Politička situacija u Crnoj Gori

Koju opciju podržavate na političkoj sceni u Crnoj Gori?

• Demokratski front (Mandić, Knežević, Medojević)

glasova: 62 53,0%
  • ES, Demokrate, URA (Spajić, Bečić, Abazović)

glasova: 25 21,4%
  • DPS, SD, SDP (Đukanović, Brajović, Krivokapić)

glasova: 30 25,6%

• Ukupno glasova
    117
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sta radi ovaj covek u nominalno proevropskoj vladi je pravo pitanje? Cak i uz veliku zelju da verujem da je Abazovic zaista zeleo da napravi nekakvu vladu "pomirenja" ukljucenjem profasistickih elemenata u novu crnogorsku vladu je bez dlieme pokazano da od toga nema nista. Ucesce SDP-a u ovoj vladi korenito menja samu prirodu i funkcionisanje te vlade.

https://www.in4s.net/mcp-nedjelo-ko...-mrziteljska-politika-partije-iz-koje-dolazi/

konjevic.png

Opaska ti vezu s vezom nema :kafa: "Poturice", "posrbice", "*********", "četnici", "ustaše", "tursko roblje" ... Dako izađemo više iz tih ružnih klišea. Budućnost i Crne Gore i Srbije je u EU. To je moj politički stav na koji imam pravo.

A buducnost EU je raspad za 10-15 godina. :hahaha:

A do onda imas da iscitivas ovo da se informises kolko vas podrzavaju tvoja "braca".

https://www.in4s.net/bravo-komsije-...tu-vratiti-kulturno-blago-zatraziti-oprostaj/

Svi vas oni gledaju kao Srbe druze moj... Nikad vi necete uci u EU.

Ja mislim da je tvoje razmišljanje naivno. Ove zemlje su uložile ogroman novac, decenije truda da ostvare projekat EU koji ako pogledamo istorijat, s vremenom jača i ti misliš će da se raspadne za 10-15 godina. Ja čvrsto vjerujem da neće i da si ti u zabludi :kafa: Tvoje je legitimno pravo da ne budeš za EU. Moje je pravo da podržavam taj projekat.
A do onda imas da iscitivas ovo da se informises kolko vas podrzavaju tvoja "braca".

https://www.in4s.net/bravo-komsije-...tu-vratiti-kulturno-blago-zatraziti-oprostaj/

O ovome sam pisao na istoriji: https://forum.krstarica.com/threads/ultimatumi-hazu-istocnim-susedima-republike-hrvatske.951808/

Ući ćemo u EU :kafa: Kada? To će zavisiti od nas u Crnoj Gori ali i od političke situacije u Evropi i svijetu.
Na čemu temeljim optimizam? Na tome što je Crna Gora sa svojih 600 000 stanovnika jedan osrednji grad u EU i samim tim sva Crna Gora da se isprazni i emigrira ka zemljama EU ne može poremetiti nijednu njenu državu u ekonomskom niti bilo kojem drugom smislu. A sa druge strane Crna Gora ima atraktivanu teritoriju, pozicionirana je na Mediteranu. Samim primanjem Crne Gore bi bio i poslat signal ostalim zemljama Zapadnog Balkana da im vrata nisu zatvorena. Jedino što mi u CG treba da uradimo to je da se potrudimo da zaista ispunimo standade i uslove da budemo primljeni u EU i da budemo odlučni u toj želji. Pa polako.

Tako su se nekad turcili
Vi mlogorci ste poturice danasnjeg vremena
Od muslimana ne smeju da pisnu .
Igraju po njihovim notama .
Kad im kažu da Prijedorišu , miliogorci Prijedorišu , kad im kažu da Srebreničare ********* Srebreničare .
Nekad narod , sad su amorfna masa .

Srbi motomani već 30 godina pričaju kako se SAD i EU raspadaju , a one nikako da e raspadnu .

1654262205256.png

Bilčik: Crna Gora ima istorijsku šansu da napravi napredak prema Evropskoj uniji

1631966706-bg-live-6-1330-180921-mms.13_44_20_18.Still002-750x422.jpg

03. jun. 2022 14:47

Stalna ocena i realnost u Briselu i Evropskoj Uniji je da Crna Gora ima istorijsku šansu da napravi napredak prema EU, ocenio je kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore Vladimir Bilčik.

Bilčik se u Bratislavi sastao sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i poručio da je moguće napraviti napredak prema EU, pišu „Vijesti“.
On je naglasio da su ključne odluke sada u rukama Podgorice uz iskazano opredeljenje EU da pomogne kako bi stvari krenule napred i svi ispunili svoje zadatke, i u Crnoj Gori, i u Evropi.

U saopštenju Službe za informisanje predsednika Crne Gore se navodi da je Đukanović iskazao zadovoljstvo nastavkom frekventnog dijaloga koji je „koristan i za Crnu Goru i za njene evropske aspiracije“.

Takođe se zahvalio Bilčiku za pažnju koju Evropski parlament poklanja Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu i informisao ga, kako se navodi, o ključnim prioritetima novoformirane vlade, deblokadi pregovaračkog procesa i stabilizaciji poverenja investitora.

"Potvrdio je rešenost da se u zemlji posvetimo svojim obavezama posebno u oblasti vladavine prava kao preduslovu za istupanje u pregovaračkom procesu. Istovremeno je ukazao na potrebu samo jedne poruke iz EU koja uz to mora biti evropska, da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju svoje mesto u EU i da će ga zauzeti kada ispune uslove i dostignu standarde", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se Bilčik zahvalio na jasnim i korisnim stavovima uz ocenu da je važno da u EU dobiju argumente koji će Crnu Goru vratiti na mapu zemlje koja prednjači u integracijama.

🇲🇪 Темељни уговор између СПЦ и Црне Горе „требало би потписати у неком разумном року и ставити тачку на ту причу у обостраном интересу државе и цркве“, рекао премијер Црне Горе Дритан Абазовић.

🗣 За патријарха Порфирија Абазовић каже да је, на основу утиска након два разговора са њим, „стварно за пример у сваком могућем смислу“.

💬 „По мом мишљењу, такву енергију би требало да емитују сви верски лидери, то је енергија помирења, универзалности, разумевања, поштовања свих разлика“, рекао је Абазовић, за лист Нова, преноси Б92.

#ВестиРегион

👉 Најновије вести — rs.sputniknews.com

Циљ ове и будућих власти ДПС-а је прогон Срба. И надам се да нећете из Србије и Српске долазити овамо на море да финасирате то.
Ja bre kad dođem na letovanje tamo, ne stanujem u hotelu već kod Srbina, pozajmim auto od poznanika Srbina i gledam da pazarim u manjim radnjama a ne u franšizama. Maksimalno pokušavam da ostavljam pare običnim ljudima, što manje državi.

Vidim DPS-ovci na forumu okrecu plocu pa sada daju malo civilizovanije izjave vezane za crkvu nego 2019. :D

Pa u verskom smislu ne ali u zakonskom nema neke razlike. Sta se nas tice sta ce vernici CPC da rade unutar svoje zajednice? Nista. Neka ih. Isto tako nek se NVO CPC ne petlja vise u pitanja SPC i mirna Backa sto se kaze tj. mirna Crna Gora.

Okrenuli fasisti plocu, sad odjednom pricaju o "jednakom tretmanu" a do pre 2 godine su hteli da nam oduzimaju crkve i manastire. Fuj!

Zar se ne kaže Mirna Bosna.

Ako ćemo svi u paketu brzo ući EU, nemam nikakav problema da budem dio tog "srbijanskog sveta". Ako nećemo, ja smatram da Crna Gora može brže od ostalih. Prvo, već je u NATO-u. Drugo, ona ima samo 600 000 stanovnika a to je jedan grad srednje veličine na zapadu i ne može ugroziti tamošnje ekonomije uslijed migriranja stanovništva. Treće atraktivna je samim državama EU. Samo još da se poradi u samoj Crnoj Gori na ispunjavanju standarda i vladavini prava. A njenim primanjem EU bi dala signal i ostalim državama Zapadnog Balkana da će se jednog dana tamo naći ali da porade na ispunjavanju standarda.

To se apsolutno neće dogoditi.

Na šta konkretno misliš?

Region ne ulazi u EU 100%. Može se govoriti eventualno samo o ulasku individualno Crne Gore; ovo drugo je na nivou fantazije. Ali vrlo sam skeptičan da je to u slučaju Crne Gore u iole bližoj budućnosti, odnosno ne deluje da je pred vratima.

To što je Crna Gora u NATO paktu je jedno političko pitanje, sasvim nevezano (i mnogo se lakše ulazi u tu organizaciju, standardi slabe veze imaju sa evropskim). Albanija je u NATO-u već 14 godina; po toj logici Crna Gora ne ulazi pre 2034. godine, tipa. Ali siguran sam da je put do toga, bez obzira da li u EU postoji koncenzus, dosta dalek da se postigne ono što je Hrvatska uspela.

Region ne ulazi u EU 100%. Može se govoriti eventualno samo o ulasku individualno Crne Gore; ovo drugo je na nivou fantazije. Ali vrlo sam skeptičan da je to u slučaju Crne Gore u iole bližoj budućnosti, odnosno ne deluje da je pred vratima.
Pa i ja tako mislim. Sve ove države teško u EU u naredne dvije decenije. Jedino bi Crna Gora mogla u nekih narednih 6-7 godina. E sada nije isto 6-7 godina ili 20 godina. Prema tome po mom sudu za Crnu Goru je štetno da uđe u Otvoreni Balkan kao punopravni član. Ako se izdejstvuje da bude neki pridruženi član a to bi podrazumjevalo da onaj stepen integracije sa EU koji je do sada usklađen Crna Gora ne bi morala poništavati da bi ušla u Otvoreni Balkan, to bi bilo prihvatljivo. Sve drugo kratkoročno u nekim segmentima bi Crnoj Gori moglo donijeti neku korist, ali ukupno mnogo veću štetu.
Drugačije je sada vrijeme. Ovaj region zapad hoće da veže za sebe uslijed rusko-ukrajinskog rata ali i jakog ekonomskog upliva Kine na ovom prostoru. Ako je to tako onda se ovim državama mora dati jasan signal da će se naći u EU i da im vrata neće biti zatvorena, ne samo prazna obećanja već nešto osjetno. Crna Gora bi to ako bude pametna mogla ponajbolje iskoristiti. Baš zbog broja stanovnika i geografske pozicije imala bi najveće izglede da bude primljena prije ostalih zemalja iz ovog regiona.

Veca je verovatnoca da ce CG umesto demokratizacije i drustvenih reformi izazvati jos vece medjuetnicke i medjuverske nemire pokusajem da iskorene odredjenu versku zajednicu iz zemlje. Oh wait...

Pa i ja tako mislim. Sve ove države teško u EU u naredne dvije decenije. Jedino bi Crna Gora mogla u nekih narednih 6-7 godina. E sada nije isto 6-7 godina ili 20 godina. Prema tome po mom sudu za Crnu Goru je štetno da uđe u Otvoreni Balkan kao punopravni član. Ako se izdejstvuje da bude neki pridruženi član a to bi podrazumjevalo da onaj stepen integracije sa EU koji je do sada usklađen Crna Gora ne bi morala poništavati da bi ušla u Otvoreni Balkan, to bi bilo prihvatljivo. Sve drugo kratkoročno u nekim segmentima bi Crnoj Gori moglo donijeti neku korist, ali ukupno mnogo veću štetu.
Drugačije je sada vrijeme. Ovaj region zapad hoće da veže za sebe uslijed rusko-ukrajinskog rata ali i jakog ekonomskog upliva Kine na ovom prostoru. Ako je to tako onda se ovim državama mora dati jasan signal da će se naći u EU i da im vrata neće biti zatvorena, ne samo prazna obećanja već nešto osjetno. Crna Gora bi to ako bude pametna mogla ponajbolje iskoristiti. Baš zbog broja stanovnika i geografske pozicije imala bi najveće izglede da bude primljena prije ostalih zemalja iz ovog regiona.
Mi kao hocemo u jew eu a oni nam kao ne daju
Jel ti stvarno vjerujes u te bajke ili si placenik
Ako stvarno vjerujes mrco procitaj knjige Edvarda Bernajza Propaganda i Stvaranje pristanka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back