POMOC!!! Kum na svadbi!

Dobro je da sam naisao na ovu temu, sobzirom da treba da budem kum uskoro na svadbi . :)

Jel bi mogao neko da mi da primer kako bi trebao da izgleda govor kuma na svadbi? Mnogo i nemam iskustva sa govorima (bolje receno ne volim da drzim govore/prezentujem), pa ne bih da se izlupam i uprskam. :confused: Pogotovo sto je staro kumstvo...

Ako sam bas dobro razumeo obaveze kuma su:

1. Uzmes cvet, castis decu sto kite, castis muziku, popijes po koju. Osmeh, osmeh osmeh :)
2. Kod maticara sednes, potpises (licna karta obavezno kod tebe da bude), cestitas mladencima, ispred opstine bacis sitne pare kada neko kaze: "Kume izgore ti kesa". Ne verujem da treba da bacam sam pare neprozvan :lol:, slikas se medju prvima
3. odes do crkve, kod tebe su burme i svece, napravis par krugova po crkvi, das burme, ostavis svece gde ti kazu, das prilog crkvi, opet cestitas mladencima, slikanje
4. Odete u restoran, kum trreba da odrzi kratak govor (mala pomoc oko toga), ako se igra kolo, prikljucis se. Opet osmeh, popijes po koju al' da ne preteras, ako moze da se naruci pesma, narucis koju....

Zaboravio sam nesto? :D

to je to :D
kod stavke 2. kad ciga vikne kume izgore ti kesa ti viknes - cigo igore ti kuca i cao nema kesa da ne smaraju ... :D
sto se tice govora na svadbi recimo...
tu smo kod ovog mog tu smo kod ove nase,sada da pijemo i da sto pre odu kuci da broje pare iz koverti...ko je cicijasio nema torte repete :mrgreen:

Savrseno, dovoljno Falco.
Mi smo takodje imali veliku svadbu, oko 200 ljudi, uglavnom rodbina i prijatelji.
Sami smo birali burme i sami platili.
Momacko i devojacko vece smo slavili nedelju dana ranije.
Muski su bili u nekoj kafanici, podelili su troskove, mi cure smo bile u stanu, kupile pice i nesto za grickanje, obavestili komsiluk da slavimo do sitnih sati.
E, sad ovde je bio obicaj da se prvo islo po kuma,tako da su kod njega bili namesteni stolovi sa picem i grickalicama i svim djakonijama,zajedno su ucestvovali kum i muz u tome.
Onda su dosli po mene, brat je bio taj koji je trebalo da me izvede, a muzevljeva sestra je darivala mog brat,malo se igralo u stanu i onda smo otisli u crkvu da se vencamo, kum je radio sve sto mu je pop rekao, na izlasku iz crkve bacila buket, kum bacao sicu za izgore ti kesa, mislim bukvalno na sicu, od dva i pet dinara i nista preterano, otisli do kuce ja bacila jabuku, otisli u salu, kum nam pozelelo sve najbolje, smestili se svi svatovi, sacekali maticara i veselje je moglo da pocne.
Ono sto je bilo najvaznije kod kuma je da je bio glavni za veselje i vodjenje racuna da sve prodje kako treba i da na vreme reaguje ako neko pocne da pravi gluposti i to bi bilo to.
Falco, ako ti nesto nije jasno pitaj druga sta tacno ocekuje od tebe, sedi lepo sa njim i dogovori se oko svega.
Mada ono sto je najbitnije to je osmeh, osmeh,osmeh i jos jednom osmeh i dobra atmosfera, i da si prvi u kolu,ako ima kola, ili prvi za djuskanje.
Sto se tice muzike, neko je vec napisao, muzika je vec placena, a to sto se narucuju pesme, to je samo tvoja dobra volja hoces li ili koliko ces pesmi da narucis.
Najvaznije je osmeh, da naglasim jos jednom.

Postovanje :per:
Najbolji drugar mi se zeni za dugogodisnju devojku i zvao je mene da mu budem kum na svadbi. Koje su kumove obaveze pre i za vreme svadbe? Da li i dalje postoji momacko vece i kako ono izgleda?
Pomagajte molim vas sa bilo kojim informacijama, nemam nesto iskustva sa svadbama :ok:

ko hoce da te zajebe najstrasnije uzme te za kuma. (ili ti pokloni pace za rodjendan) - a ti zivis u soliteru na 15 spratu...

Back