Podrska za dijetu 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moram se pohvaliti da mi je uspelo i da mamu prebacim na zdravije kuvanje-mod. Napravila sam joj tabelu zamena, tj. šta sa čim može da zameni i već par nedelja kuva na taj način. Kaže da brat i tata nisu ništa primetili, a da se ona bolje oseća, pritisak joj ne oscilira, nema nadutosti i napada bolova jetre.
Jedina mana ovakvog sistema ishrane je evidentno cena. Ne znam kako je u "inozemstvu", oni koji žive preko grane mogu da nam kažu, ali ovde su proizvodi poput zdravih ulja i putera, pirinčanog, bademovog i kokosovog mleka, proizvoda bez glutena itd. za prosečna primanja luksuz.

..super Pile, ali bas taj finansijski momenat mnoge i dovodi do viska kilograma, jedu ono sto mogu da kupe, a ne ono sto je zdravo...na zalost...

..sva sreca pa ce sad na pijacama biti zelenisa i jeftinijeg povrca pa ce vecina moci sebi da priusti malo sareniju i zdraviju isranu...

a ja namenski mrsavim i dovodim se u formu,da se ne usvinjim i upropastim posle :sad2:

Pametno. U teretani upoznah mladu ženu, oko 170cm visine, krupna građa, nekim 15ak kg viška. Tokom obe trudnoće je nagurala težinu od preko 100kg. Nakon prve se vratila na 65kg a sad mršavi posle druge. Pitah je kako joj nije bilo žao da se toliko ugoji drugi put, a ona se smeje. Kaže svi joj ugađali, donosili joj klopu, ona fora "sad jedeš za dvoje" i dogurala do stotke.

Na blogu vitkog gurmana postoji odličan tekst o (navodno) organskom mleku Bello. Ako želiš okačiću link. Sjajno je objašnjen pojam "organsko".

znam ja sta je organsko i to nije isto i "free range" - hrana koja je dobijena od zivuljki koje su trckale po polju i pasle travu ili sta vec. GMO, puno antibiotika, hormona i ko zna cega jos, bez GMO i sl. ali nismo 100% kako su se hranili i na kraju ni ne znam da li moze negde da se nadje "free range". organsko ne mora uvek da bude i "free range" tako da ne prodaju oni maglu sto prodaju organske proizvode

znam ja sta je organsko i to nije isto i "free range" - hrana koja je dobijena od zivuljki koje su trckale po polju i pasle travu ili sta vec. GMO, puno antibiotika, hormona i ko zna cega jos, bez GMO i sl. ali nismo 100% kako su se hranili i na kraju ni ne znam da li moze negde da se nadje "free range". organsko ne mora uvek da bude i "free range" tako da ne prodaju oni maglu sto prodaju organske proizvode

Ja nisam znala:rumenko:

Jedina mana ovakvog sistema ishrane je evidentno cena. Ne znam kako je u "inozemstvu", oni koji žive preko grane mogu da nam kažu, ali ovde su proizvodi poput zdravih ulja i putera, pirinčanog, bademovog i kokosovog mleka, proizvoda bez glutena itd. za prosečna primanja luksuz.
Nije mi namera da solim pamet ikom, ali mi bode oci...zdrava hrana=skupa hrana.
Ja vec godinama kupujem sve ono sto drugi podvode pod "luksuz", a zaista je daleko od toga...realno, niti imam taj standard, niti bih trosila i da imam...da sad ne duzim sa razlozima zasto.
Npr. Kokosovo mleko se moze napraviti u home made varijanti. Kao i zobeno. I pirincano. Sa prilicno jeftinim "sirovinama" i brzo. Bar su informacije danas besplatne. Uslovno receno (ako se izuzme cena neta, kompa...)
Na kraju krajeva i izbaciti mleko, bar privremeno "odmoriti" organizam.
Kalcijuma daleko vise ima u susamu/tahan pasti, npr..
Ima dosta namirnica bez glutena ne moraju se uzimati gotove.
Slatko banana+malo meda+kakao, npr.
Evo, ja danas jela za rucak imedju ostalog i salatu od maslacka.
Sto bi moja tetka rekla-otislo cobance od kuce pa placa 20 dolara ono sto mu je raslo oko kuce.
Jeftina je, lako se priprema, bitno je samo dobro je oprati u rastvoru sirceta.
Uopste obozavam tzv. "socijalne namirnice" (najvise mislim na povrce), a upravo one i ciste krv i preporucuju se kao "zdrave".
Girice/papaline/srdele su najjeftinije ribe...
Jedino skuplje mu dodje kostunjavo voce i hladno cedjeno maslinovo ulje, npr., ali i to nije skupo, kad serasporedi i uopste racionalno trosi.
Obrni, okreni sve se vise vracamo na "hranu predaka", sezonske namirnice, sirovo, sto manje termicki obradjeno, i manje kolicinski, jer se covek danas manje fizicki trosi...
Meni je veci problem kod kupovine, sumnjive deklaracije, i sto zaista svaki put imam osecaj da uzimam macka u vreci? Ko zna kako i gde je to raslo...

Da bi napravila kokosovo mleko treba ti kokos. Koliko košta i gde kupuješ svež kokos?
Za litar bademovo mleko ti treba makar 500gr badema. To ti je oko 500din po litru.
Možda tvoja tetka živi u nekoj vukojebini gde joj maslačak raste pored kuće ili paradajz niče sam od sebe ali ja eto odrastoh u gradu. Na žalost još uvek ne naučih da gajim papriku i zelenu salatu u saksiji. A ni kokos.

I još nešto, povrće nije socijalna namirnica. Niti je jeftino. Kao ni meso. Potrošačka korpa je sve oskudnija, a kada na to dodaš i kvalitetna ulja, bademe, lešnike, suvo voće itd. treba ti poprilično novca.

Da bi napravila kokosovo mleko treba ti kokos. Koliko košta i gde kupuješ svež kokos?
Za litar bademovo mleko ti treba makar 500gr badema. To ti je oko 500din po litru.
Možda tvoja tetka živi u nekoj vukojebini gde joj maslačak raste pored kuće ili paradajz niče sam od sebe ali ja eto odrastoh u gradu. Na žalost još uvek ne naučih da gajim papriku i zelenu salatu u saksiji. A ni kokos.

I još nešto, povrće nije socijalna namirnica. Niti je jeftino. Kao ni meso. Potrošačka korpa je sve oskudnija, a kada na to dodaš i kvalitetna ulja, bademe, lešnike, suvo voće itd. treba ti poprilično novca.

"Posniju" varijantu kokosovog mleka mozes da napravis od okosovog brasna koje je jeftino.
Zobeno od samlevenih zobenih pahuljica, isto kao i rizino.
Maslacak kupujem na pijaci. Kao i sremus (vrsta divljeg belog luka)...
I ja sam odrasla u gradu, asfalt goli, pa opet svaki obliznji proplanak ima pominjani maslacak...koprivu i sl.
Povrce jeste jeftino, posebno u Srbiji. Naravno kad se kupuje sezonsko...
Meso nisam ni pominjala.
Potrosacka korpa sadrzi i masu stvari koje coveku objektivno nisu ni potrebne. Cari potrosackog drustva i vestackih potreba...

...i zaista nema potrebe za tim stavom-Pokupih svu pamet sveta.

Da, samo što kokosovo mleko dobijeno od kokosovog brašna nije kokosovo mleko koje kupuješ u tečnom stanju.
Koprivu i maslačak ne berem po "obližnjim proplancima" pošto ih nemam u blizini osim ako ne misliš na parkove gde ponosni vlasnici šetaju svoje pse koji zapišavaju svaki deo zelene površine. Koprivu, maslačak, blitvu i sl. uzimam od žene za koju 100% znam da ih gaji u dvorištu a ne bere pored autoputa.
Pojam sezonskog se poprilično izvitoperio pojavom staklenika, o tome divanismo više puta na ovoj temi.

Tvoje mišljenje o potrošačkoj korpi je tvoje. Samo mi je blago iritantan taj nadobudni stav kako se ljudi ne hrane zdravo jer neće, i kako je hrana svima dostupna/jeftina. Da ne bude zabune, meni ovakav vid ishrane nije problem, ali nisu sve porodice u situaciji da kupe maslinovo ulje ili crno brašno.

Da li je (odraslom) coveku zaista potrebno kokosovo/bademovo mleko? Ne. To je relativno noviji trend, egzotika...U amanet od predaka nam sigurno nije ostalo, niti je hrana podneblja.
Ja ga kupujem ili pravim cisto gusta radi, za neki frape ili liker, ne sto mi je preko neophodno organizmu.
Evo, primera radi, za NG sam bila u BG, i kupih blitvu na pijaci, 4 vezice 40 dinara. Ako to nije jeftino, ne znam sta je. I jos koji struk praziluka, i proso i eto rucka.
Sezonsko voce/povrce je najlakse prepoznati po ceni i navali pravih seljaka, a ne nakupaca i preprodavaca...
A za pomenute "travulje", caki da su ubrane pored puta, pomenuti rastvor sirceta...
Kao da su manje stetni voskovi i kojesta cim se dopinguje juzno i ostalo voce i povrce...
Potrosacka kopa je statisticki podatak u moru podataka, uzet neki prosek, cesto i netacan...sto rece jedan stranac-vi ste statisticki mrtvi kad se uporede primanja/rezije/porezi/cene...
Ja se drzim onog iz vica, "Bas me briga za cene, ja i dalje kupujem za 200 maraka"... (ironicno, naravno)

Nije nadobudan stav, naprotiv...evo, primera radi. Zdraviji je posni pasulj (lakse "pada" na stomak, sto se kaze), ali ce vecina staviti nesto suvomesnato, da "zamirise", a mesne preradjevine su skupe i zlo za organizam...To je samo stvar navike i izbora.
Nas mentalitet je takav-daj svega i daj naveliko...Pogledaj samo slave/svadbe/proslave uopste, 20 vrsta kolaca, sve na isti fazon, sve na bazi margarina, secera, ali samo neka se sareni i neka je na masi. Dodje mu prosto sramota napraviti 3 vrste...

I da-navika...cesto zvrljam sta ljudi kupuju, bacim pogled u korpu onako u redu, dok cekamo red...
Uglavnom smece-cipsevi, keks, salame, sokovi... za jednu kesicu cipsa moze se uzeti 1 kg krompira, npr. koji obaren ima hranjivu vrednost, za razliku od ovog u kesici.
Ali, aditivi, pojacivaci ukusa, emulgatori, vestacke boje, arome...su cudo. I stvaraju navike...
Hit mi je kad sam procitala sastav argete pastete, izmedju ostalog-aroma dima?! Eto, moja mama je voli, ali zato joj girice smrde...

I da-navika...cesto zvrljam sta ljudi kupuju, bacim pogled u korpu onako u redu, dok cekamo red...
Uglavnom smece-cipsevi, keks, salame, sokovi... za jednu kesicu cipsa moze se uzeti 1 kg krompira, npr. koji obaren ima hranjivu vrednost, za razliku od ovog u kesici.
Ali, aditivi, pojacivaci ukusa, emulgatori, vestacke boje, arome...su cudo. I stvaraju navike...
Hit mi je kad sam procitala sastav argete pastete, izmedju ostalog-aroma dima?! Eto, moja mama je voli, ali zato joj girice smrde...

Slažem se. Gomila novca ode na slatkiše/slaniše koji nam realno nisu potrebni. Već sam pisala na temi da su home made torta ili keksići 100 puta bolji od napolitanki ili onog wellnes keksa. Ali sve manji ljudi ima volju da kuva. Šlognem se kada vidim malo dete sa kesicom čipsa u ruci ili kako jede šlag. O kupovnim kašicama neću ni da pišem. Drugarica mi se svojevremeno žalila kako su kašice za bebe skupe, a moj odgovor je bio : " Jesu draga, ali kilogram šargarepe, krompira i zelja od kojih možeš napraviti 15 kašica košta koliko 4 kašice. I neuporedivo je zdravije." Sad drugom detetu kuva i pasira sve u šesnaest. Pošto je pročitala par tekstova o tome šta sve ima u tim kašicama. Čak pravi i paštetu klincima.

Nego, da li neko kupuje tofu sir?

Slažem se. Gomila novca ode na slatkiše/slaniše koji nam realno nisu potrebni. Već sam pisala na temi da su home made torta ili keksići 100 puta bolji od napolitanki ili onog wellnes keksa. Ali sve manji ljudi ima volju da kuva. Šlognem se kada vidim malo dete sa kesicom čipsa u ruci ili kako jede šlag. O kupovnim kašicama neću ni da pišem. Drugarica mi se svojevremeno žalila kako su kašice za bebe skupe, a moj odgovor je bio : " Jesu draga, ali kilogram šargarepe, krompira i zelja od kojih možeš napraviti 15 kašica košta koliko 4 kašice. I neuporedivo je zdravije." Sad drugom detetu kuva i pasira sve u šesnaest. Pošto je pročitala par tekstova o tome šta sve ima u tim kašicama. Čak pravi i paštetu klincima.

Nego, da li neko kupuje tofu sir?

ja sam nekada
sada izbegavam sve od soje

i ja bacim pogled u prodavnici na sadrzaj u korpama, i to je tacno, ljudi kakvo smece kupuju to je strasno...i posle jao spicko sam pare, pa naravno da jesi kad si se nakupovao smeca, a sustinski nisi nista kupio sto je hranljvo i sto ce da te zasiti :confused:

- - - - - - - - - -

ja volim tofu, ali se takodje trudim da ga izbegavam...steta, jer moze se sa njim svasta raditi...

Ja sam ranije u zdravoj hrani kupovala pitu od heljde sa tofu sirom. A juče videh da ima dimljeni tofu sir u Merkatoru, pa bih ga stavila malkice u salatu, taman bi mi bila super večera. A tofu je od soje? Zato ga izbegavate ili...?

Dive, je l konzumiraš ove praškaste proteine sa ukusom čokolade/vanile nakon treninga? Vidim da ih mnoge cice u teretani piju. Googlala sam ih i skontah da je u pitanju surutka u prahu, a nju sam svojevremeno pila zbog migrene, preporučio mi je jedan lekar. Kakav je tvoj stav po pitanju ovih proteina?

Ja sam ranije u zdravoj hrani kupovala pitu od heljde sa tofu sirom. A juče videh da ima dimljeni tofu sir u Merkatoru, pa bih ga stavila malkice u salatu, taman bi mi bila super večera. A tofu je od soje? Zato ga izbegavate ili...?

Dive, je l konzumiraš ove praškaste proteine sa ukusom čokolade/vanile nakon treninga? Vidim da ih mnoge cice u teretani piju. Googlala sam ih i skontah da je u pitanju surutka u prahu, a nju sam svojevremeno pila zbog migrene, preporučio mi je jedan lekar. Kakav je tvoj stav po pitanju ovih proteina?

ja pile imam misicnu masu na granici gornjih vrednosti
nemam potrebe za koncentrovanim proteinima
preporucujem svakom ko ima anjak misicne mase, ne preporucujem ostalima jer koncentrat je ipak koncentrat
jezim se i od suplemenata koje ljudi uzimaju kao bombone, smatrajuci da ce sav visak vitamina i inerala da izbace tako sto ispiske
ja na to gledam ovako - od viska glava i te kako moze da zaboli
kao kad u motor sipas previse ulja..visak ce da iscuri, ali i da zas..e motor..
soju izbegavam pod 1. - ne verujem da vise bilo gde u svetu moze da se nadje ona koja nije gmo
2. zbog biljnih hormona..ja sam tipican estrogenski tip, meni hormoni izlaze na usi :lol: intenzivniji pms, jaci zenski atributi..
moram da ih balansiram jacim treningom kojim lucim malo vise testosterona, pa neutralisem estrogen

preporucujem svakom ko ima anjak misicne mase, ne preporucujem ostalima jer koncentrat je ipak koncentrat
jezim se i od suplemenata koje ljudi uzimaju kao bombone, smatrajuci da ce sav visak vitamina i inerala da izbace tako sto ispiske
soju izbegavam pod 1. - ne verujem da vise bilo gde u svetu moze da se nadje ona koja nije gmo
2. zbog biljnih hormona..ja sam tipican estrogenski tip, meni hormoni izlaze na usi :lol: intenzivniji pms, jaci zenski atributi..
moram da ih balansiram jacim treningom kojim lucim malo vise testosterona, pa neutralisem estrogen
Гро соје која се код нас посеје и практично сва која се обради у Сојапротеину је неГМО...али постоји квака!
Сва та неГМО соја и производи од ње се извезу и за исте добије преко 50% већа цена него за ГМО соју и производе од ње, а потом се из иностранства увезе јефтинија ГМО соја и производи од ње иду на домаће тржиште.
Ако неко има родбину у Норвешкој(Норвешка је највећи увозник) или некој другој држави где иду Сојапротеинови производи они су тамо ОК...

daj meni nesto predlozi za misicnu masu, a da je sto zdravije, ne pitam shta koshta :)))
juce sam lezao cijeli dan i zderao, reko da nabacim barem malo mase, i sto na vagu, kad ono smrsho 2kg, uzas bwe :)))))))))))

Poruka korisniku BGHighlander: Poštovani korisniče, ukoliko nemate da na ovoj temi napišete išta smisleno i konstruktivno, onda je zaobiđite u širokom luku. A čepljenje primenjujte kod žene, sestre ili mame koja Vas je vaspitala da vređate ljude koji ne odgovaraju Vašim estetskim kriterijumima.

Srdačan pozdrav,

Debelo Pile

daj meni nesto predlozi za misicnu masu, a da je sto zdravije, ne pitam shta koshta :)))
juce sam lezao cijeli dan i zderao, reko da nabacim barem malo mase, i sto na vagu, kad ono smrsho 2kg, uzas bwe :)))))))))))

Žališ se ili se ko Crnogorac u vicu hvališ?:lol:

Pa moraš vežbati i jesti hranu kojom se nabija masa. Ležanjem i ždranjem loše hrane možda se ne gojiš ali drukaš sebi šećer i holesterol.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back