Peśo
Domaćin
- Poruka
- 3.608
Čemu im služi ovo "dvojezičko" imenovanje? (N)i jedno (n)i drugo (ni)je crnogorsko.Pa sta onde pise ovde da nije Muslimanski savjet?
Mozda pise ako neko koristi pogresnu dioptriju.
![]()
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Čemu im služi ovo "dvojezičko" imenovanje? (N)i jedno (n)i drugo (ni)je crnogorsko.Pa sta onde pise ovde da nije Muslimanski savjet?
Mozda pise ako neko koristi pogresnu dioptriju.
![]()
Ma da znaju oni unapred kako ce ko da se izjasni .
Ne bih prognozira tempo smanjivanja broja "Srba" , ali bitće primijetno.Koliko manje i na osnovu čega izvodite svoju pretpostavku?
Samo vi vjerujte u te mantre. Papir trpi sve...U Crnoj Gori sluzbenim "crnogorskim jezikom" govori tek 22% gradjana te drzave, a SRPSKIM JEZIKOM 63%, ili skoro TRI PUTA VISE NEGO "crnogorskim"! Ipak sluzbeni je manjinski jezik, koji je politicki izum, jer se nigdje i nikada ni od koga ne pominje ni kao crnogorski, ni kao zetski, ni kao dukljanjski!
Mora da si sedam dana dubio na glavi dok si smislio ovako pametnu rečenicu.Odbili su bit Crnogorci i "prijavili" su se u Srbe kad su viđeli da Crnogorci ne žele rat protivu bilo koga s toga što nije vjere pravoslavne.
Čemu im služi ovo "dvojezičko" imenovanje? (N)i jedno (n)i drugo (ni)je crnogorsko.
Ne bih prognozira tempo smanjivanja broja "Srba" , ali bitće primijetno.
Osnova za takovu tvrdnju fakat je da tu nije riječ o etničkijem već političkijem Srbima.
Razlozi njinoga konvertitstva postaju irelevantni i opet će se vrnut u kolo crnogorsko, neko prije, a neko poslije.
Odbili su bit Crnogorci i "prijavili" su se u Srbe kad su viđeli da Crnogorci ne žele rat protivu bilo koga s toga što nije vjere pravoslavne.
Za razliku od "postojanijeh" Crnogoraca, ovi prevrtljivci naśeli su na srbsku propagandu. Sad samo gledaju kako bi se neopaženo
mogli izvuć iz po njih neugodne situacije.
Samo vi vjerujte u te mantre. Papir trpi sve.
A, u Crnu Goru, za razliku od svijeh drugijeh exYU država SVI stanovnici Crne Gore zbore jednijem, crnogorskijem jezikom, kako gođ da ga nazivaju.
"Srbi" su najpouzdaniji govornici crnogorskoga jezika, budući su najmanje bili izloženi srbizaciji putem škola i medija,
a naši Arbanasi (uz svoj materinji) zbore crnogorski taman ka i mi, od najmlađega do najstarijega.
Slabo ti poznaješ stvari.
Ko kođ tako zbori ĐE, ĐED, Đevojka, Šutra, Šedi.... porijeklom je iz ovih brda. U to budi siguran.
A tvoje je pravo, da si kako reče i Španac, iako nikad Španije nijesi vidio, niti znaš španski jezik.
Komisije su manje bitne, bitniji su popisivači i kakove će im instrukcije dat. Na predhodnijem popisima isti su imali velik uticaj na rezultate, jer mnogo građana nije bilo upoznato sa svojijem pravima, pa se često događalo da sam popisivač, uz prkos izričitoj zvaničnoj zabrani, "određuje" naciju i jezik članova familije koju popisuju. S toga bi država trebala na vrijeme informisat građane što je to popis, što popisivači smiju, a što ne, što sami građani mogu, a što ne. Sigurno je da vlast svojijem nonšalantnijem odnosom prema pitanju jezika neće mnogo pomoć riješavanju tijeh nedoumica. Ali, bez dileme će izjašnjavanje po pitanju jezika načinjet najveći odmak od predhodnoga popisa.Ovaj popis će biti prvi pravi na teritoriji Crne Gore.
Naime, u 2003. godini, popisne komisije je sastavljala opštinska uprava, a opozicija je bila na vlasti u 13 opština, a vladajuća koalicija samo u 8 (+2 podopštine).
Sada, komisije će biti sastavljane na državnom nivou, a imaće sve odreda jednake predstavnike iz partija na nacionalnoj razini, i iz opozicije i pozicije, a koji će morati biti lokalni građani.
A, u Crnu Goru, za razliku od svijeh drugijeh exYU država SVI stanovnici Crne Gore zbore jednijem, crnogorskijem jezikom, kako gođ da ga nazivaju.
"Srbi" su najpouzdaniji govornici crnogorskoga jezika, budući su najmanje bili izloženi srbizaciji putem škola i medija,
a naši Arbanasi (uz svoj materinji) zbore crnogorski taman ka i mi, od najmlađega do najstarijega.
Ono što tvoja pamet može razumjet, malo ko umije smislit.Mora da si sedam dana dubio na glavi dok si smislio ovako pametnu rečenicu.![]()
Nijesam tako napisa, već sam želio pokazat da su oba izraza (toga značenja) stigli izvana, ali i da su oba danas dio naše leksike, te smatram da je to "dvojezičko" pisanje tendenciozno, jedino ako je zakonom propisan tačan naziv te organizacije, što ne vjerujem.Zašto po Vama nije nijedno crnogorsko???
Ne misliš valjda da će ljudi o tome odlučivat tek kad im poture popisni list?Kakav tempo? Ja govorim o rezultatima predstojećeg popisa...
Razlika je u tome što se ovi politički i dalje smatraju Crnogorcima, samo su tijem deklarisali svoje političke poglede - Srbija je naš jedini iskreni prijatelj, prirodni saveznik. Po navici čitaju srbsku štampu (jer crnogorske do prije dvadesetak godišta jedva da je bilo), gledaju (pro)srbske televizije koji su im napunili glave strahom od okruženja. Misle da bi da nije Srbije "neprijatelji" razkomadali i progutali Crnu Goru. Sporo im dopire do mozga, ali mnim da su na dobrome putu da uvide prevaru. Neće svi stisnut petlju i tako brzo priznat zablude, ali mnozina oće. S toga sam sasvijem siguran da će slijedeći popis pokazat da Crnogorci čine absolutnu većinu u Crnu Goru.A u čemu je razlika? I glavno je pitanje, hoće li Crnogorci postati većinski narod, ili ne.
Za ovo rekoh da nijesam toliko siguran, a s toga što je sama Vlada svojijem (ne)postupanjem umjesto riješenja unijela smutnju u narod. Siguran sam samo da će taj postotak bitno porast, ali pitanje je može li već sad prijeć polovinu.A hoće li biti konvertita koji će se izjasniti da im je jezik crnogorski, toliko dovoljno da postanu najbrojnija jezična zajednica?
To samo pokazuje da ne poznaješ jezičke prilike u Crnu Goru. A, tvoj zaključak još jedan je doprinos mantranju onijeh kojijema se priviđa nekakav srbski jezik u Crnu Goru i koji ne razumiju da niko ne izmišlja crnogorski jezik, već je samo živi narodni jezik svijeh građana Crne Gore najzad dočeka da ga vlast uvaži, kodifikuje i postavi na mjesto koje mu prirodno pripada.Uz sve dužno poštovanje, ali ovaj jezik dolje:
..jeste klasični primjer upravo prazne mantre, nacional-šovinizma ekstremističkog etnocentričnog tipa, koji je bio karakterističan za Crnu Goru devedesetih godina...
A, kad vi rečete to je ka božje slovo. Ako vi nešto "znate" to je pouzdan znak da "to" niko drugi ne zna.
Nije ti palo na um da je to kako vi zborite u Bosnu, a što je isto ka i kod nas, stiglo s crnogorskijem izseljenicima, jer koliko ja znam, da ne rečem ka i ti "zna se", u tijem vašijem krajinama ima puno ljudi kojijema su korijeni u Crnu Goru? Možete vi mijenjat vjeru i naciju, ali ne možete promijenit korijene, ni svoje ni svojemu jeziku. A, osobito ne svoju prevrtljivost skrivat trpajuć i nas u srbski tor. Znamo mi da je jedan od važnijeh razloga negiranja crnogorske nacije i svega crnogorskoga zapravo "kolektivno pranje biografije" bivšijeh Crnogoraca.
Mantranje, mantranje.. Ovo je toliko daleko od zdravoga razuma da se čoek upita znate li vi što zborite?Shvati da se taj jezik zove srpski, a da je samo dijalekat zetsko-juznosandzacki. Vi da biste imali osnova za jezik u lingvistickom(a ne u politickom) smislu morali biste imate na hiljade drugacijih rijeci, drugaciju gramatiku i pravopis.
Al sve vam je srpsko pa vas to mnogo boli. Rak rana vam je sto ste Srbi.
A, što bih to treba čitat "dobro"? Rezultate lažnoga referenduma na kojemu su učestvovali i glasove prebrojavali samo oni koji su ga organizovali? Referendum iz 2006. pokaza je ono što treba - građani Crne Gore žele nezavisnu državu. Vama je glavno dokazat kako nijesu Crnogorci željeli nezavisnost već su ih na to prisilili Marsijanci, pa prekopavate statistike e da bi viđeli đe ste omanuli s propagandom. Onda se "vadite" na nacionalne manjine. Ako ti dobro mućneš glavom viđećeš da je doprinos manjina upravo u onijeh 5% što su ni pod pritiskom Beograda nametnuli iz EU mimo svakojega zakona i razuma. Razumije se, poslije dugogodišnje veljesrbske propagande običan svijet i od ranije sviknut da na BG gleda ka na Dogmu neće tek tako napuštit svoje zablude, ali kad se priśetimo AB revolucije, moramo bit zadovoljni i tempom i kvalitetom razvoja društvene svijesti.Ti ocigledno ne umes da citas no dobro. A kako sada neki od vas kazu da je u CG od '91 bilo zabranjeno reci da se kaze da se prica crnogorskim jezikom i da je uticaj Srba bio ogroman to uopste nije tacno jer mozes pogledati referendum o nezavisnosti CG iz 1992 i kako se narod izjasnio i kako su albanci bojkotovali referendum. Sve to imas na wikipediji, a naravno imas i slike kako su koje opstine glasale na referendumu 2006. Pa kad promuckas glavom videces da su zapravo nezavisnost i izglasali albanci i muslimani.
Mantranje, mantranje.. Ovo je toliko daleko od zdravoga razuma da se čoek upita znate li vi što zborite?
Kad vi ponestanu argumenti prvo pitanje je: Ako nijeste Srbi, što ste onda? Hrvati? Turci? Albanci? Jer vaš fobični mozak ne može pojmit da neko tako malobrojan ka mi nema potrebu tražit neki veći "grmen", jer mi se ne bojimo nikoga, volimo bit svoji, nezavisni, slobodni, što su i naši predci svojijem hiljadugodišnjijem postojanjem i obstojanjem pokazali. Pošto smo većinski nekakove pravoslavne vjere mislite da smo prirodno vaš plijen, ali ka što možete viđet malo ste se preračunali. Nijesmo ničiji plijen nigda bili, iako grabljivaca kroz povijest nije falilo. Danas smo "spali" samo na jednoga grabljivca - na vas. Koliko ste opasni, najžešće "borbe" s vama vode se po foruma. Malo ne to vrijeđa, naši predci imali su dostojnije protivnike.
A ja mislim, da nece bit nikakvih iznenadjenja na ovom popisu, i da ce sve biti GOTOVO ISTO KAO I PROSLI PUT.
nemojmo se zvaravati, ovo je Crna Gora.![]()
25€ u srpsko biracko tijelo cuda cini.![]()