Hm, da.... evidentno se slazhemo u jednom... a, to je da bi se u svakoj normalnoj drzhavi (... a mi preferiramo da to, jednom postanemo...dodushe, sada je stvarno rano za to... ), svi bi pocrkali od smeha kada njihov gradjanin ne bi znao jezik te drzhave...a trazhio bi neshto od drzhave... mislim, niko ga ne bi maltretirao zbog toga, ali bi mu mnoge stvari bile uskraqene...
...jedno je ako ne znash da prichash... a sasvom drugo ako ne zhelish ili neqesh... to je veq sfera dnevne politike... to mozhe samo ovde...
Malo sam Googlao, u USA imamo veliku zajednicu Francuza, koji zhive u shumama Luizijane, i oni su inkorporirani u system kao US citizens, zhive u shumi, sat vremena telefonom do najblizheg naseljenog mesta (... bio i neki film o tome...)... a za administrativne rabote, drzhava je duzhna da im obezbedi prevodioca, ali o njihovom troshku... Jedino imaju pravo na besplatne usluge prevodjenja u policijskoj istrazi i na sudu...
u svakom sluchaju, pozdravljam odluku da policajci nauche prvo svoj jezik dooooonro, pa onda osh jedan...ukoliko je to u nameri edukacije i obrazovanja, a ne sa izrazhenom politichkm konotacijom...
Primer: rodjen sam u Prishtini i prvo sam nauchio Turski pa onda Srpski... kasnije Albanski i josh po neki... Ciganski/Romski, naravno, josh kao dete, ali dijalekt koji se razlikuje od onog kojim se pricha u Vojvodini...
Skoro svaki Albanac, starije generacije zna Srpski perfektno... (..ishli u shkole na Srpskom, to je tada bila stvar prestizha i obrazovanja...) a Turski prichali kuqi... da sada to ne objashnjavam...
po meni inicijativa za pozdrav ukoliko, nije motivisana, k'o shto rekoh, nekim suludim planom o pravljenju lokalne manjinske policije...