Pogrešna procjena

zanimljivo pominjanje obrazaca na temi..zapravo odlicno..

poznavanje obrazaca omogucava predikciju..koja je naravno relativno tacna..sta je tu poenta..predikcija zasnovana na kauzalnim obrascima ne moze da tacno predvidi neku formu..ali tacno moze da predvidi sustinu..mozemo tacno da predivimo STA ce da se desi u nekom vremenskom periodu ali ne mozemo da kazemo e desice se na taj i taj nacin tako i tako..mesa se u to hajzelbergov princip ili nacelo neodredjenosti..

zanimljivo je da se svi navodno oslanjaju na intuiciju. a ja sve mislim da nije u pitanju intuicija, nego da se uoceni detalji salju u podsvest i tamo analiziraju, a zatim se rezultat analize naziva intuicija, osecaj.... ne oslanjam se na intuiciju, nego na logiku, razum i povezivanje cinjenica, detalja, oslanjam se na ono sto se vidi i cuje i mogu slobodno reci da jako retko gresim u svojoj proceni. druga stvar je to sto imam visok prag tolerancije, po svoj prilici, i sto cu preci i preko onoga sto je sasvim jasno, jer niko nije bezgresan i savrsen. ako cutim, nista ne kazem ne znaci da to i ne vidim, vec samo da tolerisem.
nikada se ne treba oslanjati na emocije, jer one lako zavaraju.

nisam mislio zlozi na ovo ovde vec ono u realu..jer ovo je zaebancija pa cak i kad preraste u nesto jako ruzno... postupke ljudi u realu neki put ne mozemo definisati na pravilan nacin ako imamo samo logicku potporu... uzmi npr. samo apstraktnu stvar kao sto su tuga ili radost... dovoljno je npr. da se neko osmehne na tuznu pricu i da ga spletom logickih nonsensa definises kao kretena u razvoju a osmeh moze biti samo njegova crta karaktera...

ja i mislim na rl. i nisam naisla nikada na nesto sto se nije moglo objasniti logikom, samo su u pojedinim slucajevima bile nepotpune informacije, da bi se donela konacna presuda. ili cak i kada su postojale informacije, ja sam podigla prag tolerancije. znaci, krivica je bila moja. s tim sto je navar delom u pravu da svi polazimo od sebe, ja bih dodala i od proslih iskustava.
a taj primer sa osmehom....meni se desava da se smejem kada sam nervozna, napeta, kada mi je neprijatna situacija ili nesto slicno. za mene smeh ne oznacava uvek srecu. tako da je bzvz pomisliti za nekoga da je kreten samo zato sto se nasmejao u trenutku kada to nije trebalo.
intuiciju nemam, cak i kada sam pokusala da je koristim, uvek nadvaladaju druga cula....intuicija=spansko selo.

ma prost primer, nista vezano za nekoga... ne trebaju ti informacije da bi ocenila coveka i njegove postupke.. eto npr ides ulicom i gurnes ruku u tasnu da izvadis novcanik da platis a njega nema i ti usokirama dobila platu krenula u ng trosak i oblije te hladan znoj...kad cujes glas... devojko je li ovo vas novcanik, pogledas neki odrpanac totalno antipatican koga na ulici ne bi ni okrznula pogledom i donosi ti nedirnuto sve okrece se i odlazi.... znaci ocenjujes ga po postupku a ne po informaciji kako izgleda ili kao neki intuitivno.... nemas cak ni toleranciju jer prag ne postoji posto si pogubljena zbog gubitka novca i dokumenata.... ne treba ti ni proslo iskustvo jer svaka nova situacija je nov dozivljaj za sebe kao svako novo poznanstvo iako na prvi pogled moze da lici...

postoji naravno i lose povezivanje cinjenica znam za to...ali kad neke specificne informacije osvanu kod anonimusa i on barata njima nema loseg povezivanja vec samo loseg cinjenja od onoga ko je plasirao te informacije trecim licima koje uslovljuje "lose povezivanje"... a to mu u definiciji tog lika dodje na isto

Poslednja izmena:
pa sad..nacin obrade tih 150 000 informacija je kljucan..

dva recimo blizanca..podjednako inteligentna..jedan da se bavi sahom godinu dana a drugi da nauci kako se micu figure i da se medjusobno zasednu u partiju..ko ce da pobedi?

samo nekih 15ak posto licnosti coveka je genetski predodredjeno ostatak se stice..
tih 15 posto svoje licnosti covek ne moze nikako da promeni..

kako ce neko sitne gradje/telesne konstitucije da razvije licnost krsnog momka od metar dvedeset i 100tinak kilograma?

To nema veze s blizancima.

Stotinjak kilograma lako, dva metra visine nikako.

Nadam se da time ne podrazumevaš "ličnost".

ne podrazumevam licnost vec razvojni put licnosti..kad se covek rodi nisu mu SVI ljudski putevi otvoreni..
medjutim sta je zapazeno?
sva zdrava deca otprilike podjednako brzo ovladaju govorom ..kretanjem na vlastiti pogon ..sto znaci da se deca u pocetku podjednako brzo razvijaju..oko godine dana i progovore i prohodaju..
s druge strane fizicke odlike coveka su mnoogoo bitne za njegov dalji razvojni put..
necu da pominjem odlike porekla..nije isto biti sin ili kcer ubogoih siromaha i sin ili kcer nekih bogatasa

( ja sam zagovornik ideje da taj IQ uopste nije fixna vrednost koja se ne menja )

sto se same licnosti tice ni dana danas nije jasno sta je to licnost..postoje 12 teorija licnosti koje su medjusobno cak i potpuno oprecne i svih 12 se koriste

organ kojim razmisljamo zovemo mozak a mozak je genetski dizjaniran..kakav ce nam mozak biti zavisi od naseg tate i nase mame..ali kako cemo ga mi koristiti zavisi samo od nas..
primeceno je recimo da kod ljudi koji su mentalno aktivniji. nervne celije sporije odumiru i takvi ljudi zadrzavaju svoje umne kapacitete do duboko u starost..staracka senilnost je kod tih ljudi daleko manje izrazena..

ono prvo je najveca pogreska vecine jer se ulazi u klishe lakoce tj. linije manjeg otpora koja ne ume da prepozna novo i kreativno jer animirana podsvest zadojenim znanjem jednostavno ne salje pravilan signal kao u snovima kada treba da se naglo probudimo. zato trebamo imati neku nasu licnu referencu kojoj cemo se uvek vracati i preispitivati nauceno u odnosu na novo da bismo koliko toliko bili svesni da li smo na pravom putu ili se gubimo...

mudrost se navar zasniva samo na iskustvu.. inteligencija na obrazovanju i iskustvu... lukavost i prepredenost iskljucivo na crti karaktera... glupost nadamasuje svo troje i zato iz nje treba crpeti sto vise da bi nabrojano zazivelo.

e vidis sve si to naopako postavio..
visoko obrazovani i i visoko intelignetni ljudi spadaju medju najgluplje ljude..
inteligencija se zasniva na ..razmisljanju..a mudrost na zakljucivanju..na obrazaovanju se zasniva. uprezanje u kola i stavjanje amova inteligenciji ..odnosno njeno zaglupljivanje..kako bi se inace visoka inteligencija mogla iskoristavati
uostalom da je tazcno to sto si ti definisao..kapitalizam ne bi mogao da postoji

e vidis sve si to naopako postavio..
visoko obrazovani i i visoko intelignetni ljudi spadaju medju najgluplje ljude..
inteligencija se zasniva na ..razmisljanju..a mudrost na zakljucivanju..na obrazaovanju se zasniva. uprezanje u kola i stavjanje amova inteligenciji ..odnosno njeno zaglupljivanje..kako bi se inace visoka inteligencija mogla iskoristavati
uostalom da je tazcno to sto si ti definisao..kapitalizam ne bi mogao da postoji

kad bi sad skonto sta si napisao setio bi se faze kad si smarao skvo, nevu i ostale korisnice da 'oces da se roknes jer si nesretan a one jadne poverovale u tu laz :lol:

znaci...da bi razumeo ljude moras da prodjes sve slojeve drustva, od samog dna do samog vrha... dzaba ti suva inteligencija ako nisi bancio i tuko se u kafani, ako nisi noci provodio po diskotekama ili splavovima, ako nisi isao na kvanatas u 4 ujutru i prepakivao parike, ako nisi radio u fabrici stocne hrane ili uljari i razglabao sa intelektualnim osmacima o politici ili zivotu... ili ako nisi ponekad prespavao u ciganskoj cergi i napunio se pritom buva... da bi razumeo svemir moras da prodjes od kala, od dna, hada ako zelis... tako to ide sa mudroscu.

kad bi sad skonto sta si napisao setio bi se faze kad si smarao skvo, nevu i ostale korisnice da 'oces da se roknes jer si nesretan a one jadne poverovale u tu laz :lol:

znaci...da bi razumeo ljude moras da prodjes sve slojeve drustva, od samog dna do samog vrha... dzaba ti suva inteligencija ako nisi bancio i tuko se u kafani, ako nisi noci provodio po diskotekama ili splavovima, ako nisi isao na kvanatas u 4 ujutru i prepakivao parike, ako nisi radio u fabrici stocne hrane ili uljari i razglabao sa intelektualnim osmacima o politici ili zivotu... ili ako nisi ponekad prespavao u ciganskoj cergi i napunio se pritom buva... da bi razumeo svemir moras da prodjes od kala, od dna, hada ako zelis... tako to ide sa mudroscu.

eto ..ja sam sve to prosao..a mudrost nisam stekao phe

Back