Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da mi je kartica povezana sa deviznim i dinarskim računom, tako su mi i savetovali u banci koliko se sećam - kao i svima koji su otvarali račune u iste svrhe to su tako savetovali da urade. Sve i da nije tako, supruga ima punomoć na oba računa tako da može izvršiti transfer sa dinarskog na devizni, jeli to OK? Cenim da ću u tom slučaju moći da je koristim.
A da ne bude zabune, zovem banku u ponedeljak pa će ih priupitam u to ime sve što me zanima. Tako je najbolje.

Najbezbolnije ti je da otvoris racun u Intesi,sa njhovim karticama nikad nisam imao problema,a preko interneta mozes sam da prebacujes pare sa deviznog na dinarski i obrnuto...Ili sa svog dinarskog na drugi dinarski,iako ti nisi njegov vlasnik.

Ugovor o radu je ugovor koji ispunjava zakonske odredbe Srbije, i oni su ok. Ti zasnivas radni odnos u Srbiji a ta firma te salje na privremeni rad u Rusku Federaciju gde su zakonske odredbe drugacije, pa prema tome dobijas aneks ugovora koji ipak treba da se procita a ne kad se stigne u rusiju da se bunis sto je to tako ili ovako. Ako se tamo bunis ili ne zadovoljavas potrebe posla salju te kuci o svom trosku i jos si im duzan oko 2500 dolara za njihove troskove koje imaju pravo sudski da ti naplate,neopravdani izostanci s posla prvi put 5% drugi put 10% od plate treci put te salju kuci,u Rusiji imas jedino pravo da radis ono sto ti sefovi kazu. Ko odlazi prvi put u Rusiju ide sa Biznis vizom a to nije radna dozvola i sa tom vizom po ruskom zakonu ne smes da radis ali to je briga firme tj. visa politika jer ako mislite da je mito kod nas veliki treba da vidite kako je u Rusiji.A da bi procitao ugovor i anekse ugovora treba ti oko 15 minuta i za to uvek ima vremena cisto da bi video sta te tamo ocekuje. Mnogi misle izdrzacu 6 meseci pa posle idem na godisnji odmor. Godisnji odmor ostvarujes tek kad dobijes zeleni karton tj. radnu vizu i od tog trenutka treba neprekidno da provedes 6 meseca u rusiji sto otprilike znaci jedno 10 meseca rada u Rusiji pa onda tek na godisnji odmor. Prva stvar koju vam kazu je ,,Dolari ne padaju s neba nego mora da se zarade,, .
.

To sto si napisao oko viza nij etacno.Kad odes na biznis vizu,t kao takva ne moze da se produzi u Rusiji,ni da se preobrazuje u drugi vid vize.Taj famozni zeleni karton kako ga ti zoves je obican produzetak radne vize,i moze da bude na rok i do 2 godine.Ali da bi sa biznis vizom,dobio radnu,MORAS da odes u Beograd,posto se pocetna radna viza dobija SAMO i ISKLJUCIVO u Ambasadi RF u Maticnoj zemlji (Srbija-Beograd).NE MORAS po dobijanju radne vize da budes neprekidno u RF 6 meseci,ako si je dobro procitao,pise na njoj da je MNOGOKRATNA,znaci za rok njenog trajanja mozes neograniceni broj puta da izadjes iz zemlje i vratis se.

Sve ostalo je tacno,mada ja sam ocima video 3-4 razlicita teksta ugovora koje su davali na potpis,uglavnom se razlikuju u sitnicama.

Ni jednom reciju nisam rekao da kada dobijes radnu vizu ne mozes da izadjes iz zemlje tj. Rusije... Rekao sam da pravo na godisnji odmor imas tek kad dobijes radnu vizu i provedes 6 meseci radeci u Rusiji.Kao turista u Rusiji srpski drzavljani mogu da provedu mesec dana bez vize (zato ljude i salju u Kazahstan ili neku drugu zemlju nakon isteka biznis vize).Firmi je mnogo isplativije i jeftinije da te posalje u kazahstan i da sledeci dan u rusiju udjes kao turista nego da te salje za Srbiju i da tamo cekas da dobijes radnu vizu.
To sto si napisao oko viza nij etacno.Kad odes na biznis vizu,t kao takva ne moze da se produzi u Rusiji,ni da se preobrazuje u drugi vid vize.Taj famozni zeleni karton kako ga ti zoves je obican produzetak radne vize,i moze da bude na rok i do 2 godine.Ali da bi sa biznis vizom,dobio radnu,MORAS da odes u Beograd,posto se pocetna radna viza dobija SAMO i ISKLJUCIVO u Ambasadi RF u Maticnoj zemlji (Srbija-Beograd).NE MORAS po dobijanju radne vize da budes neprekidno u RF 6 meseci,ako si je dobro procitao,pise na njoj da je MNOGOKRATNA,znaci za rok njenog trajanja mozes neograniceni broj puta da izadjes iz zemlje i vratis se.

Sve ostalo je tacno,mada ja sam ocima video 3-4 razlicita teksta ugovora koje su davali na potpis,uglavnom se razlikuju u sitnicama.

Moram se uključiti u temu, da bismo razdvojili laži od istine. Moj otac poslednjih 5 godina radi kao tesar, bio je na terenu, po celoj Srbiji. Raspadom firme, ostao je bez posla. Rešio je da se prijavi za posao u Rusiji preko Velestroja. Našao je broj i zvao, rekli su mu da su tesari hitno potrebni, odmah mu zakazali razgovor za par dana. Na razgovoru ih je bilo četvorica u grupi, postavljali su im pitanja vezana za posao i oni su naizmenično odgovarali. "Test" su prošli moj otac i još jedan čovek, BEZ IKAKVE VEZE, ne poznavajući nikoga. Rekli su im da spreme papire i da u narednih desetak dana očekuju let. Tako je i bilo, tati je posle nekoliko dana javljeno da ima let 1. juna. Otišao je na mesec dana, na turističku vizu, u Novi Urengoj, gradilište "NPS 2". Tražeći podatke po internetu o tom gradilištu, naleteli smo na ovaj forum. Zabrinuti zbog komentara tipa "nemaju vode za kupanje/piće", "odvojeni su od sveta", "hladno im je", "teško im je, puno se radi", "to što su poneli - to im je", pitali smo ga da li je istina, jer on nama piše da je sve u redu. Odgovorio je: "Komentari su takvi, zato što je ovde mnogo "maminih sinova" i "mlakonja", koji nikad nisu radili na gradilištu i nikad nisu radili na terenu. Tople vode nema kad se potroši, ali kasnije se ugreje, pa opet ima. Vode za piće ima u menzi. Imamo i prodavnicu u kojoj ima sve što nam treba". Ovo je odgovor čoveka koji, opet naglašavam, nije prvi put na terenu i NE PREUVELIČAVA stvari. Ukoliko nekoga još nešto interesuje, neka pita.

Moram se uključiti u temu, da bismo razdvojili laži od istine. Moj otac poslednjih 5 godina radi kao tesar, bio je na terenu, po celoj Srbiji. Raspadom firme, ostao je bez posla. Rešio je da se prijavi za posao u Rusiji preko Velestroja. Našao je broj i zvao, rekli su mu da su tesari hitno potrebni, odmah mu zakazali razgovor za par dana. Na razgovoru ih je bilo četvorica u grupi, postavljali su im pitanja vezana za posao i oni su naizmenično odgovarali. "Test" su prošli moj otac i još jedan čovek, BEZ IKAKVE VEZE, ne poznavajući nikoga. Rekli su im da spreme papire i da u narednih desetak dana očekuju let. Tako je i bilo, tati je posle nekoliko dana javljeno da ima let 1. juna. Otišao je na mesec dana, na turističku vizu, u Novi Urengoj, gradilište "NPS 2". Tražeći podatke po internetu o tom gradilištu, naleteli smo na ovaj forum. Zabrinuti zbog komentara tipa "nemaju vode za kupanje/piće", "odvojeni su od sveta", "hladno im je", "teško im je, puno se radi", "to što su poneli - to im je", pitali smo ga da li je istina, jer on nama piše da je sve u redu. Odgovorio je: "Komentari su takvi, zato što je ovde mnogo "maminih sinova" i "mlakonja", koji nikad nisu radili na gradilištu i nikad nisu radili na terenu. Tople vode nema kad se potroši, ali kasnije se ugreje, pa opet ima. Vode za piće ima u menzi. Imamo i prodavnicu u kojoj ima sve što nam treba". Ovo je odgovor čoveka koji, opet naglašavam, nije prvi put na terenu i NE PREUVELIČAVA stvari. Ukoliko nekoga još nešto interesuje, neka pita.

Ovo sto je "CigerŠraf" napisao apsolutno je tacno. Tacno je da su uslovi teski, ali ko je imao iskustva sa radom na nekom gradilistu taj iole zna sta moze da ga ocekuje, tako da uz volju za radom moze da se izdrzi bez vecih problema, sve stvar navike i karaktera. To mi je i sam brat rekao koji je tamo vise od mesec dana..

Poslednja izmena:
Dobro veče deco......:)

Naravno da je teško, gradjevina je to, teren, mnogo ljudi, klima drugačija....teren je teren i ne da nije težak starim terencima, nego prosto znaju šta mogu da očekuju pa to prihvataju sasvim realno i stoički što im čuva snagu i nerve.

Ako ima neko neku šemu da se piči za Rusiju da se šljaka nek se javi. Bavio sam se molerajem, u građevini nešto nisam radio, ali sam često pomagao na kolicima i za mešalicom kad su se izlivale ploče i u tako tim prilikama. Bitno je da oću da radim i da nisam razmažen, mogu da podnesem svakakve uslove.

Dobro jutro dobri narode :) :bye: Duze vreme ispijam prvu kaficu citajuci sta se sve desava na forumu, koliko vidim malo su zatajili sa odlascima i pozivima... Iskreno se nadam da ce se to stanje sto pre popraviti i da ce svima telefoni zazvoniti sa lepim informacijama :)

Imam zaduženje da prenesem pozdrave od Sampion09 iz Obluchye-a - Khabarovsk Krai. To je naš stari dobri prijatelj forumaš - stara kuka. :)

- - - - - - - - - -

Dobro jutro dobri narode :) :bye: Duze vreme ispijam prvu kaficu citajuci sta se sve desava na forumu, koliko vidim malo su zatajili sa odlascima i pozivima... Iskreno se nadam da ce se to stanje sto pre popraviti i da ce svima telefoni zazvoniti sa lepim informacijama :)

Dobro jutro i tebi. :) a kude si ti bato? Tamo il' 'vamo?

Tyumenu je pre tri dana uhapseno 170 radnika na gradilistu koji su imali turisticke vize na mesec dana . I danas kada su krenuli za Moskvu po nalogu ovdasnje policije I tamo su uhapseni u zatvor . Znaci nemoj neko da se zajebe vise da dodje na turisticku. Ja sam u Tyumenu I nisam video nista slicno. pohapsili su ljude na gradilistu bilo je 100 policajaca kao u filmovima. Znaci sada su nam javili a mozda bude racija ovamo gde smo smesteni I ako bude da se sakrijemo znaci ludnica

Tyumenu je pre tri dana uhapseno 170 radnika na gradilistu koji su imali turisticke vize na mesec dana . I danas kada su krenuli za Moskvu po nalogu ovdasnje policije I tamo su uhapseni u zatvor . Znaci nemoj neko da se zajebe vise da dodje na turisticku. Ja sam u Tyumenu I nisam video nista slicno. pohapsili su ljude na gradilistu bilo je 100 policajaca kao u filmovima. Znaci sada su nam javili a mozda bude racija ovamo gde smo smesteni I ako bude da se sakrijemo znaci ludnica

Izvini ali nisu pohapšeni i neki su stigli kući juče moj dragi je među njma a neki danas.U četvrtak se vraćaju nazad.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back