Полиција Милана Недића на календару МУП-а Србије

комшија

Stara legenda
Poruka
90.804
1706415572084.png

Policija Milana Nedića na kalendaru MUP-a Srbije


srpka-drzavna-straza.jpg


25. januara 2024

Srpska državna straža bila je kvislinška formacija koja je delovala na prostoru Srbije tokom nacističke okupacije. Za istoričara Radosava Tucovića stavljanje SDS-a u kalendar je "po više osnova neumesno"

Fotografija Srpske državne straže, kvislinške formacije koja je delovala na prostoru Srbije tokom nacističke okupacije, našla se na promotivnom kalendaru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije za 2024. godinu, piše Radio Slobodna Evropa. MUP se za sada nije oglasio ovim povodom.

Kalendar, koji je koncipiran pod motom „220 godina Prvog srpskog ustanka, 220 godina policije u Srbiji“, donosi brojne fotografije i umetničke slike događaja i ličnosti važnih za razvoj ove državne institucije.

U kalendaru su hronološki poređane umetničke slike i fotografije od početka 19. veka do 1960-ih godina, a među njima su i dve fotografije koje prikazuju defile pripadnika Srpske državne straže (SDS), a iznad njih je današnji grb Ministarstva unutrašnjih poslova.

Te dve fotografije su potpisane sledećom rečenicom: „Parada Srpske državne straže na Terazijama u Beogradu 1942. godine“.

Radosav Tucović, istoričar sa Instituta za savremenu istoriju, kaže za Radio Slobodna Evropa da je stavljanje SDS-a u kalendar koji je posvećen razvoju i kontinuitetu srpskih policijskih organa „po više osnova neumesno“.

Kvislinška policija

„Naime, Srpska državna straža bila je policijska organizacija, uspostavljena početkom 1942. godine, od strane tzv. Vlade narodnog spasa, na čijem čelu se nalazio Milan Nedić. Njena osnovna namena, prema nemačkim dokumentima, bila je da osigura bezbednost i poredak nemačkog okupacionog sistema na teritoriji okupirane Srbije, a samim tim i da se bori protiv svih neprijatelja nemačkog okupacionog poretka na lokalnom prostoru“, kaže Tucović koji je 2023. objavio doktorsku disertaciju o Specijalnoj policiji i njenim čelnim ljudima tokom okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu.

Tucović dalje objašnjava da je Srpska državna straža tokom svog postojanja uglavnom bila pod vrhovnom komandom okupacionog policijsko-bezbednosnog sistema, na čijem čelu se u okupiranoj Srbiji nalazio SS-grupenfirer i policijski general August Majsner.
Radio Slobodna Evropa navodi da iz Ministarstva unutrašnjih poslova nije stigao odgovor na pitanje kako su se sporne fotografije našle u kalendaru, kao i da li je za izradu kalendara bio zadužen MUP ili neka agencija van ove institucije.

Početak revizije istorije

Još od početaka Miloševićevog „buđenja naroda“ sredinom osamdesetih, dotadašnja zvanična istorija se izvrnula naglavce, pisalo je „Vreme“ u tekstu „Ko kači, a ko skida sliku Milana Nedića“.

Mada su Milošević i njegovi zvanično bili sledbenici komunističke ideologije, revizija istorije u kojoj su nekadašnji izdajnici postajali junaci i žrtve komunizma uzela je tada maha, uz prećutno odobravanje vladajuće partije. Sve što je imalo prefiks srpsko našlo je svoje mesto na javnoj sceni, pa i Milan Nedić, general vojske nekadašnje Kraljevine Jugoslavije i predsednik srpske vlade u vreme okupacije nacističke Nemačke.

Istorija se tih godina tumačila iz knjiga o Milutinu, a ocenu života i dela Milana Nedića odredila je najviše predstava Siniše Kovačevića Đeneral Milan Nedić, koja je 1992. godine počela da se izvodi na sceni Zvezdara teatra. Na premijeri se skupio krem tadašnje nacionalne inteligencije, a Matija Bećković je posle premijere izjavio: „Kao što Avala ne može izdati Beograd, tako ni Nedić nije mogao izdati Srbiju.“

Praviti izbor sto najznamenitijih ličnosti u zemlji koja se diči večitim buntovništvom, nezahvalan je posao. U takvoj knjizi pod nazivom „Sto najznamenitijih Srba“, koja se pojavila 1993. godine, našlo se mesto i za Milana Nedića. Dejan Medaković, jedan od članova stručnog odbora koji je znamenite Srbe birao, izjavio je za „Glas javnosti“ u junu 2008. da je „imao velikih problema da Nedića uvrsti među sto najznamenitijih Srba“, navodeći da je „Nedićeva uloga svesnog prihvatanja žrtve tragična, kao i čitava njegova ličnost i sudbina“. Knjiga je doživela i drugo izdanje, 2001. godine.

Pokušaj zvanične rehabilitacije

Nacionalno osvešćene snage nisu se zadovoljile „moralnom Nedićevom rehabilitacijom“ u knjigama i pozorišnim predstavama. Prvi predlog Deklaracije o zvaničnoj rehabilitaciji podnet je još 1992, a potpisali su ga poslanici u Skupštini Srbije Vojislav Nedeljković, Slobodan Rakitić, Vlatko Vuković i Milan Miković.

U toj deklaraciji se kaže da je „Đeneral Milan Nedić zaslužan za spas milion ljudskih života (uglavnom Srba)“, da Nedić „nikada nije bio, niti može biti izdajnik narodni, kakvim ga proglasiše komunisti“, i traži se da Nedić „bude proglašen za jednog od najvećih srpskih sinova, jer mu u veličanstvenoj zagrobnoj vojsci Srbije pripada jedna od čelnih pozicija“.

Antisemitizam

Nedićeva vlada donela je 1941. uredbe poput one o univerzitetu, po kojoj „Jevreji i Cigani ne mogu biti slušaoci univerziteta“, uredbe o „udaljavanju Jevreja i Cigana iz državne službe“, promene imena beogradskih ulica koje imaju veze sa Jevrejima i Ciganima (Ada Ciganlija je postala Srpska ada, Bajlonijeva pijaca Dorćolska pijaca, Izrailjeva ulica Mike Alasa, Jevrejska je postala Dorćolska).

Uredba o „pripadanju imovine Jevreja u Srbiji“ doneta je 28. avgusta 1942, a po toj uredbi „Imovina onih Jevreja koji su 15. aprila 1941. bili državljani bivše Kraljevine Jugoslavije, ako se nalazi na srpskom području pripada Srbiji bez ikakve naknade“.

Nedić i Ljotić

General Helmut Ferster, privremeno komandant nemačkih vojnih snaga u Srbiji, već je krajem aprila za šefa komesarske uprave postavio Milana Aćimovića, iskusnog policajca, koji se specijalizirao u Berlinu, Štutgartu i Magdeburgu, a posle bio i ministar unutrašnjih poslova u vladi Milana Stojadinovića. Međutim, ubrzo su konstatovali da taj čovek u narodu nema nikakvog autoriteta. Aćimović je 1945. godine prilikom povlačenja četnika iz Srbije u borbi sa narodnooslobodilačkom vojskom poginuo na Zelengori.

Odluka je pala da formalni prvi čovek u Beogradu bude Nedić, za koga su verovali da uživa ugled kao vojnik, pogotovu kao junak iz Balkanskih i Prvog svetskog rata, ali je Aćimović postao i njegov ministar unutrašnjih poslova.

Najbliži nemačkim vlastima, međutim, i dalje je bio Dimitrije Ljotić. On je posle uvođenja kraljeve diktature kratko bio ministar pravde u vladi Petra Živkovića, ali je smenjen kad je predložio donošenja Ustava, koji bio zaveo poredak sličan kakav je za Nemačku tada već predvideo Adolf Hitler. Posle toga je osnovao svoju organizaciju „Zbor“. Malo ko je zapamtio da je ime tog pokreta zapravo bio „Združena borbena organizacija rada“. Na radnike se pozivao baš kao i Hitler čija se partija „punim imenom i prezimenom“ zvala Nacionalistička socijalistička nemačka radnička partija.“ Već septembra 1941. Ljotiću je dozvoljeno da sakupi pet bataljona „Srpske dobrovoljačke komande“ sa 3000, na kraju rata do 8000 boraca. Nije pristao da kao ministar privrede uđe u vladu Milana Nedića, ali je u nju delegirao dva člana Zbora.

link


За време окупације, Милан Недић је заједно са Димитријем Љотићем развио домаћу верзију фашизма следећи Љотићеву "визију" сталешког друштва са "обоженим сељаком" у центру. Недић је био веран нацистички слуга. "Српски народ", говорио је Недић, "одређен је да на Балкану буде чувар и жандарм за планове Рајха". У периоду од октобра 1941. до маја 1942. године, 80% београдских Јевреја је скончало у укупно четири београдска логора. Убијани су у масовним стрељањима или употребом гаса, у тзв. душегупки, камиону-убици који је довезен из Берлина у Београд у фебруару 1942. и који је кружио Београдом док су у њему Јевреји гушени гасом. Душегупком су управљали Недићеви жандари. Недићева полиција, сада у календару МУП-а Србије, приморавала је београдске Јевреје да носе жуте траке, а онда их хапсила и одводила у логоре, заједно са Србијанским родољубима који су се на било који начин противили окупацији и фашизму. Велика срамота за Србију је што су се фотографије таквих издајника нашле у календару МУП-а. Међутим, ово можда и најбоље осликава праву природу анти-Србијанског режима Чипуљчанина.
 
То је део наше историје. Добро је што коначно имамо људе на власти који поштују српску историју.
Već primam telepatske poruke mnogih: NEMA srpske istorije koju treba da pamtimo, osim ono od 1945-e do 1989. Sve ostalo je za sramotu! :hahaha:
 
То је део наше историје. Добро је што коначно имамо људе на власти који поштују српску историју.
Ajd ne svirajte qujcu vise..

Srbi ne postuju ono sto jeste deo njihove istorije, prave praznine od po 40 50 60 godina u vise mahova, a onda im je deo istorije nesto sto je trajalo godinu dve i to pod prisilom bez sopstvene drzave....ili racunate da je 1942 Srbija bila drzava?

Umno obolela Srbija danas vise i ne mari za logiku , totalno je sve bezobrazno i bez kriterijuma i logike..
 
Ajd ne svirajte qujcu vise..

Srbi ne postuju ono sto jeste deo njihove istorije, prave praznine od po 40 50 60 godina u vise mahova, a onda im je deo istorije nesto sto je trajalo godinu dve i to pod prisilom bez sopstvene drzave....ili racunate da je 1942 Srbija bila drzava?

Umno obolela Srbija danas vise i ne mari za logiku , totalno je sve bezobrazno i bez kriterijuma i logike..
То је било за време титоизма и ,, демократа". Али данас се ствари очигледно мењају. Погледај како је Српска Војска обележила Савиндан јуче:


Дакле, неке ствари се итекако мењају. На боље.
 
Menjaju se sipak na bolje....
Neokomunjare, neosrbonacionalisti, isti qujac
Mozda da pojasnim, da neokomunjare su mahom stari komunisti koji su usled senilnosti poceli da kolor realnost gledaju kroz crno belo secanje svog nekadasnjeg komunizma, da ne ulazim koliko su stvarno bili komunisti a koliko samo trazili identitet u autokratiji koju su pronalazili u tom komunistickom poretku....
 
Ajd ne svirajte qujcu vise..

Srbi ne postuju ono sto jeste deo njihove istorije, prave praznine od po 40 50 60 godina u vise mahova, a onda im je deo istorije nesto sto je trajalo godinu dve i to pod prisilom bez sopstvene drzave....ili racunate da je 1942 Srbija bila drzava?

Umno obolela Srbija danas vise i ne mari za logiku , totalno je sve bezobrazno i bez kriterijuma i logike..
Nedićeva Srbija je bila VIŠE SRPSKA nego Kraljevina Jugoslavija i Titov Šugoslavija! To su bile decenije u kojima su Srbi trebali da slušaju i trpe hrvatska i komunjarska antisrpska i separatistička prok*njvanja.....
 

1706421526880.png

DRAGAN BURSAĆ: Nedićevi nacisti na kalendaru srbijanskog MUP-a


"Slabo se šta promijenilo u ideološkom smislu od te 1942. do danas u Srbiji"


1706267525-nedic.jpg


27. JAN 2024.

U Srbiji se desio skandal, koji to više i nije. Jer je Srbija nadišla i skandale i samu sebe, i jer je Srbija normalizovala nacizam kao poželjnu aktivnost, kako u sadašnjosti tako i u prošlosti.

Najbukvalnije.

Nedićevci na duplerici


Naime, kvislinška neonacistička formacija Srpska državna straža, koja je djelovala na prostoru Srbije tokom njemačke nacističke okupacije pod komandom izdajnika Milana Nedića, našla se na promotivnom kalendaru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije za 2024. godinu.

Da dobro ste pročitali!

I vidite ono što je bila (nominalna) sramota Srbije zadnjih makar pola vijeka, u zadnje vrijeme se izvrnulo u ponos Srbije.

Nakaradno, ali je tako.

Samo se pitam da li srpske vlasti lažu sad ili tad? Ili će biti da su se za vrijeme mrskog im socijalizma samo pretvarale kako su raskrstile sa nacistima i fašistima u svojim redovima, a da su najiskrenije u vajnoj demokratiji sve sa rehabilitovanim Dražom Mihailovićem, Nikolom Kalabićem i vaskolikim četničkim pokretom kazale ko im je srcu drag.

Pa čak ni u takvoj, revizionizmom premreženoj Srbiji, Milan Nedić i njegove nacističke falange nisu rehablitiovane. Za one koji ne znaju, zahtjev za rehabilitaciju predsjednika kvislinške Vlade Srbije tokom Drugog svjetskog rata Milana Nedića, Viši sud u Beogradu je odbio još 2019. godine.
Sve do sad, kako se čini.

Naime, kako stoji u zvaničnom saopštenju od petka, 26. januara MUP Srbije je naveo da je SDS (Srpska državna straža) „deo istorijskog razvoja srpske policije, pa su njihove fotografije uvrštene u kalendar (…) da bi ilustrovale izgled policije tokom okupacije“.

E, ako vam je Nedićevski okupacioni zbor dio “istorijskog razvoja“ onda ne treba da čudi što su vam danas zvijezde ratni zločinci i koljači Mladić, Krstić, Karadžić i ostala krvava bratija.

Kako stoji u dalje u zvaničnom saopštenju, na fotografiji je prikazana „Parada Srpske državne straže na Terazijama u Beogradu 1942. godine“, piše Radio Slobodna Evropa, a povjesničari već sad govore da je i sam datum fotografije netačan, jer se radi o paradi koja je održana mnogo kasnije, kad su ove formacija imale debelo krvi na svojim rukama, a što je još poraznije i strašnije.

Lokalni neonacisti su bili regularna vojna formacija u okupiranoj Srbiji

Za one koji ne znaju, Milan Nedić, koji je bio na čelu kvislinškog aparata u okupiranoj Srbiji, u cilju gušenja antifašističkog otpora je imao dvije oružane formacije – Srpsku državnu stražu i Srpsku graničnu stražu.

Ovi prvi, dakle SDS su osnovani 1942. sa ciljem očuvanja okupacionog fašističkog poretka i borbe protiv antifašističkih snaga.

Za njih su vezani brojni zločini, a bili su poznati po surovostima kako bi, prema riječima istoričara Milivoja Bešlina, uklopili okupiranu Srbiju u „novi poredak“ predvođen nacističkom Njemačkom Adolfa Hitlera.

1706421553952.png


Doduše, treba znati da se tom istom Hitleru divio i vrh Crkve Srbije na čelu sa vladikom Nikolajem Velimirovićem, koji je na sva zvona hvalio Adolfa Hitlera. Pa je onda, ako čitamo povijest u tom ključu, zapravo potpuno normalno što su lokalni neonacisti bili regularna vojna formacija u okupiranoj Srbiji.
I njima se danas odaje počast!

Neonacista kao stvar prestiža!

Što znači da Srbija nije otišla puno od same sebe od prije osamdeset godina.

“Neko u MUP-u je svesno i namerno želeo da uspostavi kontinuitet sa fašističkim i zločinačkim formacijama koje su bile u funkciji okupatora, odnosno, Trećeg rajha. Time nije samo izvršena rehabilitacija domaćeg fašizma, već je i legitimisana i kao poželjna predstavljena izdaja zemlje, jer je kolaboracija drugo ime za izdaju“, govori za beogradsko “Vreme“ povjesničar Milovoj Bešlin.

I upravo je to poenta!

93259214_10157796403571628_2405912856697503744_n.jpg


U Srbiji danas, u kojoj su četnici odavno prebačeni na “pozitivnu stranu istorije“, a partizani protjerani na margine kao “crveni nakot“ i “Brozova kopilad“ ne samo da je zakonski dozvoljeno slaviti naciste i njihove sluge nego je i društveno poželjno i politički probitačno. A što nam ne govori samo jedno o jadnom stanju srbijanske politike nego i o mizeriji trenutnog stanja narodnog duha u toj istoj Srbiji.

I što je najstrašnije, nije to samo produkt Vučićeve autarhije, a ne! Podsjećam vas da su i tzv. demokratske vlasti nakon pada Miloševića bile te koje su rehabilitovale četnike, uvele vjeronauku u škole, a beogradske vlasti u to vrijeme su po riječima Milivoja Bešlina, kačile među gradonačelnike prestonice i sliku šefa zloglasne, fašističke policije Dragog Jovanovića.

milan-nedic.jpg


Pa je onda zapravo gotovo iluzorno očekivati da će u četnifikovanoj Srbiji danas neko dići glas protiv ovog skarednog čina izvedenog pod patronatom države Srbije. Takvi su samo statistička greška, skrajnuti od svega!

Mada, ja to gledam sa potpuno drugačije strane. Naime u MUP-u Srbije su se pojavili potpuno iskreni ljudi koji su samo stavili jedinu zakonsku srpsku vojnu formaciju koja se tada šepurila po Beogradu. A to što je bila nacistička, pa to nam mnogo više govori o stanju tadašnjeg Beograda!

Samo mi se čini da se slabo šta promijenilo u ideološkom smislu od te 1942. do danas u Srbiji. Ako lažem ja, ne laže kalendar u stanicama policije Srbije!
 
Inace tema je dobra iz jednog drugog ugla..

Koliko je slicnosti izmedju danasnjeg trenutka i trenutka 1942 i okupacije od strane Nemacke u tom trenutku....?


Da li smo usred meke okupacije i to dobrovoljne?
Ta okupacija nije ekonomska u smislu prinudnog rada, ali je mozda ekonomska i bankarska u smislu otimanja viska vrednosti i visine naknada koje se uzimaju..
Ta okupacija nije u smislu ausvajsa ali mozda jeste u smislu da sve vojne ciljeve odredjuje NATO.
Ta okupacija nije u smislu da mora neki orkestar da svira lili marlen i da se odaje smotra nacistickoj nemackoj , ali je u smislu da nasi mediji robuju zutoj stampi , da robuju najnizim nagonima Srba da su im cak i Farma i zadrugari neka vrsta elite ili bukvalno elita...

Kulturna okupacija od strane najnizih formi svesti....


U tom smislu , ako privodimo stanje realnom stanju naroda, onda se treba totalno promeniti pristup svemu , ali samo u detaljima, ne puno i nikako u sustini..

Dakle treba ostaviti par osnovnih skola i srednjih skola koje ce drzati izuzetan kvalitet nastave i obrazovanja, a ostalo spustiti na zaebanciju i stancanje diploma...
Tih par skola bi hvatalo u svoju mrezu ono malo talenata koji se slucajno rode u Srbiji , i cilj im je izvlacenje tih talenata van Mediokritetnog tj Megapolisa Srbije...
Smanjiti trosenje za fiktivna istrazivanja i nauku u Srbiji , Kulturu takodje malo modifikovati da bude u skladu sa narodom..

Tako se stvaraju preduslovi za RAJ na zemlji za lenstine i glupe ljude, tj Srbija moze dobiti jednu medjunarodnu poziciju koja je i isplativa i nemerljiva....drzava gde se zivi lepo ako si glup i ako si lenj, nesto poput Monaka ....
 
То је део наше историје. Добро је што коначно имамо људе на власти који поштују српску историју.
Onda slobodno tu možeš dodati i janjičare na primer ili okupatorske vlasti bilo koje države poput Austro-Ugarske ili Bugarske.
Nedićeva uloga može biti i i pozitivna, neko za njega može reći i da je tragični heroj, ali opet ne menja činjenicu da je bio Hitlerov sluga i saučesnik okupacije zemlje, dakle nema mesta **slavljenju** već samo nekakvom tihom i stidljivom poštovanju u smislu "da to i nije bilo tako loše kakva je bila alternativa".
Bar ja tako gledam.
 
Nije bila drzava....
Била је de facto држава јер су joj Немци признавали све атрибуте државности. Немци су признавали и тесно сарађивали са Недићевом "Владом националног спаса". Признавали су Недићеву полицију и наоружавали стајаћу војску под именом "Српска државна стража". Љотићев "Српски добровољачки корпус" је новембра 1944. и званично проглашен SS формацијом. Припадници обе квислиншке формације који су успели да побегну из Србије с Немцима у Немачку после рата су сви добили немачке борачке пензије као и Немци-бивши војници Вермахта. Немци су признавали и валуту тзв. Недићеве Србије, па је тако "недићев" динар био званично средство плаћања и регуларно се током окупације мењао у рајсхмарке.

1706423299529.png

Припадници Српског добровољачког корпуса на смотри


1706423381825.png


1706423431133.jpeg

Недићеви динари
 
@комшија , докле ћеш да просипаш ову антисрпску пропаганду? Гори си и од Чанка кога је Мудри Миломир лепо поклопио у овој емисији када је почео да пљује Ђенерала Недића:

 

DRAGAN BURSAĆ: Nedićevi nacisti na kalendaru srbijanskog MUP-a


"Slabo se šta promijenilo u ideološkom smislu od te 1942. do danas u Srbiji"


Pogledajte prilog 1489697

27. JAN 2024.

U Srbiji se desio skandal, koji to više i nije. Jer je Srbija nadišla i skandale i samu sebe, i jer je Srbija normalizovala nacizam kao poželjnu aktivnost, kako u sadašnjosti tako i u prošlosti.

Najbukvalnije.

Nedićevci na duplerici


Naime, kvislinška neonacistička formacija Srpska državna straža, koja je djelovala na prostoru Srbije tokom njemačke nacističke okupacije pod komandom izdajnika Milana Nedića, našla se na promotivnom kalendaru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije za 2024. godinu.

Da dobro ste pročitali!

I vidite ono što je bila (nominalna) sramota Srbije zadnjih makar pola vijeka, u zadnje vrijeme se izvrnulo u ponos Srbije.

Nakaradno, ali je tako.

Samo se pitam da li srpske vlasti lažu sad ili tad? Ili će biti da su se za vrijeme mrskog im socijalizma samo pretvarale kako su raskrstile sa nacistima i fašistima u svojim redovima, a da su najiskrenije u vajnoj demokratiji sve sa rehabilitovanim Dražom Mihailovićem, Nikolom Kalabićem i vaskolikim četničkim pokretom kazale ko im je srcu drag.

Pa čak ni u takvoj, revizionizmom premreženoj Srbiji, Milan Nedić i njegove nacističke falange nisu rehablitiovane. Za one koji ne znaju, zahtjev za rehabilitaciju predsjednika kvislinške Vlade Srbije tokom Drugog svjetskog rata Milana Nedića, Viši sud u Beogradu je odbio još 2019. godine.
Sve do sad, kako se čini.

Naime, kako stoji u zvaničnom saopštenju od petka, 26. januara MUP Srbije je naveo da je SDS (Srpska državna straža) „deo istorijskog razvoja srpske policije, pa su njihove fotografije uvrštene u kalendar (…) da bi ilustrovale izgled policije tokom okupacije“.

E, ako vam je Nedićevski okupacioni zbor dio “istorijskog razvoja“ onda ne treba da čudi što su vam danas zvijezde ratni zločinci i koljači Mladić, Krstić, Karadžić i ostala krvava bratija.

Kako stoji u dalje u zvaničnom saopštenju, na fotografiji je prikazana „Parada Srpske državne straže na Terazijama u Beogradu 1942. godine“, piše Radio Slobodna Evropa, a povjesničari već sad govore da je i sam datum fotografije netačan, jer se radi o paradi koja je održana mnogo kasnije, kad su ove formacija imale debelo krvi na svojim rukama, a što je još poraznije i strašnije.

Lokalni neonacisti su bili regularna vojna formacija u okupiranoj Srbiji

Za one koji ne znaju, Milan Nedić, koji je bio na čelu kvislinškog aparata u okupiranoj Srbiji, u cilju gušenja antifašističkog otpora je imao dvije oružane formacije – Srpsku državnu stražu i Srpsku graničnu stražu.

Ovi prvi, dakle SDS su osnovani 1942. sa ciljem očuvanja okupacionog fašističkog poretka i borbe protiv antifašističkih snaga.

Za njih su vezani brojni zločini, a bili su poznati po surovostima kako bi, prema riječima istoričara Milivoja Bešlina, uklopili okupiranu Srbiju u „novi poredak“ predvođen nacističkom Njemačkom Adolfa Hitlera.

Pogledajte prilog 1489699

Doduše, treba znati da se tom istom Hitleru divio i vrh Crkve Srbije na čelu sa vladikom Nikolajem Velimirovićem, koji je na sva zvona hvalio Adolfa Hitlera. Pa je onda, ako čitamo povijest u tom ključu, zapravo potpuno normalno što su lokalni neonacisti bili regularna vojna formacija u okupiranoj Srbiji.
I njima se danas odaje počast!

Neonacista kao stvar prestiža!

Što znači da Srbija nije otišla puno od same sebe od prije osamdeset godina.

“Neko u MUP-u je svesno i namerno želeo da uspostavi kontinuitet sa fašističkim i zločinačkim formacijama koje su bile u funkciji okupatora, odnosno, Trećeg rajha. Time nije samo izvršena rehabilitacija domaćeg fašizma, već je i legitimisana i kao poželjna predstavljena izdaja zemlje, jer je kolaboracija drugo ime za izdaju“, govori za beogradsko “Vreme“ povjesničar Milovoj Bešlin.

I upravo je to poenta!

Pogledajte prilog 1489701

U Srbiji danas, u kojoj su četnici odavno prebačeni na “pozitivnu stranu istorije“, a partizani protjerani na margine kao “crveni nakot“ i “Brozova kopilad“ ne samo da je zakonski dozvoljeno slaviti naciste i njihove sluge nego je i društveno poželjno i politički probitačno. A što nam ne govori samo jedno o jadnom stanju srbijanske politike nego i o mizeriji trenutnog stanja narodnog duha u toj istoj Srbiji.

I što je najstrašnije, nije to samo produkt Vučićeve autarhije, a ne! Podsjećam vas da su i tzv. demokratske vlasti nakon pada Miloševića bile te koje su rehabilitovale četnike, uvele vjeronauku u škole, a beogradske vlasti u to vrijeme su po riječima Milivoja Bešlina, kačile među gradonačelnike prestonice i sliku šefa zloglasne, fašističke policije Dragog Jovanovića.

Pogledajte prilog 1489702

Pa je onda zapravo gotovo iluzorno očekivati da će u četnifikovanoj Srbiji danas neko dići glas protiv ovog skarednog čina izvedenog pod patronatom države Srbije. Takvi su samo statistička greška, skrajnuti od svega!

Mada, ja to gledam sa potpuno drugačije strane. Naime u MUP-u Srbije su se pojavili potpuno iskreni ljudi koji su samo stavili jedinu zakonsku srpsku vojnu formaciju koja se tada šepurila po Beogradu. A to što je bila nacistička, pa to nam mnogo više govori o stanju tadašnjeg Beograda!

Samo mi se čini da se slabo šta promijenilo u ideološkom smislu od te 1942. do danas u Srbiji. Ako lažem ja, ne laže kalendar u stanicama policije Srbije!
Ma pusti ove 'Srbe' koji još kukaju i cvile za Titom! Koju su alternativu imali Srbi posle kapitulacije 41-e? Pobeći u partizane, koji su imali za cilj ORUŽANU revoluciju za rušenje Monarhije po uzoru na Staljina... i sve ono što bi išlo sa tim.... a ZNALO se šta ide.....I borba protiv Nemaca uz uslov da za svakog oficira bude STRELJANO po 100 srpskih civila.... I takvi nam sada tupe da su bolji od Hitlera?
 
Pa čak ni u takvoj, revizionizmom premreženoj Srbiji, Milan Nedić i njegove nacističke falange nisu rehablitiovane. Za one koji ne znaju, zahtjev za rehabilitaciju predsjednika kvislinške Vlade Srbije tokom Drugog svjetskog rata Milana Nedića, Viši sud u Beogradu je odbio još 2019. godine.
Sve do sad, kako se čini.
mozete samo sami sebe da krivite jer ste i veci izdajnici od veleizdajnika vucica, i svih tih kojih se navodno gnusate, a u potaji im se divite i zavidite im, kako se njima dalo da izdaju, a vama se ne da, vec ste u zapecku, pa botujete samo na krsti za nato agresora i uck
i ovaj dulesrbenda je isto preumljen vucicem, pravi srpski prototip sns izdajnika, mene nasao da obrlece dok

Vučić vređao Srbe – ja sam gad i izdajnik, ali narod u Srbiji još gori! (VIDEO)

 
Poslednja izmena:
Onda slobodno tu možeš dodati i janjičare na primer ili okupatorske vlasti bilo koje države poput Austro-Ugarske ili Bugarske.
Nedićeva uloga može biti i i pozitivna, neko za njega može reći i da je tragični heroj, ali opet ne menja činjenicu da je bio Hitlerov sluga i saučesnik okupacije zemlje, dakle nema mesta **slavljenju** već samo nekakvom tihom i stidljivom poštovanju u smislu "da to i nije bilo tako loše kakva je bila alternativa".
Bar ja tako gledam.
izdajnicki mentalitet, kad porastes naucices, siri se kao koruptivna zaraza, samo sam ja na distanci, zaraziti se ne mogu
 
Pa čak ni u takvoj, revizionizmom premreženoj Srbiji, Milan Nedić i njegove nacističke falange nisu rehablitiovane. Za one koji ne znaju, zahtjev za rehabilitaciju predsjednika kvislinške Vlade Srbije tokom Drugog svjetskog rata Milana Nedića, Viši sud u Beogradu je odbio još 2019. godine.
Sve do sad, kako se čini.
Nisu svi Srbi bili sardnici okupatora: Recimo žandar koji je pravio red pri kafnskim tučama! Otpravnik vozova?
 

Back
Top