Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zar nisi primetio da na ovom forumu kuliraju PTO? :D

Ja sam inzenjer u PTO (izvrsno tehnicko odeljenje), obuka traje 2,5 nedelje. Zavisi od raspolozivog prostora, obuka se odrzavala na mirijevu ili u zemunu.
Na obuci ces nauciti kako da pises dnevnike i pravis aktove za betonske i metalske radove. Takodje samostalno tj kuci cete vezbati crtanje u autoCAD-u crtanje izvrsnih sema.

Moja hronologija:
-oko 20-og avgusta sam se prijavio za posao
-pocetkom septembra imao razgovor za posao (nekom kazu gde ce i sta ce da radi, npr poslovodja u kontroli, ali od toga nema nista zato skoro sto svi idemo u PTO :) )
-pocetkom oktobra pocela obuka
-krajem oktobra imao lekarski
-pocetkom novembra mi stiglo priglasenije za rusiju
-sada cekam da me pozovu i kazu ides :)
-vracam u februaru

Imao sam srecu pa nisam mnogo cekao na obuku, inace drugar i ja smo bili istog dana na razgovoru za posao i dobili isti posao, mene su zvali za obuku njega jos nisu.

Pozdrav jos jednom,
da li ste uspevali da iskopate informacije o orijentacionim terminima obuka i odlaska.
Koga ste zvali i da li je neko uopste imao te informacije, meni preostaje jedino da zovem Moskvu, posto su mi odande potvrdili.
Hvala na info.

RAD U RUSIJI, STA TREBA PONETI?
Na gradilistu dobijamo uniforme (za zimu i/ili leto) i kazu da je dobrog kraviteta, ali treba poneti i
-cizme (mnogi kazu da su cizme loseg kvaliteta, tako da je bolje da ponesemo nase)
-vunene i termo carape-vise pari, :strika:
-2-3 dukseva sa kapuljacom, fantomke, dve obicne kape, rolke, jakne obavezno, duge gace, dugacke majice :zima2: :gace:
-garderoba, samo najosnovnije
-zimske (i radne) rukavice
-pozeljno je da imamo neku rublju kod sebe: 1 rublja=2,6 dinara, 1 dinar=0,38 rubalja
-3 kuvala za kafu/caj, dva za licnu upotrebu, a jedno kuvalo da prodamo i zaradimo novce :)
-cajeve, kafu i zacine po zelji :kafa:
-LEKOVE: za temperaturu, prehlade, kasalj, vitamin C, ekomer (za podizanje imuniteta)*, multivitamin i lekove za licnu upotrebu tj lekove na recept; preporuka je da svi lekovi budu u originalnog ambalazi
-hranu za poneti (u kofer) :zjede:
-vodu za pice (u kofer)
-produzni kabl i lopov-a
-prasak (obavezno) i sapun
-paste i cetkice za zube
-razne kreme: za lice, ruke, telo i td
- kremu protiv smrada nogu (krema se zove LIDERA, ima je u apotekama)
-grozdjanu mast ili labelo
-sredstvo za dezinfekciju ruku (za avion, javni prevoz i td)
-2 knjige za ubijanje dosade : )
-komplet za brijanje: pena, brijaci, losion (obavezno u koferu)
-obavezno kreirati skajp nalog, svi mogu da koriste skajp na gradilistu, samo sto internet nije uvek dobar
-laptop sa kamerom i mikrofonom (za skajp), slusalice sa mikrofonom; na hard staviti filmove, muziku i sve sto mislite da ce vam trebati :cool:
-2 mobilna telefona, opis sledi: jedan za rusku karticu, a drugi za nasu karticu (raspitajte se na kojem gradilitstu koja kartica ima bolji signal); na ruskom aerodromu kupiti vise kartica MTC operatera, zato sto prilikom aktivacije imamo mesec dana besplatnog interneta, kada prodje mesec dana ubacimo novu karticu i tako u krug : ) ; parametri za podesavanje interneta su jednostavni i mozete ih naci na netu; dalje, domaca kartica nam sluzi za prijem SMS poruka iz srbije, ruska kartica za slanje poruka za srbiju (cene slanja sam zaboravio, uglavnom mnogo je jeftinije nego da saljemo sa nase kartice, ukoliko neko zna nek napise cene), inace ako hocete da saljete poruke sa nase kartice cena je oko 40 dinara; mozete aktivirati uslugu pozivanja iz rominga (neko je na ovoj temi napisao za cene u 063 i 064 mrezi, pretrazite temu ili posetite sajtove telenora i mts-a) :telefon:

*ekomer, za podizanje imuniteta se pije preventivno. nacin upotrebe: prvih deset dana se piju se 2-3 tablete dnevno (da se podigne imunitet), posle toga se pije jedna dnevno, u trenutku bolesti uzimati 4-6 tableta dnevno; cena jedne table (30 tableta) je oko 1000 dinara; svi lekovi moraju biti u originalnoj ambalazi.

Sta jos treba da ponesem-o? Hvala :)

tamo ces dobiti cizme kakve ovde neces moci nabaviti. Letos sam ih sekao i imaju duplu izolaciju i izmedju foliju. To je za temperature do -30. Za hladnije vreme imas valjonke (ili valjanke) cizme od presovane dlake. U njima nema zime ni na -50. Samo duple carape i peglaj.
Dobili smo i po jednu pletenu kapu, subaru, potkapu, dugacke donje gace i potkosulja dugacka. Sve po jedan komad. Sto se tice rukavica njih smo imali isto. Jedne pletene (sa postavom) i radne isto postavljene. Bilo je jos nekoliko vrsti rukavica. Za varioce za farbare itd...
Cizme uopste nisu loseg kvaliteta. Bar kod nas nisu bile.
Ovo sto pricam bilo je na NPS19

Pozdrav jos jednom,
da li ste uspevali da iskopate informacije o orijentacionim terminima obuka i odlaska.
Koga ste zvali i da li je neko uopste imao te informacije, meni preostaje jedino da zovem Moskvu, posto su mi odande potvrdili.
Hvala na info.

oko 20-og septembra sam dobio tel.poziv. Nikog nisam zvao, mene su zvali i pitali da li hocu da idem na obuku za vodjenje dnevnika (PTO).
Inace na razgovoru za posao nisu pominjali obuku ni u jednom delu (prvo smo imali grupni sastanak i tu su nam dali neke smernice, sta cemo raditi, koliko sati cemo raditi, sta ocekuju od nas i td; a drugi deo je bio pojedinacni intervju: dogovor za (fiksnu) platu, ambicijama, sta ces (mozda) raditi, ali nekima nisu pominjali poziciju na kojoj ce raditi....

Pozdrav ljudi, konacno da nadjem nekog kome je poznata pozicija inzenjer PTO :D
Moja hronologija dogadjaja je:
- 28.09. razgovor za posao
- 02.10. potvrda da sam primljen za PTO, ali poziv iz Moskve +74....
- 10.10. ponovo potvrda da ocekujem obuku u Beogradu u naredne 2 nedelje do 2 meseca ?!
- Od tad nista i najgore sto niko ne daje konkretnu info u Bgd o daljim koracima, kad sta da ocekujem.

Kako ti se cini posao? Prvi dan obuke je bila gomila informacija. Sve haoticno. Milion papira, ne znam hoce li vremenom biti lakse.
Hvala na odgovoru.

Sent from my GT-S6810P using Forum mobile app

Kako ti se cini posao? Prvi dan obuke je bila gomila informacija. Sve haoticno. Milion papira, ne znam hoce li vremenom biti lakse.
Hvala na odgovoru.

Sent from my GT-S6810P using Forum mobile app

Voleo bih da mogu da ti kazem kao mi se cini, ali jos cekam poziv. Koliko si ti cekao od intervjua, i potvrde da si primljen.
JA cekam 1,5 mesec i nerviraju me sto ne zovu, a neznam koga i ja da zovem da cujem nesto konkretnije.
Ja sam tebe hteo da pitam kako ti se cini obuka i kako da dobijem informacije kad planiraju da me zovu,
Kad zovem Bgd niko pojma nema, a izludjuje me cekanje....:)
hvala unapred, pozdrav

Даре срећан ти пут. Још једанпут ћу да питам ако неко зна нек каже. Колике сатнице имају тесари на НПС2 са тих 30%
Hvala drinjaca pa da necekas ni ti dugo do ponovnog kretanja ;)
Sretan put i pozdravi mi dete, ako se sretnete.:bye:
Hvala, nadam se da cu se sresti i popricati sa njim i svakako preneti pozdrave!!!
Dobro na gradiliste NPS2 ali gde, procitao sam da ih ima vise, dali kod Novog Urengoja ili negde drugde?

Даре срећан ти пут. Још једанпут ћу да питам ако неко зна нек каже. Колике сатнице имају тесари на НПС2 са тих 30%

Drinjaca brate nema tih 30 posto nikakve veze sa satnicom nego sa celom platom ako naguras 1500 dolara ona se uvecava 30 posto znaci negde oko 300 dolara plus na tih 1500 dolara ide eto primera:D

Hvala drinjaca pa da necekas ni ti dugo do ponovnog kretanja ;)
пу, пу помери се с места :D Хтео сам да се одморим још мало у Србији али звали су ме да ускоро опет у Русију идем. Штета што на Божић нећу бити са породицом у Србији. :(

Drinjaca brate nema tih 30 posto nikakve veze sa satnicom nego sa celom platom ako naguras 1500 dolara ona se uvecava 30 posto znaci negde oko 300 dolara plus na tih 1500 dolara ide eto primera:D
Све ти то исто изађе, рачунао на сатницу ил целу плату :lol:

пу, пу помери се с места :D Хтео сам да се одморим још мало у Србији али звали су ме да ускоро опет у Русију идем. Штета што на Божић нећу бити са породицом у Србији. :(
/QUOTE]
Sta ti je Srbin covek zaradio neku paricu pa bi odma na godisnji jedno 2 meseca ako moze :D :hahaha:
A sta cemo drinjaca tako nam je kako nam je, opet bolje da zovu nego nikako da ne pozivaju a najlepse bi bilo da mozemo u nasoj zemlji raditi i da smo svakodnevno sa svojima ali kad ne moze i kad mora vec biti tako onda cutimo i radimo dok ima i ovo da se radi.

darebre:zpozdrav2:
evo ti još jedna za tebe bitna informacija....ako budeš išao za Sabettu, imaju vezu sa svetom preko skyp-a i to bolju nego na NPS2. jer ih tamo ima manje pa je bolji protok.
Moj muž je još na NPS2....čeka te neke dozvole da bi išao za Sabettu.
Želimo ti prijatan dan, a sutra srećan put!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back