Poreklo Bura i afrikans jezika

Jug Afrike je bio holandska kolonija, i naseljeno je puno Holandjana, koji su zatim krenuli da se razvijaju odvojeno od Holandeza u Evropi, i nazvali su se Afrikanerima (slicno kao Amerikanci). Englezi su potinsuli Holandsku upravu iz Juzne Afrike u 19. veku, i lokalni belci su pruzili zestok otpor, ali su porazeni (ovi dogadjaji se zovu Burski Ratovi). Inace, Bur je uvredljiv, Engleski naziv za Afrikanere iz tog doba.

Posle se doselilo i dosta Engleza jer je dole divna klima, pa je 1930ih u Juznoj Africi bilo oko 35% belaca, Afrikanera i Engleza, ali je taj broj danas oko 10%, prvenstveno zbog malog nataliteta a i zbog napada kojima su belci izlozeni van velikih gradova posle pada aparthejda.

Ni sami Afrikaneri nisu cvecke, naravno, jer je aparthejd bio njihova ideja. Jezik im je kao holandski sa nesto engleskih primesa, ali se oseca odredjena razlika zbog vekova razlicitog razvoja i otudjenosti u odnosu na evropsku Holandiju.

Misilm da ima i nesto uticaja francuskog, jer je deo francuskih protestanata naselio Juznu Afriku, zajedno sa Holandjanima, Nemcima, Flamancima. Mesavina svih njih (Holandjani su naravno bili velika vecina) je stvorila narod, koji se danas naziva Afrikaneri. Primetio sam da medju njima ima ljudi, koji se zovu Fransoa ili Pjer. Inace, rece mi jedan Holandjanin da danas postoje jasne razlike izmedju holandskog i afrikans(kog) jezika, mada se mogu i dalje nekako razumeti.

Poslednja izmena:
Misilm da ima i nesto uticaja francuskog, jer je deo francuskih protestanata naselio Juznu Afriku, zajedno sa Holandjanima, Nemcima, Flamancima. Mesavina svih njih (Holandjani su naravno bili velika vecina) je stvorila narod, koji se danas naziva Afrikaneri. Primetio sam da medju njima ima ljudi, koji se zovu Fransoa ili Pjer.

U pravu si, ima medju njima i francuskih Hugenota, Flamanaca i Nemaca.

Inace Bur je samo ime za holandske seljake, i mogu se smatrati podgrupom Afrikanera, ali i pogrdnim nazivom za sve bele Juznoafrikance.

Back