Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobar dan svima! Da li neko zna nesto o Jakutij republici, odnosno tamosnjim gradilistima, da li je mozzda bio tamo, ili treba da ide... Sta god!? Hvala unapred za eventualne odgovore!:-)

Republika Saha (Jakutija) je najhladniji deo Rusije,ali uglavnom bez vetra zimi,tako da se hladnoca lakse podnosi,mala je vlaznost,Naftovod VSTO prolazi kroz Jakutiju i ide do Vladivostoka..Velesstoj je radio nekoliko NPS u Jakutiji,a trenutno,koliko ja znam je aktivna NPS 19 (Nisam siguran u broj)ili 16,blizu grada Nerjungri.Nista ni strasnije ni lepse od drugih mesta,ko nije razmazen ili ko je navikao na terenski zivot lako se pregura sve.Bitno je da se svuda organizuje voda,sanitarni cvorovi,kuhinja i mesta za zivot (kontejnerski smestaj uglavnom,koji nije strasan kako se ljudi boje toga).

Joj,ja jedva skrpila 50 evra i za kartu do Beograda...Kuku meni,lupam glavu sad gde da nađem još :sad2: :think:
Inače,nosi osnovnu higijenu,bar je to plus...

nemoj da se sekiras mnogo, ako i ne skupis svom momku vise novca. I tamo ljudi - nece ga ostaviti na cedilu, ako zafali nesto. Imace, ko vec radi tamo platu pre njega pa ce malo pozajmiti dok ne primi svoju platu...

Jelena, nemoj sekirati se zbog para! Svako, ko otisao tamo da radi bili u istoj kozi, kao sto mi sada. Zato cak ne sumnjam da ce kolege imati sluha za tih, ko tek dosao. Najbitnije - imace da jedu, da spavaju u cistom-suvom i da rade. A tamo - ne dalek taj dan, kad stigne i akontacija pa malo ce uhvati i vazduha... ))) Ne brini!

Moj brat je bio na petnaestici i nije postojala mogucnost da dodje do bankomata, tako da se morao osloniti na ono koliko je poneo. Njemu su pre polaska to kazali i znao je da nece biti u mogucnosti da podigne akontaciju. Nadam se da ne postoji jos mnogo takvih gradilista, ali je bolje da se raspitas kod ljudi koji su bili bas na tom mestu.

Moj muz, kad isao prvi put, njima akontacija legla dan pre polaska, zato mogli podici onda para... Ali bilo to davno... Verovatno firma resava i ova pitanja isto, jer znaju da nemoze se dizati novac.

Procito sam sve sto je objavljeno dok sam bio u Tjumenu sada stajem po drugi put u red za neizvesno cekanje
Neka pitanja i komentari su me slatko nasmejali kao na primer drnjacino pitanje kada u Rusiji podigne dinare na bankomatu da li ce moci da ih zameni u banci za rublje ali u svakom slucaju zelim mu sve najbolje.
Potomak i pivo je bilo vrlo duhovito a i onaj lik sto je pitao za teretanu verovatno se saljo i na kraju T34

Poslednja izmena:
Moj se prijatelj vratio iz Sočija.....frka sa platom....on ne radi direktno za Puteve nego za nekog izvodjača koji sa njima ima igovor.....ugovorena cena pa onda smanjena a i ta je pitanje kad će...za te pare mož da radi i u Bg...a one bube, tek kad je digao frku u kanc. Puteva, pitali ga za koga radi...rekao i stvoriše se lekari....kupio avio kartu za nazad i vratio se kući. Eto
Eto vidis mama kako je prosao tvoj prijatelj mene su prevarili ti likovi jos ovde pa su me posle zvali da ipak dodem da radim u Soci to su takvi karakteri.
Mnogi su se reklamirali na ovoj temi i koristili je na najgori moguci nacin za prevare onog sto se kleo u srpstvo i objavljivo sveto pismo jadva sam oterao sa ove teme
Sada su svi iz Socija navalili u nasu firmu pa ce redovi biti duzi.
Sa mnom su bili u Tjumenu mnogi povratnici iz Socija i od nikog nisam cuo nista lepo

Moze li mi neko pomoci, molim vas vi koji imate iskustvo sa putovanjem i boravkom u Moskvu. Naime ja sam drzavljanin BiH i zelim da putujem U Moskvu, tamo da zivim neki period i da radim ( najduze do 1 godine). Ljudi, pa kako da sredim sebi boravak duzi od mjesec dana. Imam tamo prijatelje kod kojih bi bila.Zar je toliko tesko srediti vizu ili sta vec? Samo kratko me uputite da se ne bi uvalila u neki problem. Hvala od srca!

Pozdrav svima!Najnoviji datum 21 jun....Novi Urengoj.....Da li neko zna da li tamo ima bankomata,mislim pitam zbog akontacije,jer dragog saljem bez dinara jos nismo nasli pare ni do Bg-a da dodje......

Znam da je tesko i niko ne ide u Rusiju zato sto ne zna sta ce sa parama ali konkretno za to gradiliste da li je dvojka ili kec svejedno,mora imati kes uz sebe.
Imace veliki problem ako nema.Nek ponese andola brufena i dosta probiotika.

Пошто има много одговора одгавараћу редом што знам да олакшам информацијама из прве руке. Добро вече свима:bye:

Dok sam tu da ostavim veliki pozdrav drinjači, poželim sretan put i sve najbolje u Rusiji
od majku :zag:
Хвала мајко на лепим жељама и топлим чарапама много су ми значиле у Русији.:ok:

evo sad mi muz pise..
послао сам ти и-мејл

.Od pola 7 se krece kad je i prozivka,pa na dorucak i sa radom se krece u 8 pa do 7 navece.Pauza za rucak od pola 1- pola 2,a vecera od 7-9.Hrana je extra,ali je jednolicna.Smestaj je prilicno pristojan,njih 4-orica u sobi i toliko je toplo da spavaju skoro ko od majke rodjeni i prokuvaju :fdlan:
Na gradilistu ima i Kirgistanaca koji su pomocnici nasim ljudima,ali ih Sv. Petar ne moze nahvatati po onom gradilistu:udriglavu:
Imaju neku trafiku za razne potrbstine tipa cigare,kafa,slatko,ALI nema kartica i nema PIVA :klap::super:
Pre isteka od mesec dana se obavezno mora izaci iz Rusije i krece se 3-4 dana pre isteka jer im iz Urengoja treba 3 dana jahanja do granice inace slede ogromni penali.Ide se kuci,a nakon toga se vracas sa radnom vizom na 3 ili 6 meseci. Ljudi koji su otisli pre njih kaze da se vec uveliko vracaju ponovo tako da ispada da ne lazu. Raditi nije uopste tesko i fali im uveliko radnika tamo jer se tek pocelo sa gradnjom,te definitivno ocekuje povratak.Inace,sefovi su kaze extra i totalno fer i korektni likovi,tako da nema brige.Sto se tice hrane,nema pomenutih tuca,ceka se u redu cca 15-ak minuta,ali sve prolazi kako treba i nije strasno!
Kao sto vidite,sve po spisku :rtfm:,dosta je bilo:"Ja dobro,sve ok":besna:
E sad je sve ok :rtfm::ok:
Прозивка је у пола осам. Киргистанце не могу наватати пошто чујем нису плату прмили два-три месеца, а осим тога сатница им је жалосна па немају воље да раде, а кад седе шефови им ништа не могу.Штрајкују понекад.
Да ли повратници имају предност над радницима који први пут аплицирају за посао?

Jos jedna stvar,nakon 5 dana satnica mu je 6 dolara:super:
Ако говориш за НПС 2 није сатница након 5 дана већ од првог дана. 5 долара + 20% од РФ.

Pozdrav drugari :cao:
Situacija u Novom Urengoju NPS 2 je izgleda malo zategnuta. Od kad su otisli nisu ih pustali u grad,
:lol: Па добро јесу ли отошли да зараде или да троше новце по граду :D

Oni koji prvi put idu preko velestroja za rusiju neka obavezno u Srbiji ovlaste nekoga na dinarski i devizni racun. Plata se daje u dinarima i dosta je ljudi imalo problema u rusiji (narocito oni sa raifaisen karticama) pa tamo nisu mogli da podizu pare na bankomatima, ja sam imao slican problem nego sreca da sam imao otvoren racun i u banci Intesa pa mi na njega uplacuju platu . I jos nesto akontaciju sto vam daju kompletno vam skidaju od prve plate, tako da vam je moj savet ne trosite akontaciju bez veze na neke gluposti nego je koristite tamo da imate za kolko tolko normalan zivot...barem dok ne vidite kolko ce vam ostane na racunu od prve plate kad vam odbiju 500 dolara koje vam daju. Obavezno poneswite jedno radno odelo i radne cipele da imate u rezervi...
Да ли аконтацију одбијају од прве плате?

A sto se tice ruske policije na aerodromu to sam video kakvi su to razbojnici
Не могу они бити разбојници колико многи људи са овог поднебља могу бити стока. На аеродрому наши галаме као на вашару, пију алкохол, путују у поцепаним и прљавој одећи, одударају од других па како онда да их полиција не примети. :evil:

Pozdrav svima!Najnoviji datum 21 jun....Novi Urengoj.....Da li neko zna da li tamo ima bankomata,mislim pitam zbog akontacije,jer dragog saljem bez dinara jos nismo nasli pare ni do Bg-a da dodje......
Део аконтације може да подигне једино ако их недељом пусте у град.

kirgistance ne mogu navatati ni kad im je plkata redovna zato jer su pet puta slozniji od nas

- - - - - - - - - -....
Не могу. Истина. Мислим да не раде више од два сата дневно.. осталих 8 проведу седећи сакривају се ко мишеви иза сваја. :hahaha:
А и Срби хватају кривине тек тако ))

Drinjaca kako uze kartice,jer nisu trazili mesto prebivalista.
Sta si ti armirac,trebao bi te znati
Ух ношта ме не питај. Био сам све време без руске СИМ. Нисмо ишли у град па нисам ни купио. Тако да сам понекад слао смс за српске сим, а цена једне 40 дин минимум. Спичио сам преко 2.000 дин за поруке :dash:

Кад се купује сим траже пасош као што знаш, а како чујем некима су тражили и пребивалиште па је било проблема. :confused:

Ти си радио на НПС2?

isto tesar,matori onda ja tebe znam,prekljuce se vratio,nisam zvao nikog osim nasih kolega.Jedan kaze zvali su i rekli za mesec i po dana min imim biznis viza a drugi za deset dana na turisticku ide ponovo.Zvacu sutra pa cu videti ubi ovo,vraco bi se da ne dangubim.

- - - - - - - - - -

da na NPS2Kod radeta

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back