Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drinjaca,to je poenta price.To hocu da kazem,nezelim druge da obeshrabrujem samo ta kratka inekcija moze proizvesti kontra efekat kad se vratis kuci.Nisam ni ja sam imam dvoje male dece i zenu koja neradi,takodje skolujem jedno dete.Po meni jedinasigurna kombinacija je uci u Velestroi Rusija,to je prava prica.Oni su nosioci posla svi ostali su podizvodjaci.

Da,ali od nečega moraš da počneš.Možda je ovo prvi stepenik.I ja bi volela sigurnu kombinaciju ali za sada je nema.Trenutno smo u ovoj fazi

Drinjaca,to je poenta price.To hocu da kazem,nezelim druge da obeshrabrujem samo ta kratka inekcija moze proizvesti kontra efekat kad se vratis kuci.Nisam ni ja sam imam dvoje male dece i zenu koja neradi,takodje skolujem jedno dete.Po meni jedinasigurna kombinacija je uci u Velestroi Rusija,to je prava prica.Oni su nosioci posla svi ostali su podizvodjaci.

Dakone, Velesstroj radi za velike kompanije, kao Gazprom, Transneftj,.... koje ne regrutiraju radnu snagu, nego, kako sam razumem, unajmile drugu firmu (u ovom slucaju Velestroj) za ovaj posao. To ti isto, kao Naftagas unajmio Revnost za obavljanje odredjenih poslova. Takva sada tendencija svugda. I na zapadu isto. Zato , mislim, neces nikako zaposliti se direktno u nekom gigantu, ako nisi visoki strucnjak ili svetsko svetilo da mozes raditi u menedzmentu. Upravu si kad kazes da "neko zaradjuje na nama". Verujem, da gazprom ili transneft velestroju uplacuje velike pare od kojih radnicima isplacuje se vrlo mali procent, a ostalo - ko bi ga znao gde ode. Mozda opet vraca se u rusiju u vidu "отката". Ali sta je tu...

cak i sta vise - ja sam pre neki dan pogledala i sajt Transnefti - isto mislila da oni direktno zaposljavaju radnike, ali pored mase druge informacije na tom sajtu nisam nasla nijednu, vezanu za zaposljavanje.

meni se muz javio danas ,,,pricali malo duze ...kaze da je haos od posla kakav nije mogao da zamisli , da je decko koj je otisao sa njim treci dan polomio nogu , pa da klopa i smestaj ok...ogromno gradiliste nemozes zamisliti ovaj vamo brusi onaj onamo ono , ovo , ono i povreda koliko hoces totalna organizacija :zcepanje: , na moje pitanje jel moze da se izdrzi ...kaze da moze radi se i puno je sati ali izdrzacu , i na ovo ovako opet bi dosao ...e sad stvar koliko ce se zaraditi videcemo ...jos ni akontaciju nisu uplatili ...mislim da nema tu puno pare , mi se zrtvujemo , pacemo videti koliko se isplatilo...

Dakone, Velesstroj radi za velike kompanije, kao Gazprom, Transneftj,.... koje ne regrutiraju radnu snagu, nego, kako sam razumem, unajmile drugu firmu (u ovom slucaju Velestroj) za ovaj posao. To ti isto, kao Naftagas unajmio Revnost za obavljanje odredjenih poslova. Takva sada tendencija svugda. I na zapadu isto. Zato , mislim, neces nikako zaposliti se direktno u nekom gigantu, ako nisi visoki strucnjak ili svetsko svetilo da mozes raditi u menedzmentu. Upravu si kad kazes da "neko zaradjuje na nama". Verujem, da gazprom ili transneft velestroju uplacuje velike pare od kojih radnicima isplacuje se vrlo mali procent, a ostalo - ko bi ga znao gde ode. Mozda opet vraca se u rusiju u vidu "отката". Ali sta je tu...

Mozes se zaposliti u Velestroi Rusija ako imas dobru vezu,primaju oni radnike i to obicno na odrzavanju kampova,tocenju goriva,mastere koji vode odredjene poslove.Imam poznanike koji rade na ovim poslovima tako da znam o cemu pisem i jedino oni odlaze u kontinuitetu.Plata im kasni mesec ili dva ali tako je vec par godina.

Što se tiče života u Rusiji, porodično, ne bih preporučio. Rusija je kao i Srbija-u tranziciji, samo 100x veća. Mnogo malih problema, koje u SRB uzimate zdravo za gotovo, i o kojima ne razmišljate, tamo mogu dobrano da Vam zagorčaju život(najpre krenimo od zdravstva....)

Kada sam prije par godina, dok sm jos zivjeli u Bosni, vise u sali nego zaozbiljno, predlozio supruzi da odem na neko vrijeme u Rusiju, zaradim para i popravim nas standard koji je bio u silaznoj putanji ona se uvrijedila. Rekla je da cemo ici zajedno ako se vec mora negdje ici a poslije nekog vremena se stvarno i moralo jer se doslo na ivicu bankrota. Spakovali smo kofere i sa posljednjih par stotina evra u supljim dzepovima odletjeli na sjevero-istok zapocevsi novi zivot. I stvarno je mnogo bolje zajedno prolaziti kroz vatru i vodu nego camiti razdvojeni sa par hiljada kilometara komunicirajuci SMS-ovima. Razdvojenost nevrijedi novca koji zaradis. Sa njim nemozes kupiti izgubljeno vrijeme. Doduse, mi smo imali tu mogucnost posto je nasa bracna zajednica rusko-srpska. Jednoj cisto srpskoj porodici ne bih ni ja preporusio emigraciju na duge staze u Rusiju. Za vecinu balkanskih svilenih dusa to je teski hard kor i vjerujem da bi se tesko uklopili.

Jako mi je drago zbog svih vas koji idete i zelim vam sve najbolje...da zaradite puno parica i da se zivi i zdravi vratite svojim porodicama....Ja nazalost nemam dobre vesti....imam samo jednu a to je da je moj muz skinut sa spiska da bi neko za debelom vezom mogao da putuje i Mikica ga je najljubaznije od*ebao,tako da nam ostaje samo prezivljavanje u ovoj u*ranoj Srbiji....:bye:
Nadam se da ce zvati oni tvog muza. Isto tako prosao i moj. Navodno morao putovati jos 2 marta pa do danas ga niko jos ne zvao... :(

Mozes se zaposliti u Velestroi Rusija ako imas dobru vezu,primaju oni radnike i to obicno na odrzavanju kampova,tocenju goriva,mastere koji vode odredjene poslove.Imam poznanike koji rade na ovim poslovima tako da znam o cemu pisem i jedino oni odlaze u kontinuitetu.Plata im kasni mesec ili dva ali tako je vec par godina.

da li nima i plata znacno veca od tih, koje dobiju u Hopexu-Velestroju i da li zaposleni za stalno tamo, a ne kao vi pod ugovorom na odredjeno vreme?

Извините што сам вас забринуо, али није лепо како сте мислили:(
Не могу да се саберем и обуздам емоције. Бесан сам. И стоји да немаш никакве гаранције. Да сви пиш..у по нама. Мајка ме је прошли пут "цензурисала", надам се да сада неће. Ми смо сами криви јер немамо снаге ни воље да сами урадимо нешто, али, после свега, нисмо више ни толико јаки. Написао сам тада да је Динкић јавно изјавио да је Држава урадила све што је у њеној моћи да ми будемо најјефтинија радна снага на балкану, а и шире, па ће сада да дођу кинези, јер смо јефтинији и од њих, да код нас отварају фабрике. Иста прича је свуда, у свим браншама. Тетка ми је шминкер-власуљар, ради у позоришту од јутра до мрака, па и по целу ноћ за 20 и кусур 'иљада. Радила је често "приватно" за жабаре, који доста филмова снимају код нас. Они, нпр., никада нису каснили са исплатама. Научили су их наши да могу како хоће! Филм су завршили у јануару, још нису добили динара. Са друге стране, радио сам и ја нешто приватно за жабаре, склапање и варење је у питању, све је екстра. Значи, не можеш да радиш без пријаве (ја сам, јер сам био запослен, био на уговору о делу), одмах стаж, пријава, плата 10. и не може да омане више од једног дана. Али, радни сат 180 дин. + 450 дин. за превоз и клопу дневно. 10 сати дневно, 20е. 10 сати, на паузу на сирену и рад, рад, рад. Најгоре, три ствари, тамо су све млади момци, ожењени, једно-двоје деце, и раде бре, притом све добри људи, друго, када су почели пре три године сат им је исто био 180дин, али гориво је било 80ак дин и што је најгоре за саму државу, они, поред свих наших фирми гвожђе купују у Италији, на цинковање шаљу шлеперима у Италију. Више им се исплати да плате транспорт него било шта да раде или купе овде, осим нас, који смо џаба и има нас на извол'те. Све остало раде преко. Радили су момци прошле године у Италији. Кажу ми, из прве руке, жабарима сат 14-18е, нема субота, нема недеља, 8 сати дневно, а литра млека 0,35е, картон воде 10 флашица по 1/2л 30ак центи.
Јбг, ми не само што смо џаба, него нас је систем толико разорио да никоме не пада на памет да било шта уради, а понајмање држави да нас заштити.
Тако и ова прича са Русијом. Ја нисам радио на лопати и колицима, радио сам у Институту за нуклеарне науке "Винча". Одлучио сам се на ову причу јер сам био на пола радног времена и на одређено. Да су ме примили за стално и на пуно радно време, а скоро две године сам провео тамо, не би ми падало на памет да се цимам за Русију.
И тако, претпрошле недеље Микица ми каже папири до краја следеће недеље, идеш после празника. Одем напишем молбу за споразумни раскид. Питају ме хоћеш до 15. маја, ја кажем идем после празника, нека буде 30. април. Раздужим, алат и све остало. Кад ме зову из Велеса у уторак, кажу донеси књижицу сутра. Рекао сам, прекосутра добијате књижицу, јер морам поново да пишем молбу, да ми потпишу директори, па то шаљу за Гроцку итд. Толико сам се исцимао и успео да завршим, однео књижицу и наравно одјавио дечије здр књижице. Четвртак, нико не зове осим другара да су му јавили да иде у суботу, петак ништа, субота ништа. нико не зове. Зовем директора, убеђује ме: Био си први на списку, идеш сигурно уторак, среда. Ок, искулирам. Јуче зовем, каже Микица зовем те. Јави ми да сам у плану за сутра али је фрка за карте. Мало касније ме зове нека цура, исто ми понови, да имају само два лета и да ће ми јавити у сваком случају, али да будем спреман као да идем сутра.
Увече ме је звала и рекла, нажалост, нисмо успели да купимо карте, идете после празника, бићете обавештени. Ја је питам, а шта ја да радим. Ајд што сам се цимао, дао отказ, али одјавио сам децу, немају књижице, шта ако се некоме нешто деси, не дај Боже, шта да радим!?! .....каже народ појео вук магарца, држава каже ко вас је.е,, они кажу има других...
а мене једино ме радује што ћу празнике провести са породицом:D, без динара :(

Изгледа ми да ћу ићи са нашим DREAM TEAMом, чика Балдонијем, Нешком, тета Бобуљкиним драгим...
:super::super::super::klap::maramica::maramica::ceka::ortaci::drugari::ortaci3::pivce::vatromet::vatromet::vatromet::srecan::srecan::srecan::zbanana::zbanana::zbanana::zbanana::zbanana::zbanana::zbanana:

Poslednja izmena:
Slazem se sa tvoim komentarom, al prenosim iskustvo svoih prijatelja, i znam da manje vise svi odavde idu za rusiju ne zato sto cisto hoce da odu nego sto ih muka tera, opet ponavljam ne bih nikoga da obeshrabljujem ali ni najmanje mi se nesvidjaju uslovi, smestaj, okruzenje, menjanje satnice rada... malopre sam lupio da cu da cu da povucem papire, iz revolta vise, al svakako sam u debeloj dilemi sta raditi i dal ici :confused:

Nemoj se plasiti,nije bre tamo nista strasno.Jedino je frka sto moras da radis tih 10 sati na dan,a to vecini tesko padne,iskreno.Uslovi su takvi kakvi su,i u Srbiji kad si na terenu,retko dobijes bolje...Satnica je nesto drugo,odredjuju kako se pokazes na delu,a nije bas proba u nekoj radionici i teren isto.Moj ti je savet,idi...Prvih 3 meseca je tesko svakom,jednostavno menjas zivot za 360,ali se naviknes.I kad se vratis na odmor,posle 2 dana kao da nisi bio.Probaj,bolje da se kajes sto si nesto probao,nego da se kajes sto nisi ni pokusao!!!!!

Нови Уренгој: град основан 1980. пар година после открића највећег налазишта гаса на свету. Од тада је на северу, последњи град на глобусу.
За завариваче знам да идемо у Тјумен прво, као туристи, да се мало уходамо и обучимо за поступак заваривања пуњеном жицом без гаса, онда се враћамо у Србију па за Уренгој. Осим, ако не успеју да заврше папире без да се враћамо.
Тамо се ради, колико ја знам, у раскрченом делу шуме, пар стотина км од цивилизације. Пар метара ограде и бодљикаве жице, наравно наоружани чувари. У набавку се иде 1-2 пута месечно. Писао сам да је тамо комшијин шурак већ месец дана. Каже да је ок и да је избацио доручак и вечеру јер је пшочео да се гоји :zjede::rostilj::zjede::rostilj:
Раније сам писао, а вероватно се тек припрема терен, да се раде неки додаци на шипове који се после побијају и тако нешто. Углавном ми је речено да је посао за 200њак најглупљих заваривача и бравара, али да и то мора да се одради. На моје питање о већ договореним условима и сатници, добио сам одговор да све остаје исто.
Толико за сада.

Извињавам се још једном што се нисам јављао, све вас поздрављам и радујем се за све који су добили позиве, а осталима искрено држим палчеве и желим да нам се што пре придруже :bye:

da li nima i plata znacno veca od tih, koje dobiju u Hopexu-Velestroju i da li zaposleni za stalno tamo, a ne kao vi pod ugovorom na odredjeno vreme?

Nije mnogo veca plata,mada su uslovi bolji,mora se priznati,fiksna je plata,na 3 meseca si kuci,vecini je placen odmor...A svi su uglavnom na odredjeno u Srbiji prijavljeni,kao i Hopeksovi radnici,tu nema razlike...

To se lakse uradi ako pocnes u Hopeksu (Velesstroj Srbija)...Ima ljudi koji u Hopeksu rade po 3-4 godine,njima stalno fali dobrih,kvalifikovanih radnika.Ko hoce i zna da radi,imace posla u kontinuitetu..

Ради се 12 сати, пише 11, сат је за клопу. Ако си болестан, пише се 8.

Ok,mi smo radili 10 (ja sat za rucak ne racunam da sam radio.).Kod nas se za bolovcanje pisalo 6,a u BG su nam odbijali i tih 6 ako je upisano bolovanje subotom ili nedeljom...Izvini,sta si ti p[o struci,ako nije tajna?Mene su zvali vec 3 puta za 7 dana,njima je frka za ljude,to znam,i juce mi rece covek iz Tjumena,da se ceka oko 200 nasih ljudi u kratkom roku,tako da su realno karte problem oko praznika.

Ok,mi smo radili 10 (ja sat za rucak ne racunam da sam radio.).Kod nas se za bolovcanje pisalo 6,a u BG su nam odbijali i tih 6 ako je upisano bolovanje subotom ili nedeljom...Izvini,sta si ti p[o struci,ako nije tajna?Mene su zvali vec 3 puta za 7 dana,njima je frka za ljude,to znam,i juce mi rece covek iz Tjumena,da se ceka oko 200 nasih ljudi u kratkom roku,tako da su realno karte problem oko praznika.

Писао сам већ, заваривач. Другар ми је тамо од 7. марта. Чујемо се свако мало преко скајпа. Јуче су им стигле две групе које су пошле у суботу.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back