Poljska i Rusija

Lionman

Zainteresovan član
Poruka
460
Da li Poljaci opravdano sa razlogom mrze Ruse? Goran Šarić tvrdi da je Rusija spasila Poljsku i da su Poljaci nezahvalni. Ali da li je to zaista tako? Znam za barem 4 rata Poljske i Rusije u povijesti. Prvi u 16. vijeku. Drugi u 18. vijeku. Još dva početkom 20. vijeka. Koliko često su ratovali a koliko surađivali? Tko je koga prvi napadao? Tko je kriv za mržnju?

Svi zaboravljaju da su u 2. Svetskom ratu Rusi prvo zajedno s Nemcima napali Poljsku i pri tom u startu počinili brojne zločine. To je bilo 1939. Za kraj rata mi kažemo kako su Rusi oslobodili Poljsku, ali iz poljskog ugla gledanja jednog okupatora je zamenio drugi. Taj drugi im je bio za vratom 45 godina.

Svi zaboravljaju da su u 2. Svetskom ratu Rusi prvo zajedno s Nemcima napali Poljsku i pri tom u startu počinili brojne zločine. To je bilo 1939. Za kraj rata mi kažemo kako su Rusi oslobodili Poljsku, ali iz poljskog ugla gledanja jednog okupatora je zamenio drugi. Taj drugi im je bio za vratom 45 godina.
Али онај први је био много крвавији и безочнији. Да није дошао овај други окупатор Пољака би можда и нестало са те аутостраде пакла и страдања на коју су наступили 1939. Нацистички планови су били далекосежни и није било времена да их спроведу у дјело. Пољаци то неби требали заборављати.

Back