Po kome kalendaru su stari Srbi računali godine?

• Začetnik teme Začetnik teme nonk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zaista sam mislila na Romeje kad sam pitala za citat iz Svetog Pisma , nego si ti pretrčao suštinu pitanja

Gotski,
1.molim za citat ( општепознато да су Ромеји користили рачунање година од Стварања света по Светом писму..)

јер је, као што је Славен рекао, заиста општепознато да су Ромеји користили рачунање година од Стварања света по Светом писму.

Извињавам се, али ти си тражила потврду да су Ромеји/Византинци, Руси и остали, а не само и искључиво Срби, бројали године од Стварања света тј. 5508. године пре н.е, тј. пре Христовог рођења.
Потврду си добила из једног наративног извора тј Несторовог летописа и Тмутараканског натписа.

Povodom Rusa, već si sam napisao "Када je Русија од Византије примила православно хришћанство, наследила је и православни календар, заснован на календару Стварања".

Jesi li uopce cula za Aristarha sa Samosa? Jesi li uopce u tom svom urodjenom sljepilu ikada barem otvorila Arhimedov "Psamit"?

Koja je poenta ubacivanja dva imena sa gugla u vezi sa "osnovnim stvarima" u poznavanju kalendara?
Hoćeš da kažeš da su Jelini promenili Apolona i mitologiju pa ga svrstali u "više bogove" posle dela uvida Aristarha - prethodnih 300-400 godina su svakog jutra videli na nebu veliki Jupiter kako sija i njegovo sinče Sunce:zelenko2:
Arhimed je sve naučio u Aleksandriji, od nekih potomaka zvezdoznanaca sa onog terena, računanje prečnika itd.. koji svakako nisu na nebu videli Jupiter svakog jutra.:zelenko3:
A jel on postavio jelinski kalendar ?

Ili ćeš da kažeš da su Jelini započeli svoj kalendar brojanjem od 700 pre n.e. zato što je jedan čovek, 500 godina kasnije shvatio da smena dana i noći ima veze sa položajem Zemlje prema Suncu (koje nije Jupiter) , pa su tako i "Vizantinci" započeli kalendar 5508.g. ..
A gde je protuberanca i ostali svakojaki fenomeni?

I, jopet, gde je, ko ima taj citat iz Biblije na koji se pozivate da je odredio "vizantijsko merenje" vremena?

Rekoste, sva trojica da je to "opštepoznata stvar" ; "osnovna stvar", "Bože, Srebrena !"
Kad je toliko opštepoznato,i samo Srebreni (bože, bože,ccc) nepoznato, kopirajte mi taj citat iz Biblije, da ne ostanem tupava.

Srebrena, da ponovim, ja sam govorio o Postanju u tim religijama. Nisam govorio o kalendarima. I to sam učinio zbog toga što navela podatak da je prema vizantijskom kalendaru stvaranje svijeta bilo 5508. godine prije nove ere.

Ukoliko si htjela reći nešto o kalendarskom brojenju godina, odnosno eri, onda je to nešto sasvim drugačije i svi podaci koje si docnije navela su pogrešni. U antičkom svijetu kalendari nisu bili vođeni tako od nekog datuma, već po stolovanju određenih funkcija; kao recimo vladara.

Ali ja jesam govorila o srpskom kalendaru, kad sam na temi o Kalendaru starih Srba stavila upoređenje 5508. sa Starčevačkom kulturom.
I napisala lepo "stvaranje (novog) sveta" i objasnila da mislim na vreme posle potopa, vrati se na te postove, videćeš sam.

Antički svet , kao što tačno navodiš, pojma nije imao o zvezdoznanstvu, a osnova svakog kalendara je astronomija.
Kao što ponovih više puta od juče, zvezde su dobo poznavali samo Kolduni i Srbi. Kolduna nema više, A Srba ima još- i još uvek se ponašaju (iako ne teoretišu) kalendarski.
Svakog dana, u svakom pogledu, narodni kalendar srpski pokazuje fascinantno poznavanje zvezda na nebu-ne da je zemlja okrugla (koliko je Tanduri dosada shvatio) , nego sve zvezde.
Svi praznici, prenešeni u hrišćanstvo i svi običaji, vezani su za neku kalendarsku aktivnost, donosno za poznavanje tačnog položaja planete Zemlje u odnosu na Galaksiju.
Znali su i za protuberancu, i za zakrivljenost Zemljine ose..i za taj preobražaj kvaliteta atmosfere (iz onog teksta u telegrafu).. i za kvalitet vode oko Vodica (Bogojavljenja)..

Dok ti i ja sada pričamo, neka je proteklo napr. sat vremena, Zemlja je već prešla 30 km svog ophoda, plus što se "vrcka"
precession_exterior01.gif

A, otrpilike, oko 5508 godine, u vreme Starčeva, izgledalo je ovako...negde ispred Deneba, zvezde koju Slovenci zovu Žerjav. mi bi rekli Ždral ;)
Precesija_Zemlje03.gif

I zato su neolitske figure na području Srbije i na području blizu Kolduna ždralolike, odn. krkolike - nisu nikakvi vanzemaljci u pitanju nego jednostavno poznavanje , fenomenalno poznavanje neba.

što znači da su razumeli procese "vrckanja" i kretanja svakog nebeskog tela - što su Srbi sačuvali do danas kroz živi narodni kalendar, a to je otprilike ovo

Outside_view_of_precession.gif
precesija_prolecne_tacke_02.gif

Pa , kad mi nađete da je neko od brojnih autora napisa u Bibliji shvatio sve ovo i primenio na kalendar, ili da je Jelin razumeo bar promil od ovoga znanja, ja ću da progutam bez žvakanja i monitor i zvučnike i tastaturu zajedno.

Poslednja izmena:
Gde je na ovim primerima "галактички лук (), јединствен симбол за време који пресликава кретање Сунца око осе Млечног пута" ?(Созерцание краткое лет 7190, 7191 и 7192. ;Pismo cara Alekseja Mihailoviča iz 7184..)
(Razliku od 460 godina pominjem u postu 410)

Ovdje ćeš morati biti preciznija ukoliko želiš da razumijem šta to zapravo pitaš.

Antiohijska era započinje 5492. godine prije naše ere, što znači da je razlika daleko manja od 460 godina (šesnaest je).

Ovdje ćeš morati biti preciznija ukoliko želiš da razumijem šta to zapravo pitaš.

Antiohijska era započinje 5492. godine prije naše ere, što znači da je razlika daleko manja od 460 godina (šesnaest je).

To je jedan sitan znak koji se stavlja ispred godine, meseca i dana.Ako ga ima u rukopisu, znaš da je od Srba poteklo, ako ga nema, znaš da je prepisano od Srba (bez razumevanja))
Ja sam antiohijsku nultu godinu uzela iz knjige o kalendarima Mileta Nedeljkovića ( 1.septembar 5968 pre Hrista piše), ova "tvoja" ,sa manjom razlikom, bila bi povoljnija za srpsko pitanje, odakle ti podatak?

Ali ja jesam govorila o srpskom kalendaru, kad sam na temi o Kalendaru starih Srba stavila upoređenje 5508. sa Starčevačkom kulturom.
I napisala lepo "stvaranje (novog) sveta" i objasnila da mislim na vreme posle potopa, vrati se na te postove, videćeš sam.
A, otprilike, oko 5508 godine, u vreme Starčeva, izgledalo je ovako...negde ispred Deneba, zvezde koju Slovenci zovu Žerjav. mi bi rekli Ždral ;)
.

Stavila sam poređenje sa mladjom (zvezdoznanskom) kulturom sa tla Srbije i tla Siro-Kheta, Koldunskih komšija.
Evo da vidite i sami da li su ljudi i starije, starčevačke kulture poznavali nebo, kao što ga do danas Srbi poznaju.
Iz Duplje:

Kolica.jpg

Ždralolika (krkolika) "Boginja" predstavlja našu Galaksiju Kumova slama- po glavi znamo da je iz perioda kad je Ždral (Deneb) bio na vrhu precesionog kruga.
Dve spirale u suprotnom smeru na grudima Ždrala (sa dva suprotno uvrtena kolovrta) pokazuju da su znali da severna hemisfera Galaksije (tzv severno nebo)i južna hemisfera (tzv južno nebo) daju različite slike, i da su znali razliku izmedju Severnog i Južnog pola, odn. položaj Zemlje u odnosu na sva druga tela, ne samo Sunčevog sistema, nego cele galaksije.

Napr, kad ste u severnoj ili južnoj hemisferi vidite "orion" različito, ovosu dve fotke, iz Irske i Australije
Orion_australija_i_iran_Two_Hemispheres_Tafreshi.jpg

Na čuvenim Dupljajskim kolicima slična stvar (ždralolika figura = Deneb na vrhu precesionog kruga), ali sa dodatkom 3 točka i još tri Ždrala-dva uparena i jedan zasebni.
suveniri_79.jpg

To je prikaz Letnjeg trougla, koji se vidi golim okom; mi vidimo samo te najsjajnije zvezde ,a one pripadaju sazvežđima koje ne vidimo u celosti:
Ždral (Deneb) pripada Ždralu (srpski prevod slovenačkog naziva, inače Cugne)
"Altair" pripada sazvežđu Orla.. i to su ta prva dva ždrala (zbog precesionog vrha) koja su uparena jer oba podsećaju na ptice.
Treći "ždral" je zvezda "Vega" iz sazvežđa Lyre.
http://sr.wikipedia.org/sr/Денеб#mediaviewer/File:Triangle_d'été.jpg

A zašto je "Boginja" Ždralica u kolicima ? Zato što se sve neprestano vrti i pomera u galaksiji, pa i Letnji trougao, a posebno vrh precesionog kruga.

U junu i julu Vegu možemo lako pronaći na istočnom noćnom nebu, jer je jednostavno najsjajnija na tom delu neba u to vreme. Dole levo od nje se nalazi Deneb koji je vidno manjeg sjaja. Dok se dole desno, malo udaljenije nego što je Deneb od Vege, nalazi zvezda Altair.
Kako vreme bude odmicalo VLT će sa prvim mrakom bii sve viši na nebu, tako da će recimo u septembru nakon zalaska Sunca već biti sa druge strane zenita.

U realnosti, ovako:

vlt.jpg

И још, видите да два упарена Ждрала покретом вуку точкове, а трећи ( најсветлији иначе)-Вега, засебан, није везан ни за један точак?
Као да "нема функцију", није на путу.
То је зато што су грубе руке старчевачког човека знале да су сазвежђа Ждрала и Орла у склопу маглина званих Кумова слама ( доживљаван као пут или стаза што одваја једну небеску фигуру од друге- кумовске),а Вега није.
Ф.а.с.ц.и.н.а.н.т.н.о.

На сваком токареном колу (точку) по 4 кружића, укупно 12 - значи окреће се 12 подеока галаксија, у сталном ритму од 25 920 година.

avg1500_S_r00.gif

Poslednja izmena:

Eво, Славене, изволи >разјашњење z:lol:

kalenda5.png

kalenda6.png

Ceo tekst
http://www.scribd.com/doc/69972305/1-Srpski-Kalendar-2010-Prvi-Deo
http://www.scribd.com/doc/71921895/1-Srpski-Kalendar-2011-Drugi-Deo

. Срећа наша да се неко, као Милан Т.Стеванчевић, заиста бави и истраживањем.
kalenda3.png

Делићи истраживања:
kalenda1.png

kalenda2.png

kalenda4.png

Poslednja izmena:
Koja je poenta ubacivanja dva imena sa gugla u vezi sa "osnovnim stvarima" u poznavanju kalendara?

Za razliku od tebe, Google rijetko koristim da bih dosao do znanja i informacija.

Jelini napr. nisu shvatili ni da je Sunce najvažniji deo Sunčevog sistemaz:cry:

aristarh1a-1.jpg

aristarh1b-1.jpg

Sefkija Zuljevic, O nekim pretecama i originalnosti Kopernikovog ucenja, Pregled, br. 12 (decembar, 1973), Sarajevo, str. 1537.

Poenta jeste: pernate zivotinje u jeku svoje haoticne degeneracije i patoloskog besmisla (na stranu malogradjanski kompleksi od antickih Grka: odraz pomanjkanja zdravog cuvstvenog zivota) se ne mogu baviti naukom. Radi takvih nikogovica ova sekcija tavori na rubu propasti i smijesi joj se sablasna sudbina serbiancafeizacije.

Poslednja izmena:
Сваког дана у сваком погледу ти деволуираш, изгледа да ни дно нема граница.

Па како су онда бедни Старчевци, толико миленијума пре Арстарха знали за прецесиони круг и све његове компликације, пратиш ли ти сам себе?
Он схватио приближно растојање, а они, бедни праисторијски људи, знали и његову врлудаву путању и за пречник галаксије ( "Сунце кружи око центра галаксије Млечни пут на удаљености од приближно 26-27.000 светлосних година од центра галаксије, и креће се у правцу сазвежђа Ждрал") неколико миленијума раније.:znamiguje:

Како је "Хемиуну" , претпостављеном пројектанту пирамиде у Гизи, толико векова пре Аристархове рачунице, успело да "погоди" тачне координате сазвежђа Штапови?
Пратиш ли се ?

https://www.google.rs/search?q=гиза...WygOWyIGADQ&sqi=2&pjf=1&ved=0CBEQ_AUoAA&dpr=1
https://www.google.rs/search?q=гиза...&sa=X&ei=Gbm6VPgCo-PLA8u1grgK&ved=0CAgQ_AUoAQ

Сад ме тераш да губим време, као кад ниси разликовао католички крст од православног, да ти извлачим оно што си могао и сам да увидиш -како је старогрчка митологија схватала "Сунце" (осим тога још увек не схваташ разлику између Сунца и Галаксије)

АПОЛОН
Ἀπόλλων

Apolon je isprva bio bog glazbe. Poslije je postao bog Sunca, naime, preuzeo je lik Heliosa. Helios je ubijen zajedno sa svojim ocem Hiperionom. Heliosova sestra Selena, božica Mjeseca, počinila je samoubojstvo. Tako je Apolon postao "Helios Apollon", ali Grci nisu smatrali da on putuje nebom u kočiji..http://sh.wikipedia.org/wiki/Apolon
Najstariji prikaz Apolona kao boga Sunca jest u fragmentima Euripidove tragedije Faetont, u govoru na kraju drame u kojem Klimena, Faetontova majka, jadikuje da je Helios, zvan Apolon, uništio njezino dijete (Apollon = "uništavač")...Kod Homera Apolon nije povezan sa Suncem..

Helije ili Helios (grč. Ἥλιος, Hếlios) u grčkoj mitologiji je izvorni bog Sunca; Tejin i Hiperionov sin, Selenin i Ejin brat..U Egiptu je poistovjećen s Raom... He is the son of the Titan Hyperion and the Titaness Theia (Hesiod) ..In Greek mythology, Hyperion (/haɪˈpɪərɪən/; Greek: Ὑπερίων, "The High-One") was one of the twelve Titan children of Gaia (Earth) and Uranus (Sky or Heaven) who, led by Cronus, overthrew Uranus and were themselves later overthrown by the Olympians. With his sister, the Titaness Theia, Hyperion fathered Helios (Sun), Selene (Moon) and Eos (Dawn)... In Homer's Odyssey, Hesiod's Theogony and the Homeric Hymn to Demeter, the Sun is once in each work called Hyperionides (Ὑπεριωνίδης, "son of Hyperion"), and Hesiod certainly imagines Hyperion as a separate being in other writings.

Of Hyperion we are told that he was the first to understand, by diligent attention and observation, the movement of both the sun and the moon and the other stars, and the seasons as well, in that they are caused by these bodies, and to make these facts known to others; and that for this reason he was called the father of these bodies, since he had begotten, so to speak, the speculation about them and their nature.
—Diodorus Siculus (5.67.1)

Да преведем на твој ниво:

Значи, Аполон уопште није схваћен као Сунце.
Хелиос је Див/Титан, није божанско биће (НИЈЕ НИ ПЛАНЕТА НИ ЗВЕЗДА),он је син сарадника и саборца Хроноса , један од дванаесторо. По Диодорусу је врло јасно: отац "Сунца" је човек, људско биће, звездознанац- први који је схватио начин покретања небеских блиских тела ..
Само си ти способан ,са својим интелектуалним (не)моћима , да тврдиш да звезду -Сунце-са 8 планета и њиховим сателитима, са 5 патуљастих планета, астероидима, кометама, метеорима и честицама космичке прашине- може да роди човек, макар био и крупније грађе :mazi:
Човек просечног животног века 80 година, убацује ген у потомка и ствара небеско тело "животног века" од 10 милијарди година:zblesav:
Колика ли је та материца његове жене и сестре , која је издржала 5.500 °C (5.780 K) (Theia /ˈθiːə/) :zelenko2:

Мислим, ниси једини, Памтим питање једног момка коме ја препричавам какав се ланчани судар десио, колико је повређених (један погинуо), како су се ту судбине укрстиле на једном градском углу...а од свих тих укрштених догађаја он уме само да пита оно што је по њему најбитније "Које је боје био ауто што је прешао на црвено"?:pljus:

Poslednja izmena:

Evo gledam:

Код Срба је "стварање" 5508. (при томе увек ме је чудила што тако прецизан број , није "офрље" 5000 или 6000)

Ovo jeste stvaranje svijeta.

Код народа у Међуречју 3000.
Код народа у старом Египту 3200
Код народа у Вавилону 2000
Код старих Грка-Јелина од 776 (Олимп.игре)
Код Римљана од 753 (силовање Сабинки на превару)

Ovo nije. Na prethodnoj stranici dao sam datovanja Postanka kod svih tih starih naroda.

I osim toga, računica od 1. septembra 5508. godine prije naše ere nije od potopa, već od Adama.
Potop se prema staroj kalendarskoj eri računao u negdje oko 3246. godine prije naše ere.

To je jedan sitan znak koji se stavlja ispred godine, meseca i dana.

Srebrena, to je ćirična oznaka za hiljadu.

thousand_sign.gif

Tzv. 'Srpski galaktički luk' na ruskim novčićima:
thousand_sign.gif

monet_4.jpg

1710_kopek_peter_first.gif

Ja sam antiohijsku nultu godinu uzela iz knjige o kalendarima Mileta Nedeljkovića ( 1.septembar 5968 pre Hrista piše), ova "tvoja" ,sa manjom razlikom, bila bi povoljnija za srpsko pitanje, odakle ti podatak?

U pitanju je valjda nekea greška. Ukucaj bilo gdje u Google Books godine, da sada ne tragam za nečim preciznijim...postoji svagdje samo podatak o 1. septembru 5492. godine; nigdje nema tog.

books

Povodom Rusa, već si sam napisao "Када je Русија од Византије примила православно хришћанство, наследила је и православни календар, заснован на календару Стварања".

Tako je. Tako su ga i Srbi naučili, preuzevši ga hristijanizacijom od Romeja.

Eво, Славене, изволи >разјашњење z:lol:

kalenda5.png

kalenda6.png

Srebrena već je bilo riječi o Stevančeviću ovdje. Pa taj čovjek je na Google pronašao nešto i samo izdvojio, misleći da je nešto što nije.
Dakle on je samo vidio brojeve i pomislio da su zapisi iz tih godina, a zapravo nije pročitao čak ni šta piše u fusnoti koju je postavio Stojanović (a ispod donje, lijepo piše iz XVIII stoljeća, što je izgleda i tebi promaklo). A što se tiče natpisa na grobnom kamenu Crkve Sv. Klimenta Ohridskog:

10-26e47c2f80.jpg

Doduše, nemam pojma kako je ukoliko je knjigu prošao Stevančević moglo ovako nešto bitno izostati, da je omašio gotovo cijelih osam vjekova, tako da je možda jednostavno odlučio da prikaže same tekstova a odbaci apsolutno sve što se tiče o njima samima.
Ali taj natpis i zapis svakako da nisu iz ranog X stoljeća, odnosno podaci koje je preneo jednostavno su pogrešni. Samim time, neutemeljen je i njegov zaključak u vezi starosti srpske i vizantijske kalendarske ere (čak i kada bi to imalo smisla, jer kao što već napisah formalno ga je država usvojila 988. godine, ali on je u upotrebi kod Crkve još od kraja VII stoljeća, što znači da Stevančevićeva hipoteza opet ne bi bila tačna, čak i da se služi autentičnim podacima).

Pa , kad mi nađete da je neko od brojnih autora napisa u Bibliji shvatio sve ovo i primenio na kalendar, ili da je Jelin razumeo bar promil od ovoga znanja, ja ću da progutam bez žvakanja i monitor i zvučnike i tastaturu zajedno.

Pa Grci su, pobogu, i imali razvijenu astronomiju. A što se tiče Grka koji su utemeljivači heliocentrične interpretacije, Tandoori ti je već bio napomenuo Aristarha sa Sama; ja ću dodati još njegovog nastavljača Seleuka iz Seleukije.

Što se tiče ovoga o starčevačkoj kulturi, zvuči vrlo maštovito i lijepo bi moglo ići u neki naučno-fantastični roman po kojem je na srednjem Podunavlju postojala jedna atlantidska civilizacija, a ne nešto o čemu se može ozbiljno diskutovati.
No i na stranu sve oko tih prastarih arheoloških nalaza, to ipak nema ama baš nikakve veze sa 'starim srpskim kalendarom' o kojem je ovdje riječ...
P. S. I zašto bismo poredili grčki i ćirilični natpis i pitali se zašto nema ćiriličnih oznaka u grčkome...

Poslednja izmena:
I osim toga, računica od 1. septembra 5508. godine prije naše ere nije od potopa, već od Adama.
Srebrena, to je ćirična oznaka za hiljadu.
Tzv. 'Srpski galaktički luk' na ruskim novčićima:

Малопре сам ти исписала опширан одговор, али , пошто ми напајање компа пред цркавање, угасио се пре него сам успела да пошаљем.Зато,сад само најважније:

Различите ствари гледаш,Славене.Ово на руским новчићима је слово ШЧ или ШТ, има 5 елемената у симболу (три упоредника, постоље и додатак), може да се види као симбол у руци старих Богова..Али галактички лук ма само три елемента: симболичан приказ Земљине осе (стожер по народним причама Срба) и две равни које се секу прекко њега.једно је тзв еклиптична раван, друго небески полутар. То су знали људи из Старчева кад су вајали Ждралолине, врло егзактно. "Византинци" никада.

Галактички лук је симбол за ово:
Precession%20of%20the%20equinoxes%202.jpg
precess2.gif

зато има две косе цртице преко усправне.

Аристарх и следбеници нису зачели старогрчки календар нити су знали за компликовану слику као Старчевци, Винчанци и сл.

П.С. Не постоји симбол за хиљаду у старословенском који би се писао испред броја од 6 хиљада и нешто.
За број 1000 је Аз "са квачицом" за бројеве, за 6000, 8000 и слично- чим је четворословни симбол са квачицама онда је четвороцифрени број-користи се као за прв и од четири броја напр Дзјело (за 6 у 6000), Иже (за 8 у 8000), Добро (за 4 у 4000) итд. Види:
https://www.sanu.ac.rs/Cirilica/Prilozi/Predlog.pdf

Још, можеш да документујеш ово?

Poslednja izmena:
Различите ствари гледаш,Славене.Ово на руским новчићима је слово ШЧ или ШТ, има 5 елемената у симболу (три упоредника, постоље и додатак), може да се види као симбол у руци старих Богова..Али галактички лук ма само три елемента: симболичан приказ Земљине осе (стожер по народним причама Срба) и две равни које се секу прекко њега.једно је тзв еклиптична раван, друго небески полутар. То су знали људи из Старчева кад су вајали Ждралолине, врло егзактно. "Византинци" никада.

Srebrena, o cemu ti pricas? Hajde mi ukazi na to gdje su ta tri uporednika, postolje i dodatak.

thousand_sign.gif.pagespeed.ce.TrBzuoKItvGFP6OATioK.gif

Ti zapravo tvrdis na osnovu nekakvih zakrivljenja da je nesto sto je prilicno ocigledno isti znak nesto sasvim drugo? Ja stvarno ne vidim na osnovu cega bi to bio tzv. "galakticki luk"; ukoliko ti usvajas Stevanceviceve hipoteze vec ti iznad objasnih zasto on izgleda i nema bas predstave o cemu prica. To sto se tebi cini da je pravilno jeste samo zato sto se naravno prilikom stampanja ujednaceno tako stavlja, pa tako ispada kao da je, toboze, luk, svaki taj znak u Starim srpskim zapisima i natpisima Stojanovica (a zapravo se dosta zna razlikovati od autora do autora i kako ruka prodje).

И данашњи Срби имају битан празник у календару који показује да су знали за звезду Денеб из сазвежђа Ждрала..а знали су га и у тзв Кхетском царству и облежавали га као празник са "свињокољем" и маскираном поворком забављача.

A kakve to ima veze sa oznakom za hiljadu?

Аристарх и следбеници нису зачели старогрчки календар нити су знали за компликовану слику као Старчевци, Винчанци и сл.

Uz sve duzno postovanje, ali to je jednostavno pricanje napamet. Ako cemo zamisliti da su znali, zasto ne bismo zamislili da su znali i Grci?

П.С. Не постоји симбол за хиљаду у старословенском који би се писао испред броја од 6 хиљада и нешто.
За број 1000 је Аз "са квачицом" за бројеве, за 6000, 8000 и слично- чим је четворословни симбол са квачицама онда је четвороцифрени број-користи се као за прв и од четири броја напр Дзјело (за 6 у 6000), Иже (за 8 у 8000), Добро (за 4 у 4000) итд. Види:
https://www.sanu.ac.rs/Cirilica/Prilozi/Predlog.pdf

Pa jesi li ti pogledala samu tu stranicu koju si postavila?

Dzjelo.jpg

Dzjelo sa tildom je 6. Ti govoris o oznaci za broj. A kada treba da se umnozi za hiljadu, onda je uz "galakticki luk":

galakticki_luk.jpg

Tako ti je i sa svim ostalim primjerima (4000, 8000, itd).

Vidis li to u donjem lijevom uglu svakog znaka za hiljadarku? To ti je tzv. 'galakticki luk'. Jednostavna oznaka da je broj ispred koga se stavlja hiljadarka.

Још, можеш да документујеш ово?

O boze i to je najosnovnije; pa sta mislis sta su racunali nego postanak svijeta? Racunala se razlika izmeju Adama i Hrista (5508 godina, po ovoj racunici sto je "pobijedila"). Pretrazi malo...kako si ti ono meni rekla kada sam te zapitkivao vise puta za nesto oko Serbije; snadji se. z:mrgreen:

Srebrena, o cemu ti pricas? Hajde mi ukazi na to gdje su ta tri uporednika, postolje i dodatak.
A kakve to ima veze sa oznakom za hiljadu?
Uz sve duzno postovanje, ali to je jednostavno pricanje napamet. Ako cemo zamisliti da su znali, zasto ne bismo zamislili da su znali i Grci?

Može Igor da nam presudi- oznake iz Predloga za brojeve od milenijuma nagore su može biti, rusizovana varijanta, sudim po slovima u punom krugu (0d t'me naviše).
"Tri uporednika" (koja se na svakom novcicu pojavljuju pa sam mislila da mi to uporedjjuješ) su slovo koje označava broj 700, na ruskim novcićima nezgodno ispisano (po novom (A=jedan Ps=sedam stotina Z= sedam na prvom novčiću), trapavo je, ali treba da shvatimo da je 1707.godina. Nije ispisano po starom (srpskom)) kalendaru,Slavene, iako je prepisan znak.

Uporedi primer br VIII kod Miklošića kako je jasno razdvojena godina sa "tri uporednika" : 6706.godina , u leto 6700...i 6
http://www.scribd.com/doc/226175163...ae-Ragusii-ed-F-Miklosich-Viennae-1858#scribd
Ne mogu da izvlačim jer mi se komp stalno pali- gasi, sutra ću da ga sredim.

O boze i to je najosnovnije; pa sta mislis sta su racunali nego postanak svijeta? Racunala se razlika izmeju Adama i Hrista (5508 godina, po ovoj racunici sto je "pobijedila"). Pretrazi malo...kako si ti ono meni rekla kada sam te zapitkivao vise puta za nesto oko Serbije; snadji se. z:mrgreen:
Možda je Jevrejima počela kad su se formirali, ali to nje godina postanka Zemlje i galaksije, niti piše igde u Starom zavetu da je od projekta "Adam" do Mesije tačno 5508.godina. Ni dodanas se nije utvrdilo kad je Hrist rođen, ako je bio istorijska ličnost.

Evo, lakši način da itvrdimo da li je "vizantijski" kalendar pametniji od srpskog:

Zbog čega je Vizantija kalendarski izračunala da tako gromoglasno treba da se slavi (nedavna) i dočekuje Obrezanje Gospodnje?Šta je uzela kao povod?
Zbog čega Vizantija nije izračunala gde se nalazi centar galaksije, kada mi Zemljani možemo da gvirnemo u tom pravcu, a ipak je uvela praznik koji obeležava taj dan.Od koga je "prepisala"?
Antički astronomi to nisu znali, crkveni oci ponajmanje, a nauka je nazrela o čemu se radi tek 1918.godine.

Da ne pravim zagonetke, nađite otkada Srbi slave Nikoljdan, to je jedan od najmanje 365 dokaza da Srbi (narod, ne izdvojeni pojedinac) poznaju nebo "u prste", jer su pored komplikovanih ekvinocija i sličnih zavrzlama, znali i gde je centar Galaksije.

Poslednja izmena:

Čovek je napisao;

" Osnovno pitanje koji se nameće je starost dva kalendara.
Znamo da je datiranje godina po kalendaru Istočnog Rimskog carstva
počelo 988. godine
. Da bi utvrdili koji je kalendar stariji, Srpski ili
reformisani kalendar Istočnog Rimskog carstva, istražićemo datiranje
istorijskih događaja pre 988. godine."

Datiranje po vizantiskom kalendaru nije počelo 988. godine kako nam veli metereolog Stevančević već je te godine Vizantija uvela taj kalendar kao primarni , a kao što je ovde već istaknuto isti kalendar je Vaseljenska crkva koristila i ranije, na primer u trećem kanonu Šestog Vaseljenskog sabora 691. godine ;

http://www.dodaj.rs/f/3K/q5/2k9EcxUK/trei-kanon-sestog-vaselj.jpg

trei-kanon-sestogvaselje-1.jpg
trei-kanon-sestog-vaselj-1.jpg

trei-kanon-sestog-vaselj-2.jpg

Ostale stvari iz teme ću možda komentarisati ali na mestu gde ona pripada; a to su forumi za natprirodne pojave , mistiku i zonu sumraka.

Poslednja izmena:

I, jopet, gde je, ko ima taj citat iz Biblije na koji se pozivate da je odredio "vizantijsko merenje" vremena?

Rekoste, sva trojica da je to "opštepoznata stvar" ; "osnovna stvar", "Bože, Srebrena !"
Kad je toliko opštepoznato,i samo Srebreni (bože, bože,ccc) nepoznato, kopirajte mi taj citat iz Biblije, da ne ostanem tupava.

Svako malo ti neko ovdje treba popunjavati te ogromne rupetine u znanju, kao da nema precih poslova u zivotu...

kuzenkov1a-1.jpg

Pavel Kuzenkov, How old is the world? The Byzantine Era and its rivals, Proceedings of the 21st International Congress of Byzantine Studies, London, 21-26 August 2006, Volume III, Abstracts of Communications, pp.23-24.

Poslednja izmena:
Svako malo ti neko ovdje treba popunjavati te ogromne rupetine u znanju, kao da nema precih poslova u zivotu...

SIZE=1]Pavel Kuzenkov, How old is the world? The Byzantine Era and its rivals, Proceedings of the 21st International Congress of Byzantine Studies, London, 21-26 August 2006, Volume III, Abstracts of Communications, pp.23-24.

Moderatori, zasto se ove gluposti ne salju na Alternativne nauke?

Gde je citat iz biblije da je Adam stvoren sredinom 6.milenijum pre n.e...da li ti stavrno Tanduri mozes da poverujes u ovakve gluposti 1 dan je jedan milenijum.
,,,,, po ovome citatu da vreme ide unazad
,,,,, ako je jedan dan jedan milenijum..a 6 dan 6 milenijum..onda je red naopak..prvo se jahve odmarao, 7 7.mil, p stvorio adama u 6/, pa onda pravio biljke vodu i zemlju..Jel ti to ne vidis u ovom cittatu sto si stavio...

GENESIS se zove taj deo sto ti treba.

A na stranu to sto si zaboravio da dok YHWY duva u Adama, bas 5500 po Bibliji:mazi: na Balkanu znaju za precesioni krug i ekliptiku..
Mora da je bilo dva Stvoritelja po tebi,,jedan je stvorio covecnstvo, a drugi Jevreje?

Bas svasta.

Kada se po Starom zavetu izračunaju generacije, dobijamo hebrejsku, a ne viyantijsko-srpsku nultu godinu.

Arheoastronomija nije nikakva alternativna nauka, već ozbiljne naučne discipline, mnogo egzaktnije ne što su to istorografija ili paleolingvistika.
Barem kada je u pitanju evropska škola, američka, za razliku od evropske u razmatranja uzima i mitove.

Kalendar je važniji za umereno-kontinetalnu nego za mediteransku klimatsku zonu.

I na karju, definitivno, kalendar je postojao i pre 7000g, i od poznavanja kalendara zavisio je opstanak neolitskih i kasnijih društava (mora se znati kada se seje, kada će se roditi mladunci...).
Ne može se reći da ne neobično blisko nešto ogromnoj epohi koja pokriva periode od po preko čitavog milenijuma.

Zamisli sada da kažemo recimo za sve što se datuje u period od Hrista pa do današnjice da neobično blisko...
Možda, ali je 7523 neobično blisko sa 7800.

Poslednja izmena:
Не постоји српски календар, Срби, Бугари и Руси служили су се календаром усвојеним од Ромеја.

Мене мало мрзи да се бавим овом темом јер је, као што је Славен рекао, заиста општепознато да су Ромеји користили рачунање година од Стварања света по Светом писму. Дакументи нису били датовани само годином од Стварања света већ и индиктом, а индикт је, ако сте заборавили, првобитно фискални циклус у Римском царству итд...
Тачно тако. Верујем да ћемо на овом форуму ускоро научити како су и индикте Срби створили.

Краљ Стефан Урош I потврђује очеву повељу о повластицама — 24. 8. 1254.

† Вь лѣто ҂6762., єндьктионь 12., мѣсєца авгȣста 23. утврьждєно бист сиє моє ѡбєщаниє прѣдь арьхиєпискȣпомь, и прѣдь кнєзомь Гюргємь, и прѣдь жȣпаномь Стєфаномь.

stefanuros1254.jpg

"галактички лук (), јединствен симбол за време који пресликава кретање Сунца око осе Млечног пута" ?
Знак ҂ у ћирилици означавао је тисуће, број иза тога знака множио се с 1000; коришћен је и код Бугара и Руса:

8fZnLMR.png

Josip Hamm - Staroslavenska gramatika, četvrto izdanje, Zagreb 1974, 16-17.

Натпис бугарске редакције у Бојанској цркви код Софије:

DReE1bN.png

Љубомир Стојановић - Стари српски записи и натписи, књига I, Београд 1902, 17, 7.

"Tri uporednika" (koja se na svakom novcicu pojavljuju pa sam mislila da mi to uporedjjuješ) su slovo koje označava broj 700, na ruskim novcićima nezgodno ispisano (po novom (A=jedan Ps=sedam stotina Z= sedam na prvom novčiću), trapavo je, ali treba da shvatimo da je 1707.godina. Nije ispisano po starom (srpskom)) kalendaru,Slavene, iako je prepisan znak.
Ћириличну ознаку ҂ Срби су користили како за записивање година од постанка света тако и од Христова рођења.

Запис на петрахиљу у манастиру Бањи код Котора:

TRbvxoe.jpg

Franc Miklosich - Monumenta serbica spectantia historiam Serbiae, Bosnae, Ragusii, Viennae 1858, I, 1.

Poslednja izmena:
Nije Vizantiski, jer Vizantija nije ni postojala.
Nije ni Romejski, jer ga Romeji uvode tek 988g.
Nije ni kalendar Vaseljenske crkve, jer ga ni oni nisu izmislili.

Ovaj kalendar u crkvu ulazi iz saznanja sakupljenih u Aleksandrijskoj biblioteci, i to pre no što je Kiril organizovao linč na Hipatiju i paljenje biblioteke.
Odakle je došao kalendar, u Aleksandrijsku biblioteku, ne možemo znati.
Znamo odakle nije. Sve poznate drevne civilizacije imaju neko drugo računjanje vremena.

"Alexandrian Era[edit]
The "Alexandrian Era" (Greek: Κόσμου ἔτη κατ’ Ἀλεξανδρεῖς ) developed in AD 412, was the precursor to the Byzantine Era. After the initial attempts by Hippolytus, Clement of Alexandria and others[note 7], the Alexandrian computation of the date of creation was worked out to be 25 March 5493 BC.[12]

The Alexandrine monk Panodoros reckoned 5904 years from Adam to the year AD 412. His years began with August 29, corresponding to the First of Thoth, or the Egyptian new year.[13]Annianos of Alexandria however, preferred the Annunciation style as New Year's Day, 25 March, and shifted the Panodoros era by about six months, to begin on 25 March. This created the Alexandrian Era, whose first day was the first day of the proleptic[note 8] Alexandrian civil year in progress, 29 August 5493 BC, with the ecclesiastical year beginning on 25 March 5493 BC.

This system presents in a masterly sort of way the mystical coincidence of the three main dates of the world's history: the beginning of Creation, the Incarnation, and the Resurrection of Christ. All these events happened, according to the Alexandrian chronology, on 25 March; furthermore, the first two events were separated by the period of exactly 5500 years; the first and the third one occurred on Sunday — the sacred day of the beginning of the Creation and its renovation through Christ[3]
Dionysius of Alexandria had earlier emphatically quoted mystical justifications for the choice of March 25 as the start of the year:

March 25 was considered to be the anniversary of Creation itself. It was the first day of the year in the medieval Julian calendar and the nominal vernal equinox (it had been the actual equinox at the time when the Julian calendar was originally designed). Considering that Christ was conceived at that date turned March 25 into the Feast of the Annunciation which had to be followed, nine months later, by the celebration of the birth of Christ, Christmas, on December 25.
The Alexandrian Era of March 25, 5493 BC was adopted by church fathers such as Maximus the Confessor and Theophanes the Confessor, as well as chroniclers such as George Syncellus. Its striking mysticism made it popular in Byzantium especially in monastic circles. However this masterpiece of Christian symbolism had two serious weak points: historical inaccuracy surrounding the date of Resurrection as determined by its Easter computus,[note 9] and its contradiction to the chronology of the Gospel of St John regarding the date of the Crucifixion on Friday after the Passover.[3]"
"Хипатијин отац, Теон, био је математичар и астроном при музеју у Александрији. Хипатија је, вероватно, тамо стекла образовање које је укључивало математику и астрономију, као и обуку у неоплатоничарској школи. Сматра се да је написала књиге из математике које су садржале коментаре на Конусне пресеке Аполонија из Перга, као и коментаре Диофанта. Подучавала је астрономији и математици, као и филозофским учењима Платона и Аристотела. Предавала је у Александрији, а међу њеним ученицима је био и Синесије, каснији епископ у Птолемаису, који је писао о Хипатијином знању механике и технике демонстрираном када му је помагала да осмисли хидрометар и сребрни астролаб."
"Međutim, ono što kvari ideju o tome da je prvi računar napravio Arhimed, su natpisi na bronzi koji su ugravirani u stilu kakav se koristio na Rodosu. To bi ga, dakle, povezalo sa astronomom Hiparhom, koji je umro na tom ostrvu 120. godine pre nove ere. "
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2014&mm=11&dd=29&nav_id=930565
"Талес из Милета (грч. Θαλῆς ὁ Μιλήσιος; рођен 624. п. н. е.[1], умро око 547. п. н. е. или 546. п. н. е.[1]) ... Талес је познат по томе што се сматра првим Хеленом који је излагао и доказао теореме, те стога и оцем хеленске математике. "

Šta znamo o etrurskom kalendaru?

Poslednja izmena:
Не постоји српски календар, Срби, Бугари и Руси служили су се календаром усвојеним од Ромеја.

Тачно тако. Верујем да ћемо на овом форуму ускоро научити како су и индикте Срби створили.

Краљ Стефан Урош I потврђује очеву повељу о повластицама — 24. 8. 1254.

Вь лѣто 6762., єндьктионь 12., мѣсєца авгȣста 23. утврьждєно бист сиє моє ѡбєщаниє прѣдь арьхиєпискȣпомь, и прѣдь кнєзомь Гюргємь, и прѣдь жȣпаномь Стєфаномь.

stefanuros1254.jpg

То је ћирилична ознака за тисућу, коришћена је и код Бугара и код Руса.

Натпис бугарске редакције у Бојанској цркви код Софије:

DReE1bN.png

Љубомир Стојановић - Стари српски записи и натписи, књига I, Београд 1902, 17, 7.

Ћириличну ознаку за тисућу Срби су користили како за записивање година од постанка света тако и од Христова рођења.

Запис на петрахиљу у манастриу Бањи код Котора:

TRbvxoe.jpg

Franc Miklosich - Monumenta serbica spectantia historiam Serbiae, Bosnae, Ragusii, Viennae 1858, I, 1.

Vrijedi naglasiti, 'galakticki luk' stavljao se ne samo kod godina, vec i kod drugih brojeva, sto je jasni ukazatelj da nije bio vezan sa vremenom. Ne mogu ovog trena neki primjer naci i na forum postaviti; mozes li ti?

Vrijedi naglasiti, 'galakticki luk' stavljao se ne samo kod godina, vec i kod drugih brojeva, sto je jasni ukazatelj da nije bio vezan sa vremenom. Ne mogu ovog trena neki primjer naci i na forum postaviti; mozes li ti?

Акт прерасподеле бакра у новчиће (Русија, 18. столеће):

hDveEM4.jpg

Argument do bola. Nije sija nego vrat.

Ali su ga prvi sluzbeno usvojili; a ostali, ukljuciv i Srba, preuzimaju od njih. Stoga je 'tek' - besmisleno.
Odatle ga i zovemo vizantijskim.

Jope...prvi ga koriste.
Nije svejedno.
Ta držva je nastala na tradiciji Rimskog carstva.
U svemu, pa i u računjamju vremena.
A ko ga je prvi koristio, to ne znamo.

Zasad mi najizvesnije izgleda da je u pitanju tradicija neolita srednjeg Podunavlja, koja je u Malu Aziju došla tokom egejske seobe.
A znamo za veze Pergamske biblioteke (odatle pergament) i Aleksandrijske biblioteke.

Poslednja izmena:
Nije svejedno.
Ta držva je nastala na tradiciji Rimskog carstva.
U svemu, pa i u računjamju vremena.

Nastala je na tradiciji Rimskog carstva, tako je, ali i istocnog hriscanstva i helenisticke kulture. Samo je jedan od ova tri famozna stupca, direktno naslijedje Rimskog carstva. I druge drzave nastale su na tradiciji Rimskog carstva; Franacko carstvo npr.
Uostalom moj prigovor odnosio se na to sto si ti napisao da ne postoji Vizantija. To je tako glupo reci. Pa i ja sam ovdje jedan od proponenata terminologije ' Romejsko carstvo' i mahom tako i pisem, ali reci da ono ne postoji jednostavno nema smisla. Mozda ga zovemo pogresno, te se predlaze neko drugo ime (romejsko, grcko,..) jedno je sasvim drugo pitanje.

Sta ti znaci to da je na tradiciji Rimskog carstva po racunanju vremena?

A ko ga je prvi koristio, to ne znamo.

Mislis koja ga je drzava prva sluzbeno usvojila? Kako da ne znamo; pa s razlogom se zove vizantijskim. To je ucinila Vizantija, 988. godine.

Zasad mi najizvesnije izgleda da je u pitanju tradicija neolita srednjeg Podunavlja, koja je u Malu Aziju došla tokom egejske seobe.
A znamo za veze Pergamske biblioteke (odatle pergament) i Aleksandrijske biblioteke.

Na osnovu cega?

https://slikovest.wordpress.com/

2015. JE ГОДИНА БУЂЕЊА СРБА У 7523. ГОДИНИ
Uncategorized

Метафизички скандал, који само Срби могу себи да дозволе и уопште да га изведу догодио се у последње време међу многим Сорабима у земљи и расејању.

Болно буђење из утопистичког сна у режији Бечко – Берлинске школе (наших старих “пријатеља”), која нам је програмирала генерације и генерације академских грађана и стање у ком се ово друштво налази после таквог сна, и оно што нас чека након непријатног буђења, описују једноставно речи историчара Едварда Мајера.

АКО ЈЕДНОГ ДАНА НЕКА ОД СЛОВЕНСКИХ ЗЕМАЉА БУДЕ ПОСТИГЛА ПОЛИТИЧКИ ИЛИ КУЛТУРНИ УТИЦАЈ У ЕВРОПИ, ЦЕЛОКУПНА СТАРА ИСТОРИЈА – МОРАЋЕ ДА СЕ ПИШЕ ИЗНОВА.
(ЕDVARD MEYER, НЕМАЧКИ ИСТОРИЧАР, XIX век)

На кули Смедеревскe тврђавe пише да је сазидана 6938. године. Има записа оновремених историчара који наводе да се Косовска битка одиграла 6897. године. Чувени законик цара Душана донет је 6857. године. Одговор на ова и још многа друга питања лежи у календару који су Срби користили од оснивања државе, па све до прихватања јулијанског календара.

Реч је о најстаријем календару познатом историји. По њему, године су се бројале од „постанка света 1. септембра 5508. године пре рођења Исуса“.

Интернет револуција двосмерне слободне комуникације и информације за разлику од телевизијске једносмерне цензурисане, довела је до тога да људи данас сазнају многе скривене чињенице и разазнају многе истине и лажи.

Технолошки прогрес и технолошко описмењавање, довело је до буђења масе која је спавала мртвијем сном.

Шок, сазнање да те је неко учио погрешно, да је суштина школског програма кроз који је свако од нас прошао био лажан, систематска манипулација, модерно покрштавање, доводи човека у стање шока и неверице.

После почетног шока, здрави делови ће се регенерисати, одбацити старо и прихватити ново (изворно) односно истину, природно, без двоумљења, болесни ће наставити да спавају и одумрети у фајловима лажи, бесмисла, условљени материјом.

Последњих година ишчекивања на овом путу који ни мало није био лак за Србију а и ни за цео свет, изненада, брзином светлости дошли смо коначно до раскршћа, природне селекције и глобално и као држава и индивидуално свака јединка за себе. Бог је све уредио како треба и све опет потврђује промисао божију.

Окачити на зид календар на којем пише година 7523., је данас пре свега храбра одлука, то је одбацивање личног ега и колективног лудила западног потрошачког друштва који слави нову годину по грегоријанском календару, празник који у најбољем случају не значи ништа. Поготово не нама, православним Србима.

То је одлука о прихватању Бога, Христа за спаситеља, то је повратак свом идентитету, то је повратак достојанства Срба и сваког човека који више не жели да се стиди под перфидном англосаксонском дискриминацијом, где је бити Србин нешто ружно, примитивно, просто, а бити њихов роб цивилизацијски напредак.

Време ишчекивања заменило је време буђења, отрежњења.

Маске су спале.

Долази време одлуке.

Изговори су сада немогући, време је да се изабере пут, страна, димензија, царство.

Back