Pogledajte semafor (I woke up this morning, Lucille was not in sight)

Znači uspio si to na fakultetu preskočiti?

Sjećam se baš tog predavanja. Zimsko doba, napolju opasan minus, a na fakultetu jedno 35 stepeni. Ložač poludio! Ova profesorica bila baš neka dosadna žena, sve priča istim tonom, citate, biografiju, kritike, svoje riječi, tako da posle 20-ak min ja više nisam znao da li govori o piscu ili nekom liku iz knjige ili o nekom trećem. Sjećam se da je ovaj moj drug pored mene zaspao! Tad smo bili na predavanjima iz Američke književnosti i nikad više. Kasnije su tu profesoricu otpustili sa fakulteta zbog mnogih žalbi studenata usled nezanimljivih predavanja.

Sjećam se baš tog predavanja. Zimsko doba, napolju opasan minus, a na fakultetu jedno 35 stepeni. Ložač poludio! Ova profesorica bila baš neka dosadna žena, sve priča istim tonom, citate, biografiju, kritike, svoje riječi, tako da posle 20-ak min ja više nisam znao da li govori o piscu ili nekom liku iz knjige ili o nekom trećem. Sjećam se da je ovaj moj drug pored mene zaspao! Tad smo bili na predavanjima iz Američke književnosti i nikad više. Kasnije su tu profesoricu otpustili sa fakulteta zbog mnogih žalbi studenata usled nezanimljivih predavanja.

Ajde kaži ko je to predavao. Studirao si u Bg, pretpostavljam? Meni su Američku nekad držali pokojni Vučković i Vujica vježbe?

Sve im praštam, sveee! :zaljubljena: Pa i ako su perverznjaci - čak i kad bih Nabokova doživljavala tako.
Toliko fini i pravični, pametni ljudi :zaljubljena:

Šalu na stranu, ne mislim da su slične liste neki bitan pokazatelj, ali ova mi jeste jedna od boljih tj. bliskija listi koju bih sama pravila.

Za ovo «Полное собрание рассказов» Фланнери О’Коннор nikad nisam čula. :zstidljivko: Ako neko može nešto da kaže, bila bih zahvalna.

A Rudjeru se klanjam i predlažem da se prekvalifikuje u hakere, bez sve šale. :worth:

Dakle ta americka anketa,video sam je odmah na netu ili u Blicu.Kod njih je visoko plasirana Dzejn Ostin.Sto je jasan dokaz ugleda i kvaliteta onih koji su listu pravili.Nigde mnogih velikih pisaca.
Dakle da se vratimo Tolstoju.Vec sam sto puta pisao da je on sebi put probio svojim privatnim zivotom,svojom plemenitoscu.Pa svaki pisac koji se odrekne plemstva da bi podrzao sirotinju,postao bi slavan.Tolstoj je to uradio u bitnom trenutku istorije.I sam Lenjin je govorio da mu je Tolstoj omiljeni pisac.U ostalom i Lenjin je bio plemic.Njima dvojici svaka cast za svoje politicke stavove.
Tolstoj jeste i imao veliki uticaj svuda u svetu.Ali sve su to price koje nemaju veze sa kvalitetom knjizevnog dela.
Sto se tice knjizevnih kriticara,njih ne bih uzeo ozbiljno.Oni su se vise puta obrukali,dizali bi u zvezde lose a sputavali velike pisce.U ostalom citao sam i kriticare koji su lose pisali o Tolstoju.
Nagrade su takodje nevazne jer su obojene raznim interesima.Tolstoj mislim ne bi dobio Nobela ni da je bio dobar pisac.
Borhes je lepo opisao Tolstoja,kaze kad je citao Rat i mir,procitao je jedan deo i nije vise mogao ici dalje.
Tako sam i ja,bio sam u situaciji kao coveku koji ceo zivot jede najukusnija jela,pa mu onda neko za rucak da poparu.Sa mukom sam procitao Rat i mir.Ne sto je dug,Tihi Don i Aleksandrijski kvartet su obimna dela ali su izvandredna.
U Rat i mir,knjizi,kad je citam imam utisak da je Tolstoj bio novinar u vreme tog rata i da je radio za neke novine pa je isao i belezio bitku.Tako je stil jadan,dosadan,suvoparan.
I sve su mu takve knjige,bez emocije,bez umetnicke lepote,bez stilskih figura.Sve kao da je pisao covek od 80 godina,bas kao naklapanje dosadnog starca.Dok citam Tolstoja imam utisak da tako moze pisati prvi covek koga bih sreo na ulici.
Dobar pisac mora da ima i misao,ne samo umetnicku lepotu.Tolstoj nema ni to,nema kod njega ni psihologije kao kod Dostojevskog,nema ni filozofske pozadine kao kod Getea i Sekspira.Nema ni mladalackog poleta kao kod pesnika.
Dostojevski jeste pisao bez neke koncepcije,nije se drzao knjizevnih formi,verovatno ih nije ni poznavao.Ali sta ce to takvom geniju?Ne treba mu.
Pa sta ce teorija jednom Leonardu da Vinciju?
Ivo Andric je ponavljao jedan razred skole,pa mu nije smetalo da doktorira istoriju i postane dobar pisac.
Kod Tolstoja nema cak ni pripovedackog dara koji imaju Cehov i Mopasan.Tolstoj nije ni zanimljiv kao sto znaju biti Momo Kapor i Efraim Kison.
Ko nije citao,neka nadje sta je veliki norveski pisac Knut Hamsun pisao o Tolstoju.
Tolstoj je znao da detaljise,i time isto da bude dosadan i sterilan.
Ali kad se setim kako je Kafka detaljisao,pa to je genijalnost u svakom pogledu.Porediti njega i Dostojevskog na jednoj strani a Tolstoja na drugoj,to je zaista bogohuljenje.

Sve si ovo lepo napisao i na mnogim mestima mogu da se složim sa tobom.

I Anu Karenjinu i Rat i mir sam čitala pre više od 10 godina i nisam u stanju da sad, po sećanju, dajem neki ozbiljniji prikaz tih knjiga. Neke pripovetke sam čitala kasnije, ali i to ne baš tako skoro.
Izvesno je da mi ništa od toga nije bilo dosadno u preteranoj meri, u kojoj me je, recimo, udavio Šolohovljev Tihi don, pa čak i Gogoljeve Mrtve duše, a ni Zli dusi, Dostojevskog nisu daleko.

O tome da li je Tolstoj najbolji pisac neću da raspravljam (već smo se dovoljno puta i na raznim temama usaglasili da takve izjave i liste nemaju smisla), ali da sigurno treba da bude na listi 10 najznačajnijih, u to sam uverena. Ako ni zbog čeg drugog, ono zbog svega što sam saznala iz njegovih knjiga i zbog doprinosa mom opismenjavanju. Uverena sam da isti takav uticaj ima na bilo kog prosečnog čoveka.

Kad smo kod poređenja sa poparom - Tolstoj je pre porcija kavijara (koji se, takođe, mnogima ne dopada, a spada u vrlo skupu i cenjenu hranu).

Takođe, nema smisla porediti ni dva jaja koja je snela ista kokoška, a kamo li dva pisca, čak i kad su u pitanju savremenici i pripadnici istog pravca.
Za bilo kakvu objektivnost potrebna je, pre svega, hladna glava. Termini sviđa/ne sviđa su eufemizmi za izražavanje ličnog senzibiliteta, najčešće neosnovanog po svim drugim pitanjima. Tome se dete nauči u trećoj godini života, kad mu, za stolom, objasne da boranija i kuvan kupus nisu "bljak", ali mogu da se ne sviđaju. Čim pođe u školu, mora da objašnjava zašto mu se nešto dopalo ili nije.

Kritičare ostavimo po strani. Pisce, takođe. Tu ima i žita i kukolja. Tomas Man o Tolstoju ima sasvim solidno mišljenje, Virdžinija Vulf mu se klanja, na kraju i Dostojevski mu se divio. Uz dužno poštovanje Borhesu i Knutu Hamsunu (nisam čitala, ne znam mnogo o njemu), za neku hipotetičku nuždu, pre bih poverovala prvoj, nego drugoj grupi. No, ni to nije važno.

Tačno je, verovatno, i to da mu je plemićka titula donela mnogo olakšavajućih okolnosti u životu. Čak i to što je dobio Lenjinovim divljenjem.

Ali, zar za Dostojevskog hrišćanska, tj. pravoslavna propaganda nije uradila mnogo više? Zar Dostojevski i njegova "slovenska duša" nisu jedan od glavnih argumenata pri dokazivanju tupavosti Amerikanaca (to najčešće). E, to je blasfemija!

Najzad, uverena sam da su Dostojevskog na pijedestal digli upravo nepoznavaoci književnosti. "Najveći psiholog među piscima i najveći pisac među psiholozima", čuj, molim te! Šta to, uopšte, znači? I, nije tačno da se on nije bavio formom i stilistikom (samo je pitanje koliko je u tome uspeo).
Kakva je to konstatacija da "takvom geniju to ne treba"? Kao da si rekao: ljudi sa lepim telom mogu i goli da hodaju ulicom! Ne mogu, uhapsiće ih, za početak, pitanje je samo da li pre ili pošto zarade upalu pluća.

Slažem se da je Dostojevski uzbudljiviji, bliskiji krimi romanima, napetiji, prikladniji buntovnim periodima otkrivanja života, sveta i sebe.
Međutim to što su nekome događaji u Guči uzbudljiviji od onih u operi, ne znači da je Boban Marković talentovaniji od Vagnera.

Zbog čega je Anina psihološko - emotivna dilema niže kategorije od, recimo, Raskoljnikove? Zato što je žena? Zato što ima lepe haljine? Pobogu, carska Rusija je poslednja epizoda istorije pred kojom svet treba da se stidi! Zar kod Tolstoja manjka nevinih žrtava? I, je li žrtva mora da bude retardirana baba da bismo je žalili? Samoubistvo je velika tema i velika je hrabrost latiti je se.

Plemstvo služi za iskaljivanje gneva nesretne raje od kad je sveta i veka, to nije ništa novo. Većina će uvek stati na stranu tlačenog i malog, ali to sa umetnošću nema veze. Štaviše, smatram da je osoba koja je bogata i ugledna već samim imenom, a bavi se umetnošću, pregalac koliko i onaj koji je gladan, go i bos - a slika, piše, komponuje.
O boljševičkim naporima na temu propagiranja ovakve ili onakve umetnosti mogu da kažem samo quid licet Iovi, non licet bovi.

Da Vinči je bio veći teoretičar no praktičar, te se ne uklapa u ovaj kontekst.

Što se mene tiče, plaćajte Malevičeve krugove i pravougaonike milionima evra, čitajte Bukovskog iMomu Kapora koji je, u najboljem slučaju - pismeniji kafanski gost.

Ni Tolstoj, niti Dostojevski nisu moj omiljeni pisci, niti sam preterano oduševljena njihovim delima, tek da se zna.
Nekad su možda i bili (ali, nekad mi je i boranija bila "bljak").

Bez obzira na to, smatram da i Tolstoj i Dostojevski zaslužuju da se nađu na listi najvećih književnika stoleća. Svako proširenje ove rečenice je spekulisanje zarad prikrivanja neukosti.

Najzad, evo simpatične ilustracije koliko pučanstvo ne zna šta je virtuoznost, dok mu se ne kaže (da, to isto pučanstvo koje veruje da Fjodor, sa svojih 5 kila mozga sedi tik pored Svetog Petra):
http://forum.krstarica.com/showthread.php/533467-A-de-žuriš?p=20734827&viewfull=1#post20734827

Back