Polovina vojnih aviona ne može da poleti

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
normalno ali jednoj 29 treba 7 minuta od Bataje do Sombora,tako da jos savremenijim avionima bi bili vec za respekt.
ps tokom bombardovanja pogodjeni avioni su sletali na aerodrome susednih zemalja bas iz razloga sto nam je zemlja mala ako kapiras

....ratnih 90 tih sam imao dodira sa avijacijom + ujak je bio pukovnik avijacije ,najoptimalniji avion za nashe podruchje je mig 29 ,njegove manevarske sposobnosti su takve da na malom rastojanju moze da pravi zaokrete a ima i veliku bojevu moc .......

....ratnih 90 tih sam imao dodira sa avijacijom + ujak je bio pukovnik avijacije ,najoptimalniji avion za nashe podruchje je mig 29 ,njegove manevarske sposobnosti su takve da na malom rastojanju moze da pravi zaokrete a ima i veliku bojevu moc .......

i danas je 29 za respekt,ali ima dosta savremenijih koji bi bas odradili posao,nego nasi klinci su gledali mnogo holivudske filmove u kojima tom kruz **** ruske avione i sad .......

Ali ima manu da trosi mnogo goriva i brzo mora da se prizemlji......

Перформансе
Максимална брзина 2.450 km/h
Максимална брзина у ниском лету 1.500 km/h
Борбени радијус 700 km 438 mi[1]
Долет 2.100 km
Плафон 18.000 m 55,800 ft
Брзина уздизања 330 m/s 65,000 ft/min
Оптерећење крила 442 kg/m² 90.5 lb/ft²[1]
Потисак/Маса 1.05

A ja sam uvek mislio da se vazdusni prostor kontrolise radarima sa zemlje...da za to ne trebaju avioni....

Jedino AWAKSI kontrolisu vazdusni prostor iz vazduha...

Ju Pajo, sada si me zbunio....

svakako da s kontrolise radarima sa zemlje !!!
a sta se desava kad na putnickom avionu recimo dodje do prekida veze,crknu instrumenti ko ce avion da odvede na pistu za sletanje...ili kad se kidnapuje avion i recimo krene prema nekom industriskom postrojenju,gde bi udarom aviona napravljne ekoloska katastrofa...onda vojni avioni pokusavaju zbog zastite talaca da prinudno spuste avion,ako to nije moguce procedura podrazumeva da se avion obori....
nikako nisu dovoljna 2 aviona.....iznad srbije tokom letnjeg civilnog plana letenja zna da bude i preko 100 aviona istovremeno.....kad bi ti uspeo da sa 2 aviona koja moraju da su non stop u pripravnosti da uvezbavas pilote,vrsis tehnicke preglede aviona,dnevne,nedeljne,periodicne,srednji remont ???? kad bi uvezbavao gadjanje i trenaz pilota sa 2 aviona ????
na svakom vojnom aerodromu neophodna je dezurna para za kontrolu vazdusnog prostora !!!

svakako da s kontrolise radarima sa zemlje !!!
a sta se desava kad na putnickom avionu recimo dodje do prekida veze,crknu instrumenti ko ce avion da odvede na pistu za sletanje...ili kad se kidnapuje avion i recimo krene prema nekom industriskom postrojenju,gde bi udarom aviona napravljne ekoloska katastrofa...onda vojni avioni pokusavaju zbog zastite talaca da prinudno spuste avion,ako to nije moguce procedura podrazumeva da se avion obori....
nikako nisu dovoljna 2 aviona.....iznad srbije tokom letnjeg civilnog plana letenja zna da bude i preko 100 aviona istovremeno.....kad bi ti uspeo da sa 2 aviona koja moraju da su non stop u pripravnosti da uvezbavas pilote,vrsis tehnicke preglede aviona,dnevne,nedeljne,periodicne,srednji remont ???? kad bi uvezbavao gadjanje i trenaz pilota sa 2 aviona ????
na svakom vojnom aerodromu neophodna je dezurna para za kontrolu vazdusnog prostora !!!

pa dok smo imali kakvu takvu avijaciju uvek je jedna eskadrila dezurala mislima da su bili na Bataji,sad ako me secanje ne vara,bile su po dve nedelje dezurstva,a isto mi se cini da mi je dispicer koji se nalazio u Banovcima pricao da u srecna vremena smo imali i do 1000 preleta dnevno,znaci preko hiljadu civilnih aviona

ok onda treba da se definise " kontrola vazdusnog prostora zemlje" sta tu tacno avion treba da radi? :think:
Па контролише , оно за шта му радар , тј. служба ВОЈИН , јаво да треба да исконтролише :
патролирање, пресретање. пратња, упозоравање, приморавање на слетање, обарање!!!
Нисам ни ја сигуран, да ли сам све набројао и обухватио , али мислим да је то - то!!!

Poslednja izmena:
pa dok smo imali kakvu takvu avijaciju uvek je jedna eskadrila dezurala mislima da su bili na Bataji,sad ako me secanje ne vara,bile su po dve nedelje dezurstva,a isto mi se cini da mi je dispicer koji se nalazio u Banovcima pricao da u srecna vremena smo imali i do 1000 preleta dnevno,znaci preko hiljadu civilnih aviona

tako nekako !!
ali ne spadaju samo avioni u sistem kontrole vazdusnog prostora...tu su i OC koji obradjuju podatke od VOJIN,kao i raketni divizioni....
primera radi kad se vrsi pracenje specijalnog leta /radi se obicno o nekom politicaru..../onda vojska ima uzbunu svih jedinica na planiranom pravcu leta....i piloti su u avionima,vojinovci na radarima,raketasi u raketnim divizionima....i sve je spremno za dejstvo u slucaju potrebe....znaci da to nije bas sve jednostavno..a i nije da nam ne treba vojska !!!!

dakle ja mislim da treba da se nadje nacin i da se kupe novi avioni,za pocetak 10tak odmah

.....eskadrila broji od 14-18 ,plus dva shkolska ,to je vec minimum .............ali nece nam to niko dozvoliti ...................92 pre sankcija smo mogli da prebijemo dug sa rusijom kupovinom 36 migova 29 ali neko nije dobro razmishljao + u to vreme najsavremeniji PVO ............posle J nema kajanja ......

.....eskadrila broji od 14-18 ,plus dva shkolska ,to je vec minimum .............ali nece nam to niko dozvoliti ...................92 pre sankcija smo mogli da prebijemo dug sa rusijom kupovinom 36 migova 29 ali neko nije dobro razmishljao + u to vreme najsavremeniji PVO ............posle J nema kajanja ......

nisam neku strucnjak sto se tice finansija ali zasto nisu dali NIS u zamenu za oruzije

A ja sam uvek mislio da se vazdusni prostor kontrolise radarima sa zemlje...da za to ne trebaju avioni....

Jedino AWAKSI kontrolisu vazdusni prostor iz vazduha...

Ju Pajo, sada si me zbunio....

Sta kad radari uoce nekog ko bez dozvole i najave ulazi u vazdusni prostor Srbije, tj. vrsi povredu istog?

Na zemlji je lako, ima policija i vojska, ali ko ce da ide gore ako nema aviona?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back