Ćao Moračikus! Kako ste, ima li vrućine?
U Melbourne-u je vrijeme "mutavo". Niti prave zime, niti pravog ljeta. Proljece je jako dugacko i vjetrovito. Jedino je jesen bas po mome ukusu.
Ljeti, u roku od pola sata temperatura padne sa 45 na 25. More je izuzetno hladno, oko 18 stepeni. U martu se popne na 23-24.
Ja sam se prve godine bas razocarao sa vremenom, Dosao sam u septembru i stalno ocekivao dolazak ljeta. A tek je nedje poslije nove godine pocelo sa vrucinama i to je trajalo 15-tak dana (intresantno uvijek u vrijeme tenisa). Nakon toga 5 dana do 22-23 stepena pa dva dana vrucine +40. Jedino su druga polovina februara, mart i prva polovina aprila za moju dusu. Bez vjetra, more relativno toplo a nivo UV zracanje znatno nize nego JAN-FEB
Ali covjek se navikna i na mnogo gore stvari od vremena, tako da sam ga ja potpuno prihvatio.
Eto sjutra ce da bude +40, ali sta ti vrijedi kad je voda hladna a UV faktor 15. A predvece, taman kad sunce prestane da zraci, pocne da duva hladni vjetar sa Antartica. Mislim, MEL je vjerovatno najgori grad u AU, za ljubitelje vreline i ljetnih izlazaka. Nikad ne znas kad moze da ohladi prirodni air-conditioner sa Antratica.
A za one koji ne trpe vecernje vrucine je zakon, jer imas maksimalno 5 dana u godini dje ti temperatura u toku noci ne padne ispod 25 stepeni.