Takodje se slazem sa ovom sustinom gore.
Gledala sam ja i levo i desno, al malo je opet falilo da bude "ne brže od života"... tamo je kružni tok, ni pešaci nemaju dobar pregled ko će "sa strane" da im se ulije, posebno kad se to čini mnogo brže od propisanih max 50km/h....
Kakve veze ima sto je kruzni tok? Svi pesacki prelazi su i dalje isti. U prvoj polovini ti dolaze sa leve strane u drugoj sa desne. Kad ti dolaze iz kruznog toka, nailaze ti u najbolje slucaju direktno na pesacki, znaci sa tvoje ciste leve strane ili levo otpozadi, oni koji se ne iskljucuju iz sredine toka, nego sa ivice. Ne razumem sta tu moze da bude iznenadjujuce i neocekivano. Potpuno istu situaciju mozes da dozivis na bilo kojoj neregulisanoj raskrsnici, imas one koji ti dolaze pravce s leva i one koji skrecu svoje desno i dolaze ti "iza coska". Ja kontam da bi svaka odrasla osoba morala da nauci gde i kako da gleda kad prelazi ulicu.
Iskreno, smatram da prosto nisi dovoljno pazljivo pogledala oko sebe sta ko radi ili imas neki problem sa procenom stanja stvari. Ja bih se kladio da je ovo prvo u pitanju, jer i kao vozac i kao pesak sam se nagledao, pomenuo je to Navar, pesaka koji pice ne zarezuju, ko da je ulica samo njihova. Pritom se ovde ne radi samo o bezobrazluku, koga s vremenom ima sve vise i vise, nego se radi i o manjku svesti o tome kako se treba ponasati na ulici.
Mene su roditelji naucili od malih nogu onom osnovno, pogledas levo, pogledas desno. I naucili su me da se plasim ulice (dobro, mozda sam to malo vise sam naucio, jer sam prosto takav). Ja i dan danas, uvek gledam levo i desno. Nekim ce ovo zvucati smesno, ali cak i na zelenom pesackom. Jedino ne gledam kad prelazim sa velikom grupom ljudi, mada i tada obracam paznju koliko i kako koce automobili koji prilaze prelazu.
U zakonu stoji, neko je u ovih 7 stranica i taj deo citirao, da je pesak duzan da se uveri da moze da bezbedno predje ulicu itd... Jel neko nekad cuo da je iko kaznjen po tom osnovu? Ja nisam, a cisto sumnjam da je i zaista iko ikad. To su one stvari u zakonu koje se nikad u praksi ne primenjuju kako je propisano, niti iko vodi racuna da sankcionise po tom osnovu. Al' ajde sad da postavim kljucno pitanje. Sto to ne bi bilo kaznjivo, ako mogu i slusalice?
Ja odgovorno tvrdim, da kad bi sad nekim cudom nas pravosudni sistem proradio kako treba i policija sprovodila zakon kako pise, da bi sistematsko jurenje gradjana po ulici i kaznjavanje, za na prvom mestu ne poznavanje osnovne gradjanske kulture da se na ulici gleda levo i desno (ili kako to zakon kaze, da se pesak uveri u siguran i slobodan prelaz), a onda i za bahato ponasanje (ono prelazenje nogu pred nogu ili po sto duzoj dijagonali), dovelo nas u red preko noci, a sve bi to pokazalo nekoliko puta bolje rezultate nego izmisljena pravila o slusalicama i slicnim glupostima.
Jbte, ajde da zabranimo ljudima da prelaze ulicu sa rukama u dzepovima, posto ako se nesto desi, vece su sanse da ce bolje proci kad su ruke slobodne da se docekas!? Ajde bre...