Posao u Australiji

pseudonimo:
Pa Damire (moze i AMLAP)
evo jednog pitanja na koje odgovor ne moze da se nadje na zvanicnim sajtovima, a ja ga ne nadjoh ni na forumima:
Da li TRA priznaje diplome stecene na kursevima na Narodnim univerzitetima (Bozidar Adzija i sl.) kao obaveznu obuku ukoliko se u formularu navede da je kandidat prosao neformalni apprenticeship? Konkretno je rec o diplomi za kuvara.
Drago bi mi bilo da ti ili neko ko posecuje ovu diskusiju zna konkretan odgovor da jednom resim tu dilemu i vidim sta mi je raditi.
Hvala unapred....
Pa lepi moji evo da se i ja malo ubacim.
Na jednom mestu na sajtu vlade Au pise jasno da je minimum za struke i zanimanja III stepen strucne spreme.Kusevima koji postoje kod nas ne dobija se III stepen samim tim je jasno znaci da ne moze sa njima da se konkurise.
JAKO BITNA STVAR JE TO DA MORAS IMATI BILO KOJU SKOLU SA MINIMUMOM III STEPENA A TI SA PAPIRIMA DOKAZES 6-7 GODINA RADNOG ISKUSTVA U TOM ZANIMANJUI ZA KOJE KONKURISES I TEK TADA DOBIJAS SANSU DA TI PRIZNAJU ZANIMANJE.Sa kursevima se ne moze konkurisati.(Moze,ali ces dati za TRA 300 dolara dzabe jer ce te odbiti).Nazalost ali je tako.
Nije bitno to sto nemas skolu koja treba bitno je znaci da imas minimum III stepen.A radnim iskustvom dokazujes da znas da radis zanimanje koje im treba.

damir dz:
Pa lepi moji evo da se i ja malo ubacim.
Na jednom mestu na sajtu vlade Au pise jasno da je minimum za struke i zanimanja III stepen strucne spreme.Kusevima koji postoje kod nas ne dobija se III stepen samim tim je jasno znaci da ne moze sa njima da se konkurise.
JAKO BITNA STVAR JE TO DA MORAS IMATI BILO KOJU SKOLU SA MINIMUMOM III STEPENA A TI SA PAPIRIMA DOKAZES 6-7 GODINA RADNOG ISKUSTVA U TOM ZANIMANJUI ZA KOJE KONKURISES I TEK TADA DOBIJAS SANSU DA TI PRIZNAJU ZANIMANJE.Sa kursevima se ne moze konkurisati.(Moze,ali ces dati za TRA 300 dolara dzabe jer ce te odbiti).Nazalost ali je tako.
Nije bitno to sto nemas skolu koja treba bitno je znaci da imas minimum III stepen.A radnim iskustvom dokazujes da znas da radis zanimanje koje im treba.

Da, da, to mi je jasno.
Nisam napisao da imam IV stepen, ali u sasvim drugom zanimanju, ovaj kurs mu je dosao kao neka vrsta prekvalifikacije zbog lakseg pronalazenja posla.
Kazite mi kako ste vas dvoje dokazivali radno iskustvo? Da li ste pored overene potvrde od poslodavca (sa detaljnim opisom duznosti) slali i kopije radne knjizice, ugovore o radu ili nesto sl.?

pseudonimo:
Da, da, to mi je jasno.
Nisam napisao da imam IV stepen, ali u sasvim drugom zanimanju, ovaj kurs mu je dosao kao neka vrsta prekvalifikacije zbog lakseg pronalazenja posla.
Kazite mi kako ste vas dvoje dokazivali radno iskustvo? Da li ste pored overene potvrde od poslodavca (sa detaljnim opisom duznosti) slali i kopije radne knjizice, ugovore o radu ili nesto sl.?

Ako imaš IV stepen neke tražene škole, to je dobro + dodaj i taj završeni kurs i obrazloži zašto si išao na taj kurs(prekvalifikacija).

Za radno iskustvo sam predala samo izjavu poslodavca, pečatiranu, potpisanu, sa kontakt detaljima firme i poslodavca (osobe koja je potpisala memorandum).Ah, da, to mora biti na memorandumu firme kod koje si zaposlen.Zatim je na njemu opisano moje radno mjesto,payslip( izvještaj o plati), moj napredak u poslu, datumi od kada sam počela da radim koje vrste poslova itd...Nisam slala kopije radne knjižice i slično.

Poslala sam papire prije više od mjesec dana (krajem maja),a moj rođak koji kontaktira sa njima u AU mi je rekao da su tek prije 4-5 dana uzeli na razmatranje moje papire.To traje tako dugo zbog velikog priliva pisama iz čitavog svijeta.
Još ne znam odgovor.

Gvozdeni:
Znaci ti damire savetujes da ne saljem aplikaciju za iseljenicku vizu posto nemam zavrsenu srednju skolu jedino sto imam to su 4 god radnog iskustva a po ovome sto sam procitao to nije dovoljno zar ne?
Ne zelim da te ja savetujem.
Mogu ti samo reci da ti je potrebna bilo koja skola sa minimumom III stepen strucne spreme.S tim da ako imas na primer elektro skolu a konkurises za zanimanje koje je elektricarsko onda ti ne treba radno iskustvo ali je pozeljno.Medjutim ako ne bi imao elektro skolu onda bi morao da iskustvom dokazes minimum 7 godina u tom zanimanju.Za ostala zanimanja je minimum 6 godina iskustva(ako nemas skolu koja je pokriva).
Sve je to opsirno i jako detaljno opisano na njihovom sajtu.

pseudonimo:
Da, da, to mi je jasno.
Ja jesam slao sve.
Prilozio sam sve moguce papire oko kilogram.
I dobih priznanje za 10 dana.Vidis kako se moja drugarica AMLAP muci i sa engleskim i sa priznanjem diplome.Ona misli da to ima veze sa guzvom u papirologiji :D u Au.

damir dz:
Ja jesam slao sve.
Prilozio sam sve moguce papire oko kilogram.
I dobih priznanje za 10 dana.Vidis kako se moja drugarica AMLAP muci i sa engleskim i sa priznanjem diplome.Ona misli da to ima veze sa guzvom u papirologiji :D u Au.

Kako to dobi za 10 dana časti ti?Ocijenili te i poslali , sve za 10 dana?
Moji papiri su bili zagubljeni među gomilom,a štos je što ih nisam poslala na GPO BOX nego na onu drugu adresu.Međutim javljeno mi je da su ih našli, pa sad čekam da vidim što će biti.
A engleski...Ne znam Damire đe ti živiš ali ja sam u Crnoj Gori , a rekli su da treba 2 sedmice da ocijene, pa dok pošalju poštom.Znači treba vremena.

AMLAP:
Kako to dobi za 10 dana časti ti?Ocijenili te i poslali , sve za 10 dana?
Moji papiri su bili zagubljeni među gomilom,a štos je što ih nisam poslala na GPO BOX nego na onu drugu adresu.Međutim javljeno mi je da su ih našli, pa sad čekam da vidim što će biti.
A engleski...Ne znam Damire đe ti živiš ali ja sam u Crnoj Gori , a rekli su da treba 2 sedmice da ocijene, pa dok pošalju poštom.Znači treba vremena.
Ja sam drugarice moja,dobio potvrdu da su moje papire dobili 08.01.2007 a assessment sam dobio oko 05.02.2007,s tim sto sam video da je potpisan 23.01.2007(oni kada govore o danima onda kazu deset radnih dana).
Engleski sam isao ja po rezultat,medjutim da su mi slali dobio bi ga za dva dana koliko treba od Beograda do mog grada.Za tvoju informaciju inace ja sam rodjen i zivim u Novom Sadu od 72.g.
Pa koliko treba da pismo stigne od BG do Crne gore kada do Australije dodje za 7 dana ?!
Pozdrav AMLAP-ice.

damir dz:
Ja sam drugarice moja,dobio potvrdu da su moje papire dobili 08.01.2007 a assessment sam dobio oko 05.02.2007,s tim sto sam video da je potpisan 23.01.2007(oni kada govore o danima onda kazu deset radnih dana).
Engleski sam isao ja po rezultat,medjutim da su mi slali dobio bi ga za dva dana koliko treba od Beograda do mog grada.Za tvoju informaciju inace ja sam rodjen i zivim u Novom Sadu od 72.g.
Pa koliko treba da pismo stigne od BG do Crne gore kada do Australije dodje za 7 dana ?!
Pozdrav AMLAP-ice.

A meni su rekli da su dobili moje papira prije otprilike 10 dana.Čekam odgovor.Po onome što vidi i ti si čekao i bio u neizvjesnosti bar mjesec dana,a možda i više jer ti je pismo putovalo neko vrijeme prije tog 8 januara(nisi rekao kada si poslao dokumenta u Au.)A ovamo pričaš da su ti sve završili za 10 dana.

Ja znam da treba 10 dana (radnih) da bi završili tu procjenu,ali računaj i vrijeme dok pošalješ, dok ti stigne pismo tamo na razmatranje,dok ti procijene(10 radnih dana) i dok ti vrate nazad.

Što se tiče engleskog, njihovo pravilo je da prođe 13 dana pa da dođeš po rezultate tada,ako si iz Bg ili blizu, a oni meni šalju poštom koja se tretira kao međunarodna.Međutim, javili su mi da su mi poslali 26. juna, pa se vjerovatno radi o lijenosti službenika naše pošte.Sjutra idem da provjerim tamo.

Za Au sam poslala dokumenta DHL-om a ne običnom poštom,zato je to trajalo 7 dana, a da ovi iz IELTSA šalju DHL stiglo bi mi za 2 dana.Ali neće jer to košta.

Pozdrav,

Postovano drustvo, mene zanima da li ima neko da je podneo papire za useljenje?
Ja sam ih poneo u martu ove godine sa svim engleskim potvrdom iz inzenjerske komore...
Citao sam na nekim indijskim sajtovima i ASA sajtu da se ceka za lekarski jos 8-9 meseci nakon podnosenja molbe.
Ima li neko drugu informaciju
Pozdrav

AMLAP:
A meni su rekli da su dobili moje papira prije otprilike 10 dana.Čekam odgovor.Po onome što vidi i ti si čekao i bio u neizvjesnosti bar mjesec dana,a možda i više jer ti je pismo putovalo neko vrijeme prije tog 8 januara(nisi rekao kada si poslao dokumenta u Au.)A ovamo pričaš da su ti sve završili za 10 dana.

Ja znam da treba 10 dana (radnih) da bi završili tu procjenu,ali računaj i vrijeme dok pošalješ, dok ti stigne pismo tamo na razmatranje,dok ti procijene(10 radnih dana) i dok ti vrate nazad.

Što se tiče engleskog, njihovo pravilo je da prođe 13 dana pa da dođeš po rezultate tada,ako si iz Bg ili blizu, a oni meni šalju poštom koja se tretira kao međunarodna.Međutim, javili su mi da su mi poslali 26. juna, pa se vjerovatno radi o lijenosti službenika naše pošte.Sjutra idem da provjerim tamo.

Za Au sam poslala dokumenta DHL-om a ne običnom poštom,zato je to trajalo 7 dana, a da ovi iz IELTSA šalju DHL stiglo bi mi za 2 dana.Ali neće jer to košta.

Pozdrav,
Koleginice setio sam se da sam papire za TRA poslao DHL-om o2.01.2007.g.08.01.2007.su je primili,23.01.2007.potpisali da bi ja povratne papire dobio pocetkom februara.
Imali sta novo kod tebe?

damir dz:
Koleginice setio sam se da sam papire za TRA poslao DHL-om o2.01.2007.g.08.01.2007.su je primili,23.01.2007.potpisali da bi ja povratne papire dobio pocetkom februara.
Imali sta novo kod tebe?

Ima, kako nema, konačno je naš poštar pokrenuo svoju g.z.cu! Stiglo juče:
Listening:5.0
Reading:4.0
Writing:6.0
Speaking:5.0

Iz priloženog se da zaključiti: I have to take an exam again! :mrgreen:

Takođe juče stiglo od TRA:
Your application has been fully assessed by a TRA Assessor and was finalised on 5/07/2007 .

Od poštara našeg brzog, će mi zavisiti kada će mi to stići 8-) , blagoš!

AMLAP:
Ima, kako nema, konačno je naš poštar pokrenuo svoju g.z.cu! Stiglo juče:
Listening:5.0
Reading:4.0
Writing:6.0
Speaking:5.0

Iz priloženog se da zaključiti: I have to take an exam again! :mrgreen:

Takođe juče stiglo od TRA:
Your application has been fully assessed by a TRA Assessor and was finalised on 5/07/2007 .

Od poštara našeg brzog, će mi zavisiti kada će mi to stići 8-) , blagoš!

Izgleda da se vidimo u septembru na exam, samo još ja da ga spremim. Žao mi je sto si loše prošla, a koliko treba minimum bodova?

Pošto vidim da neki imaju preblema sa IELTS ima još jedna mogućnost
Moji rezultati su bili
listening 5.5
reading 3.5
writing 5
speaking 6
Nakon ovih rezultata sam poludeo i tražio nominaciju od SA i dobio. Aplicirao sam STNI visu, gde ti treba 4.5 prosek. Ako te SA nominira u obavezi si da provedeš najmanje 2 godine na toj teritoriji posle toga si free. Isto važi za Tasmaniju i Severnu Teritoriju

cao,potrebna mi je pomoc, naime ne mogu nikako da dodjem do informacije na koji nacin da uplatim taksu za razmatranje vize,u pitanju je radna iseljenicka viza za Australiju,prosla sam TRA,koju mi je uplatila rodjaka iz Australije,prosla sam i IELTS Test,ali sada mi je bas frka za ovu uplatu jer nema kome se vise nisam obratila i nemam rezultata a BAS mi se zuri! Ako mi neko moze pomoci bila bih JAKO zahvalna!Primam odgovore i na e- mail !

tribi:
cao,potrebna mi je pomoc, naime ne mogu nikako da dodjem do informacije na koji nacin da uplatim taksu za razmatranje vize,u pitanju je radna iseljenicka viza za Australiju,prosla sam TRA,koju mi je uplatila rodjaka iz Australije,prosla sam i IELTS Test,ali sada mi je bas frka za ovu uplatu jer nema kome se vise nisam obratila i nemam rezultata a BAS mi se zuri! Ako mi neko moze pomoci bila bih JAKO zahvalna!Primam odgovore i na e- mail !
Bilo bi dobro da znamo kome si se obraćala uzalud, pa da onda znamo kome još nisi.
Ne znam još uvek kako ide za vizu iz praktičnog primera, ali znam za TRA, pa bi možda moglo na isti način: treba ti devizni račun u nekoj banci, u kojoj uspeš da pronadješ nekog ko nešto zna o internacionalnim transferima (što nije nikako lak posao), pa kad pronadješ banku u kojoj znaju šta uopšte tražiš od njih, kontaktiraš instituciju kojoj treba da uplatiš pare da ti daju informacije o njihovoj banci i swift kod, pomoću kojeg će tvoja banka sa tvog računa (na koji u medjuvremenu uplatiš pare) prebaciti novac posredničkoj banci, koja će ga opet proslediti gde treba.

Mada, ako si se obraćala svuda, verovatno si čula i za ovu varijantu?

uh,neko je bas brz!Hvala!postujem!Znas kako,isla sam u ERSTE Banku,oni znaju o cemu ja njima pricam ali traze mi od Adelaide Skilled Processing Centre broj racuna,a za SWIFT code nisu nista spominjali.Imam Swift od Comonwelth Australian Bank.Poslala sam mail onima u Australiju medjutim salju me na pocetnu adresu sa koje imam sve a na kojoj naravno nema ono sto meni treba!Vise sam luda od ovog okretanja u krug!Sad mi je frka,bojim se da me ne dokaci 1 septembar,a sad stvarno ne znam kako dalje1Dok slucajno nisam naletela na ovaj forum nisam znala nikog ko je radio iseljenicku vizu na ovaj nacin i mogu ti reci da me je sunce ogrejalo kada sam Vas nasla!

Pozdrav,

Da bi se uplatilo za papire to se mora uraditi iz inostranstva posto kod nas postoji zakon o iznosenju novcs g-dina Dinkica tako da Western union kod nas u delu slanja para ne radi.
Idi u Bosnu, Bjeljinu tamo ces morati da platis jos koji evro za transakciju, ali koliko znam tamo bar kad sam ja placao preko Western Uniona (ja sam kod druga placao iz Banja Luke) moglo je.

major66:
Pošto vidim da neki imaju preblema sa IELTS ima još jedna mogućnost
Moji rezultati su bili
listening 5.5
reading 3.5
writing 5
speaking 6
Nakon ovih rezultata sam poludeo i tražio nominaciju od SA i dobio. Aplicirao sam STNI visu, gde ti treba 4.5 prosek. Ako te SA nominira u obavezi si da provedeš najmanje 2 godine na toj teritoriji posle toga si free. Isto važi za Tasmaniju i Severnu Teritoriju

Da, ali ja idem na drugi tip vize, imam rođaka sponzora, tako da za moj tip vize mora biti ocjena 5 iz svake oblasti.

tribi:
uh,neko je bas brz!Hvala!postujem!Znas kako,isla sam u ERSTE Banku,oni znaju o cemu ja njima pricam ali traze mi od Adelaide Skilled Processing Centre broj racuna,a za SWIFT code nisu nista spominjali.Imam Swift od Comonwelth Australian Bank.Poslala sam mail onima u Australiju medjutim salju me na pocetnu adresu sa koje imam sve a na kojoj naravno nema ono sto meni treba!Vise sam luda od ovog okretanja u krug!Sad mi je frka,bojim se da me ne dokaci 1 septembar,a sad stvarno ne znam kako dalje1Dok slucajno nisam naletela na ovaj forum nisam znala nikog ko je radio iseljenicku vizu na ovaj nacin i mogu ti reci da me je sunce ogrejalo kada sam Vas nasla!
Da bi izvrsila uplatu bilo kakvu van Srbije moras kao prvo imati neki dokument na osnovu koje vrsis uplatu. Ovo vazi za iznose od preko 1000 eur. ( barem je tako bilo pre oko sest meseci kada sam ja vrsio uplate). Taj dokument moze biti u vidu fakture ili profakture odnosno racuna ili ugovora na kojem pise iznos koji moras da platis. Svaki dokument mora imati pecat i potpis. Na tom racunu ili predracunu imas takozvani e-ban koji mora biti na dokumentu. Taj e-ban ti daje podnosilac racuna. To je u Evropskoj uniji uvedeno zbog ucestalog pranja novca i na taj nacin drzava prati tokove novca.
Najbolje bi bilo da ti kontaktiras Skilled Processing Centre i da trazis od njih da ti puste na fax ili postom da ti posalju racun koji treba da uplatis stim da im nagovestis da treba na rucunu da pise njihov e-ban. Sa tim racunom odes u bilo koju banku i izvrsis uplatu. Western Union je jako skup tako da obavezno placanje vrsis preko nekih od nasih banaka.
Moze i neko da ti uplati iz Australije a ti njemo bez ikakvih dokaza saljes pare ( sume ispod 1000 eur ) U banci samo kazes da hoces da uplatis donaciju za nekoga das im broj racuna u Australiji i oni izvrse uplatu.
Nadam se da sam ti pomogao i srecno sa aplikacijom.

Back