,probiotik,neki flaster,ako voli da se truje vitaminima..)Prasak za ves mislim da mu trenutno nije potreban,po obiaju bi trebala da je organizovana perionica u kojoj sve ima.Trenutno nema,sve je u fazi montiranja,ali ce sve to uskoro da se napravi.Smestaj je topao,kontejnerskog tipa su zgrade,ali jako dobro izolovane,tako da i na -50 budes u sobi u majici...Pritisak vazduha je nesto nizi nego kod nas,ali uobicajen za Sibir.Prodavnica...Zavisi gde ce da radi,najbliza je 350km,ili oko 500km,ali svaki dan ide prevoz tamo-ovamo,i moze da se posalje sve sto im treba.Ima dosta ljudi,i svaki dan stizu,veliki je projekat,i ko se bude dobro pokazao ce i ostati na duze vreme.Ovako kad se pise izgleda strasno i surovo,ali nije bas toliko,navikne se brzo.Samo neka on bude spreman psihicki,sve ostalo ce se srediti.I da,planira se da se otvori prodavnica na gradilistu,bas zbog tih osnovnih potrebstina,naravno bez alkohola...
Potpuno se slazem. Ni Rusija nije trajno resenje, ali nama koji se na taj korak odlucimo ocigledno jedino koje nam omogucava normalan zivot.
To si u pravu,nije ni malo lako...Ali navikne se covek na sve,kad znas da se zartvujes za dobro svoje porodce,lakse se podnese...
:mrgreen:
i jos par stvari:
kakva je internet veza i moze li se koristiti skype?
kuhinja? ...
Kuvari su nasi ljudi,i kad se sve ustali,bice odlicno...Tu se ne brini,vraticemo ti muza u dobrom stanju :-).Internet i telefon na jednom gradilistu nema,na drugom ima.Obicno ako nema neta se daje bar jednom sedmicno da se jave ljudi prako satelitskog telefona kuci...I trude se da se antene stave na svakom gradilistu...
:kafa:

Javno upozorenje korisniku micho2004 da ne vređa ostale korisnike pogrdnim imenima i da svojim pisanjem ne provocira druge, samo zato što on otud, iz Rusije, gde je dugo i dobro mu je, misli drugačije. Svako donosi svoju odluku, i kao što već rekoh, NIKO nema prava da javno osuđuje ničije stavove i time izaziva sukobe.
Svako sledeće obraćanje, na dosadašnji način rečeno, biće sankcionisano kao provokacija, jer korisnik niti odlazi u Rusiju na rad, niti tamo radi posao koji ovi ljudi rade ili čekaju, tako da se postavlja pitanje zašto piše ovako kako piše.
Mamo,to se on samo tesi da mu je dobro i da mu je bolje nago nama,veruj mi...Dovoljno sam dugo u Rusiji,i znam da ruski zetovi ne uzivaju kako govore...To samo govori o njegovom vaspitanju i kulturi.....
Zdravo svima. Hocu da vas pitam da li ima neka dobra, ozbiljna, proverena firma koja salje radnike u Rusiju bilo da je na gradjevini ili za voznju kamiona. Moj otac je vozac oko 15 godina. Preprosle godine je vozio kamion sirom Rusije nekoliko tura ostajao i po mesec dana. Bilo kakav odgovor je dobrodosao.
Tesko da ce moci da nadje nesto kao vozac.Kod nas u firmi je vec donesen zakon da strancima ne mogu da se pisu putni nalozi,po novom zakonu RF,koji ce da pocen da se primenjuje od 5og maja.Velestroj-beograd ti je firma o kojoj svi ovde pricamo,uglavnom,nije sjajno ali je izdrzljivo...Ja znam jos nekoliko firmi,gde nisu losi uslovi,ali je veliki problem sa parama,dzabe mi i zivot u gradu,stan,sve sto mi treba kad svaki mesec ne znam da li ce imati para da mi da platu,ili cekam po dva meseca da je primim.

Moj suprug je dobio ponudu za posao u rafineriji u Tjumenu preko firme Velestoj.Da li neko moze da mi kaze nesto vise o uslovima,placanju i o sigurnosti te firme?Mnogo bi mi znacila bilo kakva informacija!Pozdrav svima

Gospođo, pročitajte zadnjih 200 stranica ove teme i naći ćete sve što Vas zanima. Tema je bogat izvor svih informacija vezanih za posao u Rusiji.

Pozdrav svima,zanima me da li bi ja mogao da odem u Rusiju kao pomocni radnik? Imam 22 godine pa i nemam bas nekog uskustva sto se tice majstorisanja i slozenijih poslova...
Фирма о којој већина говори не прима Србе помоћне раднине јер су помоћни радници Киркизи и плаћени су мизерно за те послове, али опет сматрам и сасвим довољно с обзиром колико раде. Ако имаш бар нешто знања пријави се као мајстор, ваљда си некада радио са тесарима, везао арматуру, држао четку у руци? Будеш ли нећеш бити први ни последњи. Уз неко знање и ВОЉУ за рад имаћеш место под сунцем.

Фирма о којој већина говори не прима Србе помоћне раднине јер су помоћни радници Киркизи и плаћени су мизерно за те послове, али опет сматрам и сасвим довољно с обзиром колико раде. Ако имаш бар нешто знања пријави се као мајстор, ваљда си некада радио са тесарима, везао арматуру, држао четку у руци? Будеш ли нећеш бити први ни последњи. Уз неко знање и ВОЉУ за рад имаћеш место под сунцем.
Jesam druze ,radio sam i prosle i pretprosle godine na gradjevini,pomagao sam majstorima,svasta sam radio...Zavrsio sam za otpravnika vozova,ali od tog posla nema nista bez neke jake veze i para...Tako da sad lutam iz firme u firmu,al to je sve smesno,uslovi katastrofa...Glavni razlog zbog koga bih otisao jeste da sredim kucu ,i time pomognem mojima...zanima me da li ce biti nekih polazaka uskoro? i npr. kad bi se prijavio u skorije vreme,kad bi mogao da idem...imam neku vezu za velestroj srbija,pa cu da vidim...da li vi imate iskustva sa tom firmom?

Baš tako.

Jesam druze ,radio sam i prosle i pretprosle godine na gradjevini,pomagao sam majstorima,svasta sam radio...Zavrsio sam za otpravnika vozova,ali od tog posla nema nista bez neke jake veze i para...Tako da sad lutam iz firme u firmu,al to je sve smesno,uslovi katastrofa...Glavni razlog zbog koga bih otisao jeste da sredim kucu ,i time pomognem mojima...zanima me da li ce biti nekih polazaka uskoro? i npr. kad bi se prijavio u skorije vreme,kad bi mogao da idem...imam neku vezu za velestroj srbija,pa cu da vidim...da li vi imate iskustva sa tom firmom?
Пријави се, предај документацију и чекај, буди стрпљив. Полазака увек има, сад како за кога. Не може ништа преко ноћи. Прелистај ову тему бар сто задњих страница и добићеш многе информације везане за Велестрој. Да ја имам искуства са Велестројем али много мање од многих са овог форума. Млад си покушај што да не. Срећно.

Ovako...Najlakse ti je da se oprobas kao armirac ili tesar, tu su u pravu,... Bitno je samo da se naoruzas strpljenjem i da maksimalno iskoristis tu vezu u velestroju srbija ako mozes jer u proseku se ceka za prvi put izmedju 3 i 9 meseci(licni primer... predao papire decembra 2012 otisao u septembru 2013)
Sto znaci ako je veza ok racunaj do proleca da ces cekati... Ovde (u RF) nije tako lose kao sto mnogi opisuju u postovima ali nije ni dobro... Problemi ovde su pre svega izdvojenost od porodice,i nedostatak normalnih uslova za zivot na pojedinim gradilistima, mislim na nekim gradilistima je losa hrana na nekim je los smestaj ali cinjenica je da jos nisam cuo ljude da se zale i na hranu i na smestaj a jos i da moraju puno da rade...Iskreno meni je jako losa hrana (-12kg za 3 meseca ) na gradilistu na kome sam radio (Grusevaja-Novirussisk) ali zato je smestaj odlican i iskreno nisam se posteno umorio u odnosu na izrabljivanje u Srbiji..
Posle 4 meseca sam prebacen na drugo gradiliste i uz adekvatno povecanje plate dobio sam odlicne uslove i za rad i za smestaj,hrana je sad odlicna ali opet postoji taj problem temperature( -29 trenutno) ali ako si se vec odlucio na taj korak moguti jos samo reci... Naoruzaj se strpljenjem i dobrom voljom kad dodjes ovde i neko znanje ti i nece u pocetku ni trebati,... budi vredan i neko ce to primetiti i ostalo dodje samo od sebe...
Ovaj zadnji deo je mozda bio namenjen i svima koji treba da dodju u RF po prvi put...Znaci samo opusteno i bez nervoze,ovde ima posla za sve, i nema potrebe da se provocira kao "kolega" mica2004 jer stvarna situacija ovde u Rusiji na debelom minusu ustvari je puno bolja od pukog prezivljavanja u Srbiji... Ostajte zivi i zdravi, i puno srece u pronalasku posla ovde....

Tesko da ce moci da nadje nesto kao vozac.Kod nas u firmi je vec donesen zakon da strancima ne mogu da se pisu putni nalozi,po novom zakonu RF,koji ce da pocen da se primenjuje od 5og maja.Velestroj-beograd ti je firma o kojoj svi ovde pricamo,uglavnom,nije sjajno ali je izdrzljivo...Ja znam jos nekoliko firmi,gde nisu losi uslovi,ali je veliki problem sa parama,dzabe mi i zivot u gradu,stan,sve sto mi treba kad svaki mesec ne znam da li ce imati para da mi da platu,ili cekam po dva meseca da je primim.

Druze hvala ti na odgovoru. Molim te posalji mi brojeve telefona tih firmi. Trebam sutra da pokazem calu pa da ih zove...

Драги пријатељи,верујем да многи од вас у ишчекивању одласка у Русију наилазе на исте финансијске проблеме као ја.Врло вероватно да тражите посао и на овдашњим градилиштима.Овим путем желим да вас упозорим на једну грађевинску фирму која је регистрована у Београду а послове тренутно врши у Београду и на Палићу.Недавно сам отишао код њих на пробни рад.На срећу да су сутрадан радници примали лични доходак где сам био сведок настале ситуације.Фирма при разговору са радницима обећава 200 дин за мајсторе и 130 дин за помоћне раднике по сату.Приликом исплате колеге мајстора који је радио кровну конструкцију и за тај месец остварио 340 сати исплаћен је по 130 дин по сату.Исто тако на другом радилишту исте фирме у ноћним сатима нестала је мала дизалица (врабац) и за исту наплаћено је свим радницима из плате тј.скинуто им је по 6500 дин.ХТЗ опрему радници су обавезни да носе на радилишту,фирма је обезбеђује али и наплаћује од радника.Храна,превоз и смештај нису обезбеђени.Фирма вас обавезује интерним уговором али немате никакво осигурање.У фирми нема ни једно стручно лице које би водило послове на радилишту.Лично сам видео помоћног радника који је за 300 сати рада добио лични доходак у висини од 2000 дин.Једино што је у овој фирми добро што су плате редовне.Фамозна фирма која је ојадила своје раднике па је остала без истих се зове МОДУЛОР а власник је господин Давид дипл.инг.,завршио школу у Лондону чиме се хвалише.

vladane ,beasty hvala vam na korisnim informacijama! Zanima me jos samo ,da li poznavanje ruskog jezika ima neki znacaj?i sta mi je sve potrebno od dokumentacije?
Нема. Руски језик је сасвим непотребан мајсторима, њега не знају чак ни већина шефова који повремено комуницирају са Русима, односно покушавају а благе везе немају, само млатарају рукама и ногама покушавајући да објасне шта су хтели да кажу. :lol:

Кад будеш ишао да се пријавиш добићеш лист папира и тамо ти све пише шта ти је потребно од документације. Понеси одмах и пасош. После прикупљаш натенане... од суда да ниси кажњаван, из банке Виза инспајер рачун.. итд..

Poslednja izmena:
Temperature su ekstremno visoke trenutno,iskreno,Niko ne pamti da je u ovo doba godine samo -10-20 maksimum (uslovno receno samo).Inace je prosle godine bilo i do 50...Tamo gde je gradiliste je vec oko -35-40 ali ne stalno...Lekari imaju,lekove za svaki slucaj ponesite osnovne(temperatura,za bolove,probiotik,neki flaster,ako voli da se truje vitaminima..)Prasak za ves mislim da mu trenutno nije potreban,po obiaju bi trebala da je organizovana perionica u kojoj sve ima.Trenutno nema,sve je u fazi montiranja,ali ce sve to uskoro da se napravi.Smestaj je topao,kontejnerskog tipa su zgrade,ali jako dobro izolovane,tako da i na -50 budes u sobi u majici...Pritisak vazduha je nesto nizi nego kod nas,ali uobicajen za Sibir.Prodavnica...Zavisi gde ce da radi,najbliza je 350km,ili oko 500km,ali svaki dan ide prevoz tamo-ovamo,i moze da se posalje sve sto im treba.Ima dosta ljudi,i svaki dan stizu,veliki je projekat,i ko se bude dobro pokazao ce i ostati na duze vreme.Ovako kad se pise izgleda strasno i surovo,ali nije bas toliko,navikne se brzo.Samo neka on bude spreman psihicki,sve ostalo ce se srediti.I da,planira se da se otvori prodavnica na gradilistu,bas zbog tih osnovnih potrebstina,naravno bez alkohola...

To si u pravu,nije ni malo lako...Ali navikne se covek na sve,kad znas da se zartvujes za dobro svoje porodce,lakse se podnese...

Kuvari su nasi ljudi,i kad se sve ustali,bice odlicno...Tu se ne brini,vraticemo ti muza u dobrom stanju :-).Internet i telefon na jednom gradilistu nema,na drugom ima.Obicno ako nema neta se daje bar jednom sedmicno da se jave ljudi prako satelitskog telefona kuci...I trude se da se antene stave na svakom gradilistu...

Mamo,to se on samo tesi da mu je dobro i da mu je bolje nago nama,veruj mi...Dovoljno sam dugo u Rusiji,i znam da ruski zetovi ne uzivaju kako govore...To samo govori o njegovom vaspitanju i kulturi.....

Mozete da mi date neki broj telefona za kontakt neke firme?

Нема. Руски језик је сасвим непотребан мајсторима, њега не знају чак ни већина шефова који повремено комуницирају са Русима, односно покушавају а благе везе немају, само млатарају рукама и ногама покушавајући да објасне шта су хтели да кажу. :lol:

Кад будеш ишао да се пријавиш добићеш лист папира и тамо ти све пише шта ти је потребно од документације. Понеси одмах и пасош. После прикупљаш натенане... од суда да ниси кажњаван, из банке Виза инспајер рачун.. итд..

Pa meni je poznavanje osnovnog ruskog dobro doslo ali kao sto kaze Vladan: poznavanje univerzalnog jezika ( citaj mlataranje rukama ) je sasvim dovoljno za pocetak.... A moj savet tebi je nadji neki program tipa roseta stone ili tako nesto i pocni da ucis jel nikad neznas hoceli ti zatrebati nekad jos u zivotu, a cekaces sigurno koji mesec jos u Srbiji pa sto da ne... U svakom slucaju uvek treba raditi na sebi i usavrsavati se... pozdrav i srecno...

Postovanje za sve kolege i clanove foruma,

Ovde sam novi i trudicu se da budem na visini zadatka i doprinesem razmeni dobrih i pravih informacija o radu gradjevinaca u Rusiji.
Pozivam Vas da se pridruzite i grupi na FB RADNICI VELESTROJA,jer smatram da je i to nacin za brzu i dobru komunikaciju.
Grupa je zatvorena uravo zbog sprecavanja raznih upadanja i sirenja dezinformacija,

Pozdrav,svako dobro!

Da li neko ima iskustva da je posle zdrastvenog pregleda dobio terapiju?Šta posle toga?
Ceka se dve nedelje radis u svom domu zdravlja ponovo vadjenje krvi ili sta su vec trazili pa im saljes rezultate i onda tek oni potvrde dali si ili ne sposoban za posao bar je tako bilo kod mene

Moj suprug je dobio ponudu za posao u rafineriji u Tjumenu preko firme Velestoj.Da li neko moze da mi kaze nesto vise o uslovima,placanju i o sigurnosti te firme?Mnogo bi mi znacila bilo kakva informacija!Pozdrav svima
Snezana ja sam u Tjumenu i radim za Velestroj. Trenutno sam na V1 i ostajem ovde dok ima posla ili dok me neprebace.Juce sam dobio papire do 14.09 i vizu i radnu dozvolu tako da sam siguran sto se tice rada.Plata kasni jedan mesec nepitaj sto jer ni mi neznamo tako je kako je navodno ostaje jedna plata da ako resis da ides kuci ili napravis neko sr...nje da izvines imaju odakle da ti naplate. Firma je sigurna ali najbolje nek ti neko ko je duze u ovoj firmi odgovori na ovo pitanje ja sam ovde sace drugi mesec tek. Ako imas kakvo pitanje posalji mi pp odgovoricu ti

ima li neko informacije u vezi gradilista u kujumbi?
Kjumba-tajset gradiliste se tek sprema za otvaranje i ocekuje se uskoro da krene sa radom. I ja cekam da se pokrene jer bi i ja tamo trebao da idem kao magacioner. Sve dotel nemam nikakvu informaciju sta i kavi su uslovi tamo jos.

Pa meni je poznavanje osnovnog ruskog dobro doslo ali kao sto kaze Vladan: poznavanje univerzalnog jezika ( citaj mlataranje rukama ) je sasvim dovoljno za pocetak.... A moj savet tebi je nadji neki program tipa roseta stone ili tako nesto i pocni da ucis jel nikad neznas hoceli ti zatrebati nekad jos u zivotu, a cekaces sigurno koji mesec jos u Srbiji pa sto da ne... U svakom slucaju uvek treba raditi na sebi i usavrsavati se... pozdrav i srecno...
Познајем руски и енглески основни али далеко од тога да сам задовољан, као што кажеш увек треба радити на себи и усавршавати се. Поздрав

postovanje...nije me bilo dugo,pa reko da napisem i ja koju...
Bio sam na NPS2 oko cetiri meseca, otisao u avgustu i vratio se u decembru,kraj decembra. Jeste tamo tesko,jeste hladno, najvise je bilo minus 46 dok sam ja bio...i desavalo se da pocinje da boli mesto koje nije bilo zasticeno odecom, a to je celo i oci. toliko je hladno da se desi neki put da se kapak zalepi za podocnjak kad trepnete. casu vode pljusnete na zid i ona se odmah zaledi...neljubazni i nekulturni Rusi, aljkavi i jos nekulturniji kirkizi, nadrkani sefovi ponekad i poneki...sve to moze da se prebrodi samo uz dobru ekipu,smeh i sve teske trenutke da okrecete na salu. ima jos mnogo detalja kao sto je nestanak tople vode, hrkanje cimera, nestanak struje pa nema grejanja,,,mnogo sitnca jos, videcete svi vi koji odete tamo. A za kuturnog i normalnog coveka da bi opstao tamo dovoljno je par knjiga u slobodno vreme, internet da bi se culi sa porodicama,malo citali novine itd. inace gore megafon radi extra,i telefon i internet. meni je mesecno internet na telefonu kosta oko 300 rubalja,neograniceno...to je oko 9 dolara mesecno, pricao sam na vajberu bilo gde i koliko sam hteo, zaobidjite ruski mts,moja preporuka. Sta poneti od stvari, nista civilno osim onoga sto odete u tome, higijenu,kafu,kuvalo,kape,vunene carape...odelo daju oni,za sve firme je isto zimsko odelo i mou vam reci da je dobro,kao i cizme koje daju (valjanke),nesto od presovane ovcije dlake.
Sto se tice zarade, video sam ovde neke komentare kao malo je za rusiju...Da vam kazem da rusija nije samo Sibir, ima i lepih gradova i toplih krajeva. pa i u Srbiji se radi po zimi za mnogo manje pare, nasih -20 je kao njihovih -35 stepeni. Jer je vazduh mnogo redji (zato se ljudi umaraju laku), a i pritisak je samo 500-600 milibara. znaci hladno je ali znate zasto ste otisli,za novac...i nista vas vise ne interesuje...jeste za sibir sve malo,i 10.000 dolara mesecno na onim usovima je malo,ali kad se ode u grad, onda je sve super. ja sad idem u Krasnodar, lep grad, na plazi spavam,ovih dana je oko 11 stepeni u plusu, vreme kao kod nas...Male komparacije radi: radio sami u svajcarskoj i iste mi pare ostju kao i tamo, a mnogo vise nego nekim prijateljima koji rade u Nemackoj i Austriji. NIsam lud!!! U nekoj od zemalja evropske unije dok platite sve dadzbine ukljucujuci stan, hranu,gorivo,ostale troskove ostane vam isto kao i u rusiji gde nemate dodatnih troskova. Znaci po meni, ako ste u nekom gradu u Rusiji isto je kao i da ste recimo u Nemackoj sa mnogo vecom platom...koja zapravo i nije mnogo veca. Nasiljudi tamo zarade 1500 evra mesecno,a samo 800 daju na smestaj...eto. pozdrav svima

postovanje...nije me bilo dugo,pa reko da napisem i ja koju...
Bio sam na NPS2 oko cetiri meseca, otisao u avgustu i vratio se u decembru,kraj decembra. Jeste tamo tesko,jeste hladno, najvise je bilo minus 46 dok sam ja bio...i desavalo se da pocinje da boli mesto koje nije bilo zasticeno odecom, a to je celo i oci. toliko je hladno da se desi neki put da se kapak zalepi za podocnjak kad trepnete. casu vode pljusnete na zid i ona se odmah zaledi...neljubazni i nekulturni Rusi, aljkavi i jos nekulturniji kirkizi, nadrkani sefovi ponekad i poneki...sve to moze da se prebrodi samo uz dobru ekipu,smeh i sve teske trenutke da okrecete na salu. ima jos mnogo detalja kao sto je nestanak tople vode, hrkanje cimera, nestanak struje pa nema grejanja,,,mnogo sitnca jos, videcete svi vi koji odete tamo. A za kuturnog i normalnog coveka da bi opstao tamo dovoljno je par knjiga u slobodno vreme, internet da bi se culi sa porodicama,malo citali novine itd. inace gore megafon radi extra,i telefon i internet. meni je mesecno internet na telefonu kosta oko 300 rubalja,neograniceno...to je oko 9 dolara mesecno, pricao sam na vajberu bilo gde i koliko sam hteo, zaobidjite ruski mts,moja preporuka. Sta poneti od stvari, nista civilno osim onoga sto odete u tome, higijenu,kafu,kuvalo,kape,vunene carape...odelo daju oni,za sve firme je isto zimsko odelo i mou vam reci da je dobro,kao i cizme koje daju (valjanke),nesto od presovane ovcije dlake.
Sto se tice zarade, video sam ovde neke komentare kao malo je za rusiju...Da vam kazem da rusija nije samo Sibir, ima i lepih gradova i toplih krajeva. pa i u Srbiji se radi po zimi za mnogo manje pare, nasih -20 je kao njihovih -35 stepeni. Jer je vazduh mnogo redji (zato se ljudi umaraju laku), a i pritisak je samo 500-600 milibara. znaci hladno je ali znate zasto ste otisli,za novac...i nista vas vise ne interesuje...jeste za sibir sve malo,i 10.000 dolara mesecno na onim usovima je malo,ali kad se ode u grad, onda je sve super. ja sad idem u Krasnodar, lep grad, na plazi spavam,ovih dana je oko 11 stepeni u plusu, vreme kao kod nas...Male komparacije radi: radio sami u svajcarskoj i iste mi pare ostju kao i tamo, a mnogo vise nego nekim prijateljima koji rade u Nemackoj i Austriji. NIsam lud!!! U nekoj od zemalja evropske unije dok platite sve dadzbine ukljucujuci stan, hranu,gorivo,ostale troskove ostane vam isto kao i u rusiji gde nemate dodatnih troskova. Znaci po meni, ako ste u nekom gradu u Rusiji isto je kao i da ste recimo u Nemackoj sa mnogo vecom platom...koja zapravo i nije mnogo veca. Nasiljudi tamo zarade 1500 evra mesecno,a samo 800 daju na smestaj...eto. pozdrav svima

Postovanje forumasi..kolega imem jedno pitanje ako nije tajna da odgovoris....ako si vec proveo 4mj na NPS2 mozes li reci da li je prosek zarade mogao da bude oko 1500 dolara...ako nije problem. ja bih trebao na NPS2 navodno u februaru.nemam nameru da zavirujem u tvoj novcanik,samo da imam predstavu odprilike kako se prolazi po tom planu...ostalo mi je poznato jer sam vec 4g radio tamo u Rusiji. Hvala...pozz

Pozdrav svima na forumu. Pokusavam da stupim u kontakt sa firmom Velesstroj da se raspitam u vezi posla, ali se na one stare telefone niko ne javlja. U Zlatiborskoj na kapiji stoji obavestenje da je firma preseljena na adresu Surcinski put kod Merkura, ali ja nisam mogao da ih nadjem nigde. Koga god sam pitao u okolini, svi me gledaju belo. Stvar je u tome sto mi treba informacija za prijatelja iz Nisa. Covek je gradjevinac, odlican majstor, i vec je ranije radio u Rusiji ali preko neke firme koja valjda vise ne postoji pa me je zamolio da se raspitam, da ne prelazi toliki put za dzabe ako nema nista od toga. Ako neko moze da mi posalje neki kontakt firme ili osobe iz Velestroja, bio bih veoma zahvalan. Covek je ozbiljan i vredan, i stvarno mu je potreban posao posto je skoro sa zenom i detetom presao u podstanare. Zahvaljujem se unapred za svaku informaciju!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back