Portret

портрет.jpg

Портрет може да сними и без икаквих припрема и докумтарситичким приступом.

Да на неки начин обележим почетак нове модернокалендарске године сећањем на можда најлепше искуство из прошле године, и на Аделу која ме је одушевила и као жена и као човек и као фото модел, најлепши карактер који сам икада срео и упознао, и заиста модел за узор у сваком смислу. Најпродуктивнији договор за сликање, моделсица која је на интернету тражила примере какве желим да сликам, понела додатну гардеробу и обућу са собом ради избора, износила конструктивне идеје, и на најактивнији начин учествовала у креативном процесу фотографисања. Имао сам среће да успем да је уграбим док је још увек имала слободног времена за сликање.

Пар слика, кропованих и додатно обрађених, које сведоче о њеној моћи трансформације, како може да изгледа и опасно, а и ведро као смајли.

Adela_2019-03-30_05_ce.jpg

Прва црно-бела ми је можда најдража слика коју сам икада направио, зато што смо успели да урадимо све тачно онако како сам био замислио.

Adela_2019-03-30_16_ce.jpg

Друга је плод експеримента са слајдерима у Фотошопу, ни сам више не знам шта сам тачно урадио, али сам такође имао баш овакву визију ове слике.

Милсу, портрет, било да се ради о сликарском, књижевном или фотографском раду је усредсређен на лик или ликове које заједно представља као у случају заједничког портрета који је поставио Фоткаџија.
Дакле сви остали елементи који нису у функцији допуњавања портресиног лика су сувишни и то претсаје жанровски да буде портрет.
Наравно, пртрет не мора да буде само само крупни план или америкен у фотографији, али мора да буде функцији представљања портрисане личности.

Лице жене не доминира фотографијом, оно је тек једно од равноправних мотива.
Лице не мора да доминира фотографијом да би она била портрет, могућ је портрет са делом лица, на пример само очи, могућ је портрет са целим лицем, могућ је портрет са целом људском фигуром, па чак и са окружењем које истиче личност и карактер портретисане особе као и расположење и емоције које она приказује у том тренутку, као што је овде случај.

Милсу, то је могуће да је била твоја намера, али се то на фотографији не види. Фотографија говори сама за себе, нису јој потребна никаква објашњења и појашњења. Ако тога нема - намера и хтење нису успели.

Милсу, то је могуће да је била твоја намера, али се то на фотографији не види. Фотографија говори сама за себе, нису јој потребна никаква објашњења и појашњења. Ако тога нема - намера и хтење нису успели.
Наравно да се види, а што неко нема очи да види или намерно "не види", то већ није мој проблем.

Back