Podela posla

Ne znam šta da ti kažem, uzmi za primer baletane... uglavnom izgledaju ženskasto, dečaci utegnuti u helankama skakuću...
A onda vidiš npr Kostjukova, koji ima takav stav, takvu ekspresiju, harizmu, koji je Muškarac, alfa mužijak.
I odvela bi ga kući sve u trikou i helankama, skakućući na vrhovima prstiju (da je mlađi :p )

Bitno je da kad uzmeš da radiš neku stvar, da je uradiš najbolje što možeš, i do kraja a ne polovično.
Bilo to brisanje prašine, pranje suđa ili automobila.

1. Džaba mu je da ima 35+... baletan je baletan... šta će mi, da mi leprša oko mene kao mušica... ma kaki... :mrgreen: (danas sam u fazi 'mrzim muškarce, a i ostale pomalo':lol:)

2. Ma uradi on to ljudski... ali meni to ide na živce... šta ga glancaš, nećeš ga lizati... :lol::mrgreen:

Ma to je stvar vaspitanja, molim lepo. Mame su i krive i zasluzne za to koliko su im vredni sinovi.

Oni sto su odrasli u ambijentu gde je zena robinja a muz o svemu odlucuje, tripovace kako im je iznad casti da rade kucne poslove ili neke slicne budalastine.
Cast izuzecima koji se izdignu iznad toga, sami napreduju i uce dalje kroz zivot a ne drze se slepo onog uslovljenog...

A ako su odrasli radeci i sami po kuci, to im je najnormalnija stvar i cao zdravo

Mada i za zene vazi, mene prvu su razmazili sto su radili za mnom, pa kad sam pocela da zivim solo shvatih da ce biti svinjac ako sama ne spremam sve redovno i tako sam se prevaspitala..

Ovaj moj dok je živeo kod mame nije radio ništa po kući. Ona mu je kuvala, prala, peglala itd.
ALI
Sad kad je oženjen mnome, druga priča. Kuva, čisti, pere kupatilo - sve po potrebi. I još kaže 'Da me mama sada vidi, naljutila bi se'' (valjda zato što kod nje nije ništa radio, ali ko joj je kriv kad mu nije tražila).
Mislim da ih treba izdresirati dok su još mladi (u ranim dvadesetim), posle slaba vajda (''Ne možeš starog psa naučiti novim trikovima''). Da se razumemo, moj muž nije papučić, radim i ja i više nego on, ali slaže se da kuća treba da bude zajednička obaveza.

mm skida i kaci zavesu, ja perem prozore
on povremeno usisava, cerka i ja brisemo prasinu
ribanje i pranje je moj posao, kao i sudovi
pranje tepiha zajedno
ciscenje terase - on
krecenje - on
raspremanje - zajedno
sitne popravke - on
bacanje smeca - kad ko podje napolje
izvodjenje Akija - on uglavnom, ja ponekad

Mindjusicica soba - Mindjusica

kuvanje - ja, ponekad on

pranje tepiha zajedno
ciscenje terase - on
krecenje - on
raspremanje - zajedno
sitne popravke - on
bacanje smeca - kad ko podje napolje

kuvanje - ja, ponekad on

ebote ... pa sve radiš ti... dok on jednom u 5 godina okreči stan... strašno...:confused:

ebote ... pa sve radiš ti... dok on jednom u 5 godina okreči stan... strašno...:confused:

pranje tepiha zajedno
ciscenje terase - onkrecenje - onraspremanje - zajedno
sitne popravke - onbacanje smeca - kad ko podje napolje

kuvanje - ja, ponekad on

Cero vreme ti je za djozluke

..evo shta sam 2008 pisala na ovu temu na drugoj temi.. :aha:

..u nashoj chetvorochlanoj familiji ima chetiri domacice, dve mushke i dve zenske,
dve punoletne i dve maloletne.. :lol:
..posao se deli prema raspolozivom vremenu, sklonostima ili prema hitnosti samog posla..
..vazno mi je da je chisto, mada se, naravno, deshava da
dve nedelje niko ne pipne krpu ili usisivach, kada smo svi u nekoj trci..
..manje mi je vazan apotekarski red, iako shizim kada trazim neshto shto nije na svom mestu,
pa ga pronadjem ko zna gde.. :roll:
..nameshtaj i ostalo nam je light varijanta, pa se zachas promeni cela kuca..
..ludim od sitnica koje se skupljaju po fijokama i policama, korpicama i kutijicama,
i chesto pravim generalno bacanje svega shto chuchi duze vreme i ne sluzi nichemu..
(..i onda obavezno za dva dana zatreba bash to neshto bacheno.. :( )
..mm je zaludjenik za ribanje kupatila i kuhinje, mora da isproba svako "novo" sredstvo..
..ja nemam takvih opsesija.. :)

..vidim da mame masovno govore kako im je pre dece sve bilo pod konac,
a onda su upale u "kreativni haos" i "shta stignem ili platim - stigla sam" prichu..

..nama je do rodjenja dece kuca bila mesto na kom se vodi ljubav, spava, tushira, jede i malo uchi..
..bilo mi je sasvim svejedno kakav mi je nameshtaj i koliki mi je haos medju knjigama i u ormanu.. :D
..iskreno, da me je neko pitao koje mi je boje tepih u hodniku ili kakav mi je luster u spavacoj sobi,
teshko bih mu odgovorila.. :lol:
..ribali, usisavali i sredjivali stihijski, kad nam prekipi..ili kad se podzapamo, pa da istutnjimo bes.. :mrgreen:
..dok smo chekali bebu, kuca se uoblichila, priblizila nameni, definisale se dnevna, spavaca, dechija soba.. :rumenko: :heart:
..dok je beba bila mala, kuhinja mi je bila sterilna.. :D
..uz svo iskuvavanje, prepeglavanje i slichno, i ostatak stana se priblizavao tome..
..dok su puzili i igrali se po podu, niko nije smeo da udje obuven, usisavalo se na dan ili dva..
..ali do rodjendana smo dete navikli na stvaran svet oko njega..vishe namerno, nego shto nam je dosadilo..
..kada smo se sasvim opustili, ponovili josh jednom prichu.. :lol: :mrgreen:

..i tako dan za danom, danas je tako kako je..vec sam rekla..

..s tim shto smo ovaj drugi deo drugog posta ponovili josh jednom.. :lol:

ja uopste ne znam de je tu dilema.:)
dok sam bila u braku radila sam sve sama.
i sad radim sve sama.
veceras sam izdramila na malog sina sto sam posle 11casovnog radnog dana zatekla dnevnu sa gomilom njegovih razbacanih stvari+ mrve na sve strane+papiri po podu:confused:
kljucna recenica je bila> e neces mi izrasti u gotovana, i gotovo:)
misim, makar njega necem da naucim..
moj cale nije nista radio
moj brat nista ne radi
ja nisam umela da se postavim, i kraj. :neutral:

Dobro, polako, nemo' se uzbudjavas.
Rekoh muza nemam, kod mene u porodici je sve radila mama oko stana, kuvanje, pranje, peglanje, ali je tata isao u nabaku, menjao sijalice and co i usisavao :)
To su mu bile jedine duznosti.
I ponekad plati zenu kada ga mama tera da sredjuju zajedno a on kao da "ucini njoj" ustvari da ne mora da pomaze kad je veliko spremanje u pitanju :lol: :roll:

Jedine duznosti?samo ste mnoge zaboravile jednu MALU sitnicu..ko donosi novac u kucu:lol:
Zene to uvek zaborave jer samo gledaju svoj rad.
Ako je zena zaposlena onda je ok da joj muz pomaze u kucnim poslovima. To je posteno.

Ali ukoliko je nezaposlena, a muz radi,... onda neka sama obavlja kucne poslove (kuvanje, pegladnje, ciscenje, spremanje itd). Ne bih trazio od nje da cepa drva, nosi teske stvari, ali neka sredi kucu i kuva rucak.
Ako ja mogu 8h da radim u firmi, onda moze i ona da provede 4h radeci kucne poslove. To je posteno.
Povraca mi se kad cujem da nezaposlena zena trazi od muza koji radi da posle radnog vremena kad dodje kuci da obavlja i kucne poslove. On radi 8h u firmi, ona za to vreme obilazi komsinice, kafendise,..... ai muz kad dodje kuci mora da cisti, pere sudje, itd.
Kad bi mi zena to trazila ja bih predlozio da se zamenimo, da ona radi i donosi novac u kucu i da obavlja kucne poslove a ja da se zaebavam ceo dan.

Tema je naslovljena kao "PODJELA posla", a vecina zena govori o tome kako i koliko ON NJOJ POMAZE....... Pa sa takvim zenskim stavom nije ni cudo sto su u manjini oni koji kucne poslove dozivljavaju kao zajednicke, za dobrobit njih oboje, a ne nesto sto zena treba da zavrsi, a oni ce pomoci kad/ako imaju dobru volju.

Tema je naslovljena kao "PODJELA posla", a vecina zena govori o tome kako i koliko ON NJOJ POMAZE....... Pa sa takvim zenskim stavom nije ni cudo sto su u manjini oni koji kucne poslove dozivljavaju kao zajednicke, za dobrobit njih oboje, a ne nesto sto zena treba da zavrsi, a oni ce pomoci kad/ako imaju dobru volju.

Nisi razumela. Nemamo mi nista protiv podele poslova kad su oboje zaposleni. Podela je u tom slucaju OK.
Zena i muz rade a potrebno je odraditi kucne poslove i normalno je da naprave neku podelu i da ih zajedno obave.

Ali ukoliko je zena nezaposlena (domacica) a muz radi. U tom slucaju ne podrzavam podelu poslova tipa,. kuvanje, usisavanje, bacanje smeca, peglanje, pranje sudja itd. Zena je tad slobodna i ima vremena da odradi te poslove. Pa ne sedi ni muz dokon, nego radi u firmi, zaradjuje novac za sebe, zenu i decu. Ako on moze da radi svaki dan od 9 do 17h (ili kakvo god da mu je radno vreme), zasto ne bi mogla i zena da radi po kuci toliko (a ne treba toliko vremena za kucne poslove)?! Kada je zena nezaposlena sasvim je uredu da preuzme na sebe kucne poslove. Jer to je podela poslova. On radi i zaradjuje a ona odrzava kucu.

Ako neka misli da su kucni poslovi tezi nego raditi u firmi 8h, ja pristajem da se zamenimo, i neka ona zaradjuje i neka me izdrzava a ja cu obavljati SVE kucne poslove. Uvek ce je docekati rucak kad dodje sa posla i cela kuca ce da se sija.

Al pazi ispada da one svaki dan sredjuju kucu i usisavaju..ono posao u kuci 5 dana nedeljno od 9-17

Pa tako ispada.
Ali zaboravile su da muz ustane ranije, a one 2h duze spavaju. Odu kod komsinice na kafu, tracare, zaebavaju se. Dodju kuci gledaju tv.
Za to vreme muz je na poslu i radi. I jos kad dodje kuci ............... dragi aj da podelimo poslove? operi sudje, usisaj..... strasno!

Nisi razumela. Nemamo mi nista protiv podele poslova kad su oboje zaposleni. Podela je u tom slucaju OK.
Zena i muz rade a potrebno je odraditi kucne poslove i normalno je da naprave neku podelu i da ih zajedno obave.

Ali ukoliko je zena nezaposlena (domacica) a muz radi. U tom slucaju ne podrzavam podelu poslova tipa,. kuvanje, usisavanje, bacanje smeca, peglanje, pranje sudja itd. Zena je tad slobodna i ima vremena da odradi te poslove. Pa ne sedi ni muz dokon, nego radi u firmi, zaradjuje novac za sebe, zenu i decu. Ako on moze da radi svaki dan od 9 do 17h (ili kakvo god da mu je radno vreme), zasto ne bi mogla i zena da radi po kuci toliko (a ne treba toliko vremena za kucne poslove)?! Kada je zena nezaposlena sasvim je uredu da preuzme na sebe kucne poslove. Jer to je podela poslova. On radi i zaradjuje a ona odrzava kucu.

Razumjela sam i slazem se sa ovim sto si napisao i sad i u ranijem postu.

Od kako sam se razvela ovo je prvo jutro da mi nedostaje muz :lol: Treba mi neko da okaci zavese i opere prozore, a ex je to uvek u prolece radio i inace je bio zaduzen za to. Pozovem kumu i kuma koji mi dolaze na rucak,da ih zamolim da dodju malo pre da kum mi skine i okaci zavese,a on to nikada nije radio. Eto,moj bivsi po mnogo cemu nije valjao,ali je ucestvovao u kucnim poslovima 50%. Nema sanse da bih samo ja peglala,cistila, usisavala. Zene,koliko vam pomazu muzevi u kuci? :P

Ako ti muz nedostaje samo da ti okaci zavese i opere prozore, veruj mi da si ga prebolela sasvim i da ti ni malo vise ne treba;)
Meni moj muz ( nazovimo ga tako ) pomaze. Nije da se bas nesto pretrze od posla po kuci, ali hoce i nikada ne odbija kada ga zamolim. Ne usisava, i ne pere prozore ali pocisti terasu, opere je, zaliva cvece, donese sve kese iz nabavke iz kola i tako. Meni je pravo da ti kazem vaznije sto za sobom ne ostavlja haos, kao mnogi. Nisam nikada ni trazila muskarca koji ce da mi bedinerise, to umem i sama, a jos ako mogu da platim da mi neko pomogne, ma idiiiii...

Ako neka misli da su kucni poslovi tezi nego raditi u firmi 8h, ja pristajem da se zamenimo, i neka ona zaradjuje i neka me izdrzava a ja cu obavljati SVE kucne poslove. Uvek ce je docekati rucak kad dodje sa posla i cela kuca ce da se sija.

Mislim da je sustina u tzv. "lopovskim stepenicama" iliti u decijem "drzanju klecke"...ako je tebi za dva meseca pravosudni pristajem da potegnem sa svojih 150% snage, dakle ukljucujem i snagu koju nemam, ako je meni za dva meseca pravosudni isto ocekujem od tebe. Recimo moja sestra je dve godine radila van struke dok je njen suprug bio na doktoratu, sada ona radi takozvana dezurstva ABC, odnosno dan dezura 24h pa dan radi 10 sati, pa dan dezura pa dan radi...razume se da u kuci ne radi nista, niti kuva, niti cisti...sada je na njemu da ispadne fer i bogu hvala on to razume, pitam se sta bi bilo da ne razume...to je sustina, zena se ne udaje da bi dobila tegleceg magarca koji ce je vuci kroz zivot niti se muskarac zeni da bi dobio privatnu sluzavku i zamenu za mamu. Ako ima ljubavi ima i zelje da se onaj drugi postedi nepotrebnog stresa i da se oboje unaprede kao licnosti a to je moguce samo ako se dogovore kao poslovni partneri jer ako neko iz ljubavi sve radi za drugog pre ili kasnije ta ljubav puca...neretko i sam brak.

e pa ne znam sta da vam kazem - em sto radim 8 sati dnevno na poslu, em sto radim i po kuci sve pobrojano
i ne zalim se
nekad vise, nekad manje
on mi pomaze koliko moze, nekad vise nekad manje
ne ocekujem da me kompletno zameni u kuci, jer je to ipak vise zenski posao
kada sam umorna, ostavim i ne radim nista
ponekad se desi da je on taj pokrece radni vikend i uradi po kuci najveci deo posla (nije mu strano da oriba rernu i aspirator, on cisti koznu garnituru, cisti sto i stolice u kuhinji, potire patos, ali sto neko rece ja se tek kasnije setim sta sve on zapravo radi)
kad imam problem i nesto ne mogu - jednostavno mu trazim pomoc
i trudim se da cerku polako sve vise ukljucujem, ona je moja velika pomoc

Back