Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postovanje,Ovaj covjek na videu je svoju tragediju pretvorio u humor.Jasno je iz ovoga sta ti ljudi tamo prozivljavaju.NJima su najvjerovatnije oduzeli pasose,smjestili u neke barake ili kontejnere.Iza njegovih ledja se vidi gdje oni spavaju..sacuvaj i sakloni Boze.Pretpostavljam da se radi o sjeveru Rusije.Ovako zivi jeftina radna snaga iz Azije u Moskvi i oblasti,poput Tadzika recimo.Citao sam dosta ovdje i cudi me kako ljudi iz Srbije mogu uopste poci na tako dalek put predhodno se ne informisati sta je to ustvari daleki sjever?.Koliko vidim zidarima se obecava 5-6 $?Kako vas u Beogradu tako brzo obrlate?Ja zivim od 95 u Moskvi sa malim pauzama od godinu dvije i odlicno poznajem ovdasnju situaciju u vezi gradjevinarstva.Te tkz ruske firme ako ih uopste mozemo nazvati "firma" su u vlasnistvu nasih ljudi koji podmicuju tamosnju administraciju gradova a zauzvrat dobijaju zastitu.Poslije otvore kojekakve kancelarije po Beogradu u fazonu da traze radnike za Rusiju.To su vecinom prevaranti.Ni jedan nas covjek iz Moskve nebi otisao tamo na sjever za bilo koje pare.Meni je vas ljudi zao.
A ja sam jos u Tjumenu :)

Dali je ova informacija tacna ili sta otkud da su tamo otisli i sta to sad znaci ajde info u inbox ili nek pise ovde da svi znamo

- - - - - - - - - -

Oduvijek je rad na sjeveru bio bolje placen nego recimo u Moskovskoj oblasti..cak tri puta vise.A covjek iz Srbije ide da radi za 5-6$ na sat na Magadan?To nema ni u bajkama.U Moskvi Ruske gradjevinske firme placaju strance koji imaju radnu dozvolu oko 7$ po satu.Neradi se ni upola kao kod nasih firmasa,izrabljivaca i jednih od najpoznatijih prevaranata sa Balkana.Ja sam radio u jednoj Ruskoj firmi dva mjeseca i napustio a sve zbog toga sto sam morao sve poznavati (univerzalni radnik).Nije se mnogo radilo a plata svakih 15 dana.Jbg ja hocu samo da malterisem,zidam,pa eto ti ..zidaj:))E moji ljudi ,bolje se vi vratite u Srbiju pa proizvodite paprike nego da se mucite po Magadanu i ostalim vrletima divlje prirode Ruske Federacije.

Oduvijek je rad na sjeveru bio bolje placen nego recimo u Moskovskoj oblasti..cak tri puta vise.A covjek iz Srbije ide da radi za 5-6$ na sat na Magadan?To nema ni u bajkama.U Moskvi Ruske gradjevinske firme placaju strance koji imaju radnu dozvolu oko 7$ po satu.Neradi se ni upola kao kod nasih firmasa,izrabljivaca i jednih od najpoznatijih prevaranata sa Balkana.Ja sam radio u jednoj Ruskoj firmi dva mjeseca i napustio a sve zbog toga sto sam morao sve poznavati (univerzalni radnik).Nije se mnogo radilo a plata svakih 15 dana.Jbg ja hocu samo da malterisem,zidam,pa eto ti ..zidaj:))E moji ljudi ,bolje se vi vratite u Srbiju pa proizvodite paprike nego da se mucite po Magadanu i ostalim vrletima divlje prirode Ruske Federacije.

OH,hvala ti sto nama slepima otvaras oci....

E moj kralju ovu vrstu konverzacije imam sa rodbinom koja je vec dugo po inostranstvu.Isti model,isto sve tako da su tvoji komentari suvisni bar za mene.Sve vec ispricano.Vole ljudi da ilozofiraju,al kad treba nesto konkretno da ti pomognu,svi junaci nikom ponikuse.........

Citam i citam na kraju dodjoh do zakljucka,hm...koja si ti budala...

U pravu si budala sam sto uopste pisem ovdje i pokusavam budalama poput sebe da otvorim oci:))Jedini razlog mog pisanja posta jeste taj da pitam te ljude kako mogu imati mozga pa otici na tako daleki sjever ili Sibir?Citam covjek otisao na Magadan,pa to je zapolarje..kako neko moze otici tamo avionom do Moskve ,zatim drugim avionom do nekog grada (moze Magadan),i na kraju sjesti na onaj tenk sto rece onaj sa videa(tenk-vezdehod).Objasni ti meni sada ovo ..Ti koji me nazivas budalom:))).Vjerovatno ti je malo krivo sto sam pomenuo paprike?Pa bolje covjece da drzis ovce ili sadis paprike nego da ides za pet $ na Magadan....alo:))))))))))

U pravu si budala sam sto uopste pisem ovdje i pokusavam budalama poput sebe da otvorim oci:))Jedini razlog mog pisanja posta jeste taj da pitam te ljude kako mogu imati mozga pa otici na tako daleki sjever ili Sibir?Citam covjek otisao na Magadan,pa to je zapolarje..kako neko moze otici tamo avionom do Moskve ,zatim drugim avionom do nekog grada (moze Magadan),i na kraju sjesti na onaj tenk sto rece onaj sa videa(tenk-vezdehod).Objasni ti meni sada ovo ..Ti koji me nazivas budalom:))).Vjerovatno ti je malo krivo sto sam pomenuo paprike?Pa bolje covjece da drzis ovce ili sadis paprike nego da ides za pet $ na Magadan....alo:))))))))))

Pozdrav:)

DRUZE i ja sam radio u velestroju 2 godine ,ovi ljudi su jos tek napocetku svog rada tamo i neznaju jos nista trebaju probati,ja licno nebi vise nikad isao ,ipak su to male pare za onu zimu na kojoj mozez svakakvu bolestinu dobiti i promzline i tek onda nisi za nista a znam ih dosta koji su zaradili bolestinu i nemogu ni tamo ni ovde raditi,a sto kaze jedan sef dobar majstor i u srbiji moze da zaradi ja nista manje ne zaradjujem i u srbiji privatno ima posla i ovde kolko hoces

Nisam u stanju da pronadjem onaj post u kome sam citiran,da sam toboze hvalisavac i da navodno trebam pomoci kolegama?.Prvo ,ja sasvim iskreno pisem a da sam htio da budem hvalisavac sigurno bi napisao da imam svoju firmu,odlicno namjesten stan u centru i tome slicno.Zar je hvalisanje reci da malterises i zidas?Drugo,zasto bih Ja "kolegama" trebao pomagati (ako sam dobro zapamtio napisano)?.Ja sam druzenje sa nasim ljudima ovdje sveo na jedan minimum-nema ovdje pravih ljudi,sve je to pobjeglo sa Balkana u potragu za korom hljeba,pa u toj borbi sredstva se ne biraju.Ljudi su ovdje dobri sa tobom samo ako imaju neku korist.Ljudi su postali vuci a zene zmije sto rece onaj Kitic.A mogu pomoci realno ali za novac -nema dzabe ni u stare babe.Zena mi radi sa agencijom nekretnina(iznajmljivanje stanova,vikendica,kupovina-prodaja),radi takodje sa agencijom koja se bavi radnim dozvolama (UFMS-licno se ide po dozvolu na metro Taganskaja,znaci nije falsifikat).

Sada nebi trebalo da je hvalisanje,ja drugacije pisati ne umijem:))

DRUZE i ja sam radio u velestroju 2 godine ,ovi ljudi su jos tek napocetku svog rada tamo i neznaju jos nista trebaju probati,ja licno nebi vise nikad isao ,ipak su to male pare za onu zimu na kojoj mozez svakakvu bolestinu dobiti i promzline i tek onda nisi za nista a znam ih dosta koji su zaradili bolestinu i nemogu ni tamo ni ovde raditi,a sto kaze jedan sef dobar majstor i u srbiji moze da zaradi ja nista manje ne zaradjujem i u srbiji privatno ima posla i ovde kolko hoces
mene zanima koje bolesti se mahom zarade tamo . Sta je najcesce .

Ja sam skoro radio na 26 spratu na krovu stambene zgrade a kasnije nize na kinoteatru hidro izolaciju.Sta reci...snijeg..led...vjetar..uzas.U pravu si ovdje su sve amateri po pitanju Rusije-tezak je ovdje zivot.Jeste,mnogi su se snasli i ja se nezalim,ozenjen sam ruskinjom,dvoje djece imam-sinu skoro dvadeset godina a mladji je odmah tu blizu .Nije lose,kumovi mi rusi i najveci krug prijatelja sa kojima se druzim su rusi.Kod rusa ako potrazis novac u zajam (primjer) niko nece cuti-potrazi kod naseg covjeka cijelo selo sutra u Bosni vec zna.Tako je sa poslom-bolje sa rusima nego sa nasim ljudima.Iskreno,ovdje sam samo zbog djece,hocu da steknu dobro obrazovanje,posao,jer kod nas nema nista.Kada podignem djecu odmah se vracam tamo i kupicu sebi ovce kao i prije.Paralelno cu drzati rasne pse azijate kao ranije i Bog te veselio.Pozdrav:)

Ja sam skoro radio na 26 spratu na krovu stambene zgrade a kasnije nize na kinoteatru hidro izolaciju.Sta reci...snijeg..led...vjetar..uzas.U pravu si ovdje su sve amateri po pitanju Rusije-tezak je ovdje zivot.Jeste,mnogi su se snasli i ja se nezalim,ozenjen sam ruskinjom,dvoje djece imam-sinu skoro dvadeset godina a mladji je odmah tu blizu .Nije lose,kumovi mi rusi i najveci krug prijatelja sa kojima se druzim su rusi.Kod rusa ako potrazis novac u zajam (primjer) niko nece cuti-potrazi kod naseg covjeka cijelo selo sutra u Bosni vec zna.Tako je sa poslom-bolje sa rusima nego sa nasim ljudima.Iskreno,ovdje sam samo zbog djece,hocu da steknu dobro obrazovanje,posao,jer kod nas nema nista.Kada podignem djecu odmah se vracam tamo i kupicu sebi ovce kao i prije.Paralelno cu drzati rasne pse azijate kao ranije i Bog te veselio.Pozdrav:)

Da je Frojd ziv,pa vi bi ste ga gdine nadmasili u tumacenju ljudske podsvesti i snova.
Meni a verujem i ovim ljudima na forumu,moje snove ne moze niko oduzeti.
A to sto vi gdine po vasim recima zivite lepo u Rusiji svaka cast i zelim Vam jos bolje ali nemojte uporedjivati nicije satnice ,zarade jer ekvivalent nije isti tamo i ovfde a to sto neko ide u Sibir i vozi se vahtom jos 400km(Gok pavlik) to je licno stvar njegovog izbora.
A tamozaradjenih 1500dolara ili vise da ne licitiram,daj neka neko ovde zaradi jedino ako nije fakultetski obrazovan na idealnom mestu ili nesto sl.
Ovde je gdine gro ljudi obican radnik ,covek koji se bori za boljitak svoje porodice pa makar to vodilo do omrznutog Vam Sibira.
A briga za svoju porodicu je duboko ukorenjena i kod zivotinja a kamoli kod iole trezvenog coveka i tu brigu i put do boljitka moje porodice ne moze mi niko diktirati i pisati kako smo svi u zabludi

Elem,gdine,vratite se vi svom zidanju,malterisanju kad vec necete i ne mozete da pomognete nekom informacijom,dobronamernom a novac Vam gdine niko nije trazio.
I ja imam lepu i veliku kucu,sina dip ing,cerku vilu,supruga radi i zaradjuje a ja eto bas hocu u Sibir da radim za 5dolara sat/
Puno pozdrava svima,onaj ko ceka da doceka a ko putuje da sretno stigne,ispuni neki svoj cilj i sretno se vrati.

Da je Frojd ziv,pa vi bi ste ga gdine nadmasili u tumacenju ljudske podsvesti i snova.
A to sto vi gdine po vasim recima zivite lepo u Rusiji svaka cast i zelim Vam jos bolje ali nemojte uporedjivati nicije satnice ,zarade jer ekvivalent nije isti tamo i ovfde a to sto neko ide u Sibir i vozi se vahtom jos 400km(Gok pavlik) to je licno stvar njegovog izbora.
A tamozaradjenih 1500dolara ili vise da ne licitiram,daj neka neko ovde zaradi jedino ako nije fakultetski obrazovan na idealnom mestu ili nesto sl.
Ovde je gdine gro ljudi obican radnik ,covek koji se bori za boljitak svoje porodice pa makar to vodilo do omrznutog Vam Sibira.
A briga za svoju porodicu je duboko ukorenjena i kod zivotinja a kamoli kod iole trezvenog coveka i tu brigu i put do boljitka moje porodice ne moze mi niko diktirati i pisati kako smo svi u zabludi

Elem,gdine,vratite se vi svom zidanju,malterisanju kad vec necete i ne mozete da pomognete nekom informacijom,dobronamernom a novac Vam gdine niko nije trazio.
I ja imam lepu i veliku kucu,sina dip ing,cerku vilu,supruga radi i zaradjuje a ja eto bas hocu u Sibir da radim za 5dolara sat/
Puno pozdrava svima,onaj ko ceka da doceka a ko putuje da sretno stigne,ispuni neki svoj cilj i sretno se vrati.

E,ako si mu reko.ti me dobro znas,a I ja smatram da je to stvar licnog izbora.ja sam 14 puta isao imao sam satnicu od 4,3-7.5$ I svaki dolar ulozio u porodicu.nije mi zao sto sam sa zvanjem dipl.ing radio kao bravar,monter,stolar...pre odlaska znao sam kolika mi je satnica I zbog koga idem.icicu opet

A sto se tice ovog momka koji je nastradao na nps2 mogu vam reci da je bio divan covek I pravi drug.zajedno smo bili 2010 u Habarovsku I 2013 na nps2.zao mi ga je kao najrodjenijeg.ali sve se desava I u Rusiji me nista,bas nista ne moze iznenaditi.slava ti Maki I laka ti crna zemlja

Ja ovdje na forumu nisam niste lose napisao,nisam nikoga uvrijedio cini mi se ,samo sam izrazio svoje cudjenje kako neko moze otici iz Srbije na Magadan za 5 $ po satu?.Ta informacija se kosi sa mojim nacinom razmisljanja.Nemojmo se lagati pa svi danas priznaju da je zivot u Srbiji vrlo tezak,posla nema ,tesko se zivi i vi mi sada tu pominjete neku ekskurziju na zapolarje.Ma molim vas pa nismo djeca.Da ste strastveni ljubitelj tajge i tundre sigurno nebi ovdje bili medju (gradjevinarima)onima koji traze posao u Rusiji .I nemojte molim vas uzimati "ostale ljude sa ovog foruma" jer siguran sam da svako ima svoj nacin razmisljanja.Vas je ocito pogodila cinjenica da se u Srbiji veoma tesko zivi,i odjedanput neko tamo drzi lekcije?.Vi to niste bili u stanju progutati.Sto se tice tog kako rekoste Gok pavlik niste u pravu to se zove vezdehod,i to je poslednji nacin transporta na zapolarju.Prosto receno svuda moze da ide-vezdehod.MOram da kazem da je to ocajni izbor naseg covjeka.Los izbor !!! Naravno,mnogi se nece sloziti sa ovom konstatacijom jer ih je blam,sramota.Jednostavno dosla su j....vremena a para nema !

Ma ko govori da se u Srbiji dobro zivi.pa nemojte sami sebe opovrgavati.Ovaj forum nebi ni postojao da je sve bajno.
Ovde se radi o ljudsom tj licno izboru a sto Vi to ne mozete razumeti to je Vasa licna stvar sa kojom se ja,moje je pravo,ne slazem;
A to koga sam ja uzeo u pero tj napisao ili citao necija misljenja nisam tako vidovit ali mogu da pretpstavim.
Na kraju postoji arhiva svih postova tj neciji misljenja pa izvolite procitati,ja napamet ne pisem i ne zborim i nemojte mesati babe i zabe.

U pravu si budala sam sto uopste pisem ovdje i pokusavam budalama poput sebe da otvorim oci:))Jedini razlog mog pisanja posta jeste taj da pitam te ljude kako mogu imati mozga pa otici na tako daleki sjever ili Sibir?
Не ради се о мозгу већ о срцу и љубави према породици и борби за остварење циљева. Многи знају да иду на север да се смрзавају али греје их мисао да ће својим жртвовањем обезбедити бољи живот својој породици. Новац који се заради у Русији је мизеран с обзиром на услове, али је неколико пута већи него што се у Србији заради, а осим тога у Србији за већину нема посла колико има у Русији.

Moj je muž trenutno na putu za Magadan (Gok Pavlik = ime gradilišta) i ne smatram da je budala što je otišao da meni, našoj ćerci i bebi koja je na putu zaradi za boji život. Znali smo da će biti teško razdvojiti se. I da je to možda mala para spram uslova. Prosto ima ljudi koji nemaju izbora, a koji su po vama budale. Ako već nemate neke reči pohvale ili pomoći za naše ljude koji odlaze onda se sa foruma sklonite i nemojte više vređati ni nas ni našu inteligenciju. Nek je vama zdravo i živo, a ove ljude pustite na miru da se svojim životima bave što i vama savetujem od srca.

Не ради се о мозгу већ о срцу и љубави према породици и борби за остварење циљева. Многи знају да иду на север да се смрзавају али греје их мисао да ће својим жртвовањем обезбедити бољи живот својој породици. Новац који се заради у Русији је мизеран с обзиром на услове, али је неколико пута већи него што се у Србији заради, а осим тога у Србији за већину нема посла колико има у Русији.

Doticni lik iz Rusije je ocigledno zalutao na ovaj forum ili mu je jedini cilj da ponizava ljude koji posteno rade i zaradjuju ali mu to nece proci ovde !!! Kad toliko voli ovce pa nek se vrati kuci, ima i ovde dobrih fakulteta i ovde ljudi skoluju decu tako da se ne mora vise zrtvovati !!!

Tačno. Stvar izbora. Svako svojoj porodici želi najbolje i zbog toga donosi odluke kao roditelj, kao supružnik u uslovima u kojima se nalazi njegova porodica.
I NIKO nema prava drugoga zbog različitosti odluka da vređa, ili pak da razmatra javno njegovu odluku.

Ljudi i ćudi, uvek bilo, i biće, gde god da smo, u ovoj našoj Srbiji gde je teško i sve teže, ili negde u svetu ....sve je to isto, samo je pitanje ostvarenja cilja. Čovek bez cilja je izgubljen gde god bio, a to niko ne želi. A ako je očuvanje porodice njegov cilj, onda je čovek jak do neslućenih razmera.

Potpuno te razumem za taj rad na višespratnicama, znam kako je doživeti ledeni vetar negde gore, ali ne možeš osuđivati ljude koji idu tako daleko , trbuhom za kruhom, za 5-6 dolara. Za tebe je to malo, ali za nekoga sasvim dovoljno. Ja sam sa tom satnicom zarađivao 2000- 2300 dolara , troškova 1oo-150 mesečno i bio sam veoma zadovoljan kad pomislim kako je u Srbiji. Negde drugde je mnogo bolje, npr. moj sestrić, momčić 25 god. počeo je da radi u Švajcarskoj na baumšteli kao pomoćnik električara. Zna samo da razvlači kablove i za taj rad ima 30 evrića na sat. Da ne poveruješ, zar ne? Ali, ne možemo svi tamo da radimo, zato moramo da budemo zadovoljni da u određenom trenutku , na određenom mestu , možemo što više da zaradimo. Pa 5 dolara, pet - pa šta. I to je mnogo bolje nego 1-2 ovde, a nekad ni toliko. A što se tiče snimka, slučajno sam radio baš na tom mestu 2010 godine. Radi se o NPS 12, blizu Lenska, oblast Jakutija. Sobe jesu male, ali su tople , i gde su cimeri dobri tu nema problema. Šaljivo ispričano, ali istinito.

Ljudi,stvarno nemam namjeru da pametujem,ali znate li vi koliko nasi tkz preduzimaci zaradjuju na radnicima iz Srbije?.Pa grad Sochi je odlican primjer ,zatim Sibirski region,i Kamcatka (Magadan).Ugovori koje nase "gradjevinske firme" potpisuju za izvodjenje radova u Sibiru i Kamcatki veci su cak tri puta od onih iz centralnih dijelova zemlje,recimo Moskva i oblast.Pa lud covjek zna i Mora da zna da 5 $ po satu neide na Magadanu.To je zapolarje ..kraj svijeta.To mora da bude placeno samo tako.Recimo doktori,ucitelji,koji idu na Kamcatku imaju takve plate,stan,sve uslove.Samo doktori imaju stotinjak hiljada rubalja platu(preko 3000$)plus stan.Ucitelji nista manje.Tu su ostale stvari poput zdravstvenog osiguranja,staz,i jos stosta.Sta ima onaj iz Srbije na Magadanu?Nema redovnu platu,nema zdravstveno osiguranje.Dalje,ogromna daljina,i veoma teski uslovi za zivot a kamoli za rad.Pa covjece zar vi neslusate covjeka na videu kada kaza da je sve ogradjeno zicom....a zasto?Pa normalno divlje zvijeri su tu blizu,i lud covjek moze predpostaviti u kojem dijelu svijeta se gradjevinski lager nalazi.Pa tako su zivjeli ljudi poslije II sv rata zarobljenici.Kaze mora pisati zajavku/molbu kada u grad ide..alo ljudi dozovite se pameti.Nije li to prevelika zrtva za obicnog covjeka,pa nije dotle doslo da se nema hljeba jesti?Citam ove zene koje pitaju kako otpraviti supruga u Rusiju.Ni jedna normalna zena nece svog supruga poslati na tu daljinu i neizvjesnost..ni jedna.Neki ovdje pisu da ljudi nisu informisani o radu u Rusiji?Kako se moze izvaliti tava glupost ako se ima u vidu cinjenica da gradjevinske firme iz Srbije odavno rade na teritoriji bivseg SSSR-a.Imam u vidu nekadasnje firme poput Komgrap-a (radio u Bjelorusiji,Jermeniji,Rusiji).Od tada pa naovamo ljudi idu i rade a danas mnogi pojma nemaju o radu u Rusiji?.Samo naivci mogu otici danas u "neku firmu na ulici jug bogdanove" u Beogradu,tamo im usi zavrnu ,i oni sretni sto su dobili posao ?.

Sto se tice nasih ljudi od njih nema vecih prevaranata.Prvo mjesto zauzimaju ljudi iz Srbije.To je Loznica,Shabac,okolina Beograda taj sjeverni dio,i naravno juzni dijelovi Srbije .Bosna i Hercegovina je druga sa Romanijskim okrugom i naravno Istocnim Sarajevom.NJihova glavna firma koja je opustosila nase ljude zove se BITAS.To je firma koja se zanimala hidro izolacijom.Direktor Hrkalovic,uteko iz Moskve i sada je u Kazahstanu.Duzan Bogu i narodu.Kada bi poceo da pisem za ostale crko' bi kompjuter.Recimo 90-ih u Mosvi je bila firma pod imenom Conip,vlasnik te firme je bio neki polutan..pola Srbin pola Hrvat.Oni su ostali duzni milione dolara ljudima.Pola moga sela je radilo kod njih.Srednja cifra duga je bila oko 15.000-20.000 $.O ovima iz Srbije necu ni govoriti to je zajebalo vijek sa prevarama.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back