oziman
Veoma poznat
- Poruka
- 11.967
Taj covek ce delovati, hraniti se i pri tome ce biti vodjen voljom a ne misljenjem pomocu pojmova - ovde oziman hoce da izrazi svoju sigurnost u to da covek koji ne koristi reci, cak i u slucaju da bi mu bilo beskorisno da ih koristi i da ima jezike (kao na primer nekome ko je ostavljen u sumi), ne moze ni da koristi misljenje u nekim apstrakcijama, jer da bi mislio u apstrakcijama, po ozimanu, on mora za te apstrakcije da ima reci, da ih krsti.
Naravno. Pojam mora imati svoj reprezent , bilo rec , bilo fantazam, bilo znak.
Misljenje je aktivnost koja se krece izmedju reci (ili sfere akcije) i tog svojevrsnog osecaja bliskog kvalitativnoj mnozini sto pojam i jeste. Ako pojmu oduzmemo rec, ili znak, on i dalje postoji, ali ne kao nesto sto cemo zvati "znanje", jer pojmom koga nismo fiksirali u rec, ne mozemo koristiti u sudovima.
Pojmovi nisu urodjeni. Oni se sticu tokom zivota, svakog dana sticemo neki novi pojam ili prosirujemo znacenje starih. U tome se sastoji saznavanje .
A posto smo pojmove stekli, znaci da ih nismo oduvek imali ( mozes li ovo pojmiti..tesko ...a

A posto ih nismo oduvek imali, ljudi su se pitali kako smo ih dobili? Iz cega su oni nastali ?
Da bismo to otkrili trebamo apstrahovati vec stecene pojmove iz svog uma ,a to je tesko... zato da bi sebi olaksali uzecemo bica koja sposobnost misljenja nemaju a to su zivotinje, ili divljeg coveka ..vazno je samo da stavimo sebe u stanje u kome smo bili pre nego sto smo pojmove stekli. A u tom stanju necemo naci pojmove ali nacicemo VOLJU.
Divlji covek je osecao volju za hranom i hranio se vodjen tom voljom, a ne zakljuccima na osnovu premisa.
Ili pustimo divljeg coveka...mozda je najasnije da uzmemo bebu odmah po rodjenju.
Ne mozemo reci da beba odmah posto se rodi razmislja , da analizira svoju sutiaciju i predmete oko sebe, da apstrahuje grudi majke od okoline, a onda dobro razmisli o njihovoj funkciji i putem razmisljanja dodje do konkluzuje da njenom telu treba mleko. Onda kao rezultat te refleksije beba pocinje da sisa mleko.
Ne, vec ono sto goni bebu da trazi mleko jeste volja za hranom. A iz te stalno ponavljane potrebe postepeno ce se izdvojiti osecaj slicnosti koji je preteca pojmova.
Oziman izgleda tvrdi da zna sve o svesti i psihi tog coveka, i daje ga kao primer. Vise bi bilo korisno (i cak logicno, i uljudno, i ljubazno, i edukativno) da nam kaze odakle je tako siguran u to, tj. kako je dosao do tih saznanja o tome kako ce i sto ce taj covek - na osnovu cega.
Na osnovu sopstvene svesti. Na osnovu toga sto ja u sebi, osim predstava, osim pojmova apstrahovanjem izvucenih iz tih predstava, nalazim jedino jos i VOLJU.
Posmatranjem zivih bica oko sebe, i analogijom sa mojom sopstvenom svescu, mogu da znam da zivotinja koja trazi hranu biva vodjena istim onim impulsom koji ja nalazim u sebi a koji zovem "VOLJA ZA HRANOM".
Takodje znam da ono sto nije predstava a sto u sebi nalazim kao volju ..nije prostor... vec trajanje, a kao takvo to je nezavisno od formi predstave, prostora i vremena ...sto znaci da je to nesto transcendentno sto se ne moze deliti.
Moja volja je transcendentna volja.
"Svet je moja volja" ovo su Sopenhuerove reci i reci koje moze izgovoriti svako bice, a da ne pogresi.
Mada kome ja ovo pricam. Tebi?
ps. Ne definisa mi pojam? Ja se ubih objasnjavajuci a sumnjam da ti uopste imas predstavu o cemu ovde raspravljamo?