pop psiho fore&fazoni

BlackLeather

Iskusan
Banovan
Poruka
6.173
kako regaujete na gesla popularne psihologije tipa
misli pozitivno, živi sa svrhom, definiši ciljeve, spoljašnjost dolazi iz unutrašnjosti isl
ima te li neki svoj moto koji stalno ponavljate
mislite li da to pomaže u postizanju uspeha i održavanju mentalne higijeni
ima li neka knjiga koja vas je uputila

misli pozitivno, živi sa svrhom, definiši ciljeve, spoljašnjost dolazi iz unutrašnjosti isl

Fore manipulatora koji svakako drugačije misle neg što savetuju masu
A opet mora neko da bude i potrošačko društvo
Nismo svi za parazit-manipulatore
Treba biti rodjen za to.

pa brate sta mene briga sto 1 prica jedno a radi drugo i lekari puse a savetuju da ostavis pljuge..znaci kefalo bira sta cemo prihvatiti i primeniti..problem je u neisgurnosti sto se uglavnom prihvati kad ti neko ne namece nego ko da je zabacio udicu a ti naivno sam dodjes i zagrizes sto te vise kupilra da bi kao ispao tvoj izbor..niko ne bi reko e glup sam nesto mi tu u zivotu ne stima..prosvetli me

ima to smisla i meni pomogne kao usput ali valjda nije sve ali nije ni bez veze, mozda malo uprosti, nekad treba slozenije, ali da znas da ne moras. u stvari jer niko ne radi temeljno toliko na sebi a psihologija ima mane. samopomoc znaci da ucis ko lekcije, neka samodisciplina. kako ces npr problem samodiscipline resiti ; ))
a nekako nije ni to sve nesto bezi

Fore manipulatora koji svakako drugačije misle neg što savetuju masu
A opet mora neko da bude i potrošačko društvo
Nismo svi za parazit-manipulatore
Treba biti rodjen za to.

ne misle drugacije nego ti ne kazu sve, tj mozes npr da platis seanse jer knjiga je super ali nije dosta : ))
ako trazis teoriju zavere to bi mozda pre bilo to
a mozda stvarno misle to sto pisu sto da ne. npr ako si sklon fajtu svadjanju : )) da znas da mozda ne moras tako itd
meni su zapale one dejl karnegi knjige to su medju prvima tog tipa ako ne prve... ali suvise je : )) mada na neki nacin jesu bili prijateljske... to je malo i o manipulaciji zapravo :evil:
ne znam sto da ne al uglavnom ce sedeti na polici a danas ima i jutjub verzija

sve je to laž, postoji samo patnja

ili što bi rekao bukovski -

evo poruke za
one čitaoce koje sada
srce boli
jer veruju da sam zadovoljan čovek -
živnite ljudi: patnja
ponekad menja
formu
ali
nikada
ne prestaje
ni za koga.

Poslednja izmena:
Najteže je biti realista.....u zadnje vreme me iritira rečenica...Ja sam uvek optimista....postala je moda neka, šta li već....pa je svi koriste....
Optimizam zna da zavara, i da nas dovede u neke zablude....

Sve zavisi, nisahta nije univerzalno, ako bash zhelish da "Radish na sebi" pokushaj i sve to, da jasno definishesh ciljeve, tipa u sledetjih sedam dana uraditju to i to, pri tom budi pozitivan i vezhbaj da se kontrolishesh. Zapitaj se da li si spreman da se posvetish, chemu to zhelish da se posvetish, shta je problem ka tom cilju i kako ga reshiti. Mene drzhi iznad mulja misao da je zhivot dragocen i neverovatan, pa ubedim sebe da je svaki dah ma koliko ispunjen patnjom, zapravo velichanstven.

Ja iskreno volim motivacione poruke, optimista sam i pristalica pozitivnog načina razmišljanja.
Nemam naviku da ponavljam mantre, ali volim da naiđem na neke podsticajne i inspirativne rečenice, bilo da su kratke frazeološke misli ili duži citati.

Imam svoj Pinterest profil i posebnu fasciklu, odnosno tablu, koju sam jednostavno nazvala "Quotes".
Tu čuvam ono što mi se dopada kada naiđem na nešto zanimljivo na internetu, evo nečeg iz moje male kolekcije što mi se mnogo sviđa, na primer:

5e39a770394b19cd558a18b42c079155.jpg

sve je to laž, postoji samo patnja

ili što bi rekao bukovski -

evo poruke za
one čitaoce koje sada
srce boli
jer veruju da sam zadovoljan čovek -
živnite ljudi: patnja
ponekad menja
formu
ali
nikada
ne prestaje
ni za koga.

to je samo jedan pogled na stvari

- - - - - - - - - -

i osim te patnje postoji realna patnja i postoji patnja u kojoj te bace na zemlju

Sva ta literatura o pozitivnom razmišljanju i duhovnom napretku može da deluje kratkoročno.
Dok se nosi utisak iz knjige, poruke mogu da deluju, ali život potiskuje takve utiske i čovek se vraća starom načinu razmišljanja.

Ne verujem u ta popularna nazovi , da izvinete sra*nja. Moram da upotrebim taj termin. Jer su mi to čiste gluposti. Nerealni optimista je puni opasniji, od crnog, najcrnjeg pesimiste. Prema tome...:mrgreen:

Ja sam u najgorim životnim momentima, spoznala sama, koliko sma duhovno jaka. U prvom momentu sam mislila, da neću izdržati. I doslovno sam mislila da neću. Jednostavno me je šibalo sa svih strana. Što maltretiranja, što verbalna šibanja, što plač..ne znam i još puno, puno toga...o čemu ne želim da pišem. I jednog dana sam ustala i znala sma da sma na prekretnici. I životnoj raskrsnici. I da imam levo i desno. Levo - u smislu da neću uspeti. Desno - nikada više neće biti ništa isto, ali da ja to sve mogu. Tu je moj zeznut karakter odigrao ulogu (tvrdoglavost do bola i proncipijelnost do koštane srži duboka) , da ja sve to mogu i hoću, ali po ceni, koja meni odgovara. I da će biti previsoka. Ali, da ako izgubim zdravlje, da mi je to potrebno, izvući na takav način, da sutra mogu sebe pogledati u oči, da imam za večnost i budućnost - za šta da se držim. To mi je bilo bitnije od svega. Da sebe ne ubrljam. I tako sam sebi dala reč, da ću izdržati. Znala sma da će po intenzitetu biti sve jače i bolnije, ali da sve teče i prolazi. I da će proći i to. Da ne može doveka. Ja sma malo zeznuta tu; mogu neke stvari do Sudnjeg dana, ako ja znam da to tako treba, mora ili da je po meni ispravno. Sve odvagam milion puta, ali kada krenem, ne odustajem. Po cenu onoga šta cena je bila. I kada je tako visok ulog, ja naprosto sma znala da druge nema. Doduše, nisam to nikada više ni ponovila, niti bih. Sada znam šta tada znala nisam. Da sma tada znala, ne bih to možda sve tako izvela, ali danas ne bih bila ovo što jesam, tako da kada zbrojimo sve, vredelo je.

davno sma naučila u životu, da osim porodice i sebe, nemam nikoga drugoga. Sve što mi ej bilo i važno, kroz život, me je upravo napuštalo u najtežim momentima. Kao miševi. Potpuno perfidno i neočekivano. Ali, ne ljutim se i ne doživljavam lično, iako mi nije selo ok. Ali, nismo svi isti. Nekome je važno sa kim će leći, meni je važno sa kim ću se buditi.

Moj moto je oduvek bio Andrićeva misao: "Dubinom današnjeg pada, merim visinu sutrašnje pobede" . Čak i kada sma bila na ivici, da pokleknem, nešto u meni nije dalo. Jednostavno nije. Možda je to taj vojnički gen, koji ja vučem, kroz pretke.

Telo me je tada izdalo, ali duh nije. Očito da je fizika kod mene slabija, nego ono šta u sebi nosim. Ne bih to nikada ni menjala. Ovo je samo bio "ispit", gde sma ja kao čovek slaba a gde sam jednostavno kao ličnost nepremostivo jaka. I to je ok. Prve sma korigovala a za druge sam sretna, što sam takva rođena.

U to vreme sam pročitala more knjiga. U njiam sam tražila naprosto, odgovore. Utehu. I tada sam ih naprosto "jela"; besomučno čitala. Odgovore nisam našla, ali utehu da. Shvatila sma puno stvari, oplemenila svoju dušu i pobedila. Jer sam pobedila sebe.

:hvala:

Knjige imam, moto(r) nemam, ali mislim da čovek treba da misli pozitivno, da definiše ciljeve … naravno, ako može.
Moj otac je imao svoju mantru:
"Svaki dan bez osmeha je izgubljen dan",
i nije se na život smejao kao lud na brašno, nego se, sa osmehom, radovao mogućnostima novog dana. Pre će biti da je taj moto usvojio zato što mu je odgovarao, kao alibi za optimizam … jer je pregrmeo stvari zbog kojih bi neko drugi, da je bio na njegovom mestu, shvatio život kao agoniju a ne kao baštu.
Pa je, nekako, i mene od malena “zarazio” idejom da čovek treba da se raduje novom danu, i da misli pozitivno, definiše ciljeve itd.itd. Možda je stvar genetike, pojma nemam – ali sam oduvek bila “nerealni optimista”. Mada – ako ste zaista optimista – “nerealni optimizam” ne postoji, zato što optimistično verujete da ono u šta verujete ne može biti iluzija. :lol:
Jednom mi je jedna poznanica, stručna da tumači hijeroglife ljudskih duša, rekla da imam višak serotonina … pa ispada da se koren mog otkačenog optimizma nalazi u hormonima, što me posebno veseli jer – eto – napokon imam i neki koristan višak, od koga glava ne boli. :)
Pa da ne ispadnem sasvim pozitivno ludi optimista u tuđim očima, uglavnom pišem mračne stvari … jer je život kao onaj sendvič iz Marfijevog zakona: redovno padne baš na slađu i ukusnu stranu. Na taj način osujetim zle namere kosmičkog delioca pravde koji se ljuti na one koji se rugaju sopstvenoj patnji čim im pokuca na vrata. Probudim se sa osmehom, izljubim ukućane, pogledam kroz prozor i kažem: Damit, sneg u martu, ali nema veze, volim sneg, volim mart, volim svoj prozor, volim svoju ulicu, volim svoj grad, volim ceo svet, volim nekog, neko voli mene … I onda, srećna što sam srećna, sednem da napišem horor priču. Čisto zbog ravnoteže. Jer ne valja – kažu vlaške babe – biti previse srećan, iliti "nerealno optimističan" u odnosu na život. Takvi kao ja čak i ne razmišljaju da im, dok srećno šetaju ulicom, može pasti saksija na glavu. A trebalo bi da razmišljaju o tome … jer će onda definisati životne ciljeve: da nikako ne šetaju ispod balkona sa saksijama. No, ne hajem mnogo za saksije i poluprazne čaše, možda zato što sam već doživela više od padajućih saksija, i iz toga izvukla, malo modifikovanu, ćaletovu poruku: ako hoćeš da budeš srećan, nasmej se u brk čak i danu od koga se realno i nema šta posebno očekivati. Ali bitno je ipak nešto očekivati.

Optimizam je jedna stvar, self help literatura nešto drugo. U redu je kada neko život doživljava kao dragulj. Ima i u tome nečeg. Samo što ta literatura o kojoj je ovde reč nema veze s pravim oduševljenjem. To je u većini slučajeva samo pokušaj da se zaradi na nestabilnosti tuđih emocija... Kroz reči iz kojih izbija izveštačenost. Onaj ko stvarno voli život- taj će prosto živeti i neće se zamlaćivati šarenim frazama. Niti će one nekog drugog uvesti u svet optimizma. Osim ako se i iluzije mogu tako nazvati.

pa ponekad zabagujes... ovo ne deluje komplikovano nije duboka filozofija a sedis sam
malo ulije nade da se sme koristiit glava nemam pojma a ok nista ne kapiramo suvise ozbiljno

- - - - - - - - - -

mislim da je ljudim alakse kad malo sretnu neku banalnost u zivotu, nismo bash svi neke tesle i genijalni umetnici
u stvari neko ti kaze da si OK, da mozes uraditi... ok znamo svi i da nije uvek to sve i koliko puta se promasi ok

Optimizam je jedna stvar, self help literatura nešto drugo. U redu je kada neko život doživljava kao dragulj. Ima i u tome nečeg. Samo što ta literatura o kojoj je ovde reč nema veze s pravim oduševljenjem. To je u većini slučajeva samo pokušaj da se zaradi na nestabilnosti tuđih emocija... Kroz reči iz kojih izbija izveštačenost. Onaj ko stvarno voli život- taj će prosto živeti i neće se zamlaćivati šarenim frazama. Niti će one nekog drugog uvesti u svet optimizma. Osim ako se i iluzije mogu tako nazvati.

Mnogim ljudima, ipak, pomaže self help literatura.
U tom smislu, bolje da je ima nego da je nema, zar ne?

Mnogim ljudima, ipak, pomaže self help literatura.
U tom smislu, bolje da je ima nego da je nema, zar ne?

Ako daje rezultate, onda da. Ali nisam siguran u to da je ta vrsta literatura zapravo toliko efikasna. Imam prijateljicu niskog samopouzdanja koja često čita takve stvari, ali efekat koji daju te knjige je vrlo kratkoročan i uglavnom ne rešava suštinu problema. Njeno samopouzdanje ostaje jednako malo, što se vrlo brzo pokaže u praksi, dok ona sa druge strane priča kako veruje u sebe. Te knjige neretko nude samo iluzije i samozavaravanje. U redu je, nekom je to dovoljno. S druge strane, meni to liči na komercijalni poduhvat kojim se ljudi čvrstih emocija poigravaju sa malo labilnijim ličnostima. Treba pronaći bolji način. To što si opisala u vezi sa svojim ocem je recimo odlično rešenje. Niče je isto odlično rešenje. Self help literatura je više odskočna daska... Na trenutak ti se učini da letiš, a onda sobom obrišeš pod.

Back