Posao u Australiji

Da li je neko ko vec zivi u Australiji i radi u IT sektoru(npr. kao programer) raspolozen da pruzi informacije koliko je komplikovano po doseljenju naci posao u struci? Da li i koliko poslodavci cene radno iskustvo iz Srbije, a koliko se ceni radno iskustvo iz neke od zemalja EU koje spadaju u englesko govorno podrucje? Hvala.

Da li je neko ko vec zivi u Australiji i radi u IT sektoru(npr. kao programer) raspolozen da pruzi informacije koliko je komplikovano po doseljenju naci posao u struci? Da li i koliko poslodavci cene radno iskustvo iz Srbije, a koliko se ceni radno iskustvo iz neke od zemalja EU koje spadaju u englesko govorno podrucje? Hvala.

Druze najlakse ti je naci tamo posao,ako zelis mozes pogledati na sledecoj web adresi http://it.seek.com.au ili http://www.seek.com.au.

Druze najlakse ti je naci tamo posao,ako zelis mozes pogledati na sledecoj web adresi http://it.seek.com.au ili http://www.seek.com.au.

Hvala na odgovoru. Jos ranije sam proucio i sajt za emigraciju kao i sajtove za trazenje posla koje si mi pomenuo. Video sam da im dosta ponuda za posao, ali pokusavam da nadjem nekog ko vec radi dole u struci. Naime jedan prijatelj koji je emigrirao u Kanadu je po dolasku nekoliko meseci pokusavao da nadje posao u IT struci iako je i tamo velika potraznja. Problem je bio sto nije imao Kanadsko iskustvo, iako je imao iskustvo steceno u Srbiji. Nakon toga svaki sledeci put kada je menjao posao nalazio je bez problema. Pa me zanima da li je isti slucaj sa Australijom. I da li radno iskustvo i reference stecene u EU cene bar priblizno Australijskim.

Palma, treba li i za speaking nesto da se spremam posebno, ili je to samo opusteni razgovor?

Moj savet pokusaj sto vise, sto jednostavnije i tecnije da pricas!
Obracaj se sa Madam, Sir, vodi pricu tj. razgovor na svoj teren.
Ja sam imao pitanja tipa:
Reci mi nesto o obicnoj setnji,
Reci mi nesto o pticama,
Nesto o moru...........
Najlakse je kad dodje do sporta, hobija..... onda mlatis praznu slamu

Cao svima!
Ja sam poslao preko interneta sva dokumenta za e457 vizu pred Novu Godinu 2008. Medicinski izvestaj sa snimkom pluca je stigao u Sidnej 13.02.2008. Od tada do danas Case Officer mi nista nije vise trazio, ali voleo bih da znam koliko ce trajati ovaj proces do odobrenja vize.

Pitanje za Sidewalkera:

Posto si ti idobio 457 Business vizu, KOLIKO VREMENA je proslo od trenutka kad ti je medicinski izvestaj stigao u Sidnej, pa do trenutka kada ti je Case Officer javio da ti je odobrena viza???

Ajde molim te probaj da se setis, nemam predstavu koliko ce ovo trajati a hteo bih da budem spreman a ne iznenadjen :D

Inace, kako je Perthu u februaru? :)
pozz

Cao svima da li neko zna sta se desava sa vizom Subclass 136 Skilled – Independent - pre prvog septembra- mislim ima nekog sa tom vizom ko ceka jer evo vec 6 meseci nista,tj.dobio sam samo File Number posle 5 meseci kazu da tek sad gledaju januar 2007 bla bla bla itd.Case officer nemaju pojma da kazu pa cak ni odokativno ma nista..... cekanje uuubbbbiiiiijjjaaaa !!!!!!!!

Nema druge nego samo cekati i cekati. Jeste da svako jutro (prije nego sto zube operem) sjednem za komp da provjerim mail, al' taj grant ne stize, pa ne stize. Ja sam predala 136 BN skilled independent krajem 2006. i jos uvjek traje integrity check (sta da se radi kada smo high-risk country), a mislim i da case officers ne rade bas svaki dan. Za moga sam nasla da radi na nekom Balkanskom institutu, pa vjerovatno skokne do kancelarije samo petkom da procita mail, i prevrne par predmeta.
A i kada ih kontaktiram, njihov odgovor je uglavnom uvjek manje vise:
Thank you for your enquiry, I advise that ongoing background
checks
are still being performed, you will be advised in due course by your
case
officer when to organise any documentation. I ask that you be patient
in
this regard.
Na ovom forumu su uglavnom ljudi u pocetnim fazama. Bore se jos uvjek sa IELTS-om, i rjetki su oni u fazi cekanja. Da li su obavio ljekarski i dostavio police clearance?

Sorry, mislim, ovaj - drz' se cvrstog i provjerenog kursa.
Tu se nalaze sve informacije, i sva procedura koju je neophodno ispostovati. Potrebno je prvo sertifikovati zanimanje, a nakon toga preci na polaganje IELTS-a i prikupljanje i prevodnjenje svih dokumenata koje je neophodno dostaviti uz application form.
To zahtjeva dosta vremena, a bogami i novca. Put od donjosenja odluke o podnjosenju aplikacije i podnosenja te aplikacije nije nimalo kratak, i zahtjeva dosta pripreme i rada koji se moze samostalno obaviti.

Nema druge nego samo cekati i cekati. Jeste da svako jutro (prije nego sto zube operem) sjednem za komp da provjerim mail, al' taj grant ne stize, pa ne stize. Ja sam predala 136 BN skilled independent krajem 2006. i jos uvjek traje integrity check (sta da se radi kada smo high-risk country), a mislim i da case officers ne rade bas svaki dan. Za moga sam nasla da radi na nekom Balkanskom institutu, pa vjerovatno skokne do kancelarije samo petkom da procita mail, i prevrne par predmeta.
A i kada ih kontaktiram, njihov odgovor je uglavnom uvjek manje vise:
Thank you for your enquiry, I advise that ongoing background
checks
are still being performed, you will be advised in due course by your
case
officer when to organise any documentation. I ask that you be patient
in
this regard.
Na ovom forumu su uglavnom ljudi u pocetnim fazama. Bore se jos uvjek sa IELTS-om, i rjetki su oni u fazi cekanja. Da li su obavio ljekarski i dostavio police clearance?

Ma znam OK. Nvala na odgovoru ne bas toliko utesnom ali iskrenom.Nadao sam se da se moje crne misli nece obistiniti ali... bilo kako boli - policiski sertifikat sam poslao lekarski jos nisam razmisljam.... reci molim te je si ti prvo dobila Case Officer pa isla na lekarski ili si isla pre Case Officer... po mojoj racunici ako je sve ok.ti bi trbalo svakog dana da ides po vizu i imas 1000 razloga vise od mene da svakog dana gledas mail... A da koliko si cekala na Case Officer ja se nadam da cu (mozda pre avgusta) da dobijem C.O.....

Svoje dokumente sam predala u junu 2006, a case officer je dodjeljen pocetkom januara 2007, i odmah nakon toga on je trazio da dostavimo police clearance i obavimo ljekarski. Za to smo dobili 45 dana da uradimo. Police clearance zajedno sa prevodom se dostavljaju skenirani na njihov mail, a ljekarski salje IOM na njihovu adresu.
Mislim da su veom pretrpani, al' ne brini dobices uskoro case officer-a.

Tu se nalaze sve informacije, i sva procedura koju je neophodno ispostovati. Potrebno je prvo sertifikovati zanimanje, a nakon toga preci na polaganje IELTS-a i prikupljanje i prevodnjenje svih dokumenata koje je neophodno dostaviti uz application form.
To zahtjeva dosta vremena, a bogami i novca. Put od donjosenja odluke o podnjosenju aplikacije i podnosenja te aplikacije nije nimalo kratak, i zahtjeva dosta pripreme i rada koji se moze samostalno obaviti.

MA da malo sam procesljao i video da je to glupost...

Zanimljive informacije za doseljenike se mogu naci na www.montenegro.org.au u njigovoj brosurici sa informacijama za doseljenike, a preporucujem i danjasnji clanak na politikinom sajtu o obrazovanju u Australiji/rubrika 'Moj zivot u inostranstvu'.
Boze, al' ovo zuto svjetlo na semaforu dugo traje, nikako da vec krenem. Cekam, i cekam.

Svoje dokumente sam predala u junu 2006, a case officer je dodjeljen pocetkom januara 2007, i odmah nakon toga on je trazio da dostavimo police clearance i obavimo ljekarski. Za to smo dobili 45 dana da uradimo. Police clearance zajedno sa prevodom se dostavljaju skenirani na njihov mail, a ljekarski salje IOM na njihovu adresu.
Mislim da su veom pretrpani, al' ne brini dobices uskoro case officer-a.

To znaci da ste otprilike 7 meseci cekali, samo je sad situacila malo slozenija zbog velikog broja aplikacija pa mislim da cu duze cekati...Da li se vase zanimanje nalazi na demand listi?.... to bi kao trbalo da ubrza proces.... I to su mi rekli da kad dobijem Case O. sve brze ide ako im je za verovati... ali?

Pa bogami lepo receno isto sam i ja proso mislim isti redosled samo i problem sa placanjem na zalost ja odavde nista nisam mogao da uplatim procenu sam uplatio preko londona, a cek za vizu zamisli gde? u Makedoniniji - Skoplje. Pa nek neko kaze da nismo boranija od drzave takav nam devizni zakon.... P.S.izvinite za ovo boranija ali nisam mogo da se suzdrzim.....

Back