Pogrešna procjena

Ima prilično dobrih postova na temi
Krećemo se izgleda od kalupa po kojima najčešće prepoznajemo i svrstavamo ljude, preko inteligencije i mudrosti da vidimo iza kalupa ...
Da li oni sličniji 'kalupu' bolje prolaze u životu od drugih...svi vole bistar,a bježe od mutnog potočića
Nema garancije da ćemo biti prepoznati, ni spoznati..svi živimo sa sopstvenom istinom
Dio prezentujemo i podložan je procjeni, ostali dio je samo naš
Više od polovine slučajeva koja dođe kod ljekara nema dijagnozu, odn. dijagnoza nema ime po međunarodnim klasifikacijama?
No to ne znači da se pacijent ne liječi
Niti da se čovjek ne procjenjuje, ček i kad nemamo ime ...- dat ćemo mu ono koje nama odgovara,a u skladu je sa iskustvom koje imamo sa ljudima i sa već formiranim odnosom naše ličnosti (id-a, ega i superega) prema ljudima

vec je receno, ali nije lose ponoviti da se zna, overi u tri priimerka i pecatira - najgore procene su procene kroz roze cvike zaljubljenosti....kada se razum povlaci pred naletom onog mocnijeg.

al' sam ga srocila. z:lol:

neki mogu da i u tom slucaju da zadrze zdravo rasudjivanje i elementarnu logiku odnosa... ja licno nikad, al tad druge sile umesaju svoje prstice a ne suva logika :zstidljivko:

Ono što ja nikada ne mogu predvideti kada su u pitanju međuljudski odnosi, i što mi se čini da se ne može predvideti jeste:
u određenom stepenu bliskosti sujeta umeša svoje prstiće, i nema više veze što tu osobu ceniš, i što ti odgovara, i što nisi pogrešio u proceni, i što se zaista nema šta zameriti....
Prosto preko toga ne mogu da pređem.

Npr dugogodišnja drugarica...na problem, sve uz utešne reči " cico nije tako strašno"
raste kao krofna i sve iz nje govori: "odjednom se osećam lepša, bolja, pametnija, uspešnija"
Pa .biga, zar si se nekad osećala ugroženo? Zar si se osećala manje lepo, pametno i uspešno zbog mene?

I nijedna ljudska veza nije imuna na tako nešto.

Da li vam se dešavalo da nekoga pogrešno procjenite i zbog čega ?
Po čemu se ljudi poznaju i prepoznaju
Koliko formirani obrazci, a koliko prmljeni podaci preko čula utiču na formiranje mišljenja i stava prema nekome
Da li je potrebno poznavati osobu da bi se bilo sa njom (i u prijateljskom i partnerskom smislu)
Šta je važnije od pogrešne procjene

1. Desavalo se da nekoga pogresno procenim dok sam bio mladji iz razloga sto sam uglavnom polazio od sebe , zatim iz razloga sto sam slusao ono sto mi se svidjalo a to nije pozeljno , vec ono "ali " . Takodje u par navrata sretao sam prave profesionalce prevarante koji tacno znaju uhvatiti ono sto ti prja da cujes i na to ti samo nadovezu pricu i gotov si . Upao si u zamku . Medjutim vremenom , godinama , iskustvom postajes mudriji i pogledas u nazad , shvatas da te je intuicija uredno uvek upozoravala . Treba da znas da nam potsvest nije moguce prevariti i taj deo naseg mozga ima moc da vidi bolje naseg sagovornika i situaciju u koju smo upali . Verovatno iz razloga sto obitava na nekoj visoj dimenziji ili tako nesto . Sada momentalno cim vidim osobu i porazgovaramo , jasno mi je s kim imam posla i koliko daleko mogu verovati toj osobi .
Naravno da su veoma bitne cinjenice o nekome i treba ih uzeti u obzir ali moras obratiti paznju i o ljudima koji ih iznose . . Naprimer ako su glasine o nekome stigle iz usta ljudi loseg karaktera kao sto su kriminalci , bezobzirni profiteri , politicari , cesto trgovci i sl. , trebas znati da oni polaze od sebe i da lopov vice : - Drz'te lopova . Ljudi niskih moralnih pobuda i intelekta , nisu uglavnom u stanju da manipulisu sa cinjenicama a da ih nemozes otkriti . .
Medjutim ljudi niskih moralnih vrednosti ali intelektualno obdareni , cesto su neprevazidjeni u nacinu da slazu , prevare , izvuku korist . Znaju tacno kao da se obuku , ponasaju , naglase i sta hoce .

2. Ako malo obratis paznju , skeniras osobu , mozes prepoznati njegov profil . Ipak nije 100 % . Zato su potrebne cinjenice o nekome i udice . . Zene naprimer lako to rade i urodjeno im je . . Vidim i ti si zena . Kada te neko pozove na pice , u setnju ili bioskop prvi puta a ti pristanes , onda to govori da ta osoba ima tu cast da bude analizirana . Kasnije i nakon analize ta muska osoba dobija ili ne pravo na neki sledeci korak .
Moras da znas da je zivot kao igra pokera . Ljudi koji imaju adute , oni ih bez straha predoce i ocekuju s pravom dobitak . . Medjutim ljudi koji nemaju dobre karte , naucili su dobro blefirati ( ne svako ) i opet dobiti .

3. Cula , obrasci , primljeni podaci i trebaju da uticu na misljenje o nekome . Razum nam je dat da bi ga koristili . Postoje mudrosti starih ili saveti roditelja i proverenih prijatelja !!! To je veoma bitno . Oglusiti se o to je nerazumno poput situacije da kapetanu broda bude predoceno kako je veliko nevreme na moru a on se oglusi o to .
Ako si mlada osoba , prihvataj savete u vecem procentu a manje se uzdaj u intuiciju , cula . Sa godinama , shvatit ces i sama kako treba jer ces biti i mudrija . Mudrost je vestina sa kojom umes iskoristiti znanje i iskustvo u tvoju korist .
Naravno da postoje i spoljasnji pokazatelji coveka koji veoma tacno govore o karakteru doticne osobe . Ipak ne u 100 % slucajeva .

4. Nije potrebno poznavati osobu za partnerske odnose vec je treba upoznati ! Pod staklenim zvonom nemozemo ziveti a suoceni smo neprestano sa nepoznatim osobama i cesto ulazimo u poslovno-partnerske odnose . To se mora . . Rec prijatelj se upotrebljava samo jednom ili nekoliko puta u zivotu sa pravom . . Ostali su poznanici , rodjaci , ortaci , pretpostavljeni , kolege i sl .

5.Vaznije od pogresne procene je to da si izvukla pouku iz toga i ne napraviti ponovo gresku sa istom osobom ili drugom a na identican nacin . . Nekada je vaznije sacuvati zivot , cast . Recimo ako poverujes nekom manijaku da je virtuoz na violini i sednes sa njim u auto , onda je bitnije kako ces se izvuci iz neprilike ako u nju upadnes .

Prvi utisak se ispostavi kao važan i, često, sasvim tačan ... ali, nažalost, prekasno - tek kada ga se prisetimo. U međuvremenu ga - paradoksalno - zamagli racio.

Mnogi su skloni smišljanju opravdanja za postupke drugih.
Posle toga ostaju samo izgovori, ali ne i odgovori.

Heh,da...
U medjuvremenu, pokusavamo bas to, da opravdamo postupke drugih, ne zelimo da imamo predrasude prema osobi koju nismo dovoljno upoznali, ali na kraju, ipak je to - to, sto smo pomislili odmah.

Back