Policajci poliglote

Kako si onda zaključio da ako policajci uče mađarski, da u stvari to znači da većina u zemlji uči jezik manjine. Pre bi se moglo zaključiti da to rade osobe zbog prirode svog posla, a nebitno je koje su nacionalnosti...
Ako ne možeš da ispratiš moje postove nemoj ni da ih komentarišeš...baš kao što ja neću dalje komentarisati tvoje pokušaje da mi imputiraš nešto što nisam rekao.

Policajci u Kikindi će morati da znaju još neki jezik osim srpskog.

Jedan od razloga je da bi se lakše sporazumevali sa stanovništvom koje ne govori srpski...:confused:

Lepo je sve to, ali zar ne bi trebala da postoji i neka obaveza poznavanja jezika zemlje čiji si građanin? Pa kad to ispuniš, onda sva prava da dobiješ.

Znali smo i pre za ovaj problem s jezikom na severu Vojvodine, ali ako ovaj potez ne doprinese i naporima druge strane, onda džaba sve.

Manjinski jezici u policiji
2. jun 2009. | 08:49 | Izvor: B92
Kikinda -- Policajci u Kikindi na tromesečnom, ubrzanom i besplatnom kursu uče i mađarski ili romski jezik, zavisno od rejona koji pokrivaju.

Policajci u Kikindi uskoro će na poslu govoriti više jezika. Oni će, pored srpskog, biti osposobljeni da govore na mađarskom ili romskom jeziku, u zavisnosti od rejona koji pokrivaju. Kikindski policajci su već prošli kurs engleskog, a mađarski i romski naučiće do kraja godine.

Zamenik komandira policijske ispostave Kikinda kaže da će policajci koji budu naučili mađarski ili romski ostvariti bolju komunikaciju sa pripadnicima tih manjinskih zajednica.

Svrha učenja ovih jezika jeste da pripadnici manjinskih zajednica brže i lakše ostvare svoja građanska prava, a i da policiji bude lakše da komunicira sa njima.

“Problem u policijskoj upravi Kikinda je da se i malo Srba prijavljuje u policiju, a vidimo da i manjine ne žele u policiju. Najveći problem je kod Roma koji nemaju ni školu, ali ih edukujemo i radimo sa njima. Stereotip postoji, ali on mora da se razbije radom i bitno je da manjine shvate da smo mi tu zbog njih”, kaže zamenik komandira policijske ispostave Kikinda Pavle Rajkov.

Izvoli, banuj me, al neka se prethodno vidi da si falsifikovao i temu i tezu

Tri meseca je malo za bilo kakvo ozbiljnije učenje,a pogotovo što je kvalitet ''kadra'' u policiji jako nizak.Mađarski je još podnošljiv za učenje i Mađari su vrlo zahvalni za saradnju onima koji govore mađarski ili se trude da nauče.Ne znam kako će to ići sa Romima,verovatno teško.

Poslednja izmena:
U neku ruku je tako. Ali s druge strane, ako dobiju odgovor da ne mogu da se zaposle negde jer ne govore jezik, postoji realna šansa da prave cirkus oko toga. I zato se popicija odlučila na ovaj korak. Lepo, ali treba da je obostranoo

Po meni je to savršeno jednostavno. Neko mora da ispuni prijavu za posao i da prodje razgovor pre zapošljenja. Dakle ako on ne zna da ispuni prijavu i ne ume da razgovara sa onim ko hoće da mu da posao, nema šta da se buni. Ako može da se zaposli kod nekog svog sunarodnika to je onda dobro po njega. Ako ne može, a posao na drugom mestu ne može da nadje jer ne zna jezik, to je onda problem koji je sam izabrao da ima.

Ako ne možeš da ispratiš moje postove nemoj ni da ih komentarišeš...baš kao što ja neću dalje komentarisati tvoje pokušaje da mi imputiraš nešto što nisam rekao.

Ne znam, ja sam tako razumeo...
Rekao si da se prava manjina ostvaruju tako što većina uči njihov jezik. Potom si se pitao da li je to apsurd, šta li je... :neutral:

Pošto sam i ja u većini, a ne učim mađarski, niti romski jezik, logično je da ispada da ti smatraš da su policajci u Kikindi koji uče te jezike zapravo većina u Srbiji, jer niko drugi od Srba, sem policajaca, a sudeći po vesti, ne uči te jezike...

I tako... Neću više... :mrgreen:

Iskreno zalim tu muriju koja prodje kroz kurs ciganskog, jer ce ih od tad pa zanavek uvek slati da se kao "strucnjaci" akaju sa Ciganima.

A sa njima je igranka bez prestanka.
Tačno.Imao sam drugara čiji je rejon bio sastavljen od ciganskih kartonki.Nijedan pristojan razgovor sa njima nije pomagao,malo-malo pa su morali da ih pritvaraju i dele batine.Sitne krađe,nasilje u porodici,svađa među komšijama,narušavanje javnog reda i mira...oni su takvi i bukvalno shvataju policajce kao nekog ko deli batine.:roll:

Ne znam, ja sam tako razumeo...
Rekao si da se prava manjina ostvaruju tako što većina uči njihov jezik. Potom si se pitao da li je to apsurd, šta li je... :neutral:

Pošto sam i ja u većini, a ne učim mađarski, niti romski jezik, logično je da ispada da ti smatraš da su policajci u Kikindi koji uče te jezike zapravo većina u Srbiji, jer niko drugi od Srba, sem policajaca, a sudeći po vesti, ne uči te jezike...

I tako... Neću više... :mrgreen:

Fokusiraj se na kontinuitet u postovima ;)
I nemoj :mrgreen:

Po meni je to savršeno jednostavno. Neko mora da ispuni prijavu za posao i da prodje razgovor pre zapošljenja. Dakle ako on ne zna da ispuni prijavu i ne ume da razgovara sa onim ko hoće da mu da posao, nema šta da se buni. Ako može da se zaposli kod nekog svog sunarodnika to je onda dobro po njega. Ako ne može, a posao na drugom mestu ne može da nadje jer ne zna jezik, to je onda problem koji je sam izabrao da ima.
Da, ali će doći do cirkusa o povredi manjinskih prava...mediji, NVO...

U neku ruku je tako. Ali s druge strane, ako dobiju odgovor da ne mogu da se zaposle negde jer ne govore jezik, postoji realna šansa da prave cirkus oko toga. I zato se policija odlučila na ovaj korak. Lepo, ali treba da je obostranoo

Dobro zapažanje, mada, to bi bila stvarno krajnost u tumačenju manjinskih prava. :D

Ali, obzirom na ranije iskustvo, ko se o mleko opeče, taj i u jogurt duva. :cool:

Treba biti oprezan, i u svakom slučaju, kao što sam naveo u prethodnom postu, to je kratkoročno rešenje koje će u bitnom smanjiti šanse za nastanak potencijalnih problema, ali dugoročno, država kroz obavazno školstvo treba da odradi svoj deo.

Poslednja izmena:
Da, ali će doći do cirkusa o povredi manjinskih prava...mediji, NVO...

Nisam baš ubedjen u to. Onda kada Turci u Nemačkoj, a koji ne znaju nemački, počnu da dobijaju poslove u državnim firmama, onda neko može i ovde da zameri što posao ne dobija neko ko ne zna jezik. Takve napolju zapošljavaju na crno da ribaju i čiste, ali teško da neko ima obavezu da mu da posao ako neume da se sporazumeva. Isto kao što neće zaposliti nepismenu osobu.

Sve je to lepo, i tako bi trebalo da bude, međutim, sa druge strane, sve je stvar tumačenja, tako da, nekad interes gura logiku u drugi plan.

Nisam baš ubedjen u to. Onda kada Turci u Nemačkoj, a koji ne znaju nemački, počnu da dobijaju poslove u državnim firmama, onda neko može i ovde da zameri što posao ne dobija neko ko ne zna jezik. Takve napolju zapošljavaju na crno da ribaju i čiste, ali teško da neko ima obavezu da mu da posao ako neume da se sporazumeva. Isto kao što neće zaposliti nepismenu osobu.

Nije ti baš dobro poređenje sa nemcima, a ovo oko ubeđenja, to je nešto lično, subjektivno, i ne garantuje da će se u svakom scenariju situacija tako odvijati, ako me razumeš.

Da ne bude zabune, sve je tako po pravilu, a mi smo jedan od potencijalnih izuzetaka, naglasak na potencijalni.

Ovaj modalitet vec je poceo sa primenom u nekim drzavama EU... Pise da su policajci vec zavrsili kurs engleskog. E sad kolika je verovatnoca da ti policajci primenjuju engleski a kolika madjarski ili romski ?!

Ovaj modalitet vec je poceo sa primenom u nekim drzavama EU... Pise da su policajci vec zavrsili kurs engleskog. E sad kolika je verovatnoca da ti policajci primenjuju engleski a kolika madjarski ili romski ?!

Прича око енглеског (што би неко написао Енглеског :hahaha:), је сасвим друга ствар.
Енглески се не учи због националне мањине, већ због комуникације са туристима.
И наши полицајци у школи уче енглески језик.

Прича око енглеског (што би неко написао Енглеског :hahaha:), је сасвим друга ствар.
Енглески се не учи због националне мањине, већ због комуникације са туристима.
И наши полицајци у школи уче енглески језик.

Па, туристичка сезона............. само што није!!! :whistling::whistling::whistling:

Back