Jedina mana ovakvog sistema ishrane je evidentno cena. Ne znam kako je u "inozemstvu", oni koji žive preko grane mogu da nam kažu, ali ovde su proizvodi poput zdravih ulja i putera, pirinčanog, bademovog i kokosovog mleka, proizvoda bez glutena itd. za prosečna primanja luksuz.
Nije mi namera da solim pamet ikom, ali mi bode oci...zdrava hrana=skupa hrana.
Ja vec godinama kupujem sve ono sto drugi podvode pod "luksuz", a zaista je daleko od toga...realno, niti imam taj standard, niti bih trosila i da imam...da sad ne duzim sa razlozima zasto.
Npr. Kokosovo mleko se moze napraviti u home made varijanti. Kao i zobeno. I pirincano. Sa prilicno jeftinim "sirovinama" i brzo. Bar su informacije danas besplatne. Uslovno receno (ako se izuzme cena neta, kompa...)
Na kraju krajeva i izbaciti mleko, bar privremeno "odmoriti" organizam.
Kalcijuma daleko vise ima u susamu/tahan pasti, npr..
Ima dosta namirnica bez glutena ne moraju se uzimati gotove.
Slatko banana+malo meda+kakao, npr.
Evo, ja danas jela za rucak imedju ostalog i salatu od maslacka.
Sto bi moja tetka rekla-otislo cobance od kuce pa placa 20 dolara ono sto mu je raslo oko kuce.
Jeftina je, lako se priprema, bitno je samo dobro je oprati u rastvoru sirceta.
Uopste obozavam tzv. "socijalne namirnice" (najvise mislim na povrce), a upravo one i ciste krv i preporucuju se kao "zdrave".
Girice/papaline/srdele su najjeftinije ribe...
Jedino skuplje mu dodje kostunjavo voce i hladno cedjeno maslinovo ulje, npr., ali i to nije skupo, kad serasporedi i uopste racionalno trosi.
Obrni, okreni sve se vise vracamo na "hranu predaka", sezonske namirnice, sirovo, sto manje termicki obradjeno, i manje kolicinski, jer se covek danas manje fizicki trosi...
Meni je veci problem kod kupovine, sumnjive deklaracije, i sto zaista svaki put imam osecaj da uzimam macka u vreci? Ko zna kako i gde je to raslo...