Podrijetlo istarskih Hrvata

Ne znam ništa o poreklu ovih Hrvata.Pozivam sve koji su obavešteni, posebno one upućenije, da pomognu u rasvetljivanju pitanja:

1. Kada su Hrvati stigli u Istru?

2. Odakle su Hrvati stigli u Istru?

3. Hrvatski narodni identitet u Istri kroz vekove.
Ja sam malo pogledala sta kaze nemacki google, a on kaze da je tu sve nesto nejasno jer
je po arhivima K+K monarhije 1910 u Istri bilo 386.463 ljuCtva,od toga 43% Hrvata, 38% Italijana, 14% Slovenaca i 4% nekih drugih, pri cemu su ovoj austrijskoj
Istri pripadali i delovi van Istre , neka ostrva u Dalmaciji , zaledje gde su ziveli Srbi, a mozda i neki drugi narodi, tako da ni i ova austrijska statistika nije tacna.

Nemoj da te cuje neki Istranin, olupace ti tastaturu tako da ces na celu imati qwerty.
Oni govore za sebe da su Istrani, i to im je dovoljno. Licno znam nekoliko porodica iz Savudrije koje je titov zakon oterao sa Kosova, iz Peci.
Veoma cesta su italijanska prezimena, pa i imena (vise vole Mauro nego Mario ili Marjan). Sve sto se preziva na -er, a to nije retko, je doslo od Nemaca.
Katolicka crkva je dominantna, ali Istrani veruju u dobro more i rodne vinograde. Nisu fanatici kao torcida ili bbb.
Meni (laiku) istrani vise lice na Slovence nego na Hrvate. Osnovna razlika je sto nisu sposobni da mrze.

Istrani su jedna velika mješavina svega i svačega.
Inače su po mentalitetu vrlo slični Slovencima - mirni, kulturni, vrijedni, tolerantni, sa vrlo malo kriminala----
Imaju neko svoje narečje koje je baš posebno i nije mješavina hrvatskog-talijanskog-slovenačkog-njemačkog.
Prezimena svakakva- hrvatska,italijanska,srpska, slovenačka,crnogorska,njemačka, mađarska,francuska,....... baš svakakva.

Pretežno je katoličko stanovništvo ali ima mnogo ateista ili vrlo slabih vjernika.

Па јесу ли Хрвати Словени или Илири?

Pa juzni Hrvati su vecinom Iliri a ovi na sjeveru su mozda Slaveni ali rekao sam to u jednoj temi da nije bitno. I Hrvati se zanose mnogo tom genetikom. Za nacionalnu jveru je bitna historija u njena okosnica. Oduvijek su Hrvati bili veliko-katolici i latini i njima ide da imaju Talijansku nacionalnu vjeru. Kao Bosnjaci sto su Turkofoni a Srbi mali Rusi.

3. Hrvatski narodni identitet u Istri kroz vekove.

1.Када су Истру заузели Римљани, нашли су ту Келто-Венете и Келто-Илире.
2.У споменицима од године 1102. сачувана су чисто хрватска имена у Истри: Гологорица (Gologorica), Черноград (Cernogradus) и Београд (Belogradus)
3.У млетачком архиву леже два уговора двају славенских жупана из Барбана и Грачишћа с пуљским војводом:
а) 10. II. 1199.Прибислав жупан и Жупан Драсиха/Дража ? ( »Pribisclavus Zupanus, Zupanus Drasicha de Galegnana et Jurcogna et Basegna de Barbana«,
б) 4. III. 1199. Прибислав и Мирослав ( »Pribisclaus Gastaldus Barbanae, Mirosclaus et Pridisius«. )

Према аустроугарском школском надзорнику Франу Барбалићу (1878-1952) "Перој -српско село у Истри"
http://www.rastko.rs/rastko-hr/istorija/fbarbalic-peroj_c.html

Poslednja izmena:
Svi su raznije govorili da je Oliver NMlakar kao Njemac ali nije rtacno. Njegovo ponasanje je ocigledno talijansko. Inace, dosadilo mi je da se stalno bacamo nekom sevdahu porijekla. Ako se volimo volimo se onakvim kakvi jesmo i kako to osjecamo. Meni su mi Srbi simpaticni i kao Rusi.

Pa juzni Hrvati su vecinom Iliri a ovi na sjeveru su mozda Slaveni ali rekao sam to u jednoj temi da nije bitno. I Hrvati se zanose mnogo tom genetikom. Za nacionalnu jveru je bitna historija u njena okosnica. Oduvijek su Hrvati bili veliko-katolici i latini i njima ide da imaju Talijansku nacionalnu vjeru. Kao Bosnjaci sto su Turkofoni a Srbi mali Rusi.
А Хрвати у Истри у коју групу спадају?

Podrijetlo istarskih Hrvata je od Ilira i to od plemena Liburni.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Liburni

A da nisu od ilirskog plemena Histri?

Illyrians.jpg

A da nisu od ilirskog plemena Histri?

Име области остаде одатле (ваљда се славила нека Иштар богиња на тој истарској реци Раши), али погледај тему "Бечко-берлинска школа вс романтичари" и схватићеш да су сви Илири изумрли, још одавно.Толико давно да то нико више не памти.

Istarski Hrvati su isti Hrvati kao i ostali. To su slicni ljudi kao Talijani.
Који остали, ови Хрвати који су по теби Словени или они други који су опет по теби Илири.
И ако су Илири зар нису пореклом Хистри као што Мрки напомену, а не Либурни.
Али како видим да та твоја теорија нема историјску потпору да се вратимо историјским изворима.
Талијани кајкавског наречја?
Ваљда истарске Хрвате одваја од неистарских Хрвата баш тај кајкавски.
А од Талијана чакаваца?:)

Чакавски је само у географски изолованој рашкој долини и у Лабину, а од рашке долине надаље већ су Власи ("Za Labinjane su Vlahi svi preko Raše"; "za njih su Vlahi svi oni koji žive zapadno od rijeke Raše, uključujući i Pićance." ).

Rječnik Labinskog Govora http://istrianet.org/istria/languages/
Labinjonski Dictionary http://istrianet.org/istria/languages/

Вавилонска истранска језичка кула:

Cakavian (Cakavski; Cacavo), in Labin (Albona) and Raša (Arsa) valley region
Chakavian (Čakavski; Ciacavo), in balance of Istria (except possibly Buzet, Peroj, etc.)
Kajkavian, in Slovenian Istria
Liburnian, in Lovran (Laurana), Opatija (Abbazia) area
Savrin (Šavrinsko narečje; Savrino), in Slovenian Istria
Stokavian (archaic), in Peroj (Peroi) - [1]
Istriot (Istro-Romance / Istrioto), in Rovinj (Rovigno) and Vodnjan (Dignano), formerly in Fažana (Fasana) - seriously endangered
Istro-Romanian (Istrorumeno / Istroromeno / Istrorumunski) in a few remaining towns north and south of Ciceria Mountains - seriously endangered
Istro-Venetian (Istrian), various subdialects throughout Istria
Mugliasano, a variant of Ladin, in Muggia - extinguished [2]
Tergestino, a variant of Ladin, in Trieste - extinguished [3]
Veklesun (Vegliotto), a variant of Dalmatian, in Island of Krk (Veglia) - extinguished (June 6, 1898) [4]

Endangered Languages http://istrianet.org/istria/languages/

Poslednja izmena:
Ovo je samo jedan mali citat iz neke porodicne price jednog mog prijatelja sa otoka Rab.
Zaprepastila sam se kada sam videla izraz "poubav". Uvek sam mislila da je to neki arhaicni izraz srpskog, kad ono
vidi cuda. Primorci mekog srca takodje koriste taj izraz.

A ono na groblju, gdje leže gotovo jedan do drugoga, nisu dubi. Čempresi su to, a ima nešto i črnika, no ne može čovjek a ne sjetiti se onog ogromnog duba, kraj suhozida koji dijeli put do najočuvanije i najubavije vale u mjestu od jedne njihove njive, možda upravo one - najljepše… Taj je dub uvijek zelen, nevjerojatno stasit, i svojim hladom natkriva sve oko sebe… Štuju ga mještani, na osobit način. I sjećaju se: posadio ga je njihovoga djeda djed, Luka, po kojemu su ih i prozvali Lukinovima… I trajat će taj dub, vjerojatno i onda kad nikoga od njihove obitelji više ne bude, i čudesnom svojom snagom svjedočiti kako su vječni samo šutnja i - mir …

Ja sam malo pogledala sta kaze nemacki google, a on kaze da je tu sve nesto nejasno jer
je po arhivima K+K monarhije 1910 u Istri bilo 386.463 ljuCtva,od toga 43% Hrvata, 38% Italijana, 14% Slovenaca i 4% nekih drugih, pri cemu su ovoj austrijskoj
Istri pripadali i delovi van Istre , neka ostrva u Dalmaciji , zaledje gde su ziveli Srbi, a mozda i neki drugi narodi, tako da ni i ova austrijska statistika nije tacna.

Istra obuhvaćala ostrva u Dalmaciji i zaleđe gdje su živjeli Srbi?:zcepanje:

Istra obuhvaćala ostrva u Dalmaciji i zaleđe gdje su živjeli Srbi?:zcepanje:
Pa ko je doneo na Rab izraz "ubav"? valjda neki Srbin? Ili.
Nego da te pitam nesto posto vidim da se mnogo razumes u Istru, Primorce, Otocane.

Zasto lepo ne uzmes prvi post koji je Mrkalj postavio pa ne prepricas ( ali svojim recima, bez da nam postavljas nekakve linkove,
kako je stvarno bilo i ko je ziveo tamo, recimo u vreme rodjenja Marka Pola na Korculi.

Back