Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sta jos da kazem osim da jedva cekam da me pozovu ne zbog toga sto je tamo lepo vec imam neke svoje ciljeve u zivotu po meni jedno sto im zameram sto kad sam isao na razgovor javio sam se kao gradjevinski inzinjer rekose mi da je konkurs prosao da treba da se javim kao neki majstor pa tamo da vidim sta mogu naravno nemoze se nista jer kad spomenes poslovodji da si inzinjer kao da si mu nabio noz u ledja jer je isti i to sa 3 stepenom samo sto tu radi 2-3 godine sad kad sam se vratio pozeleh da snekim popricam na tu temu .sta mi rekose samo sto smo zavrsili sa poslovodjama i inzinjerima primili smo ih 60 tako da inzinjeri idite samo kao inzinjeri i nikako drugacije i nije im neki strucni kadar svaka cast pojedincima ali ima i onih koji pojma nemaju kako opstaju tamo neznam

sta jos da kazem osim da jedva cekam da me pozovu ne zbog toga sto je tamo lepo vec imam neke svoje ciljeve u zivotu po meni jedno sto im zameram sto kad sam isao na razgovor javio sam se kao gradjevinski inzinjer rekose mi da je konkurs prosao da treba da se javim kao neki majstor pa tamo da vidim sta mogu naravno nemoze se nista jer kad spomenes poslovodji da si inzinjer kao da si mu nabio noz u ledja jer je isti i to sa 3 stepenom samo sto tu radi 2-3 godine sad kad sam se vratio pozeleh da snekim popricam na tu temu .sta mi rekose samo sto smo zavrsili sa poslovodjama i inzinjerima primili smo ih 60 tako da inzinjeri idite samo kao inzinjeri i nikako drugacije i nije im neki strucni kadar svaka cast pojedincima ali ima i onih koji pojma nemaju kako opstaju tamo neznam
ono sto je nekad vazilo u toj firmi,do pre godinu dana jeste da je stari radnik bio postovan i cenjen.prva priglasenja,najbolje smestaje i bolje terene.Zasluzili su to lojalnoscu i naravno morali su znati ruski.Sad je to malo poremeceno ali logicno je da se iskustvo ceni ane papir.Kad izadjes iz auto skole ne znaci da znas da vozis.

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena od moderatora:
i nisu nas hapsili nego smo mi sa firmom organizovano autobusima isli u migracionu niko nas nije privodio a to da su upali na gradiliste je jedino istina jer je u rf uslo 178 turista kojih nema nigde u rusiji prijavljeno u hotelima itd pa je normalno da se takva jedna migraciona policija pojavi to je i stvar reketa to roki resava novcem to nije nas posao mi tamo treba da radimo i zaradjujemo

i nisu nas hapsili nego smo mi sa firmom organizovano autobusima isli u migracionu niko nas nije privodio a to da su upali na gradiliste je jedino istina jer je u rf uslo 178 turista kojih nema nigde u rusiji prijavljeno u hotelima itd pa je normalno da se takva jedna migraciona policija pojavi to je i stvar reketa to roki resava novcem to nije nas posao mi tamo treba da radimo i zaradjujemo

:ok::bye:

u pravu si ali ako si u tom poslu 10-12-15 godina nemozes da neznas nista tu se vidi kad mu das projekat u ruke ako je poslovodja a ima i onih koji brigadiru baci sve na grbacu a on se mlati i vice samo po gradilistu ovo sam sve video tamot. tamo ima i majstora zidara koji neznaju da zidaju al kad dodjose dvojica svaka im cast cigla kao na slici sublerom fugnu da im meris ja sam to slikao to se retko vidja cisto pedantno kao fasadna

u pravu si ali ako si u tom poslu 10-12-15 godina nemozes da neznas nista tu se vidi kad mu das projekat u ruke ako je poslovodja a ima i onih koji brigadiru baci sve na grbacu a on se mlati i vice samo po gradilistu ovo sam sve video tamot. tamo ima i majstora zidara koji neznaju da zidaju al kad dodjose dvojica svaka im cast cigla kao na slici sublerom fugnu da im meris ja sam to slikao to se retko vidja cisto pedantno kao fasadna

tu si u pravu,ima svega,kao sto ti je verovatno oko zapazilo da je 99%posto ljudi tamo doslo zbog sopstvenog cilja a to je da odrade koji mesec i ne vracaju se vise .Bar je tako moje iskustvo.Dosli su da na brzinu vrate dugove koje imaju u srbiji i to je to.U toj firmi ce ostati mozda par ljudi sa svakog gradilista,ono oko cega ne treba da polemisemo je logicna situacija da ce svaki vlasnik firme gledati da zadrzi lojalnog a ne trenutnog super majstora.Ja sam imao prilike da vidim momka koji je poslovodja 5 godina u srpskoj gradjevinskoj firmi i koji nije dao otkaz vec je dosao da vidi posto mu je obecano mnogo,stigao je na mesec i izmedju ostalog skupljao je eksere i nosio tregere po gradilistu.Mislim da je jasno sve.

Evo mene,dodjoh iz Tyumena posle metar ipo dana i sada ce se mnogi razocarati isto kao sto sam se i ja pa ce dobro razmisliti dali da idu na turisticku vizu!Kao sto sam vec rekao otisao sam da radim u Tyumen kao tesar,u svom zanatu sam majstor i radim ga 21 godinu.Jednostavno neznam odakle da pocnem,Ovako,smestaj djene-djene od 4 do 6 ljudi u prikolici,tople vode ni za leka ako ubodes 1 nedeljno da se istusiras u dupe da se sutiras,voda za pice haos,ko da pijes naftu,svi smo redom dobili proliv,klopa tu i tamo mada se ceka i po sat vremena za rucak a tuce su obavezne tada jer su nasa braca rusi uvek gladni.Otisao sam da radim,da zaradim pare i da donesem kuci i u nadi da ce me zvati opet na 6 meseci.Posle nedelju dana su nam skinuli satnice na 4 dolara a radili smo vise od svih rusa,znaci nismo zabusavali,objasnjenje je da nas je puno,neki koji su se buni zbog toga takve su batine dobijali nocu da je to strasno!Da,istina je da braca rusi upadaju nocu u nase prikolice i tada dolazi do tuca,nevole nas nikako.Proslo je mesec dana,prdjemo granicu Kazahstan tu smo morali da damo carinicima svako po 150 dolara jer znaju o cemu se radi.Vratimo se u Tyumen,radismo jis nedelju dana kad upade kontrola na gradiliste sa policijom,nemas gde da bezis da se sakrijes,sve nas pohaosise.Necu da vam pricam kakve smo torture prosli u njihovim stanicama.Ja sam kao i ostalih 65 dobio zabranu ulaska u RF 5 godina i morali da platimo kaznu po 1200 dolara,Dosli smo DEPORTOVANI u BG i pravo smo otisli u Velestroj sa priznanicama da nam plte te kazne,tj da nam daju nas novac.Njihov odgovor je bio ZNALI STE DA IDETE NA TURISTICKU VIZU I KAKVE POSLEDICE MOGU BITI<MI STIM NEMAMO NISTA!!!!!Sta sad uraditi?Dali im zapaliti sve ono u Zemunu a da ih tuzimo nevredi.Eto ljudi culi ste i drugu stranu-istinitu-price a vi dobro razmislite dali cet ici na turisticku vizu!!!

Pokusavam da razumem sta je hteo pisac da kaze ali mislim da je ovo neko pokusao da se vrlo nepristojno i nekulturno nasali sa svima nama koji smo u ovoj prici ocekujem njegovo izvinjenje.
Po njegovom opisu objekata i pojava siguran sam da nije bio u Tjumenu.
I madu radnicima se cesto se mogu cuti slicne nebuloze ali niko normalan ne obraca paznju na to.
Kada sam se vratio kuci iz Tjumena i sreo komsiju-kolegu prvo sto me je pitao je bilo da li su gradilista ogradena zicom i da li mozemo da izlazimo napolje kao da smo bili u konc. logoru.
Ove dezinformacije ipak imaju uticaja.
A poslodavac kog sam napustio pred polazak mi je savetovao da moram imati dovoljno novca da ponesem da bi imao cime da se vratim kod njega sam radio po 12 sati za 1000 i znao je da nemam novaca i zato je to rekao uz cinican osmeh.
Ovakvi komentari ne zasluzuju odgovor ali sam ipak morao da se oglasim

Pokusavam da razumem sta je hteo pisac da kaze ali mislim da je ovo neko pokusao da se vrlo nepristojno i nekulturno nasali sa svima nama koji smo u ovoj prici ocekujem njegovo izvinjenje.
Po njegovom opisu objekata i pojava siguran sam da nije bio u Tjumenu.
I madu radnicima se cesto se mogu cuti slicne nebuloze ali niko normalan ne obraca paznju na to.
Kada sam se vratio kuci iz Tjumena i sreo komsiju-kolegu prvo sto me je pitao je bilo da li su gradilista ogradena zicom i da li mozemo da izlazimo napolje kao da smo bili u konc. logoru.
Ove dezinformacije ipak imaju uticaja.
A poslodavac kog sam napustio pred polazak mi je savetovao da moram imati dovoljno novca da ponesem da bi imao cime da se vratim kod njega sam radio po 12 sati za 1000 i znao je da nemam novaca i zato je to rekao uz cinican osmeh.
Ovakvi komentari ne zasluzuju odgovor ali sam ipak morao da se oglasim
:ok::ok:

Miki moras biti uporan nemoj tako brzo odustajati ako molo budes majstor nije strasno preziveces ali posle kada nam budes sef vise ces nas postovati.

jasam uvek bio radnik i u svojoj firmi dok je radila bez obzira sto sam bio vlasnik i znao sam da cenim kao i sad i coveka i radnika i nikad nikom nisam dugovao platu uvek su bili u plusu bar 50-70 e zato sam i propao ,salim se nisam zbog radnika vec raznoraznih investitora hvala bogu dugova nemam nekih a meni nek mi daju polaja sam na konju znam da vam je ovo slusana prica al tako je to u srbiji jos nesto znali neko da mi kaze par reci o habarovskom mislim da je 38 znacilo bi mi
:hvala:

Drinjaca bas mi je drago sto si se javio!:super:

..ali on ipak ide za Novi Ure:)ngoj i sad ja sam "listala" stranice,ali nisam nista konkretno nasla pa sad ako neko nesto zna tipa kakvi su uslovi tamo,ima li signala i sl neka mi napise u poruci ili ovde.....Da li ima jos nekoga ovde kome su rekli da treba da ide 21 juna za Novi Urengoj?
И мени је драго да је бар део старе екипе на окупу. Ми који смо искусили рад тамо радо ћемо помоћи информацијама које располажемо.

Drinjaca brate jesu te zvali.Mene jutros a i naseg kolegu zajednickog

- - - - - - - - - - Звали су ме и пасош сам доставио. Наравно позив сам искористио да поставим госпођи неколико питања и на ниједан ми није знала дати одговор. У који град идем, на колико времена, када отприлике и сл..
Колико ја знам колега о којем говориш је рекао да се неће враћати.:think: Да се није предомислио? Било би лепо да се врати јер увек зезанцијама диже расположење на градилишту.:super: Поздрави га ако си у контакту.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back