Policija

И колико је тешко скинути слушалице тих пар секунди ако ни због чега другог, онда да се полицајац поједе од муке?

A Ti imisliš da čovek nema o čemu da razmišlja dok šeta gradom, već će svo vreme da preslišava zakon o saobraćaju i misli o tome kada treba da skine slušalice, jer se približava prelazu ulice?

Gledala sam ja i levo i desno, al malo je opet falilo da bude "ne brže od života"... tamo je kružni tok, ni pešaci nemaju dobar pregled ko će "sa strane" da im se ulije, posebno kad se to čini mnogo brže od propisanih max 50km/h....

Ti ne govoriš o normalnim okolnostima i u takvim okolnostima džungle nema pravila.
Već treba lepo rešiti tu džunglu, da bude pregledna i ostalo, a ne od ljudi očekivti da budu Tarzani, jer to jednostavno nije normalno.

Da, mislim da ima rezultata (reče ja posle iskustva da me malo pokupi džip na Slaviji, a ja sam pri tome imala slušalice na ušima, i smanjenu mogućnost perpepcije spoljašnjih zvukova).

Ali ko što reče Adepto, a vi nosite slušalice :).
.

A zašto ta Slavija nije regulisana propisno, da zaštiti sve učesnike u saobraćaju, već je dopuštena džungla, pa se od ljudi onda traži da budu Tarzani?
Prvo se dozvoli džungla, pa se onda od ljudi prave magarci, naopako sve, umesto da se stvari rešavaju vodeći se zdravim razumom, ne dozvoliti džunglu, a da ljudi ostanu ljudi.

A zašto ta Slavija nije regulisana propisno, da zaštiti sve učesnike u saobraćaju, već je dopuštena džungla, pa se od ljudi onda traži da budu Tarzani?
Prvo se dozvoli džungla, pa se onda od ljudi prave magarci, naopako sve, umesto da se stvari rešavaju vodeći se zdravim razumom, ne dozvoliti džunglu, a da ljudi ostanu ljudi.

Okej, onda ćemo svi da stavimo slušalice u uši i to će da nam reši problem :ok: .. hajde da se zato koncentrišemo na posledicu umesto na uzrok :ok:
(ja sve vreme pričam da SVI treba da se pridržavaju propisa, a to je druga tema)

Ако себе не вежеш, могуће су веће последице и повреде него да си везан. Тиме мени из џепа извлачиш више пара за лечење и евентуалне социјалне трошкове.
Има смисла?

nema jer ti zdravstevno osiguranje placas isto bez obzira da li ja bio povredjen ili ne..
na kojoj osnovi se obracunava zdravstveno osiguranje?

"To je važno jer ako se pešak udari vozilom pri brzini od 50 kilometara na sat, njegove šanse da preživi su čak 80 odsto. S druge strane, ako vozimo samo 10 kilometara brže, njegove šanse za život padaju na svega 20 procenata!"
http://www.naslovi.net/2009-07-12/mondo/uputstva-za-bezbednu-voznju/1234693
Ма какви пешаци, штедимо гориво....

istom INVERZNOM logikom se moze dalje objasnajvati kako je zaustavni put pri 40km/h 9 metara kraci nego pri 50km/h te da su sanse za prezivljavanje 90% prilikom udara brzinom od 40km/h..i tako dalje moze se objasniti da je nabolje da vozaci NE VOZE automobile jer tada zaustavni put 0 metara te je sansa za prezivljavanje pesaka koga udari vozilo koje se krece brzinom od 0 km/h 100%

postoji kako se to kaze 3 vrste lazi..mala laz velika laz i STATISTIKA

vozilo koje je tesko jednu tonu i opremljeno savremenim sistemima poput ABS i ESP ima kraci zaustavni put pri kocenju sa brzine od 60km/h nego isto takvo vozilo tesko jednu tonu koje nema te ugradjene sistema pri 50km/h

obrazlozenje koje je tu dato je sa tahnicke strane BESMISLENO
a druga stvar..nikakva strucna studija NIKAD NIJE RADJENA te da se na osnovu nje donesu neki zakljucci.i ti procenti metri i brzine tu su NAGADANJA neutemeljna u stvarnosti

i sad ja kao covek iz automobilske struke postavljam pitanje ODAKLE NJIMA TI PODACI?
u Srbiji NEMA institucije opremljene neophodnom opremom za takva istrazivanja

Poslednja izmena:
nije svaki proizvedeni automobil u svetu istih voznih karakteristika pa da se postavljau neke generalizacije..iz onog gore linka moze da se vidi da je neko jako jako neozbiljan ali voli da se pravi pametan

Kao vozač odgovorno tvrdim da se svugde efikasno može stići i ako se vozi u okviru 50km/h.
Ali ne, kod nas - što su lošiji putevi, to vozači žele brže da voze.. to je valjda varijacija onog tradicionalnog srpskog inata :lol:.
U svakom slučaju, to ne odobravam. Nervoza može i na druge načine da se reguliše, a ne brzom vožnjom. Treba krenuti od kuće 10 minuta ranije i rešen problem, nema prekoračenja.

A da - koga brine ekologija (nije mi namera da budem cinična, ali realno je tako) tu su bicikle - nije da baš mora da se koristi motorno vozilo po svaku cenu (osim ukoliko npr zbog posla morate da nosite puno stvari i slično - mnogima bi i bicikla završila posao).

biciklisti su medju najvecim pretnjama po bezbednost u saobracaju..kao dugogodisnji vozac mnogo bih se sigurnije osecao kada bi bicikl bio zabranjen kao prevozno sredstvo..ili bar da je propisan obavezan ispit iz poznavanja saobracajnih propisa za bicikl koji UCESTVUJE U SAOBRACAJU ali bez ikakvog uverenjea da taj biciklista ponaje saobracajne propise

vozac polaze vozacki ispit..poseduje vozacku dozvolu koja garantuje da je isti UPOZNAT sa saobracajnim propisima..
ono sto sam ja licno zapazio u ponasanju recimo pesaka u saobracaju misterija mi je kako mnogo vise njih ne gine u saobracaju..narocito gradske gospodje koje dignu nos na mesec i popnu se na stikle i obicno samo zapucaju preko ulice ne obaziruci se na saobracaj

Okej, onda ćemo svi da stavimo slušalice u uši i to će da nam reši problem :ok: .. hajde da se zato koncentrišemo na posledicu umesto na uzrok :ok:
(ja sve vreme pričam da SVI treba da se pridržavaju propisa, a to je druga tema)

Takvom logikom od drveta se ne vidi šuma.
Nisu slušalice problem u saobraćaju, već sve ono pre toga što nije urađeno kako treba.

Poslednja izmena:
s druge strane mi nasu saobracajnu infrastrukturu mozemo da poredimo sa africkim a ne evropskim zemljama..obilaznica oko beograda nece da se napravi ni 2120e
ogranicenje od 50km/h najveci problem pravi tranzitnom saobracaju jer nema adekvatne infrastrukture pa i tranizitni saobracaj se sprovodi KROZ naseljena mesta a ne OKOLO ili PORED

Takvom logikom od drveta se ne vidi šuma.
Nisu slušalice problem u saobraćaju, već sve ono pre toga što nije urađeno kako treba.
problem je sto ze pesacima u raznim kampanjama sugerise da "njih niko ne sme da zgazi" dok se pritisak vrsi ISKLJUCIVO na vozace..
efekat je kontraproduktivan al ko ce to kancelariskim pacovima da objasni kad oni misle da su posisali svu pamet sveta ..

nista ne znaci da samo vozaci paze//i pesaci moraju da paze i da se malo vise ulozi u edukaciju pesacke populacije a malo manje u izmisljanje kaznenih mera za vozace sve bi bilo mnogo bezbednije a to je valjda u interesu SVIH NAS

saobracaj je PRE I IZNAD SVEGA dinamicka kategorija..NEPREDVIDLJIV JE.i maksimalana opreznost SVIH ucesnika je imperativ
ovaj deo sa slusalicama je GLUPOST..medju pesacima ima i gluvih osoba i osoba ostecenog sluha...sluh nije neophodno culo da bi se pesak uverio da moze bezbedno da predje ulicu bez obzira da li je prelazi preko pesackog prelza ili vanj njega..treba da POGLEDA levo i desno i da proceni razdaljinu najblizih automobila kao i njihovu brzinu ..jer bez obizra kojim brzinom se vozilo kretalo dal 50 dal 150 zaustavni put uvek postoji

cini mi se da ovde ima ljudi koji veruju da vozaci pesake gaze namerno i svesno?!!!

Koliko sam upucena, kada je stupio na snagu nov zakon o saobracaju receno je i to da ne smes da prelazis pesacki prelaz sa obe slusalice u usima.
Mene je vise puta mogao da zgazi neko, jer slusam muziku i ne obazirem se, ali sam se naucila pa vise to ne praktikujem.
Jeste na vozacima veci pritisak, a i trebao bi biti jer se ne moze meriti snaga coveka koji krsi neki propis i automobila, njegovoj snazi pa i brzini udarca.

Poslednja izmena:
cini mi se da ovde ima ljudi koji veruju da vozaci pesake gaze namerno i svesno?!!!

Baš malo pre prelazim pešački prelaz i 50 metara dalje neka stara žena hladnokrvno počne da prelazi prometnu magistralu, ne osvrćući se levo i desno.
Kola se zaustavljaju ispred nje i puštaju je da prođe.
I kakve veze imaju slušalice sa time?
Nikakve, već ko ne pazi, jednako ne pazi sa slušalicama, kao i bez slušalica.

Baš malo pre prelazim pešački prelaz i 50 metara dalje neka stara žena hladnokrvno počne da prelazi prometnu magistralu, ne osvrćući se levo i desno.
Kola se zaustavljaju ispred nje i puštaju je da prođe.
I kakve veze imaju slušalice sa time?
Nikakve, već ko ne pazi, jednako ne pazi sa slušalicama, kao i bez slušalica.

upravo u tome je sustina..salzem se u potpunosti

ili ova gore glupost

kazu u onom obrazlozenju da je zaustavni put automobila koji se krece brzinom od 50km/h 9 metara kraci od zaustavnog puta automobila koji se krece 60km/h..KOG automobila? u KOJIM USLOVIMA?

Ti ne govoriš o normalnim okolnostima i u takvim okolnostima džungle nema pravila.
Već treba lepo rešiti tu džunglu, da bude pregledna i ostalo, a ne od ljudi očekivti da budu Tarzani, jer to jednostavno nije normalno.
e tu na scenu stupa saobracajna policija..ali ne kao sluzba koja se stara o bezbednosti u sabrcaju vec kao instrumenat popunjavanja crne rupe zvane budzetski deficit..pa se masovno kaznjava i ko nije i ko jeste kriv..i ya katastrofalno stanje u saobracaju su zapravo oni najodogovorniji..oni i prekrsajni sudovi..zasto? i ja sam sebi postavljam pitanje na kraju zasto da se pridrzavam saobracajnih propisa kad moram da budem bar jednom godisnje kaznjen jer tako rek'o drug "organ" dal policije dal pravosudja dal oba "organa" udruzeno..ljude boli kad plate kaznui li budu osudjeni a da nisu nista nezakonito uradili..a posto kaznjeni ljudi MORAJU da budu jer nesposobnoj vladi treba para sto je PRIMARNI razlog kaznene politike ovde i brojih odredbi zakona.ljudi krise saobracajne propise samo tako pa ako ih uhvate uhvate bar im ne bude krivo kad im naplate kaznu ili osude..
koliko ljudi je u stanju da shvati mehanizam?

Takodje se slazem sa ovom sustinom gore.

Gledala sam ja i levo i desno, al malo je opet falilo da bude "ne brže od života"... tamo je kružni tok, ni pešaci nemaju dobar pregled ko će "sa strane" da im se ulije, posebno kad se to čini mnogo brže od propisanih max 50km/h....
Kakve veze ima sto je kruzni tok? Svi pesacki prelazi su i dalje isti. U prvoj polovini ti dolaze sa leve strane u drugoj sa desne. Kad ti dolaze iz kruznog toka, nailaze ti u najbolje slucaju direktno na pesacki, znaci sa tvoje ciste leve strane ili levo otpozadi, oni koji se ne iskljucuju iz sredine toka, nego sa ivice. Ne razumem sta tu moze da bude iznenadjujuce i neocekivano. Potpuno istu situaciju mozes da dozivis na bilo kojoj neregulisanoj raskrsnici, imas one koji ti dolaze pravce s leva i one koji skrecu svoje desno i dolaze ti "iza coska". Ja kontam da bi svaka odrasla osoba morala da nauci gde i kako da gleda kad prelazi ulicu.

Iskreno, smatram da prosto nisi dovoljno pazljivo pogledala oko sebe sta ko radi ili imas neki problem sa procenom stanja stvari. Ja bih se kladio da je ovo prvo u pitanju, jer i kao vozac i kao pesak sam se nagledao, pomenuo je to Navar, pesaka koji pice ne zarezuju, ko da je ulica samo njihova. Pritom se ovde ne radi samo o bezobrazluku, koga s vremenom ima sve vise i vise, nego se radi i o manjku svesti o tome kako se treba ponasati na ulici.
Mene su roditelji naucili od malih nogu onom osnovno, pogledas levo, pogledas desno. I naucili su me da se plasim ulice (dobro, mozda sam to malo vise sam naucio, jer sam prosto takav). Ja i dan danas, uvek gledam levo i desno. Nekim ce ovo zvucati smesno, ali cak i na zelenom pesackom. Jedino ne gledam kad prelazim sa velikom grupom ljudi, mada i tada obracam paznju koliko i kako koce automobili koji prilaze prelazu.
U zakonu stoji, neko je u ovih 7 stranica i taj deo citirao, da je pesak duzan da se uveri da moze da bezbedno predje ulicu itd... Jel neko nekad cuo da je iko kaznjen po tom osnovu? Ja nisam, a cisto sumnjam da je i zaista iko ikad. To su one stvari u zakonu koje se nikad u praksi ne primenjuju kako je propisano, niti iko vodi racuna da sankcionise po tom osnovu. Al' ajde sad da postavim kljucno pitanje. Sto to ne bi bilo kaznjivo, ako mogu i slusalice?

Ja odgovorno tvrdim, da kad bi sad nekim cudom nas pravosudni sistem proradio kako treba i policija sprovodila zakon kako pise, da bi sistematsko jurenje gradjana po ulici i kaznjavanje, za na prvom mestu ne poznavanje osnovne gradjanske kulture da se na ulici gleda levo i desno (ili kako to zakon kaze, da se pesak uveri u siguran i slobodan prelaz), a onda i za bahato ponasanje (ono prelazenje nogu pred nogu ili po sto duzoj dijagonali), dovelo nas u red preko noci, a sve bi to pokazalo nekoliko puta bolje rezultate nego izmisljena pravila o slusalicama i slicnim glupostima.

Jbte, ajde da zabranimo ljudima da prelaze ulicu sa rukama u dzepovima, posto ako se nesto desi, vece su sanse da ce bolje proci kad su ruke slobodne da se docekas!? Ajde bre...

e tu na scenu stupa saobracajna policija..ali ne kao sluzba koja se stara o bezbednosti u sabrcaju vec kao instrumenat popunjavanja crne rupe zvane budzetski deficit..pa se masovno kaznjava i ko nije i ko jeste kriv..i ya katastrofalno stanje u saobracaju su zapravo oni najodogovorniji..oni i prekrsajni sudovi..zasto? i ja sam sebi postavljam pitanje na kraju zasto da se pridrzavam saobracajnih propisa kad moram da budem bar jednom godisnje kaznjen jer tako rek'o drug "organ" dal policije dal pravosudja dal oba "organa" udruzeno..ljude boli kad plate kaznui li budu osudjeni a da nisu nista nezakonito uradili..a posto kaznjeni ljudi MORAJU da budu jer nesposobnoj vladi treba para sto je PRIMARNI razlog kaznene politike ovde i brojih odredbi zakona.ljudi krise saobracajne propise samo tako pa ako ih uhvate uhvate bar im ne bude krivo kad im naplate kaznu ili osude..
koliko ljudi je u stanju da shvati mehanizam?

Ako je npr. donet zakon da je ograničenje brzine u gradu 50km/h, koliko automobila ide brzinom <=50km/h?
Da li se stvarno želi ograničiti brzina kretanja zakonom, radi bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, ili se želi imati džungla i mreža za magarce zvana ograničenje 50km/h, tako da se u svakom momentu može uhvatiti par magaraca da ponesu teret propisa?

Zar je teško postaviti kamere na raskrsnice i lepo i kulturno svima koje radar uhvati da voze preko 50km/h poslati dokaz u formi video zapisa i opomenu ili kaznu na kućnu adresu?
I ko hoće neka udara glavom o zid propisa, a ko neće neka vozi lepo kulturno i zdravo doviđenja.
A verujem da bi bilo onih, koji bi želeli da voze, bez da udaraju glavom o zid propisa.

E da bi ovo sve imalo smisla, prvo mora propis da bude proizvod spoznaje zdravog razuma, a ne birokratskog želudca, i to tako da se jasno vidi koja suština se želi postići, a to je u ovom slučaju ograničenje brzine vozila u gradu na 50km/h.
A ako se suštinski ne želi ograničiti brzina na 50km/h, onda ne treba ni formalno, i lepo ukinuti to ograničenje i postaviti na 80 koliko većina i vozi, da se od ljudi ne prave magarci.

Takodje se slazem sa ovom sustinom gore.

Kakve veze ima sto je kruzni tok? Svi pesacki prelazi su i dalje isti. U prvoj polovini ti dolaze sa leve strane u drugoj sa desne. Kad ti dolaze iz kruznog toka, nailaze ti u najbolje slucaju direktno na pesacki, znaci sa tvoje ciste leve strane ili levo otpozadi, oni koji se ne iskljucuju iz sredine toka, nego sa ivice. Ne razumem sta tu moze da bude iznenadjujuce i neocekivano. Potpuno istu situaciju mozes da dozivis na bilo kojoj neregulisanoj raskrsnici, imas one koji ti dolaze pravce s leva i one koji skrecu svoje desno i dolaze ti "iza coska". Ja kontam da bi svaka odrasla osoba morala da nauci gde i kako da gleda kad prelazi ulicu.

Iskreno, smatram da prosto nisi dovoljno pazljivo pogledala oko sebe sta ko radi ili imas neki problem sa procenom stanja stvari. Ja bih se kladio da je ovo prvo u pitanju, jer i kao vozac i kao pesak sam se nagledao, pomenuo je to Navar, pesaka koji pice ne zarezuju, ko da je ulica samo njihova. Pritom se ovde ne radi samo o bezobrazluku, koga s vremenom ima sve vise i vise, nego se radi i o manjku svesti o tome kako se treba ponasati na ulici.
Mene su roditelji naucili od malih nogu onom osnovno, pogledas levo, pogledas desno. I naucili su me da se plasim ulice (dobro, mozda sam to malo vise sam naucio, jer sam prosto takav). Ja i dan danas, uvek gledam levo i desno. Nekim ce ovo zvucati smesno, ali cak i na zelenom pesackom. Jedino ne gledam kad prelazim sa velikom grupom ljudi, mada i tada obracam paznju koliko i kako koce automobili koji prilaze prelazu.
U zakonu stoji, neko je u ovih 7 stranica i taj deo citirao, da je pesak duzan da se uveri da moze da bezbedno predje ulicu itd... Jel neko nekad cuo da je iko kaznjen po tom osnovu? Ja nisam, a cisto sumnjam da je i zaista iko ikad. To su one stvari u zakonu koje se nikad u praksi ne primenjuju kako je propisano, niti iko vodi racuna da sankcionise po tom osnovu. Al' ajde sad da postavim kljucno pitanje. Sto to ne bi bilo kaznjivo, ako mogu i slusalice?

Ja odgovorno tvrdim, da kad bi sad nekim cudom nas pravosudni sistem proradio kako treba i policija sprovodila zakon kako pise, da bi sistematsko jurenje gradjana po ulici i kaznjavanje, za na prvom mestu ne poznavanje osnovne gradjanske kulture da se na ulici gleda levo i desno (ili kako to zakon kaze, da se pesak uveri u siguran i slobodan prelaz), a onda i za bahato ponasanje (ono prelazenje nogu pred nogu ili po sto duzoj dijagonali), dovelo nas u red preko noci, a sve bi to pokazalo nekoliko puta bolje rezultate nego izmisljena pravila o slusalicama i slicnim glupostima.

Jbte, ajde da zabranimo ljudima da prelaze ulicu sa rukama u dzepovima, posto ako se nesto desi, vece su sanse da ce bolje proci kad su ruke slobodne da se docekas!? Ajde bre...

Ma ok, ko što rekoh, svi treba da nosimo slušalice, i to je to :mrgreen: .
Je l' sad ok? :lol:
Mislim, ko je hteo da izvuče neku poentu iz mojih postova, to je lako mogao učiniti na prethodnim stranama i to je to :).
Sasvim sam dovoljno obrazložila zašto mislim da je bolje kretati se u saobraćaju bez dodatnog ometanja :).

Ma ok, ko što rekoh, svi treba da nosimo slušalice, i to je to :mrgreen: .
Je l' sad ok? :lol:
Mislim, ko je hteo da izvuče neku poentu iz mojih postova, to je lako mogao učiniti na prethodnim stranama i to je to :).
Sasvim sam dovoljno obrazložila zašto mislim da je bolje kretati se u saobraćaju bez dodatnog ometanja :).

Da li misliš da treba zabraniti nošenje kapuljače dok se prelazi preko prelaza, jer kapuljača ometa čulo sluha?

Da li misliš da treba zabraniti nošenje kapuljače dok se prelazi preko prelaza, jer kapuljača ometa čulo sluha?

Ne, mislim da se treba umotati tako da slučajno ne možemo normalno da vidimo, čujemo, itd :mrgreen: .
Pošto je ovo već offtopic, ponoviću još jednom, pa da zaključimo temu što se konkretno mojih stavova tiče - već sam rekla sve što smatram relevantnim po pitanju nošenja slušalica u saobraćaju i razlozima za i protiv, ima na prethodnim stranama.
Pa ko kako voli, nek' izvoli
A sad se možemo vratiti diskusiji na konstruktivan način :).

Back