poremećaj ličnosti

• Začetnik teme Začetnik teme Plav
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Betty:
uuu...da je meni tako neko nešto rekao....brr....ali bi mu se nayebala keve.
Kako bre ti to msiliš "verovatno je to nacin da mi bude bolje, pa prihvatam
jer, ako je tako, doci ce do mog mozga, pre ili kasnije" ??? Znači, PRIHVATAŠ da bi ipak sve ovo moglo da bude samo zato jer je tebi dosadno :)
Pa ja sam to rekla na početku. Bzvz se ždereš. 8)

ma pusti ga, vidis da posmatra iz prikrajka pa se prazni
ja sam sve sto sam rekla rekla najiskrenije i tako ce i dalje da bude
nemam osecaj da mi je dosadno, ali sta znam, uvek bolje sagledavas druge nego sebe
ove kalendarske godine sam sagledala svoj poremecaj i cak napisala i PRIKAZ SLUCAJA za psihica (to mi je bio cilj u sveri mentalnog zdravlja)
2007 mi je rezervisana za dovodjenje sebe u stabilno stanje u kakvom sam bila do pre desetak godina i nadam se da cu u tome da uspem. Izvestavacu vas o pomacima na mesecnom nivou, imacete direktan prenos tipa bila u setnji, radila 4 sata doktorat, otisla na engleski, upisala se na pilates, bila na zanimljivom seminaru, smrsala 2 kg, uobrocila se i td i td. Tako ce da mi bude lakse i nema laganja.

hej, jesi li pocela da pustas kosu i kakva ti je sad frizura
ja bas sutra idem na satiranje i minimalno sisanje, nisam bila 3 meseca

BLPD:
ma pusti ga, vidis da posmatra iz prikrajka pa se prazni
ja sam sve sto sam rekla rekla najiskrenije i tako ce i dalje da bude
nemam osecaj da mi je dosadno, ali sta znam, uvek bolje sagledavas druge nego sebe
ove kalendarske godine sam sagledala svoj poremecaj i cak napisala i PRIKAZ SLUCAJA za psihica (to mi je bio cilj u sveri mentalnog zdravlja)
2007 mi je rezervisana za dovodjenje sebe u stabilno stanje u kakvom sam bila do pre desetak godina i nadam se da cu u tome da uspem. Izvestavacu vas o pomacima na mesecnom nivou, imacete direktan prenos tipa bila u setnji, radila 4 sata doktorat, otisla na engleski, upisala se na pilates, bila na zanimljivom seminaru, smrsala 2 kg, uobrocila se i td i td. Tako ce da mi bude lakse i nema laganja.

hej, jesi li pocela da pustas kosu i kakva ti je sad frizura
ja bas sutra idem na satiranje i minimalno sisanje, nisam bila 3 meseca

ajao :lol: Šta će nama Veliki Brat :mrgreen:

Puštam kosu, nego šta, ali moraću ipak malo da ....da je skratim :D Sve se msilim, ne vredi, izgleda neuredno ovako.
Ali krenula na pilates i smršala! :lol:

tjuuuti...ja bih bila najsrećnija u kapsuli nekoj u Tokiju (tamo spavaju u NASA-inim kapsulama, noćom, odaberu uključe aromaterapiju, talaso-terapiju i zatvore se i njanjaju uz Betovena, divota! IZnajmiš je na dan, dva ili mesec....u centru grada, blizu posla, sa oksiženom, ma sve bwee.....:P )...ili u Googleplexu :lol: Ali ne zbog pravila nego zbog oslobađanja tereta svakodnevnih tuMpavih obaveza . idi, dođi, vrati se kući, planiraj veče...pa spavaj, pa opet....po blatu, i GSP-u, smor.

nisam nikad cula za te kapsule, majke mi
ali to ti bre nije zdravo, mislim ti osvezivaci vazduha u hermeticki zatvorenim prostorima, mislim da mi mnogo prirodnije zivimo sa nasom razyebanom drvenarijom oko prozora
(a dobro je sto ja pricam o zdravom zivotu posle moje ishrane cokoladom)
a to spavanje uz Betovena je super, ma uz bilo koju normalnu muziku
uh kad smo kod spavanja odoh da legnem, danas sam se umorila mada ce sin da me digne iz kreveta cim stigne sa skolske proslave Nove godine

kad smo kod smoga, vide li ovo danas
jedva sam vozila, ne vidi se prst pred okom

meni je mnogo naskodila jer nisam nista drugo jela, krvna slika mi propala, imam gastritis tako da se sada osecam dobro samo kada jedem sve, ali po malo i u tacno odredjeno vreme
ali ja naravno nemam zivaca za to vec 4 godine i stalno se klackam sa ishranom i imam problema
a onda se zbog svoje nediscipline iznerviram i sve se vrti u krug

e, sad sam odlucila da od 1.1.2007 zivim strogo po propisu
ma bas me vise briga kako je drugima sa mnom, vazno da meni bude dobro
ne interesuje me bre vise ni svekrvin pomen (na kome se zdere), ni zaovina slava (na kojoj se zdere), ni rucak kod mojih roditelja
svi me bre kljukaju prebrancem u pola noci ako se posti, nekakvom prasetinom ako se ne posti - kazu - nije ovo cokolada, to smes
a ja se posle drzim za zeludac celu noc
pa sam onda ujutru nervozna i gucnem malo koka kole da se smirim

Da li neko moze da mi kaze nesto vise o Reaktivnoj formaciji kao mehanizmu ego odbrane? I o konverziji...i da mi da neki primer.
Ja sam imala psihologiju u sr.skoli ali nista ne nauci..Sad spremam pravnu medicinu...Knjiga bas nije izdasno napisana,tako da bih volela da mi neko malo blize objasni...A imam jos jednu nedoumicu:neurotski poremecaji tj.poremecaji anaksioznosti...

sanja v:
Da li neko moze da mi kaze nesto vise o Reaktivnoj formaciji kao mehanizmu ego odbrane? I o konverziji...i da mi da neki primer.
Ja sam imala psihologiju u sr.skoli ali nista ne nauci..Sad spremam pravnu medicinu...Knjiga bas nije izdasno napisana,tako da bih volela da mi neko malo blize objasni...A imam jos jednu nedoumicu:neurotski poremecaji tj.poremecaji anaksioznosti...

ja ne mogu jer ne znam, pogotovo ne ono prvo
i ja sam imala jedan ispit iz psihologije na faksu meni kao tada buducem biologu krajnje nezanimljiv, a i davno je bilo
ovo drugo mogu da procitam iz Mariceve Psihijatrije ili iz MKB - 10 Dg. krit. za istrazivanje i Kl. opisi i Dg. uputstva pa da ti napisem, ako hoces. To mi je pri ruci, pisem o genetici BAP-a :)

Ovo sam ja ucila iz pihijatrije, mozda ti pomogne!
Sto se tice reaktivne formacije, kaze se da je to mehanizam ego odbrane koji podrazumeva odlazak u drugu krajnost.Neka vrsta nadkompenzacije za neprihvatljive impulse.
Npr. preterana ljubav starijeg brata prema mladjem ( u odraslom dobu ) smatra se reaktivnom formacijom mrznje, neprijateljstva i ljubomore iz detinjstva.....znaci, nezeljeni impuls se obuzdava nesvesno jakim naglasavanjem njegove suprotnosti.

Sto se konverzije tice, to bi bio mehanizam ego odbrane kojim se unutrasnji, nesvesni konflikt razresava tako sto se preobraca ( konvertuje ) u telesni simptom.
Sto se primera tice, na zalost, trenutno mi pada na pamet samo jedan uzasno morbidan.Secam se devojke kojoj se kocila ruka.Otac ju je zlostavljao seksualno, od detinjstva, sto je njoj svakako bilo odvratno. Naucena je da ne sme ni da opsuje roditelja, a kamoli da fizicki nasrne. I svaki put kad je dolazila u kontakt sa ocem, nesvesno je htela da ga udari, ali sistem vrednosti joj nije dozvoljavao, pa je joj se posledicno kocila ruka kojom je htela da udari.

A sto se anksioznosti tice, to bi bila slobodno lebdeca napetost!:)
Ona nema spoljnji objekat!Razlika od straha je ta sto strah ima spoljni objekat.( znaci, neko se realno plasi zmije ili visine, a kod neuroza ili ti anksioznih poremecaja toga nema).
Frojd je smatrao da anksioznost izazivaju potisnuti sadrzaji koji nemaju veze sa bilo kakvim spoljnjim drazima ili opasnim situacijama.
Konkretno, neuroze se pokusavaju objasniti upravo teorijom konflikta.
Smatra se da kod tih osoba postoji sukob na relaciji celokupna licnost- spoljnji svet...znaci, tice se odnosa prema porodici, prema voljenoj osobi...

Eto, nadam se da sam ti bar malo pomogla.;)
Pozdrav!

e, bas sam se lepo edukovala uz tebe, SEVILJA
ja nikad ne citam klinicke slike niti prikaze slucaja, samo citam o istrazivanjima usmerenim na naslednost odredjenog poremecaja
uzgred, kod koga si polagala psihijatriju i sta ces da specijaliziras?

sanja v:
Ja cu izbeci definicije i pokusacu da ti kazem kako ja razumem reakcionu formaciju. Reakciona formacija je mehanizam odbrane kojim se osobe stite i brane od nekih zivotnih teskoca, bilo individualne ili socijalne prirode. Naime, u reakcionoj formaciji osoba se ponasa suprotno onome sto oseca ili misli. Naravno ona to radi nesvesno. Primer za reakcionu formaciju su ljudi koji su preterano dobri. Dakle, takvi ljudi potiskuju bes, koja je prirodna ljudska reakcija, i to potiskuju na taj nacin sto se prikazuju tj. oni i jesu dobri. Medjutim, desi se da posle odredjenog vremena dodje do preteranog izliva besa i do impulsivnog reagovanja. Naravno, bes je cesto kratkotrajnog daha i osoba se vraca na staro. Neki ljudi kazu za ovakve ljude da oni koji su predobri na kraju postanu najgori. Ovo je ekstremni primer osobe kod koje je to najizrazenije. Naravno, svi mi koristimo taj mehanizam, na ovaj ili onaj nacin. Sledeci put napisacu ti nesto o konverziji kako je ja vidim. Cao.

Polagala sam je kod izvesne ...uh, kako bese, Miroslava Jasovic-Gasic!
Ona je ,bar tad bila, direktor instituta u Klinickom centru.Super bakica!Preslikana Olja Ivanjicki, kao da su sestre bliznakinje.
Inace, bavi se psihosomatikom.Taj deo sam bukvalno apsolvirala za ispit.....moralo se, zena pita pa rastura!
A sto se tice specijalizacije...nemam pojma....vidi, ja imam neki plan za zivot, imam definisane prioritete...ali mi nesto sudbina i ne izlazi u susret zeljama.
Volela bih prvo da se ostvarim kao zena i majka, a da onda krenem da se bavim karijerom, ali po svemu sudeci, prvo cu se bavti karijerom.
Spremam se za postdiplomske studije u Nemackoj.Ako se neko ne pojavi u mom zivotu, neko s kim bih zelela porodicu, odoh tamo .U tom slucaju, verovatno cu biti hirurg!
Ali moram priznati, uzasno me privlace bazicne nauke, tako da je i imunologija sve vise u igri. Pa ipak je poremecaj imunskog sistema u osnovi svake bolesti...ako izuzmemo psihu...mada, imam teorije vezano i za to! :)

A ti?Objasni mi malo, nisam upucena u to kako je organizovan PMF.

Plav:
Ja cu izbeci definicije i pokusacu da ti kazem kako ja razumem reakcionu formaciju. Reakciona formacija je mehanizam odbrane kojim se osobe stite i brane od nekih zivotnih teskoca, bilo individualne ili socijalne prirode. Naime, u reakcionoj formaciji osoba se ponasa suprotno onome sto oseca ili misli. Naravno ona to radi nesvesno. Primer za reakcionu formaciju su ljudi koji su preterano dobri. Dakle, takvi ljudi potiskuju bes, koja je prirodna ljudska reakcija, i to potiskuju na taj nacin sto se prikazuju tj. oni i jesu dobri. Medjutim, desi se da posle odredjenog vremena dodje do preteranog izliva besa i do impulsivnog reagovanja. Naravno, bes je cesto kratkotrajnog daha i osoba se vraca na staro. Neki ljudi kazu za ovakve ljude da oni koji su predobri na kraju postanu najgori. Ovo je ekstremni primer osobe kod koje je to najizrazenije. Naravno, svi mi koristimo taj mehanizam, na ovaj ili onaj nacin. Sledeci put napisacu ti nesto o konverziji kako je ja vidim. Cao.

izvini, ali ovo je najčistije igranje igre i skupljanje poena. Nisu oni DOBRI (oni se takvim samo - prikazuju).
Ko HOĆE da bude ok (~dobar) on ima druge razloge zašto to radi.

Inače, mislim da je samokontrola SJAJNA stvar. Ali brate, budi svestan onda da je to samokontrola a da si u stvari besan! :)

Cenim i teatralno vikanje, da se razumemo. Naročito ako je za opšte dobro or something :lol:

Miroslavu Jasovic Gasic sam prvi put videla pre oko dve nedelje. Bila je clan komisije jednoj doktorki koja je branila magistarski. Posto mi je cudno izgledala, posle sam na poslu pitala za nju i dobila odgovor ''uuuuuuuuuuuuuuh'', ali nisam se dalje interesovala u kom smislu je zena ''uh''.

E, kada smo kod prioriteta, to mi nije bas jaca strana. Ja prvo postadoh zena i majka, pa zavrsih fakultet pa - zaglavih kod psihijatra. Sada sam dosla do zakljucka da zena na Balkanu kako god okrenes radi sve u isto vreme posto su nam deca razmazena, mentori poremeceni

(ima izuzetaka, naravno).

A sto se PMF-a tice, on je, kao takav, postojao kada je moj muz studirao. Vec kada sam se ja upisala bio je podeljen na posebne fakultete: matematicki, fizicki, hemijski, bioloski i geografski. U okviru svakog od njih postojalo je dve ili vise studijskih grupa npr. u okviru Bioloskog - st. grupa dipl. biolog, dipl. molekularni biolog i fiziolog i dipl. profesor biologije i hemije. Od pre nekoliko godina postoji i grupa za ekologiju i zastitu zivotne sredine. Na biologiji - 39 ispita, od toga 18 na trecoj god. Organizacija nastave NEMOGUCA MISIJA. U isto vreme treba da sam na vezbama iz ekologije u velikoj sali, na predavanju iz ekofiziologije u biblioteci i na predavanju iz farmakodinamike u VTI u u Kumodrazu. I svi koji prave raspored slezu ramenima. E onda lepo prvo odes u biblioteku i ostavis kasetofon na klupu, pa stopiras do Kumodraza da budes na prozivci, pa opet stopiras i skrasis se na vezbama iz ekologije. Onda na kraju odes po svoj kasetofon i stvar resena i pravis se kao da je sve to normalno. Ali, kada je to normalno, onda sam i ja, bez pardona sa sobom vodila i svog tada trogodisnjeg sina i nosila za njega pripremljene obroke i pravila se da je i kod mene sve normalno. A jos uz to napolju demonstracije.
Kunem se da smo na cetvrtoj godini svi imali simptome PTSP-a da bi kod onih koji su krenuli na poslediplomske vec postao uocljiv i neki od PL.
Ali, sve ovo ti je sigurno poznato!

Sto se predmeta tice, generalno, na I i II god su morfologije i sistematike, na III fiziologije, a na IV ekologije i evolucija na kojoj ukapiras da se jos nisu usaglasili ni oko koncepcije vrste, a ti se ubila od memorisanja silnih sistematizacija zivog sveta koje se sve zasnivaju na onom vrsta-rod-familija-red-klasa-tip (razdeo)-carstvo.

BLPD:
E, kada smo kod prioriteta, to mi nije bas jaca strana. Ja prvo postadoh zena i majka, pa zavrsih fakultet pa - zaglavih kod psihijatra. Sada sam dosla do zakljucka da zena na Balkanu kako god okrenes radi sve u isto vreme posto su nam deca razmazena, mentori poremeceni

Pa ti si svoje prioritete u datom momentu odabrala najbolje što umeš! Ukoliko ti se SAD čini da je trebalo drugačije, kaži tako a ne "
deca razmazena, mentori poremeceni" :lol:

Inače, tvoj prioritet bi trebalo da je ravnoteža. Ne zdravlje, ne posao, ne porodica, nego jedan fini balans u kome bi stvari ponovo došle na svoje mesto :) Mislim da ti ništa ne fali, uverena sam da treba samo malo da se ...izbalansiraš i smiriš ;)

pa, to jeste bilo najbolje sto sam umela, ali bilo je i nezrelo i impulsivno (karakteristika granicnih)

zato ti i jesi u pravu da je moj prioritet sada da uspostavim ravnotezu i da mi to predje u naviku pa da vise o tome ni ne razmisljam, ako je ikako moguce i radim na tome

evo, moji odose na pet dana van Bgd a (pomen mojoj svekrvi i Bozic), a ja lepo ostala kod kuce jer mi se bas tako svidja
lepo sam od jutros sredila sobu moga sina, pa sam onda ucila malo engleski za kurs na koji idem, pa sam se onda malo raspricala sa kumom, pa sam onda malo pisala doktorat, pa se odsetala do crkvice da zapalim svece, jela 5 puta po malo, sve raznovrsno i NE ZANIMA ME BRE NISTA VISE DOK SEBE NE DOVEDEM U RED (osim sina). Sigurno nece biti lako kad me uhvati kriza za nekim slatkisem pogotovo u PMS-u, ali o tom potom

hej, SEVILJA, mojoj drugarici iz srednje je san bila neurohirurgija, ali mi je ona jos tada rekla da ne zna ni jednu zenu neurohirurga
posle smo se razisle, ona je upisala medicinu, ja biologiju i nisam vise ni mislila o tome sto mi je tada rekla sve dok pre 5-6 godina nisam srela drugu drugaricu iz srednje koja je zavrsavala specijalizaciju iz hirurgije sa ciljem da postane plasticni hirurg. I ona mi rece da se strasno razocarala jer u hirurgiji konce u rukama drze muskarci?!
opet nisam mislila o tome sve dok ti nisi sada spomenula hirurgiju, pa me interesuje tvoje misljenje
mi na biologiji smo akvarijum iliti ribnjak, mada, kada malo bolje pogledam, u skolama gotovo da ni nema muskih, dok su na fakultetima ili institutima uglavnom zastupljeni ravnomerni i jedni i drugi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back