Njegoš001
Primećen član
- Poruka
- 551
Samo da konstatujem da polako ali sigurno klizi i ovaj prokleti jesenji jun... grrrrrrrrrrrrrrh 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Samo da konstatujem da polako ali sigurno klizi i ovaj prokleti jesenji jun... grrrrrrrrrrrrrrh![]()
Jutro komšija ako je za utehu danas bar ima sunca![]()
Ima, ima... n'o je zubato...
Ja zelim da radim,ali ne po ovakvim uslovima.Najgore je sto niko nista ne prica...
Nabavka bi trebala da im je jednom ili dva puta mesečno. Ako je tako onda je to užas a ja se Novom Urengoju veselio.I dalje je NPS1 u opciji...
Mnoge nps nemaju vezu sa civilizacijom i mogucnosti da odu do grada. Zbog toga treba poneti novac sa sobom i ne racunati na akontaciju (nju podizemo mi ovde).
Kad se podje za Rusiju treba sa sobom poneti barem 4500 rubalja to je otprilike dovoljno za mesec dana zivota (cigarete,sok,voce i neki slatkis)...barem do prvog izlaska u grad ili neko naseljeno mesto. O Novom Urengoju i Lensku ne mogu nista lepo da kazem...U Lenskom su mi bili neki drugari....stisnes zube i radis kolko mozes da izdrzis, bolja je satnica al uslovi su katastrofa.
Oni koji prvi put idu preko velestroja za rusiju neka obavezno u Srbiji ovlaste nekoga na dinarski i devizni racun. Plata se daje u dinarima i dosta je ljudi imalo problema u rusiji (narocito oni sa raifaisen karticama) pa tamo nisu mogli da podizu pare na bankomatima, ja sam imao slican problem nego sreca da sam imao otvoren racun i u banci Intesa pa mi na njega uplacuju platu . I jos nesto akontaciju sto vam daju kompletno vam skidaju od prve plate, tako da vam je moj savet ne trosite akontaciju bez veze na neke gluposti nego je koristite tamo da imate za kolko tolko normalan zivot...barem dok ne vidite kolko ce vam ostane na racunu od prve plate kad vam odbiju 500 dolara koje vam daju. Obavezno poneswite jedno radno odelo i radne cipele da imate u rezervi...
Ima li neke veze što je radno odelo drugačije od brendiranih koji se dobijaju? Ja ima taj problem da čisto sumnjam da će mi odgovarati to koje dobijem pa ću poneti i dva.
Pošto sam i ja u Raifeisen- otvorio oba računa, da li se može koristiti devizna kartica kada punomoćnik izvrši transfer u Srbiji sa dinarskog na devizni račun, mislim da bi trebalo da može, ali ipak pitam jer cenim da si verziran u celoj priči?
Pozdrav,jel imate neke taze i konkretne informacije šta dalje?![]()
Poz svima. Posto sam novi ovde ajd da nesto kažem o sebi. Radim u Velestroju tacnije u Tyumenu. Trenutno sam u Srbiji čekam proglašenje iz Moskve. Iz ličnog iskustva mogu da kažem da vam pre polaska na posao kažu 90% stvari koje vas očekuju tamo. Radi se od 08 do 19:30 svaki dan sem nedelje tad se radi od 08 do 13:30, imate pravo na dva slobodna dana mesečno, nakon isteka vize tj. niko vas ne prisiljava da idete za Kazahstan vec se možete sami odlučiti dal će te za Srbiju ili za Kazahstan. Ako se odlučite za Srbiju dolazite kući i čekate proglašenje iz Moskve pa kad vam stigne 10-50 dana a znam da su pojedinci dobijali za 24h tj. samo prenoće u Srbiju i odmah se vraćaju nazad. Što se tiče bolovanja plaća se 6h radnim danima Ponedeljak-Subota a Nedelja se plaća 3h. Plata je redovna tj. 30.tog u mesecu. (Lekove vam ne plaćaju...to je uvedeno od Aprila inače su ranije plaćali).Toliko o pohvalama. Druga strana medalje je smestaj je4-6 ljudi u kontejneru, topla voda ima prvih 15 minuta kad stignete s posla a posle tek oko ponoći, prehlade i slične bolesti ne spadaju u bolovanje, povrede na radu ne postoje odmah vas teraju da se potpisete da ste se povredili sami, o Rusima kao braći zaboravite to su bajke za malu decu (Ćast izuzecima ali su oni retkost),.... toliko za sad od mene.
Poz svima. Posto sam novi ovde ajd da nesto kažem o sebi. Radim u Velestroju tacnije u Tyumenu. Trenutno sam u Srbiji čekam proglašenje iz Moskve. Iz ličnog iskustva mogu da kažem da vam pre polaska na posao kažu 90% stvari koje vas očekuju tamo. Radi se od 08 do 19:30 svaki dan sem nedelje tad se radi od 08 do 13:30, imate pravo na dva slobodna dana mesečno, nakon isteka vize tj. niko vas ne prisiljava da idete za Kazahstan vec se možete sami odlučiti dal će te za Srbiju ili za Kazahstan. Ako se odlučite za Srbiju dolazite kući i čekate proglašenje iz Moskve pa kad vam stigne 10-50 dana a znam da su pojedinci dobijali za 24h tj. samo prenoće u Srbiju i odmah se vraćaju nazad. Što se tiče bolovanja plaća se 6h radnim danima Ponedeljak-Subota a Nedelja se plaća 3h. Plata je redovna tj. 30.tog u mesecu. (Lekove vam ne plaćaju...to je uvedeno od Aprila inače su ranije plaćali).Toliko o pohvalama. Druga strana medalje je smestaj je4-6 ljudi u kontejneru, topla voda ima prvih 15 minuta kad stignete s posla a posle tek oko ponoći, prehlade i slične bolesti ne spadaju u bolovanje, povrede na radu ne postoje odmah vas teraju da se potpisete da ste se povredili sami, o Rusima kao braći zaboravite to su bajke za malu decu (Ćast izuzecima ali su oni retkost),.... toliko za sad od mene.
Mislim da mi je kartica povezana sa deviznim i dinarskim računom, tako su mi i savetovali u banci koliko se sećam - kao i svima koji su otvarali račune u iste svrhe to su tako savetovali da urade. Sve i da nije tako, supruga ima punomoć na oba računa tako da može izvršiti transfer sa dinarskog na devizni, jeli to OK? Cenim da ću u tom slučaju moći da je koristim.Odelo mozes koje god hoces da nosis,za cipele sam stavio da se ponesu jer tamo vam daju cizme pa zna noga u njima da prokuva tokom leta,a visa karticu mozes da koristis ako ti uplate novac na devizni racun tj. ako ti uplate dolare ,rublje, evre. Najbolje da ti opunomocnik uzme rublje i njih ti uplati. Pod obavezno proveri dal ti je vezan devizni racun sa tekucim racunom u raifaisen banci jer ako nije ne mozes da podizes pare sa deviznog racuna na bankomatu u rusiji.
Sto se radnog vremena tice u ugovoru o radu vam pise da ne smete da odbijete prekovremeni rad, kao i to da firma moze da vas posalje u bilo koje mesto u rusiji i na bilo koji posao koji po njihovoj proceni mozete da obavljate. Svako bi trebao pazljivo da procita ugovor pre potpisivanja. Ovo oko odlaska u Kazahstan zavisi od sefa koji vam je rukovodilac. Moju grupu licno niko nije prisiljavao ni na sta, svi smo odbili da idemo u Kazahstan i 90% ljudi je do sada vraceno nazad u Tyumen, ali opet da kazem da je to moje iskustvo a i ja sam cuo da su na pojedinim gradilistima takoreci prisiljavali ljude da idu za Kazahstan cak i vise puta...
Čit'o ne čit'o isto ti se hvata! Sve i da hoćeš pre potpisa da ga pročitaš jednostavno za to i nemaš vremena. Potpisuj i putuj, to ti je što ti je. Sve i da ima nečeg oko čega se u ugovoru ne bi složio sa poslodavcem, šta ti vredi? To je tipski Ugovor isti za svakoga u toj firmi sa možda različitim pojedinostima eventualno oko satnice i mesta rada. Potpisuješ ga nažalost, kao i kod svakog poslodavca koji je jednostran bez mogućnosti da utičeš u smislu izmena i dopuna. Uzmi ili ostavi kao i svuda po Srbiji.