Posao u Australiji

Pozdrav svima koji ucestvuju na ovom forumu.
U zavrsnoj smo fazi za dobijanje skilled migration vise. Moj suprug je kao masinski inzenjer nosilac liste I nadamo se da cemo uspesno proci I ovu poslednju fazu. Sto se supruga tice u potpunosti smo upoznati sa mogucnostima uclanjenja u inzenjersku komoru I u skladu sa tim mogucnostima za dobijanje nekog posla u struci za njega. Ono sto nisam uspela da saznam, pa molim nekog od vas ko nesto zna o tome da mi napise je mogucnosti zaposlenja za HR specijaliste u Australiji.
Ukratko imam zavrsene magistarske studije na ekonomiji sa odbranjenom temom iz oblasti ljudskih resursa I master ekonomije visoke skole za komercijalu iz Pariza, kao i deset godina iskustva u oblasti ljudskih resursa.
Ono sto me interesuje je da li iskustvo I skola koju sam ja zavrsila vredi nesto u Australiji, odnosno da li neko zna neke sajtove gde bih mogla da potrazim tu informaciju, kao I da li pri zaposljavanju vrede reference, odnosno prepuruke od poslodavaca kod kojih si radio u zemlji porekla.
Takodje me interesuje da li neko zna koji su dobri kursevi na univerzitetima iz ove oblasti.

AMLAP hvala ti puno za informaciju u vezi TRA.Ja sam ziveo 6 godina u Juznoafrickoj republici i ako su uslovi za kuvare slicni u australiji mi smo na konju.Naravno samo prvo da odemo.Hteo sam jos nesto da pitam>Ako sve bude islo kako treba moji klinci ce imati 9 i 6 godina za 2 godine koliko mi treba da sredim i dobijem papire.Dali neko zna dali postoji prilagodjavanje za skolu ,ucenje jezikaitd.Ne bih voleo da moji klinci krenu od minusa i da imaju probleme zato sto neznaju dobro jezik ili zato sto se programi razlikuju.

Ne brini se za djecu, ona ce se bolje prilagoditi nego ti :) Evo linka kako se snaći u Australiji: http://www.immi.gov.au/living-in-australia/settle-in-australia/beginning-life/select/ser.htm

Ovaj sajt je fenomenalan pa malo prošvrljaj.Tamo možeš naći mnogo odgovora na tvoja pitanja.javi ako si pronašla ono što si tražila.
http://www.myfuture.edu.au/

AMLAP, hvala do neba! Prosvrljala sam po sajtu, odlican je i uspela sam da se infromisem o svemu sto me interesuje vezano za moje zanimanje. Naslusala sam se i nacitala svakakvih prica u vezi toga da nase iskustvo i diplome ne vrede mnogo kada krenete u potragu za poslom, pa se ne nadam puno. Ipak, znaci mi da se unapred informisem bar o formalnim mogucnostima, a kakva je stvarna situacija videcu ako na kraju dobijemo vizu i odemo u AU.

Pozdrav svima iz Pertha. Stigli smo ovde pre 2 ipo nedelje. Reci cu ukratko. Kad dedjete Vlada Australije place Child Care ili vrtic (100 %) takodje i learning programe za engleski.
Moja cerka ide u ABC i polako uci engleski.
Sve se zna, mi smo dosli ovde kao skilled independent 136. Dobija se pomoc za decu - pare i besplatan Medicare - Doktori.
Ma sve se zna odmah vas obace u sistem i treci dan dobijete tax file number i mozete da radite.
Pozdrav AMLAP - mi se znamo sa ovog sajta.

Ako ima pitanja pokusacu da vam odgovorim.
Milan:)

Ovaj sajt je fenomenalan pa malo prošvrljaj.Tamo možeš naći mnogo odgovora na tvoja pitanja.javi ako si pronašla ono što si tražila.

Hvala, AMLAP! Ja odgovorih jos juce, ali koliko vidim, negde sam pogresila. Pocetnicke greske, prvi put sam na nekom forumu, pa sam verovatno nesto zabrljala.
Dakle, da ponovim. Sajt je odlican. Na jednom mestu moze da se vidi sve sto se tice kvalifikacija i eventualne dodatne edukacije, ako je potrebna.

Topaz, da li obezbedju besplatan Child Care samo za vreme koje provodite na casovima engleskog, ili je besplatan i dok ste na poslu? Da li pomoc za decu dobijate nedeljno dok ne nadjete posao, ili je to deciji dodatak koji nema veze sa vasim primanjima? Da li oni odredjuju kome su potrebni casovi engleskog jezika na osnovu nekog testa? Izvini na ovolikim pitanjima, ali imas sveze informacije, pa sam radoznala. S obzirom da ste tek dve nedelje tamo, lepo je cuti da ti se svidja....

Hvala, AMLAP! Ja odgovorih jos juce, ali sam negde zabrljala, vidim da mog posta nema jos uvek.
Dakle, da ponovim. Sajt je odlican. Na jednom mestu je moguce informisati se oko kvalifikacija i eventualne dodatne edukacije, ako je potrebna. Uspela sam da nadjem neke informacija, za pocetak.

Topaz, da li je Child Care besplatan samo za vreme dok ste na casovima engleskog jezika, ili je besplatan za celodnevno cuvanje dece, odnosno dok ste na poslu? Da li je pomoc za decu , neka vrsta decijeg dodatka koji sva deca dobijaju ili to dobijate kao prvu pomoc, dok ne nadjete posao? Da li oni odredjuju ko treba da ide na casove engleskog jezika na osnovu rezultata na IELTS-u? Izvini na ovolikim pitanjima. Imas inforamcije iz "prve ruke", pa sam radoznala. Lepo je cuti da ti se svidja, s obzirom da si tek dve nedelje tamo...

Heeeejjjj topaz!!!!
Bas sam se pitala što te nema ovako dugo!
Kako si ti?Čini mi se da si za sada zadovoljan.
E baš da te pitam za taj engleski: da li je to u okviru AMEP programa?I to što je džabe, interesuje me da li je to u stvari ono što mi plaćamo kao Second installment kad se viza odobri?Konkretno, za mog supruga i punoljetnu ćerku plaćamo za jezik.Međutim na AMEP sajtu vidim da je to besplatno.Kakva je to zavrzlama?
Zanima me i za mlađu djecu ( 14 i 16 g.) da li je to besplatno?Da li moraju odmah u školu da idu i uporedo uče jezik ili prvo uče jezik da bi se uklopili u školu?
Kakve se pare dobijaju za djecu i do kojeg uzrasta?Ja sam mislila da ništa ne dobijamo od Social Security za 2 godine.
Molim te, odgovori mi kada ti je bio Lodgement date, meni je 9 januar 2008.

Heeeejjjj topaz!!!!
Bas sam se pitala što te nema ovako dugo!
Kako si ti?Čini mi se da si za sada zadovoljan.
E baš da te pitam za taj engleski: da li je to u okviru AMEP programa?I to što je džabe, interesuje me da li je to u stvari ono što mi plaćamo kao Second installment kad se viza odobri?Konkretno, za mog supruga i punoljetnu ćerku plaćamo za jezik.Međutim na AMEP sajtu vidim da je to besplatno.Kakva je to zavrzlama?
Zanima me i za mlađu djecu ( 14 i 16 g.) da li je to besplatno?Da li moraju odmah u školu da idu i uporedo uče jezik ili prvo uče jezik da bi se uklopili u školu?
Kakve se pare dobijaju za djecu i do kojeg uzrasta?Ja sam mislila da ništa ne dobijamo od Social Security za 2 godine.
Molim te, odgovori mi kada ti je bio Lodgement date, meni je 9 januar 2008.

Pozdrav. Jesam zadovoljan, ako mogu reci PREZADOVOLJAN. Kad sam ja podneo za vizu 05.04.2007 dobio 25.02.2008 (Case officer 13.12.2007.) nije trebalo placati AMEP.
Pa se onda promenilo.... Second instalment kad ti CO posalje broje za uplatu i odobrenje (u sitom zahtevu) uplatis i posle 10 dana dodje viza!
Za maloletne je sve besplatno. Pare se dobijaju mislim do 16 ili 18 godina (nisam siguran).
Imaju Learning centre koji su obavezni - placa Vlada AU i tamo za tri meseca ce progovoriti samo tako.
Ne dobija familija socijalno tj 1000 po osobi, ako si skilled independent kao ja. Nago deca dobijaju pomoc. Placa im se vrtic i deciji dodatak.
Dobicete svi MEDICARE kartu tj besplatno lekarsko - osiguranje.

Korak po korak ovde te vode i veoma su ljubazni na salterima i u drzavnim institucijama.

Sto se tice posla, ove nedelje jurim posto sam 7 dana bio po ceo dan u vrticu da bi se moja cerka lakse uklopila. Posle 10 dana vec zna brojeve, boje na engleskom.
Vaspitacica je trazila reci na Srpskom da bi mogla da komunicira sa njom. Stvarno su posebni ljudi ovde.
Intervjui se rade po principu kucnes na vrata firme koja te zanima i posle minut dva pricas sa HR ili nekim menadzerom, ako nema kod njih (ostavis uvek istampan rezime) toliko su poslovni da ce nazvati drugu kompaniju i poslace te kod njih.
Samo da znate bez kola se moze ali je tesko jer je sve daleko. Perth je 120*80 km. U gradskom prevozu nema nikog jer svi voze. Gradski je tacan i super.
Ima i metro.
Ovde je litar benzina kad se prevede u dinare 60 din!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ZAto su ovde kola iznad 2000 ccm pa do 5000 sto je sasvim normalno.

Hej topaz ovo su odlicne vesti :)
Ne mogu da verujem da je ceo proces trajao samo godinu dana!
Kakav je Pert, koliko ti je trebalo da pronadjes odgovarajuci stan i kako ide trazenje posla?
Cao, za prvi stan ti vlada dotira deo novca dok se ne snadjes.
Ima i kuca i stanova.
od 180 nedeljno do 400 nedeljno.
180 jednoiposoban- dvosoban stan -(dve sobe zasebne i dnevna i kuhinja)
Kuce su 400 nedeljno da otplacujes ratu (za tvoju kucu!!!!!!!!!). Kuce su za srednju klasu oko 200kvm plus dvoriste oko 200 kvm. To je standard
Za prvu kucu dok se ne snadjes ili stanes na noge dogovoris se sa Governmentom i oni otplacuje 40 % vrednosti (tj. ratu) a ti ratu na 60 % kuce! kasnije za 10 tak godina otplatis tih 40 %.
MA videcete!!!!!!!!!!

Odlicne vesti! Lepo je cuti da si toliko odusevljen, a tek si dve nedelje tamo. I to da deci placaju vrtic je potpuna novost za mene. Ali lepa novost!
Jedno pitanje: da li svi imaju pravo na besplatne casove engleskog? Ja sam polagala IELTS i imam prosek 4.5 koji je dovoljan da ne placamo Second instalment, ali ne verujem da ce mi ovaj nivo znanja engleskog biti dovoljan za neki normalan posao.
AMLAP, hvala na onom sajtu za proveru kvalifikacija, odlican je, sve sam uspela da pronadjem.
Inace je ovo cetvrta poruka koju pisem u cetiri dana, ali ocigledno da negde gresim, cim ih nisu objavili!

Odlicne vesti! Lepo je cuti da si toliko odusevljen, a tek si dve nedelje tamo. I to da deci placaju vrtic je potpuna novost za mene. Ali lepa novost!
Jedno pitanje: da li svi imaju pravo na besplatne casove engleskog? Ja sam polagala IELTS i imam prosek 4.5 koji je dovoljan da ne placamo Second instalment, ali ne verujem da ce mi ovaj nivo znanja engleskog biti dovoljan za neki normalan posao.
AMLAP, hvala na onom sajtu za proveru kvalifikacija, odlican je, sve sam uspela da pronadjem.
Inace je ovo cetvrta poruka koju pisem u cetiri dana, ali ocigledno da negde gresim, cim ih nisu objavili!

Ma glavno je da znas da se sporazumevas. Ako te ne razumeju trazice polako da im razlosis sta zelis. Ponovice ti sto puta polako ne bi li se sporazumeli. Svi Australci su od nekle dosli ili su prvo - drugo koleno ali znaju svoje korene. Niko te ne gleda sa strane.
Engleski ti treba iako sam ja imao 7 na speaking nije to isto ko stvaran zivot. Treba ti vremena da prebacis mozak na drugi jezik.
Do not worry

Ma glavno je da znas da se sporazumevas. Ako te ne razumeju trazice polako da im razlosis sta zelis. Ponovice ti sto puta polako ne bi li se sporazumeli. Svi Australci su od nekle dosli ili su prvo - drugo koleno ali znaju svoje korene. Niko te ne gleda sa strane.
Engleski ti treba iako sam ja imao 7 na speaking nije to isto ko stvaran zivot. Treba ti vremena da prebacis mozak na drugi jezik.
Do not worry

Ne brinem previse! Bar za sada. Nekako mi je odlazak u Australiju jos uvek "na dugackom stapu". Mada, kada se setim koliko sam bila protiv iseljenja kada smo krenuli u celu proceduru oko dobijanja vize, sada je situacija totalno drugacija, i bas me raduje kada cujem da je nekom lepo krenulo od pocetka.
Ako vec imas neka iskustva u traganju za dobrim smestajem, molila bih te da nam preneses. Mislim pre svega na to kako im izgledaju stanovi i kuce za izdavanje. Da li izdaju kao kod nas uglavnom "rupe" ili moze da se nadje i nesto pristojno?

Sve zvuci mnogo bolje nego sto sam ocekivala!
U kom si delu Perta? I okaci slike, molim te! (ako imas)

Zivim u Canning Vale-u. Mnogo mirno i lepo. Tu zivi srednji stalez. To u Srbiji ne postoji.

Slike su mi mnogo velike. Mozes li preko privatne poruke da mi posaljes tvoj mejl pa cu ti poslati slike?

Prilozi

• Down town 001.jpg
    Down town 001.jpg
    63,5 KB · Pregleda: 61
I pitanje jedno za Topaz:

Posto vidim da si ing. elektrotehnike, pretpostavljam da si slao kopuju diplome u Engineers Australia da ti se prizna....? Da li si prvo to uradio, ili si prvo polozio IELTS? Posto sam negde, cini mi se, procitao da u toku procedure priznavanja diplome mogu da ti traze ocene sa polozenog IELTS-a, pa ja zato cekam prvo to da polozim...

I ne znam da li bi bilo bolje da saljem dipl.ing. diplomu ili da "uzmem" MASTER pa to...?

I pitanje jedno za Topaz:

Posto vidim da si ing. elektrotehnike, pretpostavljam da si slao kopuju diplome u Engineers Australia da ti se prizna....? Da li si prvo to uradio, ili si prvo polozio IELTS? Posto sam negde, cini mi se, procitao da u toku procedure priznavanja diplome mogu da ti traze ocene sa polozenog IELTS-a, pa ja zato cekam prvo to da polozim...

I ne znam da li bi bilo bolje da saljem dipl.ing. diplomu ili da "uzmem" MASTER pa to...?

I ja sam razmislja za Master ali bi ti na engleskom trebalo 7,7,7,7 na IELTS. Ovako polozis IELTS (6,6,6,6) i onda posaljes prevedenu diplomu 300 E kosta nostrifikacija, i radis CDR- nostrifikaciju radnog staza.........
Ma videces. Prvo Engleski

Back