poremećaj ličnosti

• Začetnik teme Začetnik teme Plav
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
BLPD:
pa, to jeste bilo najbolje sto sam umela, ali bilo je i nezrelo i impulsivno (karakteristika granicnih)

zato ti i jesi u pravu da je moj prioritet sada da uspostavim ravnotezu i da mi to predje u naviku pa da vise o tome ni ne razmisljam, ako je ikako moguce i radim na tome

Molim te, probaj da ne vezuješ procenu svog ponašanja za tu DIJAGNOZU, nema potrebe - s tobom je sve ok, samo si se malo uspaničila :)

Što se navikavanja na ravnotežu tiče - najbolji način je da POČNEŠ. To je kao i sa svakom drugom aktivnošću - čim kreneš, odmah vidip kraj. Dok stojiš u mestu., ništa!
Znači, prvo je važno ono najveće, što si ti već URADILA - odluka :P
Sad lagano...
Navike su moćna stvar, a upravo ONE, naizlged sitne stvari, odlučuju o našoj sudbini.
Važno je da počneš da upravljaš tim systemom u kom se krećeš.
Ispravljaj te SITNICE, menjaj ugao iz kojeg gledaš na stvar! Ili što bi rekla jedna meni draga osoba - "uhvati svog bika za rogove" :P

ajd, vazi, necu da spominjem vise Dg
nesto sam bas oko Nove god. razmisljala kako sam zivela 26 godina pre cokolade i dijagnoze i zakljucila da sam zivela prilicno uravnotezeno koliko god se to moglo pored svega sto nas je snaslo u ovoj zemlji i pored svega sto me je snaslo privatno
pretpostavljam da dobar deo te ravnoteze mogu da vratim
za sada sam ok
zakljucila sam i da najbolje funkcionisem kada postavim sebi mnogo ozbiljne i sustinske ciljeve sto odavno nisam uradila
zato sam se setila one mnogo lepe pesme R. Kiplinga, prebacila je u prvo lice jednine i odstampala pa je svako jutro procitam
sigurno znas tu pesmu, ali sada cu da je pronadjem u Wordu pa da te podsetim, cekaj

''da sačuvam svoju glavu kada svi oko mene gube svoje
i okrivljuju me za to;

da verujem sebi kada svi u mene sumnjaju
i sama pridodajem njihovim sumnjama;

da čekam, a da mi ne dosadi čekanje;

da ako sam prevarena sama ne varam
ili ako sam omrznuta da sama ne mrzim,
a da pri tome ne izgledam predobra ili premudra;

da sanjarim, a da snovi ne ovladaju mojim bićem;

da maštam, a da mi maštanje ne bude cilj;

da se suočim sa uspehom i neuspehom
i smatram te dve varke da su potpuno iste;

da podnesem da istinu koju sam rekla
izvrnu nitkovi da bi od nje napravili zamku za budale;

da posmatram propast onoga čemu sam posvetila sav svoj život
i da pogrbljena sa dotrajalim alatom opet ponovo stvaram;

da prisilim svoje srce, nerve i tetive
da me služe još dugo iako sam ih nemilice trošila;

da izdržim kada više nema ničega u meni sem volje koja mi dovikuje ''Istraj!'';

da razgovaram sa nižima od sebe
i ne istaknem svoju superiornost
ili da u društvu sa višima od sebe sačuvam svoje dostojanstvo;

da ni prijatelji, ni neprijatelji ne mogu da me uvrede
i da me svi cene, ali ne previše;

da ispunim svaki minut svoga života sadržajem koji traje šezdeset sekundi.''

(Radjard Kipling, citat prilagođen postavljanju mojih ciljeva u zivotu)

evo ti jedan Franklin Covey magnet za pesmu :)
jos nesto sto treba da imas na umu, najvaznije
fcmagnet2zc6.jpg

Betty:
izvini, ali ovo je najčistije igranje igre i skupljanje poena. Nisu oni DOBRI (oni se takvim samo - prikazuju).
Ko HOĆE da bude ok (~dobar) on ima druge razloge zašto to radi.

Inače, mislim da je samokontrola SJAJNA stvar. Ali brate, budi svestan onda da je to samokontrola a da si u stvari besan! :)

Cenim i teatralno vikanje, da se razumemo. Naročito ako je za opšte dobro or something :lol:
Ja sam govorio o mehanizmima odbrane, a oni su po prirodi nesvesni. Samokontrola podrazumeva svesnost. Prema tome ovde se ne radi o samokontroli nego o nesvesnom mehanizmu u kome cak osoba i nije svesna da je besna. Samo nisam razumeo ono skupljanje poena?

Pa samokontrola je dobra stvar, samo nije uvek moguće da je čovek ostvari. Pogotovo ako uopšte nije ni svestan šta bi to trebalo da kontroliše.

Mehanizmi odbrane (potiskivanje, projekcija, rekativna formacija...... itd.) jesu nesvesni. Ukoliko bi bili svesni onda ne bi bili mehanizmi odbrane, već laž.

Takođe, igranje igara je isto tako nesvesno. Sakupljanje poena ili sekundarne psihološke dobiti ne ostvaruje se svesnim nastojanjem.

E sad, normalno je da čovek ne želi da prizna sebi da neke nesvesne sile upravljaju njegovim životom. Međutim, najčešće je upravo to slučaj. Da bismo ostvarili veći stepen samokontrole nad sobom, potrebno je da pokušamo da razumemo koje su to nesvesne sile koje nas nagone ne neke postupke, postupke koji ponekad mogu izgledati potpuno iracionalno. Naravno da to nije ni malo lako i tome se oštro suprotstavljaju mehanizmi odbrane, koji takođe, kao što smo rekli, deluju nesvesno.
Međutim, negiranjem svojih osećanja i bežanjem od njih mi im dajemo moć da upravljaju našim životima.

shaddow:
Pa samokontrola je dobra stvar, samo nije uvek moguće da je čovek ostvari. Pogotovo ako uopšte nije ni svestan šta bi to trebalo da kontroliše.

Mehanizmi odbrane (potiskivanje, projekcija, rekativna formacija...... itd.) jesu nesvesni. Ukoliko bi bili svesni onda ne bi bili mehanizmi odbrane, već laž.

OK, ja znam šta treba da kontrolišem, a to je ponašanje koje je povezano sa ishranom jer se tu pojavio problem. Čim prestanem da impulsivno klopam slatku hranu i da se klackam između preterane uživancije u slatkišima i držanja dijete, meni je super!!!

Kada si već pomenuo mehanizme odbrane, ako ti nije teško, napiši mi ukratko šta znači to da su moji mehanizmi odbrane primitivni. Moj terapeut je spominjao neki spliting i ne mogu da se setim šta još. Ako može i neki primer.
Takođe mi nije najjasnije šta mu znači to da funkcionišem na niskom nivou, pitala sam ga par puta, ali ne kapiram.

@BLPD

Htedoh nešto da napišem o primitivnim mehanizmima odbrane, ali sam se ipak predomislio. Mislim da se ipak ne treba igrati nekim stvarima. Ovo su suviše ozbiljne stvari da bih ti pisao o tome na forumu. Možda je ipak najbolje da porazgovaraš o tome sa svojim terapeutom. Ako on misli da nije potrebno o tome da ti priča, možda je najbolje tako i da ostane.
Izvinjavam ti se i nadam se da ćeš me razumeti.

Učenjem o mehanizmima odbrane, ne rešava se problem. Takođe, problem se ne može rešiti ni ako ti neko kaže: "Ti koristiš te i te mehanizme odbrane". Potrebna je dugotrajna i ozbiljna psihoterapija. Ti si vidim hrabra i odlučna, i verujem da ćeš uspeti da rešiš svoj problem.

Pozdrav!

nema problema
terapeut mi je vise puta objasnjavao samo sto nisam razumela, a stvarno me mrzi da guglam na tu temu
ionako za ovu kalendarsku godinu imam plan da ne razmisljam mnogo o svemu vec da radim na sebi
sama i sa terapeutom kako bih se vratila u stabilno stanje jer sam ipak prilicno dugo (ceo pubertet i deo ranog odraslog doba) zivela ''normalno'' i nisam imala pojma da mi je licnost granicna
pozdrav!

pa, evo, akcija je od 1.1. u toku mada izbegavam da brojim dane, nema potrebe jer se radi o promeni načina života
pišem doktorat, mnoooooooooooogo sporo ide, ali važno je da se pomera, svaki dan po malo. Kupila sam lep crni registrator pa stavljam papir po papir u foliju pa u njega). Za sada imam 4 napisana papira, ali sam baš srećna!
Nastavila sam da idem na kurs engleskog i to pešice od hotela Jugoslavija do Kosovske, s obzirom da još nisam krenula na pilates. Vraćam se busom jer 8 godina nisam izašla iz Yugića, ko da sam se bre u njemu rodila, noge mi zakržljale, kičma mi se ukočila.
Jedem 5 puta dnevno, malo i raznovrsno. Oslabila sam, ali mi ne pada na pamet da se stalno merkam. Valjda ću uskoro moći da zakopčam farmerke. Još uvek me boli želudac, ali manje.
Na slavu kod zaove i kod ujaka neću da idem da ne bih slučajno naletela na nekakve prasiće u pola noći. Neka misle šta god hoće, zbl me
Toliko za sada

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back