"Pokloni" za rođendan

Ona Marge

Veoma poznat
VIP
Poruka
11.221
Šta volite da dobijete, a šta da poklonite ?
Inspirisana sam današnjim rođendanom svoje devetogodišnje ćerke. Desilo se to da od neke rodbine dobije novac...ajd, kao, kupiće nešto što želi...
Ali desilo se , da je od 35-oro dece, približno njenog uzrasta , dobila 5-6 koverti sa novcem umesto poklona.
Kakvi smo to ljudi postali, gde je nestala radost biranja, kupovine i davanja poklona osmišljenog samo za određenu osobu ?

Inspirisana sam današnjim rođendanom svoje devetogodišnje ćerke. Desilo se to da od neke rodbine dobije novac...ajd, kao, kupiće nešto što želi...
Ali desilo se , da je od 35-oro dece, približno njenog uzrasta , dobila 5-6 koverti sa novcem umesto poklona.
Kakvi smo to ljudi postali, gde je nestala radost biranja, kupovine i davanja poklona osmišljenog samo za određenu osobu ?

Tužno, pretužno.
Roditelji tako upropaštavaju svoju decu.

Jedna od njenih drugarica ima tri brata i jednu sestru. Pre rođendana su pitali da li bi mogli svi da dođu...naravno, pa to su deca jedne porodice. Loše stoje finansijski i deca su željna svačega. Bilo mi je drago da dođu, da se provedu, da pojedu ono što im prija. Doneli su malog, plišanog medu, poklon od srca, meni najdraži danas.
Ulepšali su mi dan svojim prisustvom.

Ne volim da dam novac kao poklon,smatram da je odgovarajuci poklon mnogo bolji. Ja volim kada mi ljudi poklone neku sitnicu koju cu da volim i koja ce da mi znaci. Ne volim povrsne stvari,ne znaci mi mnogo da me parner za rodjendan izvede na veceru u restoran,ali odlazak na piknik je skroz okej. Najbolji pokloni koje i dalje cuvam su bili rucno napravljeni,secam se figurice mog omiljenog anime lika od drveta na primer.
Ono sto ja volim da poklonim...sve zavisi od osobe. A ako se desi da bas ne znam sta bih,ne dajem novac vec pitam osobe koje tog nekog bolje poznaje.

Volim poklone.
Volim da poklanjam.

Apsolutno mi nije vazna vrednost. Paznja znaci
Kad poklanjam ne kupujem preskupe poklone da ne bih obavezivala ljude da mi vracaju. (Ranije jesam pa sam uvidela da to ne valja)
Mrzim pare kao poklon
Ok da idu uz poklon kad ides kod dragih ljudi. Ok je za svadbe. I to je to.

Moja deca kao poklon uvek nose knjigu, cokoladu i kinder jaje.
Mislim da bi mi se zeludac okrenuo da dobiju pare.

Ljudi moji dragi... Šta, pobogu, napraviste od ove dece??? Devetogodišnje dete i gomila dece gostiju, koverte, pokloni, pare(!?!?!?) Kakve pare pobogu??? Kakve koverte???
Ja sam od šestog do osamnaestog rođendana imao 3 ista druga na rođendanu. I ja išao kod njih. Kupim čokoladu (ako ne zaboravim) i ceo dan igramo fudbal na livadi sa improvizovanim golovima. (sad mi samo pošalju poruku "srećan rođendan crkotino" i mirni godinu dana). Pa nije to bilo pre 300 godina, kakve igraonice, kakvi bakrači.... Pravite od dece idiote i socijalne monstrume.
I da konkretnije odgovorim na temu, svakako je bolje dati poklon nego pare.

Naravno.
Pare daju tetke, ali ih po tome ne pamte deca.
Obradujem se kad naletom na neku knjigu sa posvetom od druga za rođendan iz prošlog veka....

Nepoznato mi je to za koverte...znam da je moje dete sa drugarima skupljalo novac, pa kupe zajednički poklon ili poseban, kako se dogovore i tako..
Sad kad ide na rođ. Sakupe novac i kupe poklon, a on obično kupi i u svoje ime...to je njegova inicijativa i zadovoljan sam...

Nego, naebatju...za njegov sledeći rođ. Biće na xkurziji..i moraću fine pare dodvojim za feštu tamo njegovu sa drugarima u ovde sa Vamilijom i prijateljima, al neka (:

Marge.. .mala deca-mala briga.....ne opterećuj se i ne moraš nit treba da slediš većinu, ako smatraš da je to ..ma ako ti ne odgovara....

Ljudi moji dragi... Šta, pobogu, napraviste od ove dece??? Devetogodišnje dete i gomila dece gostiju, koverte, pokloni, pare(!?!?!?) Kakve pare pobogu??? Kakve koverte???
Ja sam od šestog do osamnaestog rođendana imao 3 ista druga na rođendanu. I ja išao kod njih. Kupim čokoladu (ako ne zaboravim) i ceo dan igramo fudbal na livadi sa improvizovanim golovima. (sad mi samo pošalju poruku "srećan rođendan crkotino" i mirni godinu dana). Pa nije to bilo pre 300 godina, kakve igraonice, kakvi bakrači.... Pravite od dece idiote i socijalne monstrume.
I da konkretnije odgovorim na temu, svakako je bolje dati poklon nego pare.
ovaj post ti je ravan onom - moja baba se poradjala sam na njivi, a vi danas izmisljate toplu vodu oko porodjaja-

to sto si ti igrao fucu za rodjos sa 3 druga do punoletstva to je nekako tvoj problem

mozda se danas preteruje, zapravo svakako se preteruje ali ni fuca na livadi sa 3 druga 15 godina nije bas sjajna krajnost : S

ovaj post ti je ravan onom - moja baba se poradjala sam na njivi, a vi danas izmisljate toplu vodu oko porodjaja-

to sto si ti igrao fucu za rodjos sa 3 druga do punoletstva to je nekako tvoj problem

mozda se danas preteruje, zapravo svakako se preteruje ali ni fuca na livadi sa 3 druga 15 godina nije bas sjajna krajnost : S

Ali pazi, baš tako se stvaraju sociopate i prave razdori i razlike među decom. To što sam ja izrastao u idiota, to nema nikakve veze sa tim.
Ta 3 druga su bili u to vreme iz daleko bolje stojećih porodica nego ja, recimo. Dvojica iz jako dobrostojećih gastarbajterskih porodica a jedan iz veoma jake "domaćinske" kuće. Kada su onu furali AirMax ja sam nosio šangajke ili starke ali nikada, ali baš nikada nisam osetio tu razliku niti sam im zavideo niti su oni mene omalovažavali. I jako sam ponosan na njih što su ostali skromni, pošteni i dobri ljudi i što su u duši ista ona petogodišnja deca koju sam upoznao pre 30 godina. Tako je bilo i sa ostalom decom.
A sad, deca se i te kako izdvajaju po tome čija su deca, ko može da plati ekskurziju, ko ne, ko koliko para nosi na rođendane, ko ima koliko gostiju na rođendanima... Pa jel normalno da dete ima 30 drugara na rođendanu? Jel stvarno moguće imati toliko dobrih drugara? I taj roditelj treba da da pare "za u kovertu" 30 puta godišnje i kuka da nema para i da mu je plata mala. Ma šta, ne bi mu ja ni to dao.

Ali pazi, baš tako se stvaraju sociopate i prave razdori i razlike među decom. To što sam ja izrastao u idiota, to nema nikakve veze sa tim.
Ta 3 druga su bili u to vreme iz daleko bolje stojećih porodica nego ja, recimo. Dvojica iz jako dobrostojećih gastarbajterskih porodica a jedan iz veoma jake "domaćinske" kuće. Kada su onu furali AirMax ja sam nosio šangajke ili starke ali nikada, ali baš nikada nisam osetio tu razliku niti sam im zavideo niti su oni mene omalovažavali. I jako sam ponosan na njih što su ostali skromni, pošteni i dobri ljudi i što su u duši ista ona petogodišnja deca koju sam upoznao pre 30 godina. Tako je bilo i sa ostalom decom.
A sad, deca se i te kako izdvajaju po tome čija su deca, ko može da plati ekskurziju, ko ne, ko koliko para nosi na rođendane, ko ima koliko gostiju na rođendanima... Pa jel normalno da dete ima 30 drugara na rođendanu? Jel stvarno moguće imati toliko dobrih drugara? I taj roditelj treba da da pare "za u kovertu" 30 puta godišnje i kuka da nema para i da mu je plata mala. Ma šta, ne bi mu ja ni to dao.
deca su se uvek izdvajala i izdvajace se, nije to danas nista novo
kao sto si i u ono vreme imao snobove imas ih i danas

ja sam sigurna da mardz ne pravi idiota od svog deteta jer joj slavi rodjos onako kako vecina danas slavi, sigurna sam da je uci i dobrim vrednostima, sto je sama mardz i naglasila u postu o gostima
tako da sve to ne pije vodu bas toliko, i ne nisu megalomanske proslave rodjosa krive za ono gde su ljudi danas

moj klinac ima 6 god i svaki rodjos slavio je u stanu jer je tako zeleo, ali smo uredno isli na velike rodjose i da ti kazem, nema neke velike razlike izmedju njega i te dece koja su slavila velike rodjose, razlike se prave na drugaciji nacin - ne proslavom rodjendana

i jos nesto, jako je tesko danas ostati normalan roditelj, naci meru za svoje dete, ne pokleknuti pod svim trendovima, nauciti detet da odoli, nauciti prvo sebe cemu treba dete da odoli a cemu bas i ne treba da odoli, iako smo mi kao klinci mozda bas tome odolevali, kako da ga ne izopstis iz zajednice u kojoj odrasta a da ga naucis dobrim vrednostima, nije lako odrzati balans ali vecina roditelja se trudi

generalizujes kristofere, ozbiljno.
prosla sam, kao roditelj, sve te faze ogromnih proslava, skupljanja novca, kupovinu bezbrojnih karmina i maskara i da, svega ima, samo sto jednostavno nije tacno da su svi isti.
nisu.
pisala sam vec, cini mi se, koliko je moje dete srecno sto ima drugare iz vrtica, sa kojima se i danas druzi, a jedna dobra trecina tih drugara je izuzetno bogata, ne samo za srpske pojmove.
tj imaju bogate roditelje.
i svi su sjajni, odreda.
tako su vaspitani i takvi su ljudi i postali.
i svi su upisali fakultete, roditelji jednostavno ocekuju od njih da danas, sutra, preuzmu firme, klinike itd...a to nece ici bez obrazovanja.
dakle, niti su ranije svi gastarbajteri bili dusevni, niti su sada sva bogata deca obesna.

deca su se uvek izdvajala i izdvajace se, nije to danas nista novo
kao sto si i u ono vreme imao snobove imas ih i danas

ja sam sigurna da mardz ne pravi idiota od svog deteta jer joj slavi rodjos onako kako vecina danas slavi, sigurna sam da je uci i dobrim vrednostima, sto je sama mardz i naglasila u postu o gostima
tako da sve to ne pije vodu bas toliko, i ne nisu megalomanske proslave rodjosa krive za ono gde su ljudi danas

moj klinac ima 6 god i svaki rodjos slavio je u stanu jer je tako zeleo, ali smo uredno isli na velike rodjose i da ti kazem, nema neke velike razlike izmedju njega i te dece koja su slavila velike rodjose, razlike se prave na drugaciji nacin - ne proslavom rodjendana

Nije to upućeno (samo) Mardž. Niti kritika njoj kao osobi nego kritika, generalno, svim roditeljima. Ja baš mislim da se baš tako stvaraju razlike među decom. I to od samog starta odrastanja. Ta škola bi trebala da bude mesto koje tu decu izjednačuje a ne da podstiče klasne razlike njihovih roditelja.

Nisam neki fan poklona za rođendan, tj. nisam fan generalno proslave svog rođendana i s tim u vezi sam očajan u biranju poklona za druge ljude. "Go to" pokloni koje sam ranije uvek uzimao su bili muzički cd-ovi i knjige, a sad su mi, pošto cd-ove više niko ne koristi, ostale samo knjige.

generalizujes kristofere, ozbiljno.
prosla sam, kao roditelj, sve te faze ogromnih proslava, skupljanja novca, kupovinu bezbrojnih karmina i maskara i da, svega ima, samo sto jednostavno nije tacno da su svi isti.
nisu.
pisala sam vec, cini mi se, koliko je moje dete srecno sto ima drugare iz vrtica, sa kojima se i danas druzi, a jedna dobra trecina tih drugara je izuzetno bogata, ne samo za srpske pojmove.
tj imaju bogate roditelje.
i svi su sjajni, odreda.
tako su vaspitani i takvi su ljudi i postali.
i svi su upisali fakultete, roditelji jednostavno ocekuju od njih da danas, sutra, preuzmu firme, klinike itd...a to nece ici bez obrazovanja.
dakle, niti su ranije svi gastarbajteri bili dusevni, niti su sada sva bogata deca obesna.
Tvoja ćerka ima... beše... dvadesetak godina, ili možda čak i malo više ako se dobro sećam. Njeno odrastanje je još i bilo i crno i belo. A sad, dobro, ja nemam decu pa možda nisam adekvatan ali skoro svi moji drugovi imaju. Ja samo slušam njihove priče i u sebi se krstim. Ta deca će ni kriva ni dužna izrasti u teške dijabole zahvaljujući njihovim "a-šta-da-mu-radim" roditeljima. Pa i moja generacija su većinom nesposobne dijabole (čim su takvi roditelji) a odrastali su u kud i kamo normalnijem vremenu.

Nije to upućeno (samo) Mardž. Niti kritika njoj kao osobi nego kritika, generalno, svim roditeljima. Ja baš mislim da se baš tako stvaraju razlike među decom. I to od samog starta odrastanja. Ta škola bi trebala da bude mesto koje tu decu izjednačuje a ne da podstiče klasne razlike njihovih roditelja.

skola je jedno, rodjendani drugo, masis temu i generalizujes jer nemas iskustva

skola je jedno, rodjendani drugo, masis temu i generalizujes jer nemas iskustva

I te kako ima veze jedno sa drugim, za ovo o čemu pričam. A nema konkretno veze sa temom, tačno, ali sam prokomentarisao jer mi je taj fenomen dečijih rođendana i proslava punoletstava kao da je sve to ne znam šta u životu, inače jako odvratan.

I bolje da nemam iskustava. I drago mi je što nemam decu. Bolje to nego da u kući imam četvorogosišnjeg zavisnika od mobilnog telefona sa "teglicama" od naočara preko nosa koji preti da će skočiti sa kuće ako mu ne dam telefon...

Back