Posao u Australiji

Ćao Moračikus! Kako ste, ima li vrućine?

U Melbourne-u je vrijeme "mutavo". Niti prave zime, niti pravog ljeta. Proljece je jako dugacko i vjetrovito. Jedino je jesen bas po mome ukusu.
Ljeti, u roku od pola sata temperatura padne sa 45 na 25. More je izuzetno hladno, oko 18 stepeni. U martu se popne na 23-24.
Ja sam se prve godine bas razocarao sa vremenom, Dosao sam u septembru i stalno ocekivao dolazak ljeta. A tek je nedje poslije nove godine pocelo sa vrucinama i to je trajalo 15-tak dana (intresantno uvijek u vrijeme tenisa). Nakon toga 5 dana do 22-23 stepena pa dva dana vrucine +40. Jedino su druga polovina februara, mart i prva polovina aprila za moju dusu. Bez vjetra, more relativno toplo a nivo UV zracanje znatno nize nego JAN-FEB
Ali covjek se navikna i na mnogo gore stvari od vremena, tako da sam ga ja potpuno prihvatio.
Eto sjutra ce da bude +40, ali sta ti vrijedi kad je voda hladna a UV faktor 15. A predvece, taman kad sunce prestane da zraci, pocne da duva hladni vjetar sa Antartica. Mislim, MEL je vjerovatno najgori grad u AU, za ljubitelje vreline i ljetnih izlazaka. Nikad ne znas kad moze da ohladi prirodni air-conditioner sa Antratica.
A za one koji ne trpe vecernje vrucine je zakon, jer imas maksimalno 5 dana u godini dje ti temperatura u toku noci ne padne ispod 25 stepeni.

Zaboravih ti reci da smo svi dobro i zdravo. Sad nam dolaze praznici (tri sedmice je neki standard ako radis kod privatnika, ali ne u trgovini ili proizvodnji) pa cemo malo da istrazujemo najmanji kontinent.
Doce mi i sestra, pa cemo zajedniciki da trosimo "tesko zaradjeni novac". Zato on i sluzi zar ne?

Iznenadna posjeta radnom mjestu je zavrsna faza odobravanja useljenicke vize. Dakle, oni ti posalju dva covjeka (jednog naseg i jednog australca) u iznenadnu posjetu na radnom mjestu. Meni su na primjer dosli jednog petka u 15.00h, i trazili od moga gazde odredjenu dokumentaciju vezanu za moj profesionalni angazman i primanja (iz poreske uprave, dokumente sa mojm potpisima ...) Znaci nista strasno, ako te zateknu tamo dje si se prijavila da radis. Mene su srecom nasli, i nije proslo ni 15 dana, case officer mi je poslao grant letter. Moj drugi prijatelj (ne ovaj sto je imao firmu) je radio na fakultetu, ali je u trenutku iznenadne posjete bio opravdano odsutan (specijalizacija u inostranstvu). Isto je dobio vizu, ali znatno kasnije od mene. Pretpostavljam da ako se radi o velikim firmama, odsustvo u trenutku posjete i nije neki problem. Ali vec kod manjih firmi moze biti problema. Svakakvih prevaranata ima koji laziraju dokumente u samoj Australiji, a kamoli na brdovitom Balkanu.
Uglavnom, koliko sam ja shvatio, iznenadna provjera je zavrsna faza odobravanja vize, dje oni zele i fizicki da se uvjere da ti, kao strucno lice zaista postojis. Za Assesment, ni mene ni sve ljude iz bivse juge koje ja znam, niko nije provjeravao na poslu. Prosto, mogao sam da lazem do mile volje o svome iskustvu, potpisem u ime NN lica, prevedem kod ovlascenog prevodioca i posaljem u Adelaide. Oni tamo na osnovu diplome, reference, eseja ... znaci obicnih papira, utvrde da li si kvalifikovan u skladu sa australskim propisima. Dobra stvar sa ovim Assesmentom je sto ti on u vecini slucajeva predstavlja direktnu nostrifikaciju diplome.

hvala ti !

Zaboravih ti reci da smo svi dobro i zdravo. Sad nam dolaze praznici (tri sedmice je neki standard ako radis kod privatnika, ali ne u trgovini ili proizvodnji) pa cemo malo da istrazujemo najmanji kontinent.
Doce mi i sestra, pa cemo zajedniciki da trosimo "tesko zaradjeni novac". Zato on i sluzi zar ne?
Da baš tako, novac treba trošiti na takve stvari, da nešto novo vidiš i doživiš! Lijepo se provedite na odmoru!
Sad vidiš da je bilo bolje što si otišao iako si se, čini mi se onda kad smo se vidjeli, malo dvoumio. Sad i sestra može u zdravlje tebe da dođe tamo i vidi kako živiš i da i ona malo proputuje.
Vjeruj mi ovđe nisi ništa propustio! Možda par novo izgrađenih šoping molova i modernih zgradica po Pg, ali što bi naš narod rekao : sve je to prenaduvana stvar.
Pozdravi suprugu :bye:

Naravno da se nijesam pokajao, ali isto tako se ne bih pokajao i da sam odlucio da ostanem.
Jednostavno ja nijesam covjek za pokajanja :)
Moam da priznam da mi nedostaju moja porodica, zemlja i moj narod. Zato i planiram svake godine da dolazim doma, dok mi ne dosadi naravno.

Pozdrav svima, malocas sam se uclanio i odmah imam nekoliko pitanja.
Plan mi je naravno da dignem sidro i odselim se u Australiju (sto pre), nisam nesto extra upucen u celu stvar oko dobijanja vize, pa sam zato ovde. Inace polozio sam IELTS general, dobio sam 6.5, nedavno sam poslao TRA zahtev za priznavanje kvalifikacija, i oni su to lepo odbili jer kako kazu to sve nije bilo dovoljno opsirno.... (bio sam jako srecan zbog toga...:dash:) i traze da im posaljem jos dokumentacije..... inace po struci sam elektricar....

Pitanje 1: Traze: "jos dodatnih detalja u vezi predmetnih sadrzaja i zvanicnog opisa predmeta ili detaljnog plana i programa"...... sta to znaci? Treba za svaki predmet da nadjem plan i program!?!?!?

Pitanje 2: "aplikanti treba da pokazu da su zavrsili 900 ili 1800 casova relevantnog i direktno povezanog formalnog usmerenog obrazovanja za struku za koju traze priznanje" .......Da li se to odnosi na skolu ili na posao i kako ja to da pokazem? da ima pokazem koliko sam se puta rasekao skalperom ili koliko me je puta udarila struja....??!?!?! :hahaha:

Pitanje 3: "izjavu o vasem zaposlenju smo takodje razmotrili, medjutim dokazi ne pokazuju da ste zavrsili period prakse (obuke) struke u obliku segrtskog ili pripravnickog staza kao sto je opisano u kriterijumima UAC. Dok vasa skolska svedocanstva pokazuju da ste imali prakticnu obuku "....... opet, kako ja to da dokazem, koji dokument mi treba? trenutni poslodavac mi je napisao preporuku ali to ocigledno nije dovoljno......

Pomagajte, imam rok od 60 dana da posaljem to sto traze, a vec je proslo 5, a dok to stigne do Australije proci ce jos dve nedelje.... tako da nemam bas puno vremena, i ako mi opet odbiju to sto posaljem, kazem vam da cu se propiti....... opet.... z:lol:

Da, vidiš pročitah i ja taj njegov jedan post, da li da odgovaram, čovek je sve uradio sam, pa sad kad ne ide da proba na forumu, u principu vidi se gde je grešio, pa ako svratiš da čitaš opet DujaXY, iz čitanja većeg dela teme "posao australija" moglo bi ti biti jasno kako treba da promeniš pristup trade assessmentu da bi bio pozitivan. Ovako bi odgovori na tvoja pitanja kraće bili:
1. da
2. takodje da, ne za povrede nego za šta se radilo na praksi, i u školi, vezano uz plan i program u kome će ti pisati broj časova ovoga i onoga, a ti gledaj da budu jasno i voidno sabrani na kraju, da ih ima koliko se traži, i da to bude overeno u školi - težak zadatak, ali izvodljiv
3. ovo je jasno česta nejasnoća, lepo si to sve preveo, što znači da razumeš materiju, mada bi više voleo da sam pročitao na engleskom šta ti je assessor napisao
Ako već nemaš vremena, uozbilji se, nemoj da se propiješ, pročitaj celu temu, i naći ćeš način kako da dokažeš sve to što se traži

Au al ste neki..... prvo me ismevate da sam veliki strucnjak, onda me kritikujete sto sam se tek sada prikljucio forumu, onda se opet salite na moj racun......dobro dobro..... citam sada celu temu, pa cu se javiti kada zavrsim, videcete vi onda ;)

Dok citam celu temu, jedno brzo pitanje
Vidim ja sada iz ovog svega sto sam do sada procitao da necu stici da za 60 dana spremim sve sto mi traze, da prevedem, posaljem i da to stigne do njih, pa pitanje glasi:
Da li je problem da ja sada pustim da mi ovaj zahtev za priznavanje kvalifikacija propadne, pa kada budem imao sve i budem 100% siguran da je to to posaljem opet sve iznova?
Sve jedno opet moram da platim 300 dolara... da li je neko to radio?

I odgovor za Tree iz moje prethodne poruke, u vezi pitanja br 3. evo sta je rekao assessor na engleskom

"Your work experience and employment statement was also noted.
However, the evidence fails to establish that you have completed a period of on the job training in the form of an apprenticeship or traineeship as outlined in the employment requirements of the UAC. Whilst your academic certificates state that you undertook practical training, TRA would require further evidence regarding the duties
you undertook during this period."

Pa dobro kad si već još tu i rešio si da čitaš, možda bi ti koristilo i da se uključiš malo u "forum family", da nam kažeš kakvi su ti planovi posle tog assessmenta, koju bi vizu da juriš i tako.
Tačno je da možeš da platiš 300 za review, ili 300 za novi assessmet posle. Jeino se razlikuje što sad samo dodaš šta fali od dokumenata, posle moraš ponovo.
Ovo što ti je assessor napisao, tebi i mnogima pre tebe je suština priznavanja stručnosti u trade zanimanjima - on the job training in the form of an apprenticeship or traineeship. Vidiš da su pročitali na svedočanstvima da si imao praksu, ali hoće da znaju šta i kako se radilo na toj praksi, da uporede da li je to dovoljno slično njihovom on the job training in the form of an apprenticeship or traineeship.
Znači oni krenu u taj apprenticeship, rade za neke pare, plus idu na časove, pa onda napreduju kroz razne nivoe stručnosti i rada - mi idemo u čkolu, plus idemo na praksu, ali nas ne plaća niko, pa posle imamo pripravnički, pa posao, pa eventualno VK (znači u oba slučaja rad učenje usavršavanje napredovanje) - to treba dokazati njima da je isto;. U detalje. Sve ono što nam je svima glupo, smešno i nemoguće kad vidimo šta traže u početku, sve to oni stvarno čitaju i uporedjuju.
To samo što se tiče assessmenta, a ima tu još koječega, to kad rečeš ono iz uvodne rečenice ovog posta. pa idemo
a verovatno si već i ukapirao, ne ismevamo, ne kritikujemo, jednostavno taki smo :mazi:

Poslednja izmena:
Ali Dujo!
Znas li ti sta sve mozes uraditi za dva meseca!
Opet ponavljam...mi smo imali samo 28 dana da se vencamo i da pripremimo moju kompletnu dokumentaciju i uspeli smo!
Samo polako, slusaj sta ti Tree i Palma govore i sve ce biti ok. Dosao si na pravo mesto da po pomoc!
Ako ces na assessmentu ovako da gubis glavu, sta ces raditi posle?

Dobro jutro vama nalalanima, mene tek čeka to spavanje, sad ću valjda, još malo. Uživajte malo za mene ako ima sunca i vazduha, oko mene crnilo ovih dana u svakom pogledu. Rodio bih se da mogu na minut se teleportujem negde.

Stigao sam do 40 strane, a citam ceo dan.....
Ne znam jos koju cu vizu juriti, imam jednog prijatelja u Australiji koji je tamo vec par godina, pa cekam da me on savetuje, i on mi odande placa sve sto treba, bar sa ti ne moram da se mucim. Potrudicu se da spremim sve sto pre, pronasao sam na netu plan i program svih strucnih predmeta koje sam imao, sada samo treba da spremim jedno 200 evra za prevode.... nije mi samo jasno zasto treba da se salju i svi dokumenti na srpskom, ali nije ni bitno, poslacu ih svejedno.
Nego sada me muci novo pitanje, svi spominju payslip, a ja to nemam, jer ovde gde radim vec 5 god nisam prijavljen, gazda mi je ok, i sve sto treba napisace mi, ali plate na papiru nemam.... da li je to neophodno, ili da odustanem od svega?
Hvala svima, stvarno ste extra :super: :klap:

Smiri se, ja nisam slao payslipove ni bank izvode za assessment. Od poslodavca potvrda da sam i otkad zaposlen kod njih, i kratak opis posla, ja napisao, oni potpisali i pečatirali. Plan i program sam skraćivao baš zbog cene prevoda, i to je prošlo. Doduše tako skraćen i prepravljen sam dao da mi overe u školi gde sam završio, bilo je dugog prijateljskog ubedjivanja. A slalo se i tako bez overe, pa je prolazilo.

Uf, dobro je onda, za sada.... ne znam samo koliki ce mi problem kasnije predstavljati to sto nisam prijavljen, kada dodje do vize itd...
I jedno brzo pitanje opet, gde da vidim vise o njihovim zanimanjima, kakva je razlika izmedju general electrician i electrician - special class?
uh mogao bi malo odspavati, seo sam za komp u podne a sada je 2 ujutru......

Kakva crna banka, pare na ruke, pa u Srbiji sam, nisam u Kaliforniji......:cry:
Da li to znaci da nista od mog assessmenta?????

Jesi mlad,kao moj mladji sin,ali ne smes da budes toliko malodusan.Sve moze da se sredi,nisi ti kriminalac pa da se necega bojis,niti radis neke kriminalne radnje.Ali moras da budes snalazljiv i uporan.Ljudi igraju mali fudbal po mesecu a ti ne mozes da resis neke trivijalne probleme na zemlji.Mozes,uspeces,a ljudi su ovde korektni i pomoci ce ti.Glavu gore i resavaj stvari,malodusnost zaboravi.Sve mozes,srecno.z;)

Back