Pogrešna procjena

tgdanijela

Poznat
Poruka
7.092
Da li vam se dešavalo da nekoga pogrešno procjenite i zbog čega ?
Po čemu se ljudi poznaju i prepoznaju
Koliko formirani obrazci, a koliko prmljeni podaci preko čula utiču na formiranje mišljenja i stava prema nekome
Da li je potrebno poznavati osobu da bi se bilo sa njom (i u prijateljskom i partnerskom smislu)
Šta je važnije od pogrešne procjene

Da. Desavalo se, pogresno procijenim, upadnem u zamke zakljucivanja, ako sam ja takva i takva...
Tj. polazim od sebe, spostvenog iskustva, kako su me formirale razlicite situacije. Pa pristupam sa razumijevanjem u startu.
Neko iz sopstvenih nevolja izadje saosjecajniji, neko pun zlobe. Nema pravila. Znaci mic po mic sa donosenjem zakljucaka.
Postepeno upoznavanje.

Ja ljude (u)poznajem i prepoznajem po osjecaju...prosto kakav mi osjecaj njihovo prisustvo izaziva. Neko me bez nekog posebnog razloga cini sigurnom, kao da se znamo X godina, a neko mi unosi bespotrebni nemir...

Koliko formirani obrazci, a koliko prmljeni podaci preko čula utiču na formiranje mišljenja i stava prema nekome

Misljenje i formiramo djelimicno po sopstvenom iskustvu, tj "kalupima", a djelimicno iz informacija iz prve ruke, tj. neposredno koliko nas neko ubijedi, sto verbalno, sto kroz djela... (daleko vise se "pika" ovo drugo)

Da li je potrebno poznavati osobu da bi se bilo sa njom (i u prijateljskom i partnerskom smislu)

Prednost ima duze poznanstvo, da bi se bilo u odnosu (prijateljskom, partnerskom) sa nekim, mada nije garancija. Zavisi i od osobe do osobe koliko je neko u stanju da se otvori, i istovremeno i daje iskrene informacije o sebi i kadar je da upozna drugu stranu. Tako da vrijeme tu i nije presudan faktor, vec stepen zrelosti, intenzitet odnosa...

E ovo vec trazi da se zamislim...ne znam sta je vaznije, prava procjena? A sta je mjerilo?

Ne.
Po senzibilitetu.
Jedino je osećaj važan. Obrasci i podaci po pravilu unose nemir i zbunjenost.
Da.
Ne postoji pogrešna procena. Postoje samo pogrešni ljudi.

Procjena je važna ,samo što često zaboravimo kolika je njena važnost.Mišljenja sam da je ona stvar isključivo same ličnosti,njenog senzibiliteta,njene prijemčivosti.
Ljudi se bave sobom,a ne drugim ljudima i to je obično prvi korak u lošoj procjeni.
Oni koji loše procjenjuju nerijetko su naivni(lakovjerni) ili dobronamjerni(po principu: ja to ne bih nikome uradila,pa ne bi niko ni meni).
Ali,ima jedna grupa ljudi koji slabo procjenjuju iz razloga vlastite samoživosti.Suviše su fokusirani na prezentaciju sebe,svojih potreba i ne "bave " se mnogo drugim ljudima jer njih doživljavaju kao "one druge" koji su u njihovoj funkciji.
Moja procjena je generalno veoma dobra,ali ponekad mislim da sam se takva rodila,da me je tako u nekim mojim senzibilitetima i promišljanjima život usmjerio..da je stečena i izrasla na plodnom polju..oduvijek sam posmatrala ljude oko sebe,trudila se da ih shvatim,pomognem,pružim ruku...naravno,one koji su dio mog života..
a kad bih se okrenula samo sebi i zatvorila u svijet samo mojih potreba,znala sam pogriješiti..

Bitna mi je iskrenost i energija koju poseduje neka osoba. To uvek uspem da prepoznam. Sve ostale karakteristike su manje vazne.
Potpuno iracionalno ocenjujem ljude, kako je Ergeta napisala, po osecaju koji u meni izazivaju. I tako uvek bolje procenim, nego nekom analizom postupaka i dela. U medjuljudskim odnosima, osecanja su najbolji parametri za sve. Cak i pre saznanja da se neko folira ili da laze, prvo osetim. A taj instikt jeste vezan sa "formiranim obrazcima, prethodnim iskustvima i culima putem kojih primamo neke informacije"
Ne volim predrasude s kojima ljudi pristupaju jedni drugima, na osnovu po mom misljenju povrsnih podataka o izgledu, kretanju, zanimanju, mozemo potpuno pogresno nadovezati neke osobine koje su stereotipi za odredjene kategorije.

Zapravo osipam se na kalupe i ukalupljavanje.
I odoh u off... :lol:
Neophodno je osetiti ono sustnsko u njoj, cak i kada ne znamo sve detalje njene proslosti, ili u sta ce se ta osoba promeniti sutra....
Vaznije od pogresne procene su lepi trenuci i saznanja koja smo dobili kao trajno dobro :lol: , kao zauvek nase licno, pre nego smo shvatili da smo pogresno procenili.

1,Da li vam se dešavalo da nekoga pogrešno procjenite i zbog čega ?
2,Po čemu se ljudi poznaju i prepoznaju
3,Koliko formirani obrazci, a koliko prmljeni podaci preko čula utiču na formiranje mišljenja i stava prema nekome
4,Da li je potrebno poznavati osobu da bi se bilo sa njom (i u prijateljskom i partnerskom smislu)
5,Šta je važnije od pogrešne procjene

1, desavalo se- usled licne slabosti
2,po slicnostima unutrasnjim i spoljasnjim
3,zavisi kako kod koga
4,sve je potrebno poznavati pa i ljudsko bice, ako zelis nesto dublje i trajnije
5,vaznije za sta?

Desilo mi se dva outa da sam se opasno zaebala u proceni. Prvi put mislim da nisam mogla da provalim. Ta osoba se ponašala kao Dr Džekil&Mr Hajd, tj, tek kad sam je dobro upoznala, otkrila je pravo lice. Tokom jednog perioda, ta osoba je bila bitan deo mog života, pa je strahovito nerviralo kako ranije nisam videla kakva je zapravo. Trebalo mi dosta vremena da to prevaziđem.

Drugi put, ove godine. Moja krivica, jednostavno, nisam obraćala pažnju na znake. Bila sam zaokupljena sobom, dešavalo mi se sve i svašta (i lepo i ružno) i nisam imala vremena da se pozabavim datom osobom, sve dok mi nije zabola nož u leđa. Onda je klupko počelo da se odmotava i na videlo su izašle mnoge stvari, koje nisu bile baš skirvene, jednostavno, nisam obraćala pažnju na njih. :(

ljudi moraju da prevazidju "sebe" ..ono sto nazivamo "ego" "ja / sebe / se" da bi mogli da sagledaju sustinu mnogih stvari..to "ja / sebe / se" je izvor samoobmane/deluzije...da se razumemo nisu apsolutno sve samoobmane deluzije lose..neke su prakticno korisne..npr da ljudi nemaju deluziju o svojim sposobnostima nikad se u rizik ne bi upustali stoga nikad ne bi ni napredovali u novo i nepoznato

Pogresna procena navlaci na negativno zbog upotrebe termina "pogresno".
A svakako postoje varijante gde se takodje pogresno proceni, ali na pozitivnu stranu.
Pa cisto da prosirim i u tom pravcu dok ne smislim pametniji odgovor.

P.S. Navar je ovo dva posta iznad odlicno rekao.

Pogresna procena navlaci na negativno zbog upotrebe termina "pogresno".
A svakako postoje varijante gde se takodje pogresno proceni, ali na pozitivnu stranu.
Pa cisto da prosirim i u tom pravcu dok ne smislim pametniji odgovor.

P.S. Navar je ovo dva posta iznad odlicno rekao.

Ako uzmemo ovako - tačna procjena ne postoji. Čak i kada se ljudi dugo poznaju, onu drugu osobu ne mogu 100% tačno procjeniti. Sasvim sigurno da ne mogu ni sebe. Većina smatra da ono bitno zna o nekome ili sebi, ali da li je to tako?
Postavlja se pitanje koliko ljudi moraju biti međusobno slični ili kohezivni u mišljenju da bi zajedno mogli živjeti..
Pred kraj života nema sumnje - procjena više nije bitna. Nedavno mi je pričao jedan deda, kako u mladosti nije bio 'dobar' svojo babi, ali da sada kad ona umre brzo će i on. Ona je teško bolesna i on joj mora ponekad pomagati i pri kretanju, ali kaže da su jedina pomoć jedno drugome.
Koliko se procjenjivanje, kao mehanizam odbrane, danas zloupotrebljava nije ni upitno
Prevazilaženje pogrešne procjene je osnova međuljudskih odnosa
Individualna karakteristika, kao i odlika mentaliteta, kulture jednog naroda ..

Pa da, samo sto procena ukljucuje ocekivanje zasnovano na predrasudi, a posledica toga, u sprezi precenjivanja sebe vodi upravo ovim vajkanjima koja su vidjena ovde (kao, jao, ja dobar/dobra, al' naivan/naivna).
Meni licno procena nista ne znaci. Cak se lozim vise na lose procene, kako sebe, tako i drugih. Prevazilazenje u bilo kom smislu. I nevazno mi je da li je to neko ispao jos bolji, ili jos gori nego sto sam ocekivao; meni je to uvek za "kapa dole" pozdrav.
Mozda deluje nakaradno, ali u takvom poimanju se desava da ja neretko bivam onaj koji aplaudira u muku zabezeknutosti necime. Dok drugi prevazilaze, ja se divim prevazilazenju koje se desilo.
Deluje sasavo, ali mene procena vise ne boli. :mrgreen:

Već sam zinula da kažem: ne, nikako; ali onda mi je oko zapelo za ono "obrasci" i "podaci".

Zagovornik sam teorije ništa ko podaci; ali možda bi se valjalo osvrnit i na obrasce. Ako izgleda ko slon, ima surlu ko slon, uši ko slon i ko slon se glasa; možda je - znaš - slon?

Uzmimo da su surla i uši obrazac. Čak ni tako ne možeš ih zanemariti.

Ljudi su, u principu, veoma jednostavni. Ljude možeš razvrstati u mahom par kategorija. Češće usvajaju šablonsko ponašanje nego bi ma koji idealista dozvolio za moguće. Ima i većih grešaka nego učiti da prepoznaješ obrasce - u velikom ćeš broju slučajeva bit potpuno u pravu.

Da li je potrebno poznavati osobu da bi se s njom (bilo šta)? Ne znam šta bi bilo potrebnije, zaista.

Ponekad nema ništa važnije od pogrešne procene. Ponekad ti ona odredi život, bilo da si je svestan, ili ne.

Možda bi se moglo reći da je od pogrešne procene mnogo važnije shvatiti da si je učinio.

Retko.
Ne znam, mene uglavnom vodi intuicija, pa na nju temeljim zapažanja.
Primljeni podatci, sa strane, jako retko utiču, sem kada su činjenice u pitanju... ono što sama procenim, to mi je amin, dešavalo se da se ogrešim, ali suprotno nikada.
Naravno da je potrebno poznavati osobu za neki bliži odnos, intuicija, i nagađanje nije dovoljno... čak i kada se zaljubim, ne gubim glavu, ne vidim ružičasto, već uglavnom crno, što i nije toliko dobro, jer su samim tim i kriterijumi oštriji... da ne kažem, pogrešne stvari su mi parametri. Kod mene sve naopako...

Back