Pokatoličavanje...

pa citiraj me konstantine,samo tako ces biti Veliki

1,91 sasvim solidna visina i imam jos 95 kila. z:mrgreen:

neki citat iz Crvene Hrvatske

--------------------------------------------------------------------------------

cinjenicom da ste crnogorce uspjeli popravoslavit ide samo njima na stetu,tada bivaju odsjeceni od zapadnoevropskog kulturnog utjecaja.samo da podsjetim, katolicanstvo u crnoj gori je bilo u primjeni i prije nego u nekim djelovima hrvatske,kao i u srbiji,dok se niste okrenuli braci bugarima i ispalili papu.

postoji puno dodirnih tocaka izmedju hrvata kao naroda i crnogoraca,koja govore u prilog crvene hrvatske,prezimena,toponimi,pisani dokumenti kroz povijest,turski putopisi....al naravno po starom isprobanom receptu,onda srbi stupaju na pozornicu.totalna odsjecenost od matice,okruzenje i ti ljudi bivaju prepusteni sami sebi ali se uspijevaju organizirat kao crnogorski narod.

imam prijateljicu iz crne gore ,srca crne gore,pravoslavna,cija se baba zove ruza martinovic!!!
kako je moguce da tako jako i frekventno hrvatsko ime i prezime postoji i u centralnoj crnoj gori?

Pa to Ante Star. nebi znao bolje iskazati.

ime martin sve ti kaze koliki su srbi hehe

da sam kojim slucajem zivio prije 19st. i zvao se jovica zivkovic,nebi bio srbin? nemoj molim te

valjda ti je dosta ili hoces da cujes jos gluplje komentare

1,91 sasvim solidna visina i imam jos 95 kila. z:mrgreen:

neki citat iz Crvene Hrvatske

--------------------------------------------------------------------------------

cinjenicom da ste crnogorce uspjeli popravoslavit ide samo njima na stetu,tada bivaju odsjeceni od zapadnoevropskog kulturnog utjecaja.samo da podsjetim, katolicanstvo u crnoj gori je bilo u primjeni i prije nego u nekim djelovima hrvatske,kao i u srbiji,dok se niste okrenuli braci bugarima i ispalili papu.

postoji puno dodirnih tocaka izmedju hrvata kao naroda i crnogoraca,koja govore u prilog crvene hrvatske,prezimena,toponimi,pisani dokumenti kroz povijest,turski putopisi....al naravno po starom isprobanom receptu,onda srbi stupaju na pozornicu.totalna odsjecenost od matice,okruzenje i ti ljudi bivaju prepusteni sami sebi ali se uspijevaju organizirat kao crnogorski narod.

imam prijateljicu iz crne gore ,srca crne gore,pravoslavna,cija se baba zove ruza martinovic!!!
kako je moguce da tako jako i frekventno hrvatsko ime i prezime postoji i u centralnoj crnoj gori?

Pa to Ante Star. nebi znao bolje iskazati.

ime martin sve ti kaze koliki su srbi hehe

da sam kojim slucajem zivio prije 19st. i zvao se jovica zivkovic,nebi bio srbin? nemoj molim te

valjda ti je dosta ili hoces da cujes jos gluplje komentare

sad si bas Veliki z:mrgreen:

gdje ti ovdje vidis bosnu i srijem i gdje vidis ono 100%

P.S ako si tolikih proporcija izvinjavam se po pitanju velicine

sad si bas Veliki z:mrgreen:

gdje ti ovdje vidis bosnu i srijem i gdje vidis ono 100%

P.S ako si tolikih proporcija izvinjavam se po pitanju velicine

Pa ovo je za crnu goru.

Nemoj ima i za bosnu i za srem dosta tvojih citata.

Da objasnis ovaj nisi mogo.

Zapadnjacka kultura nista nije bila losija ili bolja nego istocna.

Bas za vreme kad su Srbi i tu ukljucujem i dukljane primili pravoslavlje najbogatija evropska drzava je bila Visantisko Carstvo cijem bogastvu cela Zapadna Evropa divila.

A i Bugarska takode i Njemanici su stvorili o Srbiji jednu za danasnje vreme i okolnosti jaku bogatu zemlju.

Da Zapad sad je u svemu bolji od istoka evropa je tacno ali to nevazi za sva vremena i nije bio od uvek.

Pozdrav.

I jos nesto zapadno evropska kultura ne postoji. Ili bolje reci nemoze da se ogranici.

Frenčmen: i još jedna stvar, molim vas da ne CITIRATE kilometarske tekstove, jer mi konkretno puca qurac za to, manje više sam ih sve pročitao,

Mogao si makar da kažeš "parodon my french". Naivan si kao francuska sobarica, a uljudan ko tvoj pradeda. A da si ih pročitao, kao što nisi, ne bi se ovde pravio pametan, nego bi išao stopama Ive Andrića, Meše Selimovića, Emira Kusturice - koji jesu sve pročitali.

Budući da godinama već pratim razne forume, svako tolko (bome često) naletavam na pokatoličene Srbe, konvertite, austrijsko-vatikanske zavjere i genocid nad Srpskim pukom, na razne Mrkalje itd....

Zanima me čime baratate? Da, do sada i koga god sam pitao, uvijek isto "pokatoličeni" i to je to, bez neke pozadine... Uistinu me zanima na osnovu čega gradite te tvrdnje!

Dakle, molim podatke gdje se u Hrvatskoj, gdje se u BiH, masovno prekrštavalo na katoličku vjeru, koji su uzroci tome, i molim popis mjesta, župa, obitelji koje su prešle s jedne vjere na drugu. Nemojte mi samo "joj ovo, joj ono", dakle precizno!

i još jedna stvar, molim vas da ne CITIRATE kilometarske tekstove, jer mi konkretno puca qurac za to, manje više sam ih sve pročitao, i manje više niti jedan ne govori o tome, bazirani su na "zavjerama", a ne na podacima, bazirani su na mitovima, a ne na konkretnim stvarima.

Ne znam za Hrvatsku, ali to je bila opća praksa za Crnu Goru i Hercegovinu. Paštrovići su bili u najžešćem udaru katoličenja, a sa istoka, preko Brda i tih krajeva s juga makedonskih, katoličenje je imalo blažeg maha, ali uspješno s pojedinim plemenima. Otuda se i javljaju koledži za srpski jezik, odjeli srpski, pa i "Srbi" pojedini kao pitomci u Rimu ili kao nadbiskupi barski u XV. stoljeću.

A tu je i prirodna konverzija - silaženjem u te primorske krajeve. Bokeljski primorski Zmajevići su pokatoličeni. Ili pojedine porodice npr. dubrovačke srpskog podrijetla - Boškovići, Vojinovići ili Zlatarići - svi prešli na katoličanstvo. A osim toga, postoje i pojedini mnogi primjeri prostog prelaska na rimokatoličku vjeru, pogotovo u Srednjem vijeku i tim dobima - npr. najveći politički lider primorskih Srba, je prešao sa pravoslavlja na katoličku vjeru (Sava Bjelanović) potpuno svojevoljno.

Što se tiče samog, znači van ovih primorskih krajeva, po dalmatinskom zaljeđu, Hrvatskoj, Slavoniji, unutrašnjoj Hercegovini ili vojvođanskim ili slovenskim krajevima, meni nije poznato da li je tu bilo ikakvog krupnijeg pokatoličavanja pravoslavnog stanovništva. Mislim, bila je eto u srcu Beograda jedna katolička crkvica čija je jedina uloga bila preobraćanje pravoslavaca u katoličku vjeru, ali ovako uopće, osim naravno domalo cijelog višeg staleža koji je po Ugarskoj prosto prelazio na rimokatoličku vjeru radi prestiža, nije mi poznato da je bilo.

Tu jedino ostaju one teorije širenja katoličke vjere po pravoslavnim Bunjevcima, ali kako ja sam kažem...Bunjevci su bili velika misterija, bili a i jo uvijek jesu. Zbog podrijeđenosti njihova etničkog korpusa hrvatskom i nije se mnogo istraživalo o njima, a da su, hipotetički, dobili svoj entitet u južnoj Mađarskoj, te danas u nekom obliku državne autonomije unutar Srbije, zasigurno je i da ne bi bili tolika misterija uopće, kao što i je slučaj sa drugim "nižim" narodima - Moldavcima, Makedoncima, Crnogorcima.

Ne znam za Hrvatsku, ali to je bila opća praksa za Crnu Goru i Hercegovinu. Paštrovići su bili u najžešćem udaru katoličenja, a sa istoka, preko Brda i tih krajeva s juga makedonskih, katoličenje je imalo blažeg maha, ali uspješno s pojedinim plemenima. Otuda se i javljaju koledži za srpski jezik, odjeli srpski, pa i "Srbi" pojedini kao pitomci u Rimu ili kao nadbiskupi barski u XV. stoljeću.

A tu je i prirodna konverzija - silaženjem u te primorske krajeve. Bokeljski primorski Zmajevići su pokatoličeni. Ili pojedine porodice npr. dubrovačke srpskog podrijetla - Boškovići, Vojinovići ili Zlatarići - svi prešli na katoličanstvo. A osim toga, postoje i pojedini mnogi primjeri prostog prelaska na rimokatoličku vjeru, pogotovo u Srednjem vijeku i tim dobima - npr. najveći politički lider primorskih Srba, je prešao sa pravoslavlja na katoličku vjeru (Sava Bjelanović) potpuno svojevoljno.

Što se tiče samog, znači van ovih primorskih krajeva, po dalmatinskom zaljeđu, Hrvatskoj, Slavoniji, unutrašnjoj Hercegovini ili vojvođanskim ili slovenskim krajevima, meni nije poznato da li je tu bilo ikakvog krupnijeg pokatoličavanja pravoslavnog stanovništva. Mislim, bila je eto u srcu Beograda jedna katolička crkvica čija je jedina uloga bila preobraćanje pravoslavaca u katoličku vjeru, ali ovako uopće, osim naravno domalo cijelog višeg staleža koji je po Ugarskoj prosto prelazio na rimokatoličku vjeru radi prestiža, nije mi poznato da je bilo.

Tu jedino ostaju one teorije širenja katoličke vjere po pravoslavnim Bunjevcima, ali kako ja sam kažem...Bunjevci su bili velika misterija, bili a i jo uvijek jesu. Zbog podrijeđenosti njihova etničkog korpusa hrvatskom i nije se mnogo istraživalo o njima, a da su, hipotetički, dobili svoj entitet u južnoj Mađarskoj, te danas u nekom obliku državne autonomije unutar Srbije, zasigurno je i da ne bi bili tolika misterija uopće, kao što i je slučaj sa drugim "nižim" narodima - Moldavcima, Makedoncima, Crnogorcima.

Hvala Slavene na odgovoru, no ovo što si ti napisao upravo potvrđuje činjenicu- individualni prelasci. I ti prelasci nikako ne mogu potkrijepiti tvrdnju o "pokatoličenim Srbima" kao današnjoj naciji Hrvata, a tu "teoriju" stalno čujem.
Prelasci se danas mogu savršeno pratiti po prezimenima, ali u tom slučaju nikako ne možemo govoriti o planskom pokatoličavanju, o zavjeri ili o prisilnom tjeranju pravoslavaca na drugu vjeru.

:ok:

1.biondich:"religion and nation in wartime croatia" pp.86-87
broj koji se spominje je 97447 prelaznika

2.jelic-butic: "ustase i NDH" p-175
daje broj od 240 hiljada srba koji su presli na katolocku veru

3.HDA, MUP NDH, kutija 45: Broj 818-XI-2/1942 (‘Srbi prelaznici na rimokatoliku vjeru –
upisivanje narodnosti’), 13 Januar 1942

ovde se spominje broj od 99333 prelaznika

4.Simic: "Prekrštavanje Srba za vreme drugog svetskog rata"
oko 240 hiljada

1.biondich:"religion and nation in wartime croatia" pp.86-87
broj koji se spominje je 97447 prelaznika

2.jelic-butic: "ustase i NDH" p-175
daje broj od 240 hiljada srba koji su presli na katolocku veru

3.HDA, MUP NDH, kutija 45: Broj 818-XI-2/1942 (‘Srbi prelaznici na rimokatoliku vjeru –
upisivanje narodnosti’), 13 Januar 1942

ovde se spominje broj od 99333 prelaznika

4.Simic: "Prekrštavanje Srba za vreme drugog svetskog rata"
oko 240 hiljada

e to sam tražio!

hvala, sada ću se baciti u traženje literature! ;);)

Hvala Slavene na odgovoru, no ovo što si ti napisao upravo potvrđuje činjenicu- individualni prelasci. I ti prelasci nikako ne mogu potkrijepiti tvrdnju o "pokatoličenim Srbima" kao današnjoj naciji Hrvata, a tu "teoriju" stalno čujem.
Prelasci se danas mogu savršeno pratiti po prezimenima, ali u tom slučaju nikako ne možemo govoriti o planskom pokatoličavanju, o zavjeri ili o prisilnom tjeranju pravoslavaca na drugu vjeru.

:ok:

Pa ko govori o tome..?

kako ko govori...i kako nije bilo...da ne idem dalje u proslost, koji je bio ustaski program za Srbe...''Jedan deo pobiti, drugi proterati, treci pokatoliciti''...ili gresim

evo pa ko voli nek izvoli...A postavljac teme je verovatno procitao sve sto se procitati moze, kad ovako nastupa...

Dr.V.Seselj-Rimokatolicki zlocinacki projekat vestacke hrvatske nacije

http://www.speedyshare.com/921549559.html

kako ko govori...i kako nije bilo...da ne idem dalje u proslost, koji je bio ustaski program za Srbe...''Jedan deo pobiti, drugi proterati, treci pokatoliciti''...ili gresim

evo pa ko voli nek izvoli...A postavljac teme je verovatno procitao sve sto se procitati moze, kad ovako nastupa...

Dr.V.Seselj-Rimokatolicki zlocinacki projekat vestacke hrvatske nacije

http://www.speedyshare.com/921549559.html

zar uistinu misliš da će itko Šexija smatrati relevantnim za ovakvo što?
Pa u Hrvatskoj roditelji djecu uspavljuju s njegovim pričicama, odlično štivo!

nisam ni sumnjao da ces da das drugi odgovor...pre bih reko da im se dize kosa na glavi nego sto uspavljuju decu...samo ovaj tvoj odgovor mora da podrazumeva jednu stvar, a to je da si procitao celu knjigu pa na osnovu toga zakljucujes...

sta znam, trazio si odgovore, evo ja sam ti ih ponudio na 1000 strana...

a ustaski program? je l to toliko strano?

ne znam kakav odgovor imas recimo na ovu knjigu:

Psunjski - Hrvati u svetlu istorijske istine...Slovenci su je vrlo dobro prihvatili, a ne znam je l se i njom uspavljuju deca u Hrvatskoj...

http://www.speedyshare.com/499609775.html

Zmago Jelincic, O knjizi i autorstvu
Knjiga Hrvati u svetlu istorijske istine, autora Psunjskog, za kojega skoro sa sigurnošću možemo tvrditi, da je to bio Veliša Raičević, dolazi među slovenačke čitaoce baš u pravom trenutku, u doba približavanja susedne Hrvatske evropskoj uniji demokratskih država, a gde po mojem uverenju nikako ne spada. Bar ne za onoliko vreme, dokle se ne razjasne i isprave istorijske laži i krivice kako prema srpskom, tako prema slovenačkom narodu. Uveren sam, da će se s mojim stanovištem složiti većina onih, koji knjigu budu pročitali.

nisam ni sumnjao da ces da das drugi odgovor...pre bih reko da im se dize kosa na glavi nego sto uspavljuju decu...samo ovaj tvoj odgovor mora da podrazumeva jednu stvar, a to je da si procitao celu knjigu pa na osnovu toga zakljucujes...

sta znam, trazio si odgovore, evo ja sam ti ih ponudio na 1000 strana...

a ustaski program? je l to toliko strano?

ne, kiseli1 je dao konkretan odgovor na moje pitanje, ti daješ naslove konvertiranih Hrvata- Šešelja (porijeklo neupitno), Zmago- ni manje ni više nego s Brača.

fantazija

aha...ok, ipak si ti samo Hrvat...ne mogu ti zamerim na odgovorima...a ovo konvertirani Hrvati i neupitno poreklo necu ni da komentarisem...pogresio si mesto druze, nisu ovde odgovori koji tebe zanimaju...

i malo si pomesao, knjigu nije pisao Zmago vec je covek dao predgovor...

nema vece fantazije od hrvatske falsifikovane povijesti...a vidim da nemas komentar na ustaski program u NDH...izgleda je to negde zatureno...hehe...najosnovnija stvar pa da se ne zacudjujes toliko u vezi ovog pitanja...

Poslednja izmena:
aha...ok, ipak si ti samo Hrvat...ne mogu ti zamerim na odgovorima...a ovo konvertirani Hrvati i neupitno poreklo necu ni da komentarisem...pogresio si mesto druze, nisu ovde odgovori koji tebe zanimaju...

i malo si pomesao, knjigu nije pisao Zmago vec je covek dao predgovor...

gledaj, u uvodnom sam konkrentno napisao što me zanima. Ti nisi dao te odgovore, nego si mi naveo wannabe srpske konvertite poput Šešelja i ekipe. To me ne zanima, to mi može biti smiješno, zabavno i štivo za uživanje, ali nikako konkretno kao što je kiseli1 naveo. Stoga te molim da pokušaš izliječiti svoj kompleks i smanjiti malo tu agresivnost i nastaviti temu, nemoj je uništiti. Ok? Ok...

konvertiranih Hrvata- Šešelja (porijeklo neupitno)

Ако је неупитно, волео бих да прочитам нешто о тим Хрватима Шешељима, старости њихове фамилије и презимена, пореклу и времену и околностима под којима су прелазили са католичанства на православље.

Шешељ је наводио литературу по којој су Шешељи пореклом од Бошковића из Роваца (Брда) који су се населили у зап. Херцеговину, од којих се један део назвао Милићима и Шешељима и где су сви Бошковићи, Милићи и Шешељи са православља прешли на католичанство у 17. веку, осим оних који су се преселили у неко "Величане", где су остали православци. Да ли католици имају своје крсне славе? Шешељева је Св. Лука, иста као и код црногорских Бошковића.

wannabe srpske konvertite poput Šešelja i ekipe

О којој "екипи" се ради? Сад видим, од "хрватског подретла" дошло се до тога да је сам Шешељ wannabe Србин и конвертит. Волео бих да чујем када су Шешељ, његов отац или његов деда били крштени у католичкој цркви, када су се писали као Хрвати и када је сам Шешељ од Хрвата-католика променио веру на православну, а националност на српску.

nevjerojatno, još će ispasti da je Šešelj Srbin.. how yes now...

Хоћеш да се заjебаваш и просипаш форе, или да даш неки нормалан одговор на оно што сам те питао и потврдиш да оно што пишеш нису празне приче него да има неког смисла?

hehehehe...opet smo dosli do hrvatske projekcije...tako je ova tema postala najobicnija projekcija, po kojoj su ovi internet Hrvati postali nadaleko poznati...

samo da se podsetimo...citiram frencmena:

Zanima me čime baratate? Da, do sada i koga god sam pitao, uvijek isto "pokatoličeni" i to je to, bez neke pozadine... Uistinu me zanima na osnovu čega gradite te tvrdnje!...itd itd...hehehhehehehehhe, ovo postaje stvarno zanimljivo...jer ON ZNA da je Seselj Hrvat...ili propravoslavljen...ON TO ZNA...hehehhehe

Poslednja izmena:
hehehehe...opet smo dosli do hrvatske projekcije...tako je ova tema postala najobicnija projekcija, po kojoj su ovi internet Hrvati postali nadaleko poznati...

samo da se podsetimo...citiram frencmena:

Zanima me čime baratate? Da, do sada i koga god sam pitao, uvijek isto "pokatoličeni" i to je to, bez neke pozadine... Uistinu me zanima na osnovu čega gradite te tvrdnje!...itd itd...hehehhehehehehhe, ovo postaje stvarno zanimljivo...

tko ti drma kavez? Smiri se brate... rasprava ko rasprava, samo da smanjiš tenzije i opterećenost i dade se razgovarati.. ;)

Back