podela ljudi

meni je najbolja podela ona koju je napravio gurđiev.
naime, po njegovoj teoriji čovek je tricentrično biće, a to su centri preko kojih čovek funkcioniše.
tako prvi tip ljudi uglavnom funkcioniše preko svog instintivno-motoričkog centra, odnosno važne odluke donosi na osnovu fizičke simpatije ili antipatije.
drugi tip ljudi uglavnom funkcioniše preko emotivnog centra, to jest na osnovu emotivnih simpatija ili antipatija.
dok treći tip ljudi dela preko svog intelektualnog centra preko kojeg donosi i važne odluke.

gurđiev je te tipove ljudi podelio na okrugle, kockaste i cik-cak idiote :lol:
-okrugli idiot se kotrlja najkraćim putem, radi ono što mu se kaže, štreber-uči napamet i usvaja bez razumevanja i promišljanja, uvek na strani pobednika, obožavatelj autoriteta i poslušnik.
-kockasti idiot; njega je teško pomaknuti, neće da radi što mu se kaže nego baš suprotno, uvek na strani gubitnika, mrzitelj autoriteta i revolucionar.
-cik-cak idiot; ide okolo i samo filozofira, o svemu ima stav kojeg se ne drži, nagovara ljude na ono što sam ne radi, profesionalni svodnik, ideolog, političar, lovac u mutnom koji nikoga ne čuje i ne sluša a svima nameće svoje.

jednom ga je neki učenik-kockasti idiot upitao koliko na svetu ima ljudi koji nisu idioti ? gurđiev mu je odgovorio da ih ima manje od 200... :mrgreen:

ljudi se dele na crne i bele
plave i žute, lepe i ružne,
na mile i ljute, na vesele i na tužne,
ljudi se dele na one što stoje
i one što sede, ljudi se dele na tvoje,
ljudi se dele na moje babe i dede

ljudi se dele po visini i dubini
po poenti i suštini
po belini zuba i po boji kože..
dele se na trista čuda i šta se tu može

na kukavice il na smele
ljudi vole da se dele
pametni su ili ludi..ajd pametan budi..

podeli ih ovako, podeli ih onako
ljudi su ljudi, matematika je prosta
najbolje se dele onda kad se množe
što se mene tiče - dosta.

naime, po njegovoj teoriji čovek je tricentrično biće, a to su centri preko kojih čovek funkcioniše.
tako prvi tip ljudi uglavnom funkcioniše preko svog instintivno-motoričkog centra, odnosno važne odluke donosi na osnovu fizičke simpatije ili antipatije.
drugi tip ljudi uglavnom funkcioniše preko emotivnog centra, to jest na osnovu emotivnih simpatija ili antipatija.
dok treći tip ljudi dela preko svog intelektualnog centra preko kojeg donosi i važne odluke.

-okrugli idiot se kotrlja najkraćim putem, radi ono što mu se kaže, štreber-uči napamet i usvaja bez razumevanja i promišljanja, uvek na strani pobednika, obožavatelj autoriteta i poslušnik.
-kockasti idiot; njega je teško pomaknuti, neće da radi što mu se kaže nego baš suprotno, uvek na strani gubitnika, mrzitelj autoriteta i revolucionar.
-cik-cak idiot; ide okolo i samo filozofira, o svemu ima stav kojeg se ne drži, nagovara ljude na ono što sam ne radi, profesionalni svodnik, ideolog, političar, lovac u mutnom koji nikoga ne čuje i ne sluša a svima nameće svoje.

jednom ga je neki učenik-kockasti idiot upitao koliko na svetu ima ljudi koji nisu idioti ? gurđiev mu je odgovorio da ih ima manje od 200... :mrgreen:

po ovome ja sam najbliza kockastome :lol:
kako funkcionisu neidioti?

ljudi se dele na crne i bele
plave i žute, lepe i ružne,
na mile i ljute, na vesele i na tužne,
ljudi se dele na one što stoje
i one što sede, ljudi se dele na tvoje,
ljudi se dele na moje babe i dede

ljudi se dele po visini i dubini
po poenti i suštini
po belini zuba i po boji kože..
dele se na trista čuda i šta se tu može

na kukavice il na smele
ljudi vole da se dele
pametni su ili ludi..ajd pametan budi..

podeli ih ovako, podeli ih onako
ljudi su ljudi, matematika je prosta
najbolje se dele onda kad se množe
što se mene tiče - dosta.

Predivan pesmuljak! I tako...ljudski.

po ovome ja sam najbliza kockastome :lol:
kako funkcionisu neidioti?
postoje još dva centra, ali su oni običnom tricentričnom čoveku nepoznati, zato što iz tih centara vrlo retko ili gotovo nikad ne deluju.
to su viši emocionalni i viši intelektualni centar. ti centri počinju da deluju kad uspeš da izbalansiraš rad nižih centara.
a da bi ih izbalansirao moraš ih biti svestan, tj., potpuno svestan u svakom trenutku funkcionisanja i rada tih nižih centara, jer kod čoveka ti centri najčešće deluju pogrešno. tek kada izbalansiraš te niže centre stičeš mogućnost delovanja viših centara i prestaješ biti idiot.

Ljudi se dele na
1. one koji postavljaju pitanja
2. i na one koji daju odgovore.
Prvi su radoznali, iskreni, u dusi mladi i zeljni ucenja. Kao postavljac teme, recimo.
Drugi su dr4adzije koji veruju da sve znaju. imaju potrebu da svima nametnu svoje misljenje, a to nije misljenje nego steceno ubedjenje.
Kao ja sada.
Ako pokusate da budete ovi prvi, moci cete da prepoznate druge.
Ako ste drugi, menjajte se. Odmah. Danas. Pre rucka.

Prema Jungovoj tipologiji ličnosti... :flert:

Osam tipova?EXTROVERTI I INTROVERTI s podtipovima :osetilni,emotivni,razumni,intuitivni...
To je dobro za razumevanje ljudi,ali naknadno...
Da bi ljude razumeo prethodno treba malo više...
Predviđanje ponašanja ljudi je moguće-trebaju ozbiljniji pristupi od Jungovog...Jung je bio pionir...

izgleda da sam nad-idiot tesko mi je da se odlucim a usto sam i skromna
ajd ovaj prvi
al posto smo svi manje vise onda ako ; ))
mozda ipak ovaj cik cak
hehe... a da se ukokam necu da budem idiot, ali to kad kazes sto bi se to nekog ticalo? ukokaj se brate ne davi nas

izgleda da sam nad-idiot tesko mi je da se odlucim a usto sam i skromna
ajd ovaj prvi
al posto smo svi manje vise onda ako ; ))
mozda ipak ovaj cik cak
hehe... a da se ukokam necu da budem idiot, ali to kad kazes sto bi se to nekog ticalo? ukokaj se brate ne davi nas
Tiče se mene! Pa Ti se ukokaj ako misliš da se nikoga ne tice!

A što se mene tiče? Pa to, da se iko ne ukoka! Jer, svi ćemo biti ukokani. :orkestar:

Back