Posao u Australiji

Upravo sam gledao emiiju na animal planet o najsmrtonosnijim zivotinjama Australije. Za sve koji nisu znali, to nije ni velika bela ajkula, ni krokodil, ni bilo koja zmija, vec komarac !!!
Prenose 3 neke gadne bolesti i godisnje ubiju preko 20.000 Australijanaca !!!

Tako da svi vi koji budu uspeli da zbrisu tamo, obavezno ponesite i koji komarnik sa sobom...

Amlap Crnogorski, ovo ti nisam pričao. Kad sam bio u policiji da vidim šta treba za pasoš onomad, primetio sam u ćošku paravan i svu onu aparaturu za nove pasoše i baš se setim tebe i pomislim lepo ne treba da se slikamo, slikaće nas oni, kao što si nam ti ispričala. Medjutim, tamo piše, a i rekli nam uživo, da treba da se slikamo. Pa se i slikamo, jer ko će sad razmišljati o svim glupostima drage naše zemlje...

Onda kad su nam uzimali podatke za pasoš, i slikali nas normalno, pitam lepo ženu čemu duplo uslikavanje i pazi odgovor:

U početku nije trebala slika da se donosi, jer normalno slikaju te tamo i to ulazi direktno u računar.
Ali se onda žalilo udruženje fotografa da će svi propasti jer neće imati posla.
Pa su onda ljudi na vrhu odlučili da mi gradjani ipak, kao pravi iskreni debili, idemo kod fotografa da nas slikaju, da bi im dali novac, da imaju, a tu sliku damo tamo u policiji, pa je oni čisto prikače negde uz neki papir, mada im ne treba...!
Tako meni ispričala ona.
Baš me zanima da li je tako u celoj zemlji, ili možda samo u mom gradu, pošto u dotičnom gradu šta god radio u policiji, ne daju ti više one brojeve računa i cifre da uplatiš takse, niti su istaknute negde, nego te pošalju u agenciju pored, "imaju oni sve", pa ti oni tamo kao popunjavaju te uplatnice, i preko njih uplatiš, da bi ti (takodje kao pravom, iskrenom, nepismenom debilu) uzeli pare za to popunjavanje. Ebe se njima svima što sam ja pismen, i što volim sam da pišem.

Nego, da vam kažem samo, ja još uvek ne znam kako ću da platim ovu aplikaciju, niti ih interesuje njih da mi odgovore, niti gde piše kako ide online proces. Tako da ću ja sad lepo da počnem, pa da uploadujem, pa živi bili pa videli, ako ne bude išlo, onda u DHL.

U početku nije trebala slika da se donosi, jer normalno slikaju te tamo i to ulazi direktno u računar.
Ali se onda žalilo udruženje fotografa da će svi propasti jer neće imati posla.
Pa su onda ljudi na vrhu odlučili da mi gradjani ipak, kao pravi iskreni debili, idemo kod fotografa da nas slikaju, da bi im dali novac, da imaju, a tu sliku damo tamo u policiji, pa je oni čisto prikače negde uz neki papir, mada im ne treba...!

*ebo mamu, to samo kod nas moze.... I ja sam se cudio sto se slikamo, (naravno u 4 primerka, iako mi treba samo jedna! i to 50x50 mm koja vise nigde ne moze da se iskoristi) kada ce na i onako oni tamo slikati.... :thumbdown: I jos tu moju ni ne zadrze, samo je "uporede" ;) sa njihovom...

:thumbdown:

Da vam sad ispričam nešto ja.

Popunio sam online application form za 175. Malo se razlikuje od onog "papirnog". Uglavnom, popunjavaš, popunjavaš, popunjavaš, na kraju ti izbaci sve podatke da proveriš, izračuna ti poene, i zatraži da platiš. Dalje nisam stigao. Ono što sam primetio je: nema formulara sa onim silnim vojnim pitanjima, to se verovatno skine, popuni, pa skenira, pa prikači. Tamo gde se upisuje familija, nisam imao opciju za ženinu familiju, kao na papirnom formularu, pa stavih samo svoju (na papiru lepo piše "your/your spouse family, online piše samo "ALL your family").
Dakle, formular se može sačuvati u svakom trenutku, izabereš password i dobiješ ID, s tim se posle uloguješ i dobiješ formular sa podacima da nastaviš/izmeniš, štagod, strana https://www.ecom.immi.gov.au/visas/app/uu
Na strani za naplatu su opcije Visa, American Express, Master, Diners i još jedna kojoj ne vidim slova.
Teko kad se plati, generiše se TRN (transaction Reference Number) - ovo nisam uradio, ali piše tamo - i tek posle toga sa tim brojem i passwordom mogu da se kače dokumenti, na strani https://www.ecom.immi.gov.au/visas/attachment/start.do?attachType=VISA_APPLICATION&group=travel

Danas mi reče plavuša u banci da mogu da izvadim karticu, ali ne mogu oni da mi kažu šta i gde mogu da plaćam s njom (normalno), a isto mi reče da treba da uplaćujem Eure na taj račun, ne dolare, bez obzira što treba da platim dolarima, jer će u Visa centrali u Londonu iovako ionako da konverzuju novac u evre, tako da:
ako imam dolare na računu, Diac će potraživati dolare, u Londonu će konverzovati u Eure, pa će mi banka opet konverzovati u dolare koje imam na računu, ako stavim Eure na račun, onda će mi samo jednom konverzovati i to je bolje. Tako mi ona kaže.Ebeš banke.
Pokušaću da ubedim nekog ko već ima neku Visu da mi uplati.

Ono što me iznenadilo i uvredilo prilikom čitanja silnih disclaimera tokom popunjavanja aplikacije :
Changes to the Migration Occupation in Demand List and the Skilled Occupations List between the time of lodgement and time of assessment may affect the points awarded when your application is assessed.
Ovo još nisam nigde pročitao, čak je svuda pisalo da sve opcije važe do trenutka dok predaš aplikaciju, promene došle posle toga ne važe. Ovo sad lepo znači daš novac, čekaš ih da se smiluju da rade, a ako ti u medjuvremenu izbace zanimanje sa MODLa, ispuš i za pare i za vizu, jer si ti kriv što oni nemaju vremena godinu dana da ti pogledaju papire. i tako

E da, i ovo sam hteo da kažem, što se tiče tehničkog dela e-vize, nisu se proslavili, traži se IE5 ili Netscape neznam koji, učitava se često sa greškama u skriptu, help stranice se slabo učitavaju ili se ne učitavaju uopšte, a kad hoćeš da izmeniš nešto, moraćeš da voziš kroz ceo formular, stranu po stranu, da bi ponovo stigao do kraja. Takodje ne koristite back/ forward u browseru, jer to poremeti sesiju. Da sam tako nešto napravio na ispitu iz Web programiranja, nisam siguran da bih položio.

Poslednja izmena:
Izmaltretiraću se ja pošteno s ovim plaćanjem. Sad nadjoh tamo In Australia, debit card or credit card are the preferred methods of payment. Debit cards cannot be used for applications lodged by mail, a takodje ni za online. Ima l' neko ideju? Preko maila kontaktirao, ne interesiram ih, šalju mi automatski reply, šta im bre smeta debitna karta kad ja plaćam.
Šta mi je brže sad, da vadim neku kreditnu (koja mi inače ič ne treba, osim da mi uzimaju pare cele godine), ili da kopiram, nosim na overu, pakujem i na DHL. Opet u tom slučaju, kako da im se obratim za swift i bank account. Hoće li da pričaju kad ih zovem telefonom?

A imam neki osećaj da će online aplikacije malo brže ići nego papirne, taman sam mislio da malo sustignem ovi amlap, da mi ne beži toliko vremena, dok ja stignem tamo, ona će već biti odomaćeni uvaženi član društva, pa neće ni da me pozna.
:bye:

Tree, ne daj se....
Ljudi, ewo mene upravo sa IELTS-a, tako da cu ostaviti jedan post sa mojim friskim utiscima i bitnim napomenama za sve one koje interesuje i one koji jos nisu polagali IELTS. Preskocicu onaj uvodni deo oko provera jer tu nema nista bitno, sve je sasvim ok..
Za sve buduce polagace, par korisnih i jako bitnih saveta :
1. Listening: Na dva pitanja nisam odgovorio jer uopste nisam razumeo sta je tip rekao. Cuo sam kad je izgovorio i znao sam da je to ta rec, ali sa tim akcentom uopste nisam uspeo da je prepoznam. Jos 4 poena sam izgubio zato sto znam da nisam pravilno napisao reci. Prema tome, kada vam se bude desilo da ne razumete rec ( a desice se sigurno) TERAJTE DALJE !!! Uopste nemojte razmisljati koja bi to mogla biti rec, jer cete izgubiti naredne dve. Mnogi su se danas tako zeznuli, a posle udarali glavom u sto sto su nacinili gresku. Umesto jednog netacno, oni su imali 3 !!! Takodje, reci moraju biti pravilno spelovane. Jedno dodato, oduzeto ili pogresno slovo ODUZIMA POEN !!! Moj primer: rec forest - ja pametni sam je napisao forrest. NETACNO !!!
2: Reading: Na mom academicu uzasno duga i teska 3 texta. Zapamtite: VREME JE NAJVECI NEPRIJATELJ!!! Isto kao i za listening. Ukoliko nemate resenje za neko pitanje, TERAJTE DALJE!!! Probajte 1-2 put da nadjete rec (odgovor), ako ne ide, ne gubite vreme. Radite dalje, posle kroz text cete mozda prepoznati odgovor. Ja na kraju nisam uspeo da odgovorim na 3 pitanja, naravno, jer je bilo malo vremena.
3. Writing: Jako vazan savet za sve polagace: PISITE PRVO DRUGI ESEJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zasto?? Zato sto on nosi vise poena !!! Kada njega zavrsite, onda predjite na grafikon (acad.) odnosno pismo (gen.) Takodje, mnogi su se danas isto zeznuli, jer su izgubili puno vremena na prvi zadatak, a posle za esej nisu imali dovoljno vremena i napisali manje od 200 reci, a treba minimum 250. Tema za academic je bila: (slusajte ovu glupost :otkacio: ) Veliki gradovi sve vise rastu i to je veliki problem za mlade ljude. Koja su resenja za ovaj problem??
E sad je sad pitam, kakva resenja, koji problem, gde je tu problem????? UZAS !!!
Za general je bilo prvo: napisati pismo poslodavcu kod kog trazite posao; esej: zastita zivotne sredine, resenja tog problema i tako to....
4. Speaking: Ovde je najveci problem trema. Ispred vas sedi cova iz Engleske i kad pocne da parla, al onako kako zaiste treba, srce pocne da vam lupa 300 na sat. Ovde je najveca fora biti smiren !!! Mene je izresetao sa nekih 30-tak pitanja za 15 minuta. I pitanja su bila ova: (mislim da ce svima koristiti)
* Kazi mi puno ime i prezime;
* Kazi mi nesto o tvom gradu;
* Da li ti dolaze prijatelji;
* Sta radite kad oni dodju:
* Kako se pripremas za prijatelje:
* Da li ti volis da ides kod njih;
* Koje su vase zajednicke aktivnosti;
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
* Dali volis da pises pisma;
* Kome saljes mailove:
* Da li vise volis da primis telefonski poziv ili e mail;
* Zasto, objasni;
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Onda zadatak: Godisnje doba:
* Koje to, zasto bas to doba volim;
* Sta ljudi rade tokom godisnjih doba;
* Koje su prednosti svakog godisnjeg doba;
* Koji su poslovi vezani za koje godisnje doba.....zasto;
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>** Sta mislim o zastiti zivotne sredine;
* Sta ljudi treba urade po pitanju zastite zivotne sredine
* Sta mislim o globalnom zagrevanju:
* Koje je posledice osetila nasa zemlja zbog globalnog zagrevanja;

Otprilke tako nekako. Meni treba academic band 7, i bice povuci - potegni. Da mi treba 8, znam da bih pao, a da mi treba 6 znam da bih sigurno prosao :roll:
Malo sam se raspisao....:D Eto, ako nekom nesto treba ili mu nesto nije jasno, slobodno neka se javi, posto sam najfriskiji sa IELTS-om

@Tree
A imam neki osećaj da će online aplikacije malo brže ići nego papirne, taman sam mislio da malo sustignem ovi amlap, da mi ne beži toliko vremena, dok ja stignem tamo, ona će već biti odomaćeni uvaženi član društva, pa neće ni da me pozna.
A kad si ovo napisao majke ti ? :cool::hahaha: ovo nisam pročitala, promaklo mi je!
Ajde , ajde, samo da stignemo tamo ima da napravimo dernek! :orkestar:

@Adams

Ispred vas sedi cova iz Engleske i kad pocne da parla...

Ej, i meni je drugi put bio čova , sijedi sa bradicom i naočarima.
mene je pitao, osim onog uopštenog o imenu, zanimanju itd:

-Što radim kad dođem kući s posla,
- Koje poslove kući obavljam
-Da li mi neko pomaže
-Koji posao u kući najviše mrzim ( peglanje)

-gdje izlazim
-restorani koje posjećujem s mužem , prijateljima

-što mislim o genetski modifikovanim namirnicama
- što po mom mišljenju utiče na masovnost korišćenja proizvoda široke potrošnje
- kakvo je moje mišljenje o tome

Nisam znala da beknem o procesu proizvodnje povrća itd, ali se oduševio kako sam pričala o masovnosti korišćenja proizvoda i kako mas mediji utiču na to, i kako se puno šund robe prodaje ...

A prvi put mi je bila neka ženska, kod nje sam isto prošla ( zeznuo me reading)

Kod nje sam imala ono o pismima kao i ti , a u trećem dijelu me pitala o parkovima i njihovom značaju uopšte.Pitala me je i što ljudi obično rade po parkovima,a meni je zamislite palo napamet - :rumenko: i zamalo nisam pukla od smijeha,ali naravno to nisam rekla već sasvim bzv stvari!

Ej, i meni je drugi put bio čova , sijedi sa bradicom i naočarima.
mene je pitao, osim onog uopštenog o imenu, zanimanju itd:
QUOTE]

Hehehehe, palmice, to je taj isti cova !!! Sta znam, bio je skroz ok, fin, nasmejan, onako...daje ti neku podrskicu....
Al, hebiga....,,globalno zagrevanje,, !! !gde me nadje !!!!!!!!!!!!!!!

Reci mi, sta si dobila kod njega, jel to ustvari on ocenjuje, ili se taj snimak nosi u Englesku pa tamo neko radi ocenjivanje??

Jest, baš je bio prijatan i nasmijan.Dobila sam kod njega 5, ali i to je super za moje samouko znanje engleskog ( nisam ga nikad učila u školi).
Za ocjenjivanje nemam pojma, vjerovatno on ocjenjuje ali ga provjeravaju i u Engleskoj, s obzirom da se sve snima.

Ne bih baš da vam kvarim dostojanstvenost i misterioznost preteškog IELTS ispita (ni za rodjene Engleze nije mačji kašalj), ali teško mi je da vas ne razuverim u to slanje na pregled u Englesku, te stručno, te ekstra specijalno tačno i precizno.... Još ako dodam da sam saznao da mlade gospodjice koje "statiraju" na testu, inače deo njih studenti, takodje dobiju u zadatak da posle i pregledaju testove....
Volim da stavljam ove tačkice. Kladim se da pri pregledanju testova ima više grešaka nego što sam ih ja pravio pri polaganju. ;)

Ovo ne kažem da ne biste ozbiljno shvatili test i potrudili se da budete koncentrisani, već da biste odustali od preteranog strahopoštovanja prema tim "Englezima", ne ocenjuju vas roboti, već ljudi. Još jedan mali savet: Ako aterirate za 1 poen na nekom od modula, imate pravo da tražite ponovno ocenjivanje testa, a i relativne šanse da vam neko doda taj nedostajući, a bitan poen (ovo prenosim iskustva sa stranih foruma na tu temu).

ps. Djekna još nije platila, a ka' će, pojma nemam

Poslednja izmena:
:rodjendan: čestitamo.

:bye: Srećan put i lepo se provedite, dodjite nam opet i pišite i to...

Mi ovo predali sinoć, platili i to, zanimljiv osećaj, klikneš jednom i za 4 sekunde nema više parica na računu.
Tako sad upload dokumenata još traje, danas sutra, prekosutra i to ćemo završiti, pa da malo mozak na ispašu..:tease:jer se može i flipne od ovoga.
.Tako, sad smo probali i to čudo, online aplikaciju, tako da se možemo samonazvati "prvisrpskistručnjacizaonlineapliciranjeza175vizu", pa pitajte kad budete htei da vam kažemo kako to ide...:bye:

Nego i ja bih bio u panici, kako tako kratak rok da se pojavite tamo, taj mi januar dodje kao sutra?;)

Poslednja izmena:

Back