Kako tumacite kad neka osoba odradi tri stvari...
"Da li je moguće imati zdravog ili psihički zdravog čovjeka , ako nije nadprosječno inteligentan?
Možemo li liječiti ljude ne čineći ih istovremeno inteligentnijima?
Prosječna inteligencija je ta koja je dominantna i sasvim dovoljna za razvoj zrele moralnosti, ukoliko se ona njeguje, upućuje na nju od djetinjstva ...
Čak ni visoko inteligentan čovjek NEĆE biti moralan ukoliko se ne vaspitava tako ...
Neki će biti praktičniji, neki izuzetno dobri teoretičari, ali moralnost se utemeljuje u najranijem djetinjstvu i razvija na tim temeljima ...."
Plavo i zeleno je ubacivanje distract of attention, iliti odvracanje paznje, dizanje prasine...
Ono podvuceno je direktno formiranje tvrdnje, a ne teze, iako je ubaceno kao kukavicije jaje u formu argumentacije i diskusije, a aksiomatski postavljeno u podvucenom....
Crveno je pogodno demagoski izabran destrukt, tj zapisavanje teze protivnika.
A ljubicasto je ono sto ja zovem motiv psihologike sagovornika, a to je ono sto je sustinsko i uzrokuje sve lazi, prevare i aktivnosti i osoba je spremna na sve, svesno ili nesvesno da bi to bilo apsolutno ispunjeno...i to nije racionalni stav, vec iracionalni stav....(ali da se razumemo , svaka osoba, bila luda ili ne, ce svoj iracionalni stav braniti "racionalnim" argumentima, a od kvaliteta te odbrane ce zavisiti da li ga prozivamo demagogom, uverljivim ili zbunjujucim...)
------------------------------------------------------------
Malo sam analizirao stil, jer je i on bitan....i on je u vezi sa moralnoscu, bas u vezi inteligencije i u vezi znanja....zato sam i nekorektan i politicki i diskusiono, a i ljudski , ali da pokazem nesto , tako mora...
Odgovori su...
Mozemo imati zdravog ????? i psihicki zdravog ?????? coveka iako nije uopste inteligentan....vec glup ko tocilo...
Mozemo ljude leciti i kad su totalno glupi kao noc.
Zrela moralnost je nesto sto ti imas u svojoj glavi kao neki nivo moralnosti, te ja licno ne bih mogao da se ozbiljno obracam tom pojmu...kad bi krenuli ostro , on bi postao lelujav....
A mozda je kod ovog poslednjeg u pitanju neiskustvo u logici, ali tvrdnja da postoji inteligentan covek koji nije moralan nema nikakve dodirne tacke sa tvrdnjom da je za moralnost potrebno biti u drustvu inteligentno forsirano , a pojedinacno gledano i ako gledamo stremljenje ka apsolutu , onda ni sa zahtevom da samo inteligentan covek moze biti moralan (APS)...
Moralnost je kako utvrdismo vezana za drustveno bice, drustveni sistem, te je totalno nebitno kakav je pojedinac ako je odstranjen iz drustvenog sistema i bica...bilo cijom odlukom, roditelja, samog drustva ili tog pojedinca...
Odluka moze biti odluka svakog od ovih aktera, ma kakva da je bila vaspitacka predistorija...
Malo je degradirajuce to sto je ovakav post tgdanijele ucinio dve stvari...
Naterao mene ("naterao") da uradim ovu analizu, a i zauvek ostavio otvorena vrata demagoskom nadpucavanju radi konacnog cilja...(ako je jednom ucinjeno ovo podmetanje kukavicijeg jaja, zar nije logicno da ce se to ponoviti samo u psihologicki uspesnijoj formi..., moje iskustvo sa ljudima i psihama ljudi kaze da kad neko jedanput odradi ovo, on ce u nekom naknadnom periodu uraditi ovo isto , samo ce fitovati, unaprediti argumentaciju , jer stremljenja su emotivna i zabetonirana ,i jasno oznacena kao licno vazna, pa se takav tok desava bilo zbog usmerenog toka misli ili zbog namerne smislene zelje da se proizvod plasira...)
Ne verujem da je "blaga opsednutost" karakteristika misljenja shizofrenika, naprotiv, verujem da je to karakteristika misljenja "normalnih" ljudi, u degenerisanom okruzenju bas po nekom od moralnih kriterijuma za osnovne cinioce...
Megaloman,egocentrik, hijararhijski obojena osoba, sve to gradi svoje morale, oznacene nizim brojevima na onoj skali...
Ono sto je tim definicijama mozda izbegnuto je da je sasvim lelujav takav moral, nije dosledan...vec je otvoren...
Nemate potvrdu za to, jer sta zna pera sta je mika mislio kad nije nista izgovorio vec je samo u sebi zeleo....
Uostalom doslednost odluci nije vezana za moral, vec doslednost ideji, ako to tako mozemo nazvati...
A zbog ocekivanja, koje se moze meriti i sa mimikrijom u prostoru morala, ljudi zahtevaju doslednost odluka vise nego doslednost ideji...
Koliko je to cisto koristoljublje, nisam mnogo razmisljao...mozda cu...
Da si ti poznati paranoičar, što se iz svake diskusije može zaključiti, evo i ova posljednja rečenica ..pa iz onog posta o tajnim društvima:
Tužni Patak:
"Tajna drustva koja arbitriraju danas predstavljaju jednostavna okruzenja u kojima se forsira jedan oblik, sablon ponasanja i razmisljanja, samo se taji efikasnost i zbog uspeha i paranoicnosti ostalih...
Medjutim to je vrlo zlo...i izbegavanje ociglednog, a to je getoizacija radi boljeg shvatanja glupih i sinhronizacije nivoa pametnijih...
Opsta moralnost je direktno zavisna od izolovanosti i getoizacije razlicitih nivoa inteligencije i razlicitih nivoa svesti....pri cemu je inteligencija znacajnija...
Tajna drustva.....vladaju svetom....."
sasvim je očigledno svima...
Poznato je da si i šovinista ali to proizilazi iz tvog problema sa ženama - ALI eto moram staviti nekog smajlića

da ne bi mislio da je opet neka prevara u pitanju, frustracije ili ne znam šta već..iracionalno, napadanje na tebe i to još u koloru
Nisam ja nigdje postavila ovo pitanje:
T.P.
"Cim je postavila pitanje da li prosecno inteligentan moze biti moralan, tgdanijela je pokazala da ne prihvata tezu o vezi moralnosti i inteligencije..."
Jesam razmišljala o vezi morala i i inteligencije bez uticaja vaspitanja..sad da bi dokazao svoju tvrdnju morao bi staviti u iste uslove prosječno-dokazano i natprosječno-dokazano inteligentnog i posmatrati razvoj i nastajanje njihove moralnosti.Isti uslovi ne postoje, dobro..slični postoje. Ja eto tvrdim da će se kod obojice razviti zrela moralnost.
Ukoliko se prosječni odgaja u 'uslovnoj' sredini sa naglašavanjem značaja apstraktnih moralnih pojmova razvit će se i kod njega zrela moralnost.
Visokointeligentna osoba uopšte ne mora samim činom što je superinteligentna razviti visoki stepen moralnosti. Svi imamo predispoziciju, ali ne i određenu moralnost svojom genetski 'datom' inteligencijom ili polom (što mislim da će Patku posebno biti interesantno, jer bi on itekako volio da raspravlja o moralnosti vezanoj za pol...)
O, inteligencija...
Šta misliš šta bi visokointeligentni uradio sa onim novčanikom,a šta prosječno inteligentni?
Ja tvrdim da to ima veze sa vaspitanjem, prije nego inteligencijom.
Svaki moralno svjestan čovjek bi vratio novčanik vlasniku, zajedno sa svim parama koje je našao, a vlasnik bi mu dao ne 20% nego i više iako je to možda penzija koju je tek podigao; ali pronalazač je zaslužio 'nagradu' koju će mu život vratiti...
Zanimljivo je vezati visoku inteligenciju za samostalnost, praktičnost, odgovornost ...
Ali, može li visokointeligentni ukoliko roditelji nisu brinuli o njemu, nisu skoro ni bili kod kuće, trošili pare na sebe,djete bilo više gladno nego sito; jedino što su učili djete je da pet debelih šiba stoji u hodniku i svaka je za određeni stepen neposlušnosti u skladu sa trenutnim raspoloženjem oca ...Otac i majka zajedno (ponekad je bolji jedan 'porodičan' roditelj, nego dva koja se ponašaju po principu poslije nas potop...)koji nisu držali riječ, nisu pokazali djetetu šta je odgovornost prema porodici..o istini, slobodi da i ne pričam ..ukoliko djete nije NI VIDJELO zrelu moralnost roditelja kako će ono razviti zrelu moralnost iako je superinteligentno?
A ja govorim (svi moji postovi su se odnosili) o većini, jer većina je ta koja oblikuje moral jednog društva, i moralnost jeste vezana za drustveno bice, drustveni sistem, ali pojedinci su ti koji čine društvo,a nastanak zrele moralnosti pojedinca je na prvom mjestu vezano za roditeljsko vaspitanje i usađivanje temelja zrele moralnosti u djetinjstvu ...
Ti jesi svjestan da si nekorektan, čak i ljudski..ali voliš da vidiš ono čega i nema ...doduše jesam već jednom analizirala tvoj šovinizam (mislim na temi o mediokritetu)..možda to dolazi i otuda..ali ja ne očekujem da ti svojom inteligencijom i ustrojstvom ličnosti zaključiš da bilo šta može voditi nekuda nego demagogiji ...
A i nije mi cilj, uopšte, nikakvo prepucavanje ... možda bi bilo bolje da i ostavim vas da pokažete svoj moral ...
A zanimljivo je da si sve to, a bolje je da to ne radiš, mislim analiziraš (malo sam se nasmijala sad, ako se pitaš - da ne bi razvio teoriju zavjere) ..zanimljivo je da si do svega došao iz nečega što ja nigdje nisam napisala ..kako si samo to zaključio (sad se stvarno pitam):
T.P.
"Cim je postavila pitanje da li prosecno inteligentan moze biti moralan, tgdanijela je pokazala da ne prihvata tezu o vezi moralnosti i inteligencije..."
Ako već želiš još da diskutuješ o moralnosti možda ne bi bilo loše da navedeš teorije onih drugih autora, pa možemo da ih svi analiziramo ...
Ti možeš i sa aspekta kako ono reče 'bez emotivnih supstanci' ...
Opet si me razočarao

..svojom sposobnošću psihološke analize jedne osobe ..ali to ovdje nije tema ...